200 winyli, co zrobić?

Zaczęty przez makumator, Luty 13, 2019, 16:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

makumator

Hej, jak w temacie - mam około 200 winyli wszystko ori z lat 70-80, koncerty, single, LPki, PL, zagranica, Pink Floyd, Franek Kimono, wszystko co było wtedy na topie. Płyty to znaleziona po 20 latach hibernacji ex kolekcja mojego taty, w tym momencie jest moja. Płyty w stanach od mięta do mierna. Sam pamiętam jako 7letni dzieciak 30 lat temu, ćwiczyłem na nich djkę niszcząc wiele igieł...
Do rzeczy, chce się tego pozbyć. Wiem że to nie kopalnia złota, ale nie chcę, żeby przejął to Janusz. Może ktoś skierować mnie na jakąś grupę na FB, gdzie mogę znaleźć w miarę rzetelną pomoc w wycenie/sprzedaży. Wstępnie myślę wystawiać pojedynczo od 1zł na Allegoro, ale sami wiecie jak to z tym jest. Wstępnie patrzyłem kilka reedycji tego co mam to schodzą po 70-120zł, mnie oczywiście interesują sporszo mniejsze kwoty, więc może ktoś coś... Ze swojej strony, niedługo porobię fotki każdej z osobna i dokładnie opiszę, bo to dzisiejsze 'odkrycie', o zabraniu się za które zapomniałem już jakiś czas temu.

CyborgDE

Pomóc w znalezieniu kompetentnego miejsca do zaczerpnięcia opinii niestety nie mogę, bo sam nie znam takich miejsc w internetach, ale jeśli już będziesz znał mniej więcej ceny, to z chęcią przejrzę co tam masz i może wezmę nawet większą ilość. Jak będziesz wystawiał, to możesz się dzień wcześniej zgłosić na PW ze zdjęciami i na 100% coś wybiorę. O szczegółach i wysyłce/odbiorze dogadamy się później.  ;)

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

makumator

Ok będę miał na względzie, jeżeli chodzi o ceny wyznaję zasadę, że zawsze chce mieć najtaniej w danym momencie na świecie i nigdy nie zdzieram. Będę pw'ował jak będę miał konkret.

JAPONIEC

Grupy odradzam, bo pewnie trafisz na januszy i naganiaczy. Kolega mi opowiadał X czasu temu, że jakiś jego znajomy siedzący w temacie zrobił prowokację udając laika - próbowano go srogo oskubać.

Generalnie będąc w Twoich butach zrobiłbym albo długofalowy research, albo zaczął wystawiać rzeczy od złotówki w myśl zasady 'ile dadzą, tyle dadzą'. Warto natomiast zapoznać się z kryteriami gradingu, co by nie było rozczarowania ze strony vinylowych świrów.

https://www.discogs.com/

To jest fajne miejsce, które może Ci pomóc zrobić jakąś wycenę, choć nie wiem na ile wymierne są ceny polskich artystów. IRENA SANTOR jest, więc zakładam, że inni wykonawcy również  O0

Swoją drogą pewnie za X lat takie samo gdybanie będzie o kolekcji moich gier wideo.

makumator

Oh, dzięki Ci Panie za to info o discogs, mam tam podgląd na wszystko, włącznie z gradingiem.

Trzyzet

SALADYN

Z grupami bywa różnie, najwięcej tam oczywiście januszy którzy z czerwonym błyskiem w oku rzucają tekstami "daje 200zł i dzisiaj podjeżdżam autem" ale zawsze też znajdzie się jakiś konkretny kolekcjoner który z miejsca łyknie wszystko za zaproponowaną cenę bo wie że taniej nie znajdzie.

retron67

Temat jest dość śliski. Mnie bawią janusze co stare zajechane tornpresowe gnioty wolaja po 200zl taki np Depeche Mode albo Jackson. Gdzie biale kruki z macierzystych labeli i first pressy można wyrwać za tę kwotę.

next THE flex

Wszystko zależy od tego co masz. Jak to klasyczny szrocik z Ireną Santor, młodą Natalią Kukulską czy Edytą Geppart to mniej więcej 0,20-1 zł za sztukę. Wszystko w zależności od tego jaki ktoś widzi w tym zysk kupując odrazu 200 nagrań czy jak dużą niewiedzą będzie się kierował ;) Discogs jest ogólnoświatową bazą dyskografii, ale handel pomiędzy Polakami  jest raczej znikomy. Proponuje sprawdzić ceny na Allegro i na tej podstawie wyceniać, ale tak jak mówię - wszystko zależy od tego co tam jest. Jak Twój tata słuchał Pink Floyd, Led Zeppelin, The Beatles czy Stevie Wonder'a i są to oryginalne pierwsze amerykańskie wydania to mogą być warte kilkaset zł za sztukę. Jeżeli natomiast są to Jugosłowiańskie wydania  artystów pokroju Boba Dylana czy muzyka klasyczna z Węgier a stan ogólny jest niższy niż VG+ to raczej celowałbym w OLX z ogłoszeniem "winyle winylowe na ściane".
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

zircco

Jeśli to kolekcja taty to zapewne wszystko to polskie wydania lub ogólnie z bloku wschodniego. Reasumując nic specjalnie wartościowego. Oczywiście są wyjątki, ale na chwilę obecną łatwo dorwać można wydania z zachodniej części Niemiec, które są po prostu lepsze jakościowo od tego co było wydawane u Nas. Nie mówiąc już nawet o UK, USA, czy japońskich wydaniach - te są najbardziej wartościowe (najlepiej first pressy). Paradoksalnie więcej warte będą pewnie płyty polskich zespołów (np. Perfekt, Dżem, Lombard, Budka Suflera), których polskie wydania to jedyne wydania jakie istnieją ;D

makumator

Dzięki za info koledzy. Bardzo pomocne.

pawloosw

W wycenie nie pomoge, ale jakbys mial tam cokolwoek od queen, gary moore, moze george michael to wbijaj na pw. Chetnie odkupie.

Trzyzet

Właśnie, tak apropos posta @pawloosw, jak masz coś od My Mine to zakupię.

psmaniac

Winyle to ciężki temat. Najlepiej sam posprawdzaj co masz i jakie dystrybucje. Na przyklad taki Wodek, którego moja teściowa ubóstwia, trzyma cenę jak widać  :D

https://allegro.pl/oferta/zbigniew-wodecki-1976-lp-7736919576
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

retron67

Sam go ubustwiam, typowy Sawant, grał na wszystkim,byłem na jego jazzowym live act i mnie wgniotło w fotel.