[Regulamin konkursu] Przejdę 37 gier w 2019 roku

Zaczęty przez VectroV, Styczeń 11, 2019, 19:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

VectroV

Cytat: Rocho w Styczeń 13, 2019, 14:44
Gry ukończone w coopie też się liczą?

Jakie tytuły masz na myśli? Bo jeśli takie jak A Way Out to jestem jak najbardziej za do doliczenia na listę.
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Rocho

Myślałem o RTCW/Diablo/baldur/Lego  takie gdzie coop jest opcjonalnym a nie koniecznie domyślnym trybem zabawy.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

G-R-Z-E-C-H

Rozumiem, że 7 pkt regulaminu nadal obowiązuje, a niektórzy użytkownicy wpisują gry z przed piątej generacji tylko dla własnego fun'u, tak?

VectroV

@up

Pewnie że obowiązuje. Nie karcę kolegi bo właśnie ten punkt został poprawiony po kilku postach użytkowników, także właśnie dlatego mógł tej zmiany nie widzieć. W tej sprawie napisałem PW do @repip, także luzik, zasady są takie jak w pierwszym poście :)

Janusz

Widzę punkt 7 wciąż jest niejasny i wymaga doprecyzowania. Skróciłem go do takiej postaci. może będzie czytelniej. Jak macie jakieś dodatkowe sugestie to na pewno je uwzględnimy, ale do jutra ten temat chciałbym zamknąć ostatecznie. :)

7.  Dobór gier:

Jakie gry bierzemy pod uwagę w zabawie?

Platforma: Konsole Sony, Nintendo, Sega (od V generacji wzwyż), Microsoft oraz komputery klasy PC,
Rok powstania gier: minimum 1994,
Gatunki: gry fabularne lub takie które posiadają tryb rozbudowanej kampanii lub kariery,
Dystrybucja: gry, które trafiły do sklepowej sprzedaży na fizycznych nośnikach,
Sposób przejścia gry: single lub co-op

retron67

Sry ale smutny ten konkurs sie stal jak acta2. Dlaczego takie krzywe zasady? Dlaczego tylko gry fabularne?  No nic idę dalej grać po swojemu. Myślałem, że konkurs jest dla wszystkich strefowiczow, mam inne gusta niż wasze kanony, i automatycznie z @repipem zostalismy wyeliminowani, chyba nie o to chodziło... W sumie powinniście zmienić nazwę wątku, ale wybaczam organizatorom, mówili ,że doprecyzuja, juz kolejny raz nie chcę mi się edytować listy. Bawcie się chŁopaki. Wystarczyło by przejdź 37 fabularnych gier...

Janusz

Spokojnie, nie chodzi o cenzurowanie czegokolwiek tylko właściwe wyważenie proporcji. Idea konkursu jest i była słuszna, raz zabawa, dwa motywacja dodatkowa do ogrywania tytułów, nadrobienia zaległości i trzy urodziny Strefy. Problem w tym, że jak sam zauważyłeś mamy bardzo zróżnicowany profil graczy na forum i ciężko to uwzględnić w tym konkretnym typie zabawy, co wyszło w praniu, stąd musi być jakaś selekcja tytułów. Tego się trochę obawiałem. Chodzi o to, żeby to dobrze wyważyć i dać szansę wszystkim.

Mogliśmy to przedyskutować przed i tutaj biję się w pierś, ale mleko się rozlało, i trzeba to jakoś wspólnie wypracować, dlatego liczę na sugestie, jak to ugryźć.

EDIT:

Z racji, że im więcej reguł tym zwykle gorzej, to moja propozycja jest taka. :)

1. Liczymy każdą ukończoną grę na dowolny system.

2. Ponieważ nie jest to zabawa na zasadzie "kto więcej" to każdy kto przekroczy po prostu w ciągu roku 37 tytułów, bierze udział w losowaniu nagród (3 osoby).

3. Dodatkowa nagroda specjalna trafi do osoby, która w całym roku przejdzie najwięcej gier na PSX.

Prosto, bez komplikacji i w duchu zabawy? 

makumator

Sprawę rozwiążesz prosto, nie ma nagrody za ilość, a rozlosuj 'nagrody' wśród wszystkich. Ewentualnie ten kto gra po 15h/dziennie może mieć na koniec roku jakąś sympatyczną okresową rangę w ramach wyróżnienia. Myślę, że to ok i uczciwie.

retron67

Bodzio nie od dziś się znamy ;)
Moja sugestia jest taka, OK niech będzie 5 generacja, ale co rozumiesz pod pojęciem gra fabularna? Dla mnie taka gra, to MGS, FFVII, Resident Evil2 no i ok. Tekken też ma rozbudowaną fabułę, ale nazwaniem go grą fabularną było by przegięciem. Moim zdaniem nie powinno być podziału/ kategorii ,tak samo marnujemy czas przy grach jednakowo, i czy zmarnuje 5 godzin na Mr. Driller ,czy przejście innej gry, czas dla każdego upływa tak samo. Takiego fabularnego Residenta, można przebiec w godzinę, a znowu przelecenie takiego TEMPEST X3 to już prawie 3 godziny i to pod warunkiem,że ci się uda za 1 podejściem przejść grę. Reasumując kategorie zabijają ten konkurs, niech każdy gra w co chcę i co potrafi, z takiego podejścia są tylko same plusy. Poznajesz inne gusta każdej osoby- poznajesz nowe gatunki i formy rozgrywki, w kategorii PC nie powinno być daty 1994, i w konkurs powinna wejść moim zdaniem 4 generacja ,pojawienie się Switcha, Classica i SnesMini tylko temu sprzyja. Bo strasznym bzdetem może się okazać przejście MEGA MAN 7 na składaku PS4 ,to jest to gra 4 czy 8 gen?  Na koniec moim zdaniem ;) Kategorie ten konkurs utrudniły w prowadzeniu  ;) Decyzja należy do ciebie Wodzu ;) ;D

hahaha @ Maku dobre ;) Nie zależy mi na żadnych rangach, ani na ilości ,gram dla siebie od zawsze i niech tak pozostanie, a dla innych gram z łaski na YT ;)  Bodzio i te reguły ,które wyedytowałeś są ok.

Janusz

Już mam Panowie, chyba składnie, czytelnie i mam nadzieję ostatecznie. :)

Z racji, że im więcej reguł tym zwykle gorzej, czego to zamieszanie jest najlepszym przykładem, to moja propozycja jest taka. :)

1. Liczymy każdą ukończoną grę na dowolny system. Jak zabawa to zabawa.

2. Ponieważ nie jest to zabawa na zasadzie "kto więcej" to każdy kto przekroczy po prostu w ciągu roku 37 tytułów w sumie, bierze udział w losowaniu nagród (3 osoby).

3. Dodatkowa nagroda specjalna trafi do osoby, która w całym roku przejdzie najwięcej gier na PSX bo to w końcu Strefa PSX.

Prosto, bez komplikacji i dzięki temu unikniemy dyskusji czy dany tytuł się nadaje czy nie, a skupimy na ich ogrywaniu. ;)

Dziś zmodyfikuję ostatecznie regulamin i do zabawy!

Sorki za to zamieszanie.

VectroV

Cytat: Bodzio w Styczeń 19, 2019, 13:09Mogliśmy to przedyskutować przed i tutaj biję się w pierś, ale mleko się rozlało, i trzeba to jakoś wspólnie wypracować, dlatego liczę na sugestie, jak to ugryźć.

Chcieliśmy żeby to była też z jednej strony niespodzianka, ale niestety wyszło jak zawsze. Również biję się w pierś. Mam tylko nadzieję, że błędy fazy początkowej wybaczycie i będziemy się wszyscy dobrze bawić :)

Rocho

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

ojciec-gracz

VectroV

Janusz

Cytat: Megadeth w Luty 03, 2019, 12:01Czy tutaj ciągniemy wątek gier z lutego? Tak sobie myślę, że troszkę to zagmatwane i nie wiem czy inni użytkownicy w ogóle znajdą ten wątek z konkursem. Obecnie trzeba wejść na Strona i Forum, później podkategoria Konkurs, a w konkursie mamy Regulamin z postami userów o grach oraz Wyniki, czyli ten wątek również z postami kto ile przeszedł. Sam temat wyniki sugeruje też jakby konkurs już się skończył. Może lepiej gdzieś podczepić całkiem na głównej stronie ten konkurs ?

To zabawa dla stałych użytkowników bardziej, którzy są myślę oblatani z mechaniką forum. Kto ma zauważyć, to zauważy, bo przecież co chwilę w wątkach pojawiają się posty i widać ten temat w podglądzie najnowszych. Zmieniłem tylko te Wyniki, na Rywalizacja trwa, żeby była jasność. ;)