Gamecube DOL-001 USA

Zaczęty przez Atr3ju, Styczeń 27, 2021, 23:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Atr3ju

Zakupiłem kostke z takim oznaczeniem od spodu, niestety nie zapytałem czy widnieje na niej PAL i wyszło że to model USA. Wyczytałem że to dokładnie REV. B w której nie ma Serial Port 2 ale ma obydwa wyjścia video. Trafił mi się taki egzemplarz a ja myślałem że są tylko dwie wersje DOL-001 i DOL-101 a widze że jest wiele rewizji tego.

https://www.gc-forever.com/wiki/index.php?title=WikiScene:GameCube

Wrzucam zdjęcia płyty głównej

To co mnie interesuje to jak sprawdzić wersje biosa i czy ktoś kto ma Serial Port 2 jest mi w stanie pomierzyć piny które łączą płyte główną z damskim wejsciem Serial Portu 2 ? Będę musiał takie wejście sobie zamontować a jak nie to zwyczajnie przewodami to zrobie.

JT

Mam tą samą wersję, ale mi ten port i tak nie jest potrzebny bo mam ODE, a tą samą funkcjonalność ma też port karty pamięci. No ale żeby nie tracić slotu to jest prosty schemat.

Do czego Ci potrzebny bios?
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Atr3ju

No tak, nie pomyślałem ze będzie na to jakiś schemat w necie  :P Leci łapiszon.

Jak nigdzie nie znajde tego portu luzem kupić to będe musiał zwyczajnie przewodami połączyć z SP2SD by móc uruchamiać gry z karty micro sd.

Na stronie którą podałem pisze że są różne wersje biosa, tak samo coś czytałem że niektóre biosy są różowe  ::) a niektóre już są fioletowe.
Tak samo nie wiem czy nowsze biosy obsługują chipy, czy obsługują SP2SD. Wole już dmuchać na zimno i zadać pytanie za wczasu niż być póżniej zaskoczonym. Tak samo musze się dowiedzieć czy ten pomieszany model ma RGB czy nie, bo nie chce mieć konsoli z USA, na które jest tylko composhit i s-video.

To dziwny model bo ma niektóre elementy z DOL-001 a niektóre z DOL-101 np. talerzyk z klapki można wyciągnąć gdzie nie można tego zrobić w DOL-001.

JT

Wychodzi na to że bios z DOL-001 działa ze wszystkimi chipami i raczej nie ma co się tym przejmować. Konsola NTSC to o RGB można zapomnieć, także albo s-video albo HDMI.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Atr3ju

Poskładałem konsole, musiałem się przekonać że nie ma RGB. Dźwięk jest, skaler wykrywa że idzie 5V i załącza tryb RGB ale obrazu nie ma. Troszke szkoda że tak działa ten rynek konsol że czasami to konsole PAL są wykastrowane a czasami NTSC.

Opcja z modem HDMI odpada, nie chce tam sobie zaprzątać głowy bo to drogi interes.

JT

Cytat: Atr3ju w Styczeń 29, 2021, 10:14Opcja z modem HDMI odpada, nie chce tam sobie zaprzątać głowy bo to drogi interes.
Kabel/przejściówka HDMI, no ale rzeczywiście trochę kosztuje, 160zł.

Atr3ju

Napisałem z modem HDMI czyli GCvideo, cena ? lepiej nie mówić a kable typu Pound mnie nie interesują, tylko analogowe RGB.

To co mnie jeszcze interesuje to czy jest blokada regionalna gier ? Mam gre USA i zastanawiam się czy jak dorwe Gamecuba PAL to czy tą grą sprawdze laser ?

Swoją drogą, ciekawe czy te typowe Wii2HDMI po zmianie wtyczki na wtyczke z Gamecuba będzie obraz, tu znaczenie ma chyba to że Wii2HDMI konwertuje RGB a że w Gamecubie USA nie ma RGB to nie przekonwertuje obrazu z composhit na cyfrowy.

Następne pytanie ale z innej nieco beczki, po czym poznać że Gamecube PAL będzie miał bios po angielsku czy po niemiecku ? Jakiś detal na naklejce od spodu o tym daje znać ?

JT

Tak GCvideo, tylko nie wersja do wlutowania, tylko przejściówka gcplug wpinana w wyjście cyfrowe. Dla mnie od 6 generacji Scart RGB odpada, bo wszystkie 4 konsole obsługują 480p i praktycznie każdą grę która tego nie obsługuje można do tego zmusić  ;D 2x wyższa rozdzielczość znaczy dla  mnie więcej niż trochę lepsze kolory i kontrast w RGB.

Blokada regionalna jest, także potrzebny chip. Wii2HDMI konwertuje component.

Każdy GC PAL ma opcję wyboru języka, wersje NTSC nie mają tej opcji, można jedynie zmieniać język/region na japoński zworką na płycie głównej.