[Stall] Różne klipy

Zaczęty przez Stall, Sierpień 04, 2024, 14:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

Stall

Fragment rozgrywki z gry Alien Resurrection z PS1 przy użyciu emulatora DuckStation na PC.

Włączony hack na 16:9, taktowanie procesora PS1 ustawione na 520%, aby wyeliminować niestabilny framerate oryginału. Renderer ustawiony na Vulkan, dodatkowo aktywna korekcja geometrii. Mnożnik rozdzielczości x32 (więcej nie było dostępne w opcjach).
Mimo monitora 4K (czyli 3840 × 2160), gra jest renderowana w ,,lekko" wyższej rozdzielczości zamiast natywnego 336 × 240.

Standardowo, na ,,szaraku" i przy grze na padzie, tytuł uchodzi za dość frustrujący i często zbyt trudny — głównie przez kiepskie sterowanie (nawet jak na grę FPP na kontrolerze).
Tutaj jednak przypisałem przyciski na klawiaturę, a celowanie i strzelanie ustawiłem na myszkę (gra natywnie wspiera ,,gryzonia"). Po takich zabiegach całość staje się całkiem przyjemnym retro survival horrorem — przynajmniej na tyle, ile zdążyłem już ograć.

Megadeth

Konkretnie to wygląda! Tak można grać. Przypisanie myszki w duckstation to dużo roboty czy raczej plugNplay i wybór w opcjach?

Rocho

Prezentuje się elegancko w tak podkręconej wersji.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Stall

Gra się fajnie. Nietrafione strzały z myszki ze względu na ustawioną wyższą czułość niż gram normalnie i pamięć mięśniowa rzuca za bardzo na boki - trzeba dobrać pod siebie.

Cytat: Megadeth w Luty 08, 2026, 18:12Przypisanie myszki w duckstation to dużo roboty czy raczej plugNplay i wybór w opcjach?
Mycha nie działa od strzała, ale ustawienie tego zajmuje moment:
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Megadeth

Dzięki! Jutro może się tym pobawię. Myszka ratuje sprawę, na padzie nie chciałoby mi się w to katować.
Ta giwera tak lata czy jakiś bug?

Stall

Gibie nią tak głównie przy obracaniu się wokół własnej osi - chyba normalne zjawisko akurat w tej grze. Tu może trzącha nią z nieco większą częstotliwością przez wyższą rozdzielczość/wyższy framerate/zbyt duże podkręcenie procka PS1/któreś ustawienie w opcjach. Ale nie przeszkadza to w graniu bym wcześniej szukał od czego to zależy

Rocho

No myszka działa elegancko na emulgatorze. Co prawda za pierwszym razem coś chyba źle ustawiłem ale teraz jest idealnie. Jednak to save starmte są zbawienne w tym tytule.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

hankie

Wow! Na tych nastawach wygląda jak ładny retro shooter. Moment, to jest całkiem retro xD

Widać, że grafa ciągnie - ciągle 25%+ zajęcia Gpu nono ;) Kurka, to byłaby forma w której pewnie nie płakałbym popiardując w trakcie gry..

Stall

Cytat: Rocho w Luty 08, 2026, 23:06Jednak to save starmte są zbawienne w tym tytule.
No w tej grze szczególnie

Cytat: hankie w Luty 09, 2026, 08:37Wow! Na tych nastawach wygląda jak ładny retro shooter. Moment, to jest całkiem retro xD

Widać, że grafa ciągnie - ciągle 25%+ zajęcia Gpu nono ;) Kurka, to byłaby forma w której pewnie nie płakałbym popiardując w trakcie gry..
Przy rozdzielczości 25K to nawet 4090 musi się chociaż odrobinę ruszyć.
Ogólnie polecam. Gdybym miał więcej czasu, to bym już pewnie tego Aliena na myszce ograł.

Tymczasem wrzuciłem też zmodowanego SilentPatchem i dgVoodoo2 Colina McRae 2.0 na PC w polskiej wersji.

Chodzi to fajnie, ale kiepsko się nagrywa. Nawet OSD od Afterburnera nie wyświetla. No i UI kiepsko się skaluje do wysokich rozdzielczości. Ale te stałe 120 FPS w 4K jest. I Hołek na pilocie i polskie napisy ofc też.

hankie

Bardzo ładne technikalia, CMR2.0 jak nowy. I przejazd naprawdę poprawny!!! Co prawda, korzystając z odbić od drzew - było bardziej PRO - ale ładne się oglądało tor jazdy:)

Stall

Przejazd to i tak meh po dłuższej przerwie. Gdyby byli chętni do poprawiania czasów w dziale z rekordami, to pewnie częściej by się w to pykało.

Ponieważ Ubisoft najwyraźniej nie ma żadnych planów na remastery klasycznych, trójwymiarowych odsłon Raymana, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i stworzyć własny ,,remaster" przy użyciu dostępnych modyfikacji.
Do tego oryginalny, PL dubbing.
Poniżej krótki mój fragment rozgrywki z Raymana 3 w 4K i 60 klatkach, wzbogacony m. in o mody poprawiające tekstury, sterowanie oraz rozdzielczość.