[Zaczynamy zabawę] Dziennik Strefowicza - Przechodzimy 30 gier w 2025 roku

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 03, 2025, 10:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Że zacytuję regulamin:

3. W zabawie mogą wziąć udział aktywni użytkownicy Strefy w dowolnym momencie 2025 roku, w przypadku nowych użytkowników o dopuszczeniu i uwzględnieniu wyników w zabawie decyduje Administrator. Przez aktywnych użytkowników rozumie się forumowiczów z rangą przynajmniej Kaprala (min. 100 wiadomości na forum).

A że to dopiero Twój pierwszy post na forum to zachęcam najpierw do udzielania się na forum, a potem wrzucania swoich dokonań.

animare

Cytat: Janusz w Styczeń 30, 2025, 20:33A że to dopiero Twój pierwszy post na forum to zachęcam najpierw do udzielania się na forum, a potem wrzucania swoich dokonań.

@squaresofter również zachęcam do udzielania się na forum, zwłaszcza, że czytałem sporo Twoich blogów jeszcze na PPE, więc z chęcią zobaczę jakieś posty tym bardziej jeśli chodzi o jrpg :)

JBSuper

No to lecimy z koksem:

1. PS5 - Spyro 2: Ripto's Rage (Reignited Trilogy) - 03.01
2. PS1 - Spyro 2: Ripto's Rage - 05.01
3. PS2 - Tokyo Xtreme Racer: Zero - 08.01
4. PC - Spyro 2: Ripto's Rage (Reignited Trilogy) - 12.01
5. PC - Grand Theft Auto: Vice City - 13.01 (fabularka)
6. PC - Spyro: Year of the Dragon (Reignited Trilogy) - 15.01
7. PC - Toy Story 2 - 18.01
8. PC - SRS: Street Racing Syndicate - 21.01
9. PCSX2 - Tokyo Xtreme Racer: Zero - 23.01
10. PC - Tokyo Xtreme Racer (Early Access) - 29.01

Janusz

1. NES - The Addams Family - styczeń (21.01)
2. GBA - Medal of Honor: Infiltrator - styczeń (23.01) 100% poboczne zadania też wykonane.
3. PSX - Casper - styczeń (27.01)
4. PSX - Fighting Force (01.02)

Zabawa z Fighting Force całkiem przyjemna. Finalnie ta drętwota okazała się miłą odmianą od klasycznych beat'em upów. W zasadzie największy minus gry to jednak brak fabuły i jakiegoś prowadzenia akcji choćby poprzez krótkie wstawki pomiędzy misjami. Tak to się ma trochę wrażenie gry w jakąś betę i zlepek powiązanych misji, które równie dobrze można by wymieszać i ogrywać w dowolnej kolejności.

Morden

Cytat: Janusz w Luty 02, 2025, 19:05Zabawa z Fighting Force całkiem przyjemna. Finalnie ta drętwota okazała się miłą odmianą od klasycznych beat'em upów. W zasadzie największy minus gry to jednak brak fabuły i jakiegoś prowadzenia akcji choćby poprzez krótkie wstawki pomiędzy misjami.

Fighting Force to bardzo porządna gra. Skoro już wspominasz o klasycznych bitkach, to i w nich fabuła albo jest zdawkowa albo jest w książeczce z instrukcją. Grając w takie Streets of Rage czy wiele innych tytułów arcade, dostajesz na początku jakiś scroller z tekstem o tym jak to komuś porwano dziewczynę, i na końcu ją ratujesz. Pomiędzy planszami nie ma nic.

Grze bardzo blisko do Die Hard Arcade, chociaż gra od SEGA jest o wiele bardziej dynamiczna. Plansze pozbawione są dłużyzn i gonienia się z jednym niedobitym pajacem po korytarzu przez nie wiadomo ile. No ale to tytuł automatowy. Mimo wszystko pierwsze Fighting Force zawsze bardzo sobie chwaliłem.

Pamiętam że kiedyś pojawiły się kody AR zdejmujące limity z wersji demo. Można było przejść nieco dalej.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Janusz

Wiadomo w tego typu grach nie chodzi o fabułę i nie o nią samą mi tutaj chodzi. Bardziej przeszkadzała mi ta fragmentaryczność gry, przypominająca pocięty film, złożony przez amatora z pojedynczych scen. Widać tutaj surowiznę początków ery 3D, choć i tak im to finalnie w sumie dobrze wyszło. O fabule wspomniałem jako o remedium trochę na tą fragmentaryczność. Można tutaj było coś dodać i od razu by to zyskało na spójności.

Die Hard Arcade to jedna z niewielu gier, której zawsze zazdrościłem posiadaczom Saturna. Wielka szkoda, że to nie zostało przekonwertowane na PlayStation, jak już wiadome było, że Saturn umiera. Gra na pewno jest dużo bardziej dynamiczna, no i ma kilka ciekawych wstawek, jak choćby te elementy quick time events.

W przypadku Fighting Force widać, że w grze trochę korzystano z Tomb Raidera, bo główna postać ma podobne wolne ruchy co Lara. Jest to chyba jedyny beat'em up w którym wolałem nie sięgać po dodatkowe bajery typu broń, tylko bić się kończynami bo podnoszenie tego typu przedmiotów w tej odsłonie jest wybitnie żółwie. Podobało mi się za to, że przeciwnicy tak często blokują ciosy.

Chyba dla odmiany odpalę teraz Warriors of Fate. To zdecydowanie mój ulubiony beat'em up, choć z zupełnie innej ery.

Qdi

STYCZEŃ
1. PS4 - Dirt Rally - styczeń (05.01) - 26h
2. PC - Colin McRae Rally - styczeń (08.01) - 5h
3. PC - Heroes V: Dzikie Hordy - styczeń (13.01) - ??h
4. PS4 - Chronos: Before the Ashes - styczeń (13.01) - 7h
5. PS1 - Resident Evil - styczeń (22.01) - 12h
6. PC - El Dorado: Złote miasto - styczeń (24.01) - 2,5h
7. PC - Torchlight - styczeń (25.01) - 10h
8. PS5 - GunGrave: G.O.R.E. - styczeń (26.01) - 7h
9. PS1 - Crash Bandicoot - styczeń (30.01) - 1h 18m
10. PS1 - Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back - styczeń (30.01) - 1h 24m
11. PS1 - Crash Bandicoot 3: Warped - styczeń (30.01) - 1h 11m
12. PC - FlatOut - styczeń (30.01) - 7,5h

LUTY
13. PC - Far Cry - luty (04.02) - 10h
14. PC - Delta Force - luty (16.02) - 11,5h
15. PS1 - Bubsy 3D - luty (16.02) - 9,5h
16. PC - Carmageddon - luty (16.02) - 14,5h
17. PS3 - AC/DC Live! - Rock Band Track Pack - luty (18.02) - 6,5h

LittleSerpent

Cytat: squaresofter w Styczeń 30, 2025, 15:32
Dziękuję za zaproszenie do wzięcia udziału w zabawie. Dla mnie to będzie prościzna, chociaż wiem, że nie każdemu spodoba się to, że wezmę oddzielnie gry z jednej składanki. Możecie traktować to jako jedną całość. Dla mnie i tak jak ktoś przejdzie jakąś grę w 5 godzin, to i tak zrobił z nią mniej niż drugi gracz, który spędził z inną 200 godzin a jest to tytuł aktualizowany od ponad dziesięciu lat. I jeden i drugi powinni wymienić swoje gry. Przed podaniem listy daję link do profilu Exophase, żeby było wiadomo, że grałem w te gry (dot. tylko Steam, PS i Xboxz, w resztę gier nie musicie wierzyć).

Cześć, Squaresofter! Fajnie, że dołączasz do drużyny. Osobiście uważam, że toczy na jednej płycie znajduje się jedna czy 10 gier nie ma znaczenia w kwestii klasyfikacji ukończonych - ile przejdziesz tyle wpisujesz, proste.

Rozumiem, że kończysz Street Fightery z tej składanki na PS4 30th Anniversary. Też je przechodziłem w tamtym roku i liczyłem osobno, z tym że ja każdą bijatykę kończę każdą dostepną postacią i wtedy uznaję grę za ukończoną. Taki SFA3 np gdzie jest ponad 30 postaci to mi zajął z 20h, więc wydaje mi się, że to uczciwe postawienie sprawy. Oczywiście wspominam o tym w ramach ciekawostki, baw się pan tak jak pan lubi. Pozdro.

Tymczasem:

1. PS1- X-Men: Children of the Atom - 04.02 - 18,5 H

squaresofter

Cytat: LittleSerpent w Luty 04, 2025, 20:59
Cytat: squaresofter w Styczeń 30, 2025, 15:32
Dziękuję za zaproszenie do wzięcia udziału w zabawie. Dla mnie to będzie prościzna, chociaż wiem, że nie każdemu spodoba się to, że wezmę oddzielnie gry z jednej składanki. Możecie traktować to jako jedną całość. Dla mnie i tak jak ktoś przejdzie jakąś grę w 5 godzin, to i tak zrobił z nią mniej niż drugi gracz, który spędził z inną 200 godzin a jest to tytuł aktualizowany od ponad dziesięciu lat. I jeden i drugi powinni wymienić swoje gry. Przed podaniem listy daję link do profilu Exophase, żeby było wiadomo, że grałem w te gry (dot. tylko Steam, PS i Xboxz, w resztę gier nie musicie wierzyć).

Cześć, Squaresofter! Fajnie, że dołączasz do drużyny. Osobiście uważam, że toczy na jednej płycie znajduje się jedna czy 10 gier nie ma znaczenia w kwestii klasyfikacji ukończonych - ile przejdziesz tyle wpisujesz, proste.

Rozumiem, że kończysz Street Fightery z tej składanki na PS4 30th Anniversary. Też je przechodziłem w tamtym roku i liczyłem osobno, z tym że ja każdą bijatykę kończę każdą dostepną postacią i wtedy uznaję grę za ukończoną. Taki SFA3 np gdzie jest ponad 30 postaci to mi zajął z 20h, więc wydaje mi się, że to uczciwe postawienie sprawy. Oczywiście wspominam o tym w ramach ciekawostki, baw się pan tak jak pan lubi. Pozdro.

Tymczasem:

Też tak liczyłem, a później znajomy powiedział mi, że każda postać w Soul Blade ma ukryte zakończenie, więc nawet jak przejdziesz fabułę każdą postacią a nie zobaczysz ukrytych zakończeń, to zaliczasz tylko połowę z nich.

Zabawne, że mówisz o Alphie, bo w kolekcji na PS4 Alpha 3 to wersja automatowa. Wersja na PSone ma tryby niedostępne w wersji na automaty. Jest jeszcze wersja na PSP, Max, która jako jedyna jest zachodnim wydaniem ze wszystkimi dodatkowymi postaciami, których łącznie jest bodaj 39, więc ten tego. Najlepiej przejść po prostu trzy różne wersje.

LittleSerpent

2. PS1 - Star Gladiator- Episode 1: Final Crusade - 11.02 - 11,5H
3. PS1 - The Last Blade - 27.02 - 15H

bms

1. PS5 - Gran Turismo 7 - styczeń
2. 3DS - SteamWorld Heist - styczeń
3. PSVR - Astro Bot Rescue Mission - luty
4. PSVR - THE PLAYROOM VR - luty
5. PSVR - Tetris Effect: Connected - luty

JBSuper

11. PS2 - Juiced 2: Hot Import Nights - 13.02
12. Xbox 360 - Juiced 2: Hot Import Nights - 14.02
13. PC - Resident Evil 5 (Amator) - 20.02
14. PC - Resident Evil 5 (Normalny) - 22.02

Qdi

STYCZEŃ
1. PS4 - Dirt Rally - styczeń (05.01) - 26h
2. PC - Colin McRae Rally - styczeń (08.01) - 5h
3. PC - Heroes V: Dzikie Hordy - styczeń (13.01) - ??h
4. PS4 - Chronos: Before the Ashes - styczeń (13.01) - 7h
5. PS1 - Resident Evil - styczeń (22.01) - 12h
6. PC - El Dorado: Złote miasto - styczeń (24.01) - 2,5h
7. PC - Torchlight - styczeń (25.01) - 10h
8. PS5 - GunGrave: G.O.R.E. - styczeń (26.01) - 7h
9. PS1 - Crash Bandicoot - styczeń (30.01) - 1h 18m
10. PS1 - Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back - styczeń (30.01) - 1h 24m
11. PS1 - Crash Bandicoot 3: Warped - styczeń (30.01) - 1h 11m
12. PC - FlatOut - styczeń (30.01) - 7,5h

LUTY
13. PC - Far Cry - luty (04.02) - 10h
14. PC - Delta Force - luty (16.02) - 11,5h
15. PS1 - Bubsy 3D - luty (16.02) - 9,5h
16. PC - Carmageddon - luty (16.02) - 14,5h
17. PS3 - AC/DC Live! - Rock Band Track Pack - luty (18.02) - 6,5h

MARZEC
18. PS4 - Dirt 4 - marzec (04.03) - 51h
19. PS3 - Ace Combat: Assault Horizon - marzec (07.03) - 6,5h
20. PS1 - Raging Skies - marzec (08.03) - 3,5h
21. PC - Battlefield 1942 - marzec (16.03) - 10h
22. PS4 - Dead Cells - marzec (19.03) - 15,5h

Megadeth

No to lecimy, trzymiesięczny poślizg, ale ważne, że cokolwiek jest:

1. SWITCH - Snufkin Melody Of Moominvalley + DLC - marzec (03.03)

LittleSerpent

2. PS1 - Star Gladiator- Episode 1: Final Crusade - 11.02 - 11,5H
3. PS1 - The Last Blade - 27.02 - 15H
4. PS1 - Street Fighter EX Plus Alpha - 06.03 - 25H