[Wernher] Moja skromna kolekcja PSX + bonus

Zaczęty przez Wernher, Czerwiec 24, 2015, 15:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wernher

Witam!
Pochwalę się swoją mizerną kolekcją gier, bo dlaczego nie :)
Zbieram gry tylko w PALu, premierowe, kompletne i z angielską makulaturą. Nie lubie kupować byleby mieć, a później szukać wymarzonej wersji, wolę się wstrzymać. Taka filozofia. Jeśli chodzi o sprzęt to w gry z PSX gram na... PS3. Wyglądają na płaskim telewizorze dużo lepiej, no i dochodzi oszczędność miejsca, a także wygoda bezprzewodowego pada.
Poniżej kilka fotek

Cala kolekcja PSX i gry na PS3

Poszczególne tytuły

A tutaj jako bonus moje retro stanowisko ze SNESem :D

Janusz

Każdy od czegoś zaczynał, więc kto wie może za niedługo z "mizernej" zrobi się już przeogromna. Już i tak jesteś kilka kroków do przodu. Mi zajęło długi czas zanim doszedłem do tego, że będę kolekcjonował jedynie premierowe wydania. Co do gier, to tradycyjnie ciekaw jestem doboru tytułów. Widzę nie ma parcia póki co na hity, jest dość duża różnorodność gatunkowa więc ciekawi mnie czy to przypadkowe łupy, czy może jakieś wspomnienia z tym się wiążą?

Co do SNESa, to nawet zdjęcie dostosowało się do klimatu retro i ten telewizor, i meble. Czuć klimat :)

Hycuś

Ja już długo szukam London na rynku i znaleźć nie mogę ciekawego egzemplarza :/. Ja też w pewnym momencie postanowiłem zbierać tylko kompletne, premierowe wwydania. Wyjątek zrobiłem dla gier w które bardzo chce pograć a są drogie jak Spyro czy też Crash Bandicoot 1.

Wernher

Dzięki za pozytywny odbiór ;) Stanowisko ze SNESem specjalnie ułożyłem w pokoju u babci z meblościanką pamiętającą lata 70. Nie mam konsoli w domu, ale za to fajny klimat się tam wytworzyl i od razu lepiej się na tym gra od czasu do czasu. xD
Co do gier to kieruje się troche sentymentem, trochę okazją. Magic Carpet był jedną z moich pierwszych gier na PC i musiałem go od razu kupić na PSX. Ta gruba instrukcja... już takich nie ma.
Heart of Darkness to jedyna gra, którą mam od nowości. Dostałem lata temu razem z PSXem. Jestem fanem SW, wiec Rebel Assault także musiał wylądować w kolekcji szybko. Z ciekawostek powiem, że niestety nie idzie grać w to na PS3. Ogólnie trójka ma problemy z grami z PSXa bazującymi na żywym renderze, czy jak to się nazywa. Wyświetlają się czarne artefakty i grać się nie da. Nie wiem czy ktoś jeszcze zdiagnozował ten problem.
Do Drivera mam również spory sentyment - zagrywałem się na PC. No i pomyślałem, że zrobie mini-kolekcję eventowych piłek nożnych na PSX. Mam oba World Cupy i Euro 2000. Było coś jeszcze okolicznościowego?

Hycuś

Ja Drivera kupiłem z tego samego powodu i muszę powiedzieć że gra się jeszcze lepiej niż na kompie :D. Na StarWars Episode I też polujesz? :D Ja muszę się pochwalić że mam w stanie idealnym Star warsy, wszystko wygląda jak by dopiero zostało wyciągnięte z folii :)

Schizo

Co do okolicznościówek to były jeszcze rozgrywki przed world cupem 98. Road to world cup 98 bodajże.
Driver, carmageddon i heart of darkness zawsze spoko :D A stanowicho z snesem miodzio.
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry

Hycuś

A to Fifa 98 po prostu nie miała dopiski Road to World Cup?

Schizo

Były dwa osobne tytuły. Nie mogę na półce znaleźć angielskich nazw, więc podaje te w moim "ulubionym" języku :D Die weltmeister qualifikation und Frankreich 98 Die Fussball-wm :D

Hycuś

Jak znajdziesz Fifę 98 bez tego przydomka to stawiam Ci piwo :P

Janusz

FIFA: Road to World Cup 98 = Fifa 98 normalna gra z cyklu, tylko dodali "przydomek"

ale wyszła też

FIFA World Cup 98 = World Cup 98 związana już wyłącznie z mistrzostwami

Sama nazwa FIFA 98 nie funkcjonuje nigdzie oficjalnie, choć najczęściej tą pierwszą tak się określa.

Wernher

Na to wygląda, że były tylko 2 gry o mundialu 98, World Cup i Fifa 98: Road to World Cup, która właściwie jest zwykłą Fifą. Chyba wyjaśnilismy wątpliwości ;)

Schizo

No to wszystko mamy już wyjaśnione ;) Strefa bawi i uczy :D

Skuderia

FIFA - Road To World Cup 98 - miala mozliwosc rozegrania meczu towarzyskiego, rozgrywek ligowych, oraz prowadzenie druzyn narodowych od eliminacji aż do samego finalu mistrzostw swiata

World Cup 98 - wydana z okazji Mistrzostw Swiata we Francji w 1998 roku, rozgrywki pucharowe i mecze reprezentacyjne, ktore dostaly sie w eliminacjach do MS.

Tak jak napisal kolega Bodzio w wielkim skrocie - pierwsza pozycja to "zwykla" Fifa (eliminacje), druga to juz skupienie sie nad samym mundialem.

Pozdrowki.