Xbox Game Pass - co sądzicie?

Zaczęty przez Barbariasz, Maj 02, 2021, 16:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

12step

No właśnie, słabo działa na Gamepassie a dobrze działa w PS Plusie, przynajmniej u mnie. O tyle dziwne, że w ogóle net strasznie mi muli w sklepach na konsolach.

CytatTo też daje mi do myślenia, że "Switch 2" jeśli nie będzie czymś rewolucyjnym (rewelacyjnym) to nie będzie mieć tak łatwo. Bo do 2 tysięcy będzie można kupić takiego heandhelda, który "zmieli" wszystkie platformy, steama i emulację retro....
i emulację Switcha ;)
ore ore szabadabada amore

Megadeth

No i to :) Sam mam Switcha OLED, ale jak widzę co potrafi steamdeck i "mocne" kieszonkowce to przy Switchu 2 Nintendo chyba nie wystarczy już mocniejszy procesor....

12step

Szczerze, to może bym się kłócił. Jeśli chodzi o multiplatformy, to tak. Jeśli chodzi o gry Nintendo i gry robione pod Switcha, to dla mnie taka grafika, oszczędna i ze stylizacją bardzo się broni. Jak dla mnie, to gdzieś od Gamecube, taka uproszczona grafika się sprawdza i nie powoduje krwawienia oczu po latach.

Co do konstrukcji Switcha, to nie chce mi się go bronić. Joycony, Joycony latające w szynach, rysowanie ekranu od docka itd

Megadeth

Jasne, przy EXach N nie potrzeba mega grafy. Mi raczej chodziło o coś innego.
Sukces Switcha jest bezapelacyjny. Ponad 100 milionów sprzedanych i ciągle rośnie. Switch był unikatowy, przełomowy. Jeszcze wcześniej nikt tak nie zrobił hybrydowego headhelda, aby nie dość, że oferował mnóstwo doskonałych exów to jeszcze otwarł się na OGROMNĄ ilość bardzo dobrych multiplatform. Przez te 5 lat od premiery jednak dużo się zmieniło i nie wiem czy zwyczajnie odświeżony Switch (z mocniejszym prockiem) wystarczy by znowu bić rekordy sprzedaży.

Na horyzoncie gamepassy, streamowanie na steamdeckach, logitechy....

12step

Ciekaw jestem ile osób korzysta z tej hybrydowości, bo z tego co zauważyłem, to właściciele Switcha albo grają głównie w docku albo w trybie przenośnym. To kolejny gimmick reklamowy, który dobrze wygląda w materiałach promocyjnych, ale muszę przyznać, że mądrzejszy niż sterowanie ruchowe na Wii czy joypad wielkości tabletu z ekranem na WiiU czy VR w Virtualboyu;) Ja akurat mam tę platformę i lubię, ale uważam, że ma wiele wad.

12step

Dopisek: Sorry, ale zajmowałem się czymś innym i stąd taka fragmentaryczność wypowiedzi. W Switchu wielkim kłamstwem jest to, że jest to, że jest to pół stacjonarka pół handheld. Chyba, że jako definicję handhelda przyjmiemy konsolę przenośną, którą nosimy po domu. Jest za duża, za delikatna, za niewygodna i z ekranem, na którym na zewnątrz kompletnie nic nie widać. Za to ma dużo pierduł, z których się nie korzysta, a ładnie wyglądają w reklamach. To całe wspólne granie na pojedynczych joyconach, wokół ekraniku stojącego na stoliku kawowym, w którym babcia gra z wnuczkami i ogólnie wszystko w klimatach We are the world. Jasne, jest sukces sprzedażowy.

Megadeth

Ja się nie zgodzę. Dla mnie switch to idealna konsola. Jeśli mam więcej czasu to gram na TV, jeśli nie to w trybie przenośnym na łóżku. Będąc przed 40stką, mając rodzinę, brzdąca, robotę - nie ma się za dużo czasu na granie. Switch trochę to wszystko ułatwia. Na Switchu przeszedłem długie gry, przeszedłem Dark Souls. Gdyby nie hybrydowość, możliwość uśpienia rozgrywki pewnie nigdy bym w wiele gier nie zagrał.

Zrobił się offtop niech @Bodzio przeniesie to do wątku Switchowego lepiej.

mariusz391

Cytat: 12step w Wrzesień 21, 2022, 20:31Jest za duża, za delikatna, za niewygodna i z ekranem, na którym na zewnątrz kompletnie nic nie widać
Dlatego właśnie dopiero co pisałem że dla mnie ostatnią ,,kieszonsolką'' w historii pozostał 3DS którego rzeczywiście można nazwać bez ogródek konsolą przenośną/podróżną. Nawet Switch Lite mimo mniejszego rozmiaru ciągle jest duży i dość nieporęczny, za to też trzeba to przyznać że jest to najlepsza pod kątem samych gier konsola domowa gdy inni domownicy okupują telewizor. Bo tutaj nie tylko jak w poprzednich konsolach Nintnedo exy robią robotę, ale też multiplatformy dzięki czemu to najbardziej uniwersalna konsola tego typu od czasu PSP. Dlatego tak ciężko mi było zawsze przyznać by Steam Deck był konkurencją dla Switcha, bo wydaje mi się że target obu sprzetów jest inny, niemniej zgadzam się że Nintnedo jeśli nie chce mieć powtórki z WiiU musi znowu zaskoczyć czymś rynek, bo sama moc sprzetu to za mało będzie