Analogue 3D - nowoczesna N64 w formie FPGA

Zaczęty przez alf, Październik 17, 2024, 12:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

Cytat: Mcin w Październik 20, 2024, 14:18
No dobra, Analogue na razie przegrywa brakiem analogowego wyjścia video.

Nie przegrywa, bo firma Analogue proponuje byś dokupił do konsoli ich przystawke o nazwie DAC digital:
https://www.analogue.co/dac

Za jej pomocą z HDMI schodzisz na analogowe wyjścia. Ale to już skierowane dla geeków, normalnie do konsoli tego nie dają. Wiekszosc ludzi jest zadowolna ze zintegrowanych w konsoli możliwości ustawień obrazu (scanlines, filtry - są tam bardzo zaawansowane opcje które próbują na LCD uzyskać jak najlepszy obraz imitujący CRT).

Jak ktoś musi mieć CRT no to dla niego skierowany jest ten DAC Digital.

Dla mnie dużą zaletą konsol firmy Analogue jest fakt, że łykają oryginalne nośniki z grami oraz podzespoły (pady, multitapy). Oraz to że wyglądem nawiązują do konsoli którą imitują. Jakość obudowy jest perfekcyjna.

Mister tego nie ma i wygląda jak toster.  :-X

12step

Kurcze, pamiętam z czytania reddita i różnych rzeczy, ze firma Analogue i jej poczynania była odbierana zdecydowanie jako bardziej kontrowersyjna niż w tym temacie.
ore ore szabadabada amore

Mcin

pytanie jak działa ten dac - jeśli faktycznie przetwarza sygnał tak żen ie do odróznienia od ori, no że dajmy na to no , że pistolety świetlne byłyby łapane, to może no nawet no. jak ma to być coś typu downscalera to ja nie ten tego :D
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

alf

Cytat: 12step w Październik 20, 2024, 15:19
Kurcze, pamiętam z czytania reddita i różnych rzeczy, ze firma Analogue i jej poczynania była odbierana zdecydowanie jako bardziej kontrowersyjna niż w tym temacie.

Widzialem 2 ich konsole w akcji i moim zdaniem są super (o ile przełknie się ich wysoką cenę).

Cytat: Mcin w Październik 20, 2024, 15:33
pytanie jak działa ten dac - jeśli faktycznie przetwarza sygnał tak żen ie do odróznienia od ori, no że dajmy na to no , że pistolety świetlne byłyby łapane, to może no nawet no. jak ma to być coś typu downscalera to ja nie ten tego :D

Nie interesowałem się specjalnie tym produktem, ale po jego wysokiej cenie (o ile dobrze pamietam 199 dolarów) winszuje, że nie jest byle czym i jest możliwe że zrobi to czego od niego oczekujesz. Ale jak masz ori sprzet, to nie wiem czy jest sens wydawać tyle siana na ich konsole i ten przetwornik tylko po to by podlaczyc do crt, tak samo jak ori sprzęt  :-X

12step

Widziałem opinie o Analogue analogiczne do Limited Run - sztuczne podtrzymywanie "eksluzywności" przez zatowarowanie sklepu poniżej zapotrzebowania jeśli chodzi o Analogue Pocket... Podobno, jak jednak coś nie działa, to kontakt z nimi jest baaaaardzo utrudniony.
ore ore szabadabada amore

Wawrzino

Namingway

Cytat: alf w Październik 20, 2024, 14:57

Dla mnie dużą zaletą konsol firmy Analogue jest fakt, że łykają oryginalne nośniki z grami oraz podzespoły (pady, multitapy). Oraz to że wyglądem nawiązują do konsoli którą imitują. Jakość obudowy jest perfekcyjna.

Mister tego nie ma i wygląda jak toster.  :-X

Jedyne czego MiSTer nie ma to jest właśnie brak możliwości grania z oryginalnych nośników. Pady, multitap'y, lightgun'y i wszelkie inne oryginalne peryferia są jak najbardziej kompatybilne z MiSTer'em bez najmniejszego problemu. Możesz grać na ori padzie lub na dowolnym innym. Nawet Dual Sense czy pad od Xbox.

A co do obudowy, to tu też nie ma żadnych ograniczeń. Oczywiście najbardziej popularna obudowa to ta którą nazwałeś tosterem, ale są przeróżne obwodowy dostępne. Są wersję w Mini ITX, różne opcje w stylu konsol, czy po prostu MiSTer w obudowie PlayStation czy N64. To jak dany build MiSTer'a będzie wyglądał zależy tylko od użytkownika. Żaden problem druknąć sobie obudowę która będzie wyglądała identycznie jak konsola Analogue.

A co do  kontrowersji związanych z samą firmą Analogue, to zgodzę się z tym co napisał @12step.  Też słyszałem o sztucznym zaniżaniu podaży (np DAC czy Pocket'a nie idzie dostać, chyba że z drugiej ręki), I wręcz o olewaniu klientów. Znam przypadkiem gdzie ludzie czekali prawie rok na jakikolwiek odzew z ich strony w sprawie konsol oddanych do reklamacji. Więc raczej nie jest to marka która kojarzy się z jakością.

Mcin

Cytat: alf w Październik 20, 2024, 19:20Ale jak masz ori sprzet, to nie wiem czy jest sens wydawać tyle siana na ich konsole i ten przetwornik tylko po to by podlaczyc do crt, tak samo jak ori sprzęt  :-X

Czytasz wybiórczo. Jak pisałem, w kwestii FPGA interesuje mnie głównie emulacja automatów, a póki siusiam moczem, nie złotem, nawet nie chce podchodzić do zakupu ;)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

alf

Cytat: Mcin w Październik 20, 2024, 23:22
w kwestii FPGA interesuje mnie głównie emulacja automatów, a póki siusiam moczem, nie złotem, nawet nie chce podchodzić do zakupu ;)

Spoko, rozumiem.

Cytat: Namingway w Październik 20, 2024, 21:26
Więc raczej nie jest to marka która kojarzy się z jakością.

Produkty są jakościowe.

Co do samej firmy... nie wiem, ja nie miałem z nimi za wiele do czynienia. Swoją konsolę kupiłem z drugiej ręki i nic złego się z nią nie dzieje. Bardzo możliwe jest to co piszecie, bo nakład ich produktów jest zwykle bardzo niski. Wyprzedają się na pniu i są uzupełniane rzadko. Uzupełnienie magazynu wiąże się z potrzebą zrobienia preorderu jeżeli chce sie miec pewność zakupu. Sama firma wysyła powiadomienia tak sformułowane, jakby celowo te sprzęty były limitowane.

Cytat: Namingway w Październik 20, 2024, 21:26
Pady, multitap'y, lightgun'y i wszelkie inne oryginalne peryferia są jak najbardziej kompatybilne z MiSTer'em bez najmniejszego problemu. Możesz grać na ori padzie lub na dowolnym innym

Tak wiem, ale trzeba sobie zbudować odpowiedni setup (np. dokupić do MiStera płytke z portami ori padów od danej konsoli lub jakiś adapter/przelotke). W konsolach Analogue podoba mi sie to, ze to zamkniety produkt. Po prostu kupujesz daną konsolę - SNES, Sega Genesis, Game Boy i wszystko jest od kopa, niczym się nie przejmujesz. Nie musisz drukować obudów, dokupować rozszerzeń czy przejściówek, bazowa funkcjonalność (uruchamianie oryginalnych nośników i cieszenie się grą) jest na pokładzie i jest w najlepszej możliwiej jakości.

Nie chce wojenki MiSter vs Analogue.
Każdy wybierze to co lubi bardziej.
MiSter jest customizowalny - to jego zaleta (np. dla @Namingway )
Konsola Analogue jest zamknieta - to jej zaleta (np. dla mnie)
2 różne produkty, w zależności od tego co kto potrzebuje. Łączy je FPGA.

Co do dostępności produktów - mam wrażenie że oba są drogie i trudno dostępne.