Jakość obrazu w GameCube, "problem" z wyrazistością.

Zaczęty przez Quake96, Grudzień 12, 2019, 23:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Od zakupu gacka zastanawia mnie pewna rzecz. Otóż obraz na GameCube jest wyraźnie "gorszy" niż na innych konsolach. Na początku winiłem za to kabel kompozytowy, ale zamówiłem RGB i owszem obraz się poprawił, ale nadal nie jest to porównywalne z np. PS2 również po RGB.

Poniżej zestawiłem dwie konsole (GC vs PS2) podłączone tym samym sposobem (RGB), do tego samego TV przy tych samych ustawieniach obrazu. Mimo iż zdjęcia minimalnie poprawiają jakość wideo GC to i tak różnica jest widoczna gołym okiem.

Po lewo GC po prawo PS2

Jak widać, problem leży nie tylko w samej "czystości" obrazu co w chyba gammie? Chodzi o to, że np. napisy i detale na białym bądź jasnym tle stają się niewidoczne albo skrajnie niewyraźnie, jakby przejaśnione, mimo że ogólna jasność obrazu jest stosunkowo niska.

Próbowałem już zmieniać ustawienia w TV, ale nie zdało się to na wiele. Z resztą jak widać PS2 przy tych samych grach i tym samym podłączeniu wygląda o niebo lepiej, mimo że też podłączone jest jakimś "no-name" kablem RGB, a nie czymś super wypasionym.

O co tu chodzi? Ktoś z was zauważył to również u siebie? Ja sprawdzałem to też na drugim TV i tam też to występuje. Obraz na GC jest po prostu niższej jakości, co jeszcze tak nie boli jak te "przejaśnienia" powodujące nieraz nieczytelność.

CyborgDE

Ogólnie Gacek graficznie jest trochę słabszy od PS2 z tego co widziałem kiedyś w testach na YT, bo sam się niestety jeszcze nie dorobiłem swojej konsolki. Widać to szczególnie w odbiciach czy niektórych detalach auta, ale jest za to mnie rozmyty i teoretycznie elementy takie jak krawędzie lub napisy powinny być ostrzejsze na Gacku, niż na PS2.

Tutaj jakieś na szybko wyszukane porównanie PS2 vs. Gacek:

Spróbuj może jakiegoś wynalazku pokroju GameCube 2 HDMI? Z tego co widziałem, to działają świetnie i potrafią poprawić jakość obrazu, a kosztują dosłownie grosze.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Quake96

Cytat: animare w Grudzień 12, 2019, 23:38Zerknij tu: https://www.instructables.com/id/How-to-fix-a-PAL-Gamecubes-Brightness-problems/

Hej, to może być to! Robota w sumie prosta, jak brat odda mi lutownicę to może spróbuję tego tricku :D

@Cyborg - U nas chyba jeszcze nie ma takiej ogólnej dostępności tych GC2HDMI. Do Wii jest tego trochę, ale do GC takie rozwiązanie powstało gdzieś za granicą i jest chyba lekko kosztowne.

Keita

Czyli tak jak podpowiadałem, brak rezystora bo masz kable NTSC do PALowskiej konsolki. Strasznie irytujący jest ten podział kabli w konsolach Nintendo :o U Ciebie ten efekt przepalenia jest naprawdę mocno widoczny.
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

JabuPL

Z tego co pamiętam to Gacek jest mocniejszy od ps2 ale napęd go ogranicza.
Need For Speedy(jak i inne multiplatformówki) mają mniejsze tekstury i skompresowane audio aby się zmieścić na Mini-DVD.
Gacek po Kompozytowym i tak wygląda lepiej niż ps2 po tym kablu.
Komponent'a nie kupisz, są idiotycznie drogie, nie ma zamienników. Lepiej kupić Wii i kable komponent(są tanie) jeżeli chcesz grać w gackowe gierki w dobrej jakości.

U mnie Undeground tak źle po composite nie wygląda(wiem że masz RGB), pewnie coś z kablem jak pisał ktoś wyżej.

OK, wyczytałem że kabel RGB PAL musi mieć rezystory, kable NTSC ich nie mają.
Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

Atr3ju

W pegasusie tez zalecaja tego rezystora 75 ohm do starych TV bo podobno obraz jest jaskrawy czy tam skacze.
Tez ostatnio zainteresowalem sie GC i ma lepsza grafike na porownaniach z ps2 na jutubie.

JT

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS