Cross-Play zaprasza do poczytania!

Zaczęty przez Gomlin, Marzec 12, 2025, 08:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gomlin

Co łączy pierwszych pionierów w Amerycę z naszym rodzimym Wiedźminem? Okazuje się, że całkiem sporo!

,,Banishers: Ghosts of New Eden" od studia Don't Nod Entertainment - twórców chociażby znanego lekarza z gry Vampyr to wyjątkowe RPG, w którym przemierzamy dzikie tereny Ameryki, tropiąc duchy, upiory i inne maszkary.

Wcielamy się w Reda i jego towarzyszkę Antee - niezwykły duet, który wzajemnie się uzupełnia podczas starć z wrogimi maszkarami.
W grze czeka na nas wiele potyczek z potworami, wciągająca fabuła i jeszcze lepszy, mroczny klimat!

Więcej o tej nietuzinkowej grze przeczytacie na łamach Cross-Play! 👻

https://cross-play.pl/banishers-ghosts-of-new-eden/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gramy Między generacyjnie!🔥

Gomlin

Szalone lata 80., kiedy w Polsce królowały Pegasusy, Atari i Commodore, a mama gotowała dla nas obiady i nie trzeba było martwić się o przyszłość... Ach, nostalgia!
Ale do rzeczy! Książka "Retro wspomnienia lat 80." zabiera nas w sentymentalną podróż do czasów, gdy branża gier wideo zaczynała budować swoją potęgę. Autorzy nie pomijają żadnej legendy - od ZX Spectrum, przez automaty arcade, aż po konsole Nintendo. W środku znajdziecie też piekielnie dobre wywiady z twórcami kultowych systemów, a wszystko to napakowane jest unikalnymi zdjęciami i branżowymi anegdotami.
To lektura obowiązkowa dla każdego fana retro! Nasza recenzja jest już dostępna na portalu cross-play.

https://cross-play.pl/retro-wspomnienia-lat-80-recenzja-ksiazki/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gomlin

Znacie gry, które miały być absolutnymi hitami, a okazały się... legendarną porażką? 💥

Oczywiście, każdy zna Minecrafta czy FIFĘ. Ale co z tymi, którzy polegli na polu bitwy o gracza? O tych fascynujących historiach opowiada Michał Pisarski w swojej debiutanckiej książce "Przegrani. Legendarne porażki świata gier".

To pozycja obowiązkowa dla każdego fana gier wideo! Jak piszemy w naszej recenzji: "to książka z ciekawym pomysłem na siebie, która szczegółowo i fachowo omawia temat".

Chcecie dowiedzieć się więcej? Nasza recenzja już czeka na portalu Cross-Play!

https://cross-play.pl/przegrani-legendarne-porazki-swiata-gier-recenzja-ksiazki/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

alf

Cytat: Gomlin w Październik 20, 2025, 15:04
opowiada Michał Pisarski w swojej debiutanckiej książce "Przegrani. Legendarne porażki świata gier".

Czy to ten Michał Pisarski którego kojarzymy z youtuba i kanału o smartfonach (który przeistoczył się w kanał o grach i ostatnio zasypuje nas humorystycznymi i całkiem merytorycznymi filmami o historii konsol i gier) ? Jeżeli tak, to... nie wiedziałem że poszedł śladem arhn.eu i zaczął też wydawać książki. No nieźle się chłopak rozwinął.

Gomlin

Cytat: alf w Październik 20, 2025, 16:30
Cytat: Gomlin w Październik 20, 2025, 15:04
opowiada Michał Pisarski w swojej debiutanckiej książce "Przegrani. Legendarne porażki świata gier".

Czy to ten Michał Pisarski którego kojarzymy z youtuba i kanału o smartfonach (który przeistoczył się w kanał o grach i ostatnio zasypuje nas humorystycznymi i całkiem merytorycznymi filmami o historii konsol i gier) ? Jeżeli tak, to... nie wiedziałem że poszedł śladem arhn.eu i zaczął też wydawać książki. No nieźle się chłopak rozwinął.

Tak, to dokładnie ten sam, co też puścił info w świat, że będzie Nintendo po polsku, heh;)
I książka mu się naprawdę udała.
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gomlin

Seria gier Pokémon gości na naszym świecie od niemal trzydziestu lat. To rozległa historia, w której marka powoli ewoluuje wraz z kolejnymi generacjami konsol i rozwojem technologii. Przez lata złapano tysiące stworków, stoczono niezliczone pojedynki, a wszystko to zapisane w historii serii. Jednak z biegiem czasu coraz łatwiej dostrzec powtarzalność, a dobrze znana formuła przez lata nie doczekała się wyrazistego odświeżenia.

Jak prezentuje się najnowsza odsłona Pokémon Legends: Z-A?

Nintendo wreszcie podejmuje śmiały krok. Otrzymujemy Pokémony z bardziej intrygującą fabułą oraz dynamicznym systemem walki w czasie rzeczywistym!

Redaktor naczelny Gomlin pisze o najnowszej odsłonie serii w następujący sposób:

"To nowe i świeże podejście do marki, które nie bało się wywrócić całego systemu i mechanizmów walki do góry nogami, i wyszło z tego obronną ręką."

Jeśli zastanawiacie się, czy warto sięgnąć po nową odsłonę zapraszamy na  recenzję Pokémon Z-A na łamach Cross-Play.

https://cross-play.pl/pokemon-legends-z-a/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

alf

Jest też i recka arhona:

Ogólnie tych poksów już tyle wyszło na Switcha że nieogarniam zupełnie które to te najlepsze i o co w tym chodzi. U mnie nadal królują odsłony z game boya.

Gomlin

Cytat: alf w Październik 27, 2025, 21:14
Jest też i recka arhona:

Ogólnie tych poksów już tyle wyszło na Switcha że nieogarniam zupełnie które to te najlepsze i o co w tym chodzi. U mnie nadal królują odsłony z game boya.

Wiadomo, co klasyka to klasyka ;)
Jeżeli kiedyś byś chciał zagrać w nowe ale właśnie najbardziej przypominające klasyczne, to zdecydowanie rimejk Diamont i Pearl z NDS'a.
Na Switchu to Brilliant Diamond i Shining Pearl
Tylko trzeba przeboleć wielkie chibi łby ;)

Jeżeli zaś nowa formuła to najnowsza odsłona jest chyba najciekawsza ze względu na system walki w czasie rzeczywistym i fajnie rozwiniętymi megaewolucjami z X/Y.

Ale to też bym poczekał na spadek ceny albo jakaś używkę ;)
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gomlin

Nadszedł ten dzień... Dzień, w którym maszkary wstają z czeluści nocy, by wzbudzić lęk... Witajcie w Halloween! 🎃

To święto od zawsze było nierozerwalnie połączone z grami wideo. Gęsta atmosfera, mrok, krzyki i potwory, to wszystko straszyło nas kiedyś i straszy do dziś!

Co najlepsze, prawdziwe horrory są jak dobre wino - nigdy się nie starzeją. Klasyki z PS1, takie jak Silent Hill czy Dino Crisis potrafią przerazić bardziej niż niejedna nowa produkcja!
Choć i tych nowszych, nie sposób nie wyróżnić za swój gęsty klimat.

Specjalnie na dziś nasza ekipa przygotowała coś wyjątkowego! 🔥
Tom, Gomlin, Grifter, Hrabia, Hagen oraz nasz współpracownik Gramy bez Mamy l, dzielą się swoimi typami gier, które są absolutnym obowiązkiem dla każdego fana horrorów!

https://cross-play.pl/strach-ma-wielkie-oczy-analiza-gier-ktore-strasza-na-rozne-sposoby/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Megadeth

Fajne zestawienie! Dobre na dzisiaj, zabieram się do czytania (aż nabrałem ochotę na to Dino Crisis).

alf

Cytat: Megadeth w Październik 31, 2025, 20:43
Fajne zestawienie! Dobre na dzisiaj, zabieram się do czytania (aż nabrałem ochotę na to Dino Crisis).

Ja również przejrzałem zestawienie. Przypomniało mi się jak pogrywałem kiedyś w każde Halloween obowiązkowo w jakiś horrorek... Ten jesienny klimat naprawdę sprzyja giereczkowaniu. I prawdą jest, że horrory dobrze się starzeją (o ile były dobrymi tytułami w dniach swoich premier).

Megadeth

100% @alf mam dokładnie tak samo. Też sobie coś odpalę pod dzisiejszy klimacik.

Gomlin

Cieszę się, że zestawienie przypadło do gustu C:-)
Ja sam ogrywałem dziś Fatal Frame: Maiden of Black Water ;)
^-^
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gomlin

"We are born of the blood, made men by the blood, undone by the blood..." 🩸
Te słowa zna na pamięć każdy Łowca! Bloodborne to fenomenalna produkcja od FromSoftware, która stała się prawdziwą legendą gatunku soulslike. 🖤

Mroczny, wiktoriański klimat, brutalny świat i tajemnicza fabuła – to właśnie to, co od lat przykuwa nas do mrocznych ulic Yharnam. 🎮
A co z dodatkiem? Bloodborne: The Old Hunters to jedyne oficjalne rozszerzenie, ale jego zawartość przekracza wszelkie wyobrażenia! 🤯
Co ciekawe, studio pierwotnie planowało dwa osobne DLC, ale ostatecznie postanowiło połączyć je w jeden, gigantyczny i fenomenalny dodatek.
Nasz redaktor nie ma wątpliwości:

"The Old Hunters to must-play nie tylko dla sympatyków soulslike'ów, ale również dla wszystkich fanów horroru." 😱

Jeśli jesteście ciekawi, co jeszcze możecie odkryć w koszmarze Łowcy i dlaczego warto wrócić do Yharnam, zapraszamy na naszą pełną recenzję na łamach Cross-Play

https://cross-play.pl/bloodborne-the-old-hunters/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gomlin

WPIS NA STRONIE ZAWIERA SPOJLERY!

Od słodkich, pluszakowych platformówek Little Big Planet do mrocznego, klimatycznego świata Little Nightmares...
Studio Tersier Studio przeszło niesamowitą przemianę!
Kto by się spodziewał, że twórcy familijnej gry stworzą coś tak pełnego grozy i atmosfery rodem z filmów Tima Burtona?
Świat ich nowej serii wygląda tak, jakby sam Burton maczał w nim palce  i nikt nie miałby wątpliwości! 🖤

Little Nightmares - to gra, która opowiada o dziewczynce, która przemierza świat rodem z koszmaru. To miejsce, w którym czujemy się jak mały, bezbronny szkodnik, zagubiony wśród mrocznych korytarzy i niepokojących dźwięków.
Na swojej drodze napotykamy przerażające postacie, które zrobią wszystko, by nas się pozbyć, czają się w cieniu, nasłuchują, polują.
Naszym jedynym celem jest przetrwanie.

Jeśli jesteście ciekawi tej niezwykłej metamorfozy, zapraszamy do naszych rozważań  o grze recenzji na portalu Cross-Play!

https://cross-play.pl/little-nightmares-subtelna-sztuka-straszenia/
Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl