Wytrzymałość płyt z grami na GameCube

Zaczęty przez alf, Sierpień 21, 2020, 10:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

Cytat: makumator w Sierpień 21, 2020, 10:07
Co do tematu, to szanuję kolekcjonerów Gamecube. Sam się poddałem, jak mi płytki zaczęły pękać mimo obchodzenia się jak z jajkiem, ale sama platforma bardzo spoko.

Ano coś o tym słyszałem. Sam miałem Zelde Wind Waker z taką wadą i myślałem że wynikało to z kiepskiego przechowywania płyty np. przez poprzedniego właściciela. Teraz zdaje sobie sprawę, że to może zdarzyć się każdemu.

Rocho

Znam ten ból mi strzeliło tak Papier Mario. Teraz po zakupie każda z płyt ląduje w kopercie i w instrukcję by nie latała po pudełku.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

alf

Ale to wynika chyba z osadzania płyty na trzpień w konsoli. Bo mówimy oczywiście o pęknięciach tego przezroczystego kółka na środku płyty ?
Żeby się przed tym uchronić musiałbyś... nigdy nie włączać żadnej gry  C:-)

mariusz391

A to ciekawe, bo nigdy o tym nie słyszałem, jako że Nintendo to nie do końca moja bajka. One pękają przez specyficzne mocowanie w pudełku czy po prostu te płytki Mini DVD są przez swój rozmiar tak podatne na uszkodzenia?

SALADYN

Pewnie wszystko po trochu ale według mnie największa wina leży po stronie pudełek a już na pewno tych podwójnych. Trzpień który trzyma dodatkowy dysk jest po prostu mega ciasny i płytki.

Co gorsza wczoraj, na kanale TVgry, pojawił się materiał o wytrzymałości fizycznych nośników i wynika z niego że gry na GC ogólnie mają mega słabej jakości płytki i jeszcze do tego najbardziej pechowy jest Twin Snakes, najdroższa gra z mojego skromnego zbioru na GC. Nie wiem na ile jest ten materiał wiarygodny ale strach mnie obleciał.

makumator

Pudełka definitywnie, ale jakość płytek na pewno też gra rolę. Trochę szkoda, bo gry są świetne. Powinny być w takich case'ach, jak na PSP.

Rocho

Mi strzeliło właśnie przy wyciąganiu z pudełka. Choć gry z gc i tak zwykle ogrywam na Wii i zwykle szybko lądują one na dysku więc luz.
Co nie zmienia faktu że zbiera mi się to mega przyjemnie i wyjątkowo dobrze ekskluzywne produkcję z tej konsoli trafiają w mój gust. No poza tymi kilkoma crapami które kupilem/kupię z pełną świadomością że to paździerz.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/