Developerski tryb Xbox "Dev Mode"

Zaczęty przez Yuki, Listopad 25, 2020, 11:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yuki

Dobrydzień

Tak pomyślałem, że sam "Dev Mode" w Xboxach to bardzo ciekawa opcja i warto o tym podyskutować, wymienić się doświadczeniami, ustawieniami Retroarch i obsługą gier.

W temacie Xbox One zapodałem już poradniki Youtubowe pokazujące w jakis tam sposob podstawy co i jak, jednak zapodam je takze tutaj jako dobry wstęp do tematu:

Osobiście tej nocy wziąłem sie za temat Dev Mode i rozpoczałem rejestracje/instalacje itp.
- Zalogowałem sie na stronie Microsoftu, uiściłem jednorazową opłate indywidualnego uzytkownika w kwocie 19.99$ (72.57zl).
- Ściagnałem Dev Mode na Xboxa Series S, jednakze ostatni update cos namieszał i po aktywowaniu konsoli na stronie Microsoft w zakladce Developerskiej, aplikacja Dev Mode na Xbox nie chciala sie odpalic, bo Xbox prosił o aktualizacje softu pomimo iz najnowsza byla zainstalowana.
- Rozpoczałem więc poszukiwania w necie i odkryłem kmbinacje klawiszy, ktora nalezy wklepać na Xboxie w zaklace "System i numery konsoli czy jakos tak". Po wklepaniu kombnacji "Left Bumper, Right Bumper, Left Trigger, and Right Trigger" pokazuje sie wejscie do trybu Developerskiego.

Reszta poszła zgodnie juz z filmami, czyli łączenie poprzez IP z komputerem, przenoszenie plików itp.

Udało mi się uruchomić Metroid na SNES oraz Metal Slug na PSX. Nie udało mi sie natomiast Tekken Tag Tournament na Mame oraz Three Wonders na CPS1. Myśle ze to kwestia niskiej wersji Arch badz fakt ze musze dociągnac emulatory do Retroarch. Sam wyglad menu byl biedny wzgledem tego z filmu na youtube oraz nie wiedziec czemu guzik B powodowal powrot z gry do menu aplikacji Retroarch. Pewnie trzeba jakos klawiszologie ustawić.

A jak tam wasze doświadczenia ? odpalaliście kiedys Retroarch na XboxOne badz Xbox SeriesS/X ?

alf

Spróbuj pogrzebać w ustawieniach RetroArch i zobaczyć czy możesz dociągnąć nowe/dodatkowe core'y pod CPS-1 czy Namco. Czekam z niecierpliwością aż pokażesz mi tutaj latający na Xboxie Tekken Tag Tournament wersja Arcade  O:-) Jeżeli to uda się osiągnąć to zmnieniam zdanie w sprawie Xboxa, to będzie najlepsza maszyna do emulacji wszystkiego.

Damian

Ja bym raczej zapytał czy wyjście z dev mode wiąże się z formatem konsoli

Yuki

Nie ma zadnego formata rzeczy z glownego konta microsoft po wyjsciu i przy wejsciu z DevMode..
Jedynie przy wyjsciu z DevMode masz (przynajmniej u mnie) zaznaczona opcje usuniecia wszystkich plikow/apek/postepów z DevMode. Jesli nie chcesz nic usuwac to musisz odznaczyc te opcje (mam zaznaczona te opcje przy kazdym wyjsciu z DevMode). Jesli z pospiechu nie odznaczysz, to usunie ci wszystkie apki i gry ktore dodales poprzez IP z kompa w Developer Kit (sprawdziłem i nie odznaczyłem celowo). Dotyczy to tylko rzeczy na DevMode, nie usuwa i nie zmienia nic na podstaowwym koncie microsoftu (przynajmniej u mnie nic nie usunęło, a juz z 10 razy sie przełączyłem).
Samo przełączanie chwile trwa, z 2-3 minuty moze.

Yuki

Tutaj naprawde konkretny ponad godzinny przeglad wszystich opcji RetroArch na "Xbox Series S", wszystko krok po kroku wlacznie z ustawieniami kontrolerow i wizualnego wygladu panelu sterowania programem.

Super :)

Natomiast pojecia nie mam, jak ten czlowiek wywalil Retroarch na dashboard konta glownego konsoli Series X?!

psmaniac

Cytat: alf w Listopad 25, 2020, 12:04Czekam z niecierpliwością aż pokażesz mi tutaj latający na Xboxie Tekken Tag Tournament wersja Arcade  O:-) Jeżeli to uda się osiągnąć to zmnieniam zdanie w sprawie Xboxa, to będzie najlepsza maszyna do emulacji wszystkiego.

Tekken T..T..Arcade powinien spokojnie polecieć na Retroarchu z core mame2016 i rom z linku poniżej. Możesz to sprawdzić Yuki?

http://dl.coolrom.com.au/dl/10304/SWcMJcNSSAZ-oKwfZoDHXw/1606320865/
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Yuki

Dokładnie tego roma z dokładnie tej strony mam sciagnietego.
Znalazlem nowsza wersje RetroArch na Xboxa. Dzis wnocy podziałam znow.

Atr3ju

A jak tam sprawdzaliście sporą/dużą ilość gier na N64 ? Duża kompatybilność ?

Yuki

Nie siadlem jednak tej nocy do xboxa, bo gralem sobie w Mario Odyssey na Switchu i ogladalem Arrow na Netflixie :P

Na dniach siade to znow sobie poprobuje ustawiania tego emulatora.

Damian

zenq

super wiadomość:) chyba nie ma co czekać z zakupem ;)

mariusz391

W sumie śmiesznie ktoś napisał w komentarzu że na najnowszym Xboxie mozna zagrać w więcej gier z PlayStation niż na najnowszym PlayStation :P
Ale fakt faktem, świetnie to wygląda, a może być tylko lepiej gdy emulatory na Xboxach zyskają większą popularność

Janusz

Widziałem jakiś materiał na ten temat i wygląda to całkiem dobrze. Mam jednak pytanie. Czy w opcjach RetroArch można ustawić tak, że na Xbox Series X odpali mi gry z płyty? Widziałem filmiki z tym na Series S i wiadomo romy/obrazy, a oryginalne nosniki jak jest napęd też można uruchamiać?

I druga kwestia, czy Microsoft nie może tego poblokować jakoś przy aktualizacji? Bo zakładam, że jakby temat się rozwinął to różnie z tym będzie.

Voldo

Witam. Gdzie znajdę wymagane BIOS'y?

zenq