Dobra muza

Zaczęty przez Jimm, Lipiec 03, 2016, 21:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

psmaniac

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Mcin

Jon Lord - Pictures Within https://tidal.com/browse/album/148998
Jon znany jest głównie jako współzałozyciel i wieloletni klawiszowiec hard rockowego Deep Purple, ale, kto "jest w temacie" wie, ze chłop miał wykształcenie jako muzyk klasyczny. To raczej w tę stronę idzie rzeczony album. Muzyka stonowana, spokojna, ale zdecydowanie nie relaksacyjna - z melodii nieraz wybijają się nuty niepokojące lub posępne, wszystko, na kilka zupelnie nieelektrycznych instrumentów plus okazjonalny wokal. Do mnie przemawia. Nie wiem, pod jakim hasłem takiej muzyki szukać, a lubię, więc ciesze się, że szukając czego innego znalazłem i dorzucam do palylisty.
Z innych tematów - zainstalowałem sobie milkdrop do foobara. Wizualizacje niemal umarły wraz z winampem, a większość serwisów streamingowych nawet ich nie oferuje. I szkoda, polecam odpalić jaką i przypomnieć sobie, jak niesamowicie te efekty potrafią hipnotyzować.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Trzyzet

Bardziej jako ciekawostka:

Mcin

Brakuje affine texture warping -> would not bang.
ja z kolei znalazłem takie o szukając muzy wykorzystującej FM synth:
https://foots.bandcamp.com/
czysty przepikny OPL2.

Jimm

Normalnie ubóstwiam ten kawałek. Jak pierwszy raz usłyszałem to w Ridge Racer to byłem w szoku  :o  Kozak nuta

Generalnie lubię taką muzykę typu Hardcore techno, Gabber itp.

Podobne kawałki zresztą pojawiły się w Ridge Racer Revolution.

►Playstation SCPH-7002, SCPH-9002, SCPH-102
►Playstation 2 SCPH-39004
►PSP-3004

hankie

@Jimm
Myślałem, że ost z WipeOutów jest 'energiczne' - w sumie podczas Ridge Racera skupiałem się na łukach, sama odsłuchana muza sprawia zupełnie inne wrażenie :)

Janusz

Mam podobnie jak @hankie. Jakbyś mi to puścił w "Jaka ot melodia" to i po 100 nutach bym pewnie nie dopasało do Ridge Racer.

Pozostają w klimatach muzycznych, ja sobie od wczoraj słucham nowego singla Maćka Balcara.

Teledysk słaby, ale kawałek nawet fajny. Mam nadzieję odejście z Dżemu pozwoli mu trochę znaleźć swoją drogę i zacząć wreszcie tworzyć, bo ostatnie lata w Dżemie mam wrażenie to tylko odcinanie kuponów od znanej marki i chyba źle się z tym czuł.

Jimm

Czas na trochę dnb  8)

►Playstation SCPH-7002, SCPH-9002, SCPH-102
►Playstation 2 SCPH-39004
►PSP-3004

Pawelec_93

Jeśli ktoś lubi klimaty typu Myslovitz (indie rocka, czy rocka alternatywnego), to szczerze polecam zespół Lorein.

Trzyzet

Trzyzet

Mcin