nintendo 64 - jaki kabel kupic?

Zaczęty przez Spinal, Maj 03, 2020, 21:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Spinal

dzień dobry,
W ostatnim czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem konsoli retro n64 w wersji PAL oraz dobrego telewizora CRT - advm barco, chciałbym podłączyć konsole przez s-video,bo taki obsługuje powyższy telewizor.
Gdzie najlepiej kupić kabel s-video ?
znalazłem na allegro kabel : https://allegro.pl/oferta/kabel-s-video-av-do-n64-ngc-gamecube-snes-9082644456
czy ten kabel w pełni wykorzysta mój telewizor czy może lepiej rozglądnąć się za droższym kablem i jeżeli tak to gdzie najlepiej,proszę o radę.

alf

Ten niby jest droższy:
https://allegro.pl/oferta/kabel-s-video-av-do-konsol-n64-nintendo-64-pal-6784968176
Ale w opiniach o produkcie ktoś wspomniał coś o przejaskrawionym obrazie, co podobno wynika z kiepskiego wykonania kabla (brak jakiegoś sygnału przez co nie wszystkie telewizory go obsłużą).

Nintendo 64 ma to do siebie, że standardem było raczej zwykłe chinch. Nie wiem czy s-video wiele zmieni. Kabel który podałeś kosztuje raptem 15 PLN, warto zaryzykować i osobiście przekonać się po którym kablu (chinch czy s-video) będziesz miał lepszy obraz.

Janusz

Chyba nie ma sensu inwestować w jakiś super drogi kabel S-Video do N64. Ja mam najtańszy z allegro, chyba ten co wrzuciłeś w poście, i daje radę. Nie ma co oczekiwać też cudów. Różnica w obrazie między Composite, a S-Video na CRT jest niewielka. U mnie wygląda to mniej więcej tak jak tutaj:

S-Video to ciut ostrzejszy obraz, szczególnie na krawędziach i w sumie tyle.

geet

Cytat: Bodzio w Maj 04, 2020, 15:25Różnica w obrazie między Composite, a S-Video na CRT jest niewielka. U mnie wygląda to mniej więcej tak jak tutaj:
dokladnie! bierz kabel rf.

Spinal

Dziękuje za odpowiedz obraz wydaje mi się że jest ciut mniej rozmazany .
Dodam jeszcze jedno pytanie z uwagi na to że jest to mój pierwszy referencyjny telewizor : to jest model telewizora który posiadam
https://www.ebay.co.uk/itm/Barco-ADVM-20-Broadcast-Monitor-SDI-2-x-Composite-Y-C-in/283747114135?hash=item4210a55c97:g:4OAAAOSwzoxeIaYd,
Nie posiada on wbudowanych głośników , jak najprostszym sposobem podłączyć pod niego głos? czy przez kabel s - video równiez mogę podłączyć głośniki do konsoli  czy będę potrzebował jakis przejsciówek jak się za to zabrać? albo jak najprostszym sposobem podłączyć głośniki pod wybrany model telewizora chodzi mi głównie o okablowanie i wtyki jakie będę potrzebował. Czy posiadając samo wyjście jack z głośników jestem w stanie to podłączyć z powyższym okablowaniem?

fixxxer1

Do podłączenia audio prawdopodobnie wystarczy Ci taki adapterek:

hankie

Kabel Svideo, który chcesz kupić ma dwa kable od dźwięku stereo, biały i czerowny. Napisz tylko pod co chcesz podłączyć dźwięk, to groszowe sprawy, przejściówki za grosze :)

Możesz chincze do wejścia stereo bezpośrednio, możesz to słuchawek czy głośniczków na minijack podłączyć adapterkiem, który podesłał fixxxer. Wszystko w zależoności gdzie chcesz słuchać :)

Spinal

wszystko chodzi jak należy ,jakość obrazu testowałem na razie na złączu composite, ale uważam ,że jest świetna zobaczę jeszcze jak będzie pod s -video , sadząc po filmikach z youtuba powinno być ciut lepiej ,dziękuje za pomoc .

Leniwy

Zaleta profesjonalnego monitora i dlatego taki obraz. U mnie na pvmie nes przez czincz wyglądał  też ładnie