PlayStationFanatyk.com - Gracz | Kolekcjoner | Fan PlayStation

Zaczęty przez Kubaaaa, Sierpień 28, 2019, 20:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

LittleSerpent

Cytat: makumator w Marzec 04, 2026, 16:32Każdy kto na poważnie gra w serię, ma jedną odpowiedź - tylko RE4 na GC, w czasach w których wyszedł. Potem długo nic , potem VIII, potem VII i remaki. 9 do mnie leci , wruce i może zweryfikuje ten jedyny słuszny top tier ranking ;)

Cieszy mnie, że twoja opinia jest oryginalna. Mam nadzieję, że nie na siłę, a wypływa prosto z głębi twojego serca.

makumator

@LittleSerpent Ubliżasz mi nieświadomie, insynuując że uzewnętrzniam się nieszczerze. Ale - spoko nie żywię urazy ;)

Opinia nie jest wielce oryginalna, wiem że podobnie myśli wielu, np. przedstawiciel szlachty jRPG - @Manifesto.

4ka złamała przestarzałe zasady i wyznaczyła nową trajektorię i standardy dla całej branży.
7ka odświeżyła skostniały schemat, ale druga połowa gry była już klejona na szybko, vel. tylko jeden rodzaj 'błotnych' wrogów, ewidentnie brakło im czasu, ale samo odświeżenie serii było zajebiste.
4ka widziała potencjał 7ki i zapłodniła ją za obopólną zgodą.
W wyniku tej ciąży, urodziła się 8ka - będąca 7ką z materiałem genetycznym 4ki, dlatego jest to druga najlepsza gra w serii.

Liczę że 9tka to będzie właśnie prawie perfekcyjny blend 4ki i 8ki, ale też boję się trochę tego kazirodztwa, rzadko kiedy po takim mariażu nie ma wad genetycznych, nawet jeżeli oboje rodzice są wspaniałymi osobnikami. Mam też z tyłu głowy, że nie będzie aż tak wspaniale jak wszyscy pieją - bo jednak tam (chyba) nie ma nic nowego, tylko merge dwóch stylów i maksymalne dopieszczenie z kosmetyką.

LittleSerpent

Cytat: makumator w Marzec 05, 2026, 08:30@LittleSerpent Ubliżasz mi nieświadomie, insynuując że uzewnętrzniam się nieszczerze. Ale - spoko nie żywię urazy ;)

Opinia nie jest wielce oryginalna, wiem że podobnie myśli wielu, np. przedstawiciel szlachty jRPG - @Manifesto.

Masz predyspozycje na psychologa, jednak w tym przypadku wszystko było szczere i uprzejme. Bez podtekstów. Serio.

12step

ore ore szabadabada amore

Kubaaaa

Cytat: 12step w Marzec 04, 2026, 17:04Jako szczelanka Re4 niezły. A dlaczego VIII lepszy od VII? Chodzi o to że im więcej szczelania tym lepsza gierka, a im więcej fabuły, eksploracji, storytellingu i klimatu to gorsza?

nie gram poważnie w serie ;c Teraz próbuję 1 i 2 ale ciężko idzie!

1ke polecam wersje HD Remaster a 2ke cudowny remake :)

Cytat: makumator w Marzec 04, 2026, 16:32Każdy kto na poważnie gra w serię, ma jedną odpowiedź - tylko RE4 na GC, w czasach w których wyszedł. Potem długo nic , potem VIII, potem VII i remaki. 9 do mnie leci , wruce i może zweryfikuje ten jedyny słuszny top tier ranking ;)

4ka na GC w swoich czasach sztos i rzeczywiście 5 i 6 przy niej wypadają bardzo blado (choć jako coop dają radę), ale 4ka nigdy nie bedzie lepsza niz 2ka ;)

Cytat: 12step w Marzec 04, 2026, 22:17Grałem we wszystkie części, które wymienił @makumator jako najlepsze, czyli moja opinia jest miarodajna, bo poznałem najlepsze gry z serii. Ustawił bym je tak: najlepsza to VII, która dała mi dużo dusznego klimatu, ciężką historię i ciekawą rozgrywkę z twistem na końcu, dlatego jest najlepsza. VIII dała mi dużo radości, ale klimat był niepoważny, za bardzo poszło w stronę komedii, ale bawiłem się nieźle i otwarcie było super. No a w RE4 się po prostu dużo strzela i to też nie jest zła gra.

W 9 nie pogram, bo nie będę kupował konsoli, żeby grać na niej w jedną grę.

VII na VR polecam :D Do VIII wrócę kiedyś jak kupie PSVR2

Kubaaaa

Znowu wyplułem z siebie kilka słow, tym razem na temat ostatniej odsłony jednej z mojej ulubionej serii "nowożytnych" przygodówek -- Life is Strange :)

https://playstationfanatyk.com/2026/04/01/o-tym-w-co-ostatnio-gralem-slow-kilka-life-is-strange-reunion/