[Konkurs z nagrodami] Strefowy Skryba 2024

Zaczęty przez Janusz, Luty 16, 2024, 10:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Konkurs ,,Strefowy Skryba 2024"

Naszą małą społeczność tworzy bardzo często grono osób o wyjątkowej wiedzy w temacie konsol, gier, kolekcjonowania, jakości obrazu, emulacji, majsterkowania, modowania, zakupów i wielu innych tematów związanych z naszym hobby. Wiedzą tą dzielimy się przede wszystkim na forum, ale fajnie byłoby przenieść ją również na stronę główną.
W związku z tym ogłaszam konkurs z wydaje mi się fajnymi nagrodami, oczywiście biorąc pod uwagę moje skromne możliwości :)

Konkurs jest dziecinnie prosty i polega na przygotowaniu jakiegoś materiału na stronę główną. Tylko tyle i aż tyle!

Oto pokrótce zasady:

1. Może to być materiał historyczny, obszerna recenzja lub przegląd gier, poradnik zakupowy, poradnik dla kolekcjonera, przegląd udogodnień ze świata retro, coś z tematu homebrew/przeróbek lub po prostu poradnik jak wykonać jakąś modyfikację. Tematyka naprawdę dowolna i związana z dowolną platformą, nie musi to być PSX, choć w temacie konsol najłatwiej będzie mi wypromować coś ze stajni PlayStation. W przypadku retro może to być pełna dowolność, od tematyki związanej z obrazem, na modyfikacjach różnych sprzętów kończąc.

2. Nie musi to być coś tworzonego od zera. Można wykorzystać np. swoje już publikowane na forum materiały tego typu i odpowiednio przeredagować je pod stronę główną. Najważniejsze by było to Wasze dzieło, a nie jakiś plagiat z sieci. Fajnie jakby zawierało swoje screeny lub zdjęcia, tak bym mógł to sprawnie wrzucać na główną.

3. Artykuły można podsyłać do mnie na mail strefapsx@gmail.com lub poprzez wiadomość prywatną. Nie ma limitu artykułów, im więcej tym lepiej, ale jak ktoś ma czas stworzyć tylko jeden konkursowy materiał to nie ma problemu.

4. W zabawie może wziąć udział każdy, Administracja i Moderacja również, poza mną oczywiście.

5. Konkurs trwa do 16 sierpnia, a więc macie pół roku. Zobaczymy czy się przyjmie, jak tak to przygotuję kolejną edycję. Po tym terminie do 25 sierpnia nastąpi wyłonienie zwycięzców.

6. Nagrodzonych zostanie trzech najlepszych twórców. Pierwsze miejsce wybiorę samodzielnie, a pozostałe dwa wybierzemy wspólnie na forum w specjalnym głosowaniu.

7. Przewiduję również nagrodę dodatkową, dla użytkownika, który prześle największa liczbę materiałów, które zostaną opublikowane na stronie głównej Strefy.

8. Trzej najlepsi autorzy otrzymają specjalną odznakę ,,Złotego pióra" na forum dla utalentowanego redaktora z miejscem zajętym w konkursie, a ponadto za:

I miejsce: Strefową koszulkę + Mario Kart Hot Wheels + plakat z wybranej z listy gry z PSXa

II miejsce: Strefowy kubek + puzzle Cyberpunk + plakat z wybranej z listy gry z PSXa

III miejsce: Strefowy kubek + plakat z wybranej z listy gry z PSXa

9. W zabawie i późniejszym głosowaniu wezmą udział jedynie te materiały, które przejdą weryfikację. Za to odpowiadam osobiście i nie mogę obiecać, że wszystkie artykuły z marszu trafią na stronę główną. Wiadomo muszą one sobą prezentować jakiś poziom i coś wnosić, ale nie ma co się zrażać, wiele Waszych postów choćby z forum nadaje się już na główną po drobnej korekcie, więc do dzieła. Publikacja materiału będzie oznaczać zakwalifikowanie się materiału do zabawy.

10. W zabawie mogą brać udział jedynie forumowicze Strefy, chyba że uznam, że zainteresowanie jest znikome to zabawę ogłoszę na stronie głównej i w social mediach dla wszystkich.

Trochę fotek nagród dla zachęty ;)

Mam nadzieję dołączycie do zabawy, jak tak to dajcie znać w komentarzu, bo już mi się pomysły kończą z motywowaniem, a nie chcę odnieść porażki pedagogicznej ;)

alf

bms

To może na start zrób przegląd tego co jest na forum i napisz do autorów wartościowych materiałów żeby zredagowali swoje posty.

Janusz

Oj, tego już by było za dużo...
Inicjatywa musi wyjść z drugiej strony.
Żeby nie było że się migam, rok temu rozpytywałem https://strefapsx.pl/forum/konkursy/propozycja-konkursu-bitwa-o-glowna-ktos-chetny/ i pisałem też do niektórych ze wskazaniem o którym piszesz i bez odzewu.

Każdy musi sam się zatem zmotywować jeśli ma ochotę :)

JBSuper

Chętnie wezmę udział w konkursie. Może nie będzie to jakaś recka, ale na pewno coś przydatnego, co wielu osobom się spodoba i chętnie by się podjęło zrobienia tego na własność. Tylko się zastanawiam czy zrobić to w dwóch smakach (forumowym i na główną), czy skupić się wyłącznie na głównej.

hankie

Cytat: JBSuper w Luty 16, 2024, 13:24
Chętnie wezmę udział w konkursie. Może nie będzie to jakaś recka, ale na pewno coś przydatnego, co wielu osobom się spodoba i chętnie by się podjęło zrobienia tego na własność. Tylko się zastanawiam czy zrobić to w dwóch smakach (forumowym i na główną), czy skupić się wyłącznie na głównej.
Może treść typowo na główną - a potem na podstawie arta rozwijać temat w topicu forum?

JBSuper

Cytat: hankie w Luty 16, 2024, 13:26
Może treść typowo na główną - a potem na podstawie arta rozwijać temat w topicu forum?

Raczej tak będzie najbardziej słusznie. Tylko też nie chcę 1:1 robić na główną, jak i tutaj, a też nie chcę, by któraś z tych wersji ucierpiała na contencie i to, co chcę przekazać.

alf

@JBSuper Ty już masz treść gotową. Zaproponuje tylko tytuł: "Porówanie gry Rayman 2 na różnych platformach sprzętowych".  O:-)

JBSuper

To za mało dla mnie @alf. Chcę oprócz tego wlecieć z impetem czymś zupełnie nowym. Ale Raymana też mam na uwadze, dzięki za sugestię ;)

alf

Cytat: JBSuper w Luty 16, 2024, 13:44
To za mało dla mnie @alf. Chcę oprócz tego wlecieć z impetem czymś zupełnie nowym. Ale Raymana też mam na uwadze, dzięki za sugestię ;)

Skoro Rayman to za mało, to obstawiam że następne Twoje dzieło będzie na miare książki, wydanej w 3 tomach  O:-)

bms

@Janusz chodziło o to, że niektórzy nie znają swojego potencjału. Np. JB nie brał pod uwagę swojej rozprawy nt. Rayman'a.

Janusz

Każdy wartościowy temat zasługuje na
Cytat: alf w Luty 16, 2024, 10:37Super pomysł!

Dzięki, staram się jak mogę :)

Cytat: JBSuper w Luty 16, 2024, 13:24

Nie ukrywam, że pomyślałem też o tym Raymanie :) I ten post + np. post @Quake96 o budżetowych wydaniach gier mnie skłoniły by powtórzyć taką inicjatywę i jednocześnie rozbudować i dodać nagrody.

Cytat: hankie w Luty 16, 2024, 13:26Może treść typowo na główną - a potem na podstawie arta rozwijać temat w topicu forum?

Jak już temat jest na forum, np. Twój hankie chyba o tym co może się przydać kolekcjonerom do ogarniania kolekcji, czy Dona o przeróbce pada od PSX na Bluetooth i jeszcze kilku osobom pisałem w zeszłym roku co można przenieść, to nic nie stoi na przeszkodzie by był tu i tu.

Nowe treści można wrzucić na główną, a że tam dyskusja sporadyczna, to zawsze można założyć wątek na forum i w nim dyskutować.

Docelowo mi się marzyło, żeby to tak działało lata temu. Tzn. wrzucam artykuł na główną i on z automatu się dodaje na forum, gdzie jest dyskutowany, a te komentarze widać i pod artykułem i na forum, ale technicznie to nie do ogarnięcia, a na pewno nie za grosze.

Cytat: JBSuper w Luty 16, 2024, 13:44To za mało dla mnie @alf. Chcę oprócz tego wlecieć z impetem czymś zupełnie nowym. Ale Raymana też mam na uwadze, dzięki za sugestię

To nie musi być jeden tekst, im więcej tym lepiej.

Cytat: bms w Luty 16, 2024, 13:49
@Janusz chodziło o to, że niektórzy nie znają swojego potencjału. Np. JB nie brał pod uwagę swojej rozprawy nt. Rayman'a.

Rozumiem, w temacie takich wątków na forum, też mam pomysł, ale zobaczę jak z funduszami :)

Mcin

Cytat: Janusz w Luty 16, 2024, 14:12Docelowo mi się marzyło, żeby to tak działało lata temu. Tzn. wrzucam artykuł na główną i on z automatu się dodaje na forum, gdzie jest dyskutowany, a te komentarze widać i pod artykułem i na forum, ale technicznie to nie do ogarnięcia, a na pewno nie za grosze.

Automatyczne założenie tematu plus link do artykułu to dobry pomysł. Przekopiowanie artykułu to zły pomysł, przy dłuższej treści silnik forum by się burzył. Można by zrobić to tak, żeby artykuł był iframe osadzającym się w poście, i byłoby to dla mnie wykonane, gdybym się uczył Javascripta gdy powinienem, tak to se mogę gdybać :)

Z chęcią wezmę udział, tzn i tak miałem to zrobić, a konkurs przy okazji motywuje.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

zenq

Cytat: Janusz w Luty 16, 2024, 14:12Docelowo mi się marzyło, żeby to tak działało lata temu. Tzn. wrzucam artykuł na główną i on z automatu się dodaje na forum, gdzie jest dyskutowany, a te komentarze widać i pod artykułem i na forum, ale technicznie to nie do ogarnięcia, a na pewno nie za grosze.

a może idź w inną stronę - wypieprz komentarze pod artykułem, zastępując je fajnym, dobrze widocznym guzikiem "skomentuj na forum" albo "zobacz komentarze na naszym forum"

PS. a taką koszulkę to można zakupić po za konkursem?? :)

Janusz

Cytat: zenq w Luty 23, 2024, 11:53a może idź w inną stronę - wypieprz komentarze pod artykułem, zastępując je fajnym, dobrze widocznym guzikiem "skomentuj na forum" albo "zobacz komentarze na naszym forum"

To też jakaś opcja, ale jednak to dwa różne systemy więc nie chcę mieszać. Póki co zostawmy jak jest.

Cytat: zenq w Luty 23, 2024, 11:53PS. a taką koszulkę to można zakupić po za konkursem??

Tu napisałem na czym sprawa stoi:

https://strefapsx.pl/forum/strona-i-forum/strefowe-logo-koszulka-i-gadzety/15/

Dzięki wsparciu z Paypal zamówiłem tam dwie koszulki na próbę, w dwóch różnych technikach druku. Trochę inny wzór, ale wiem, że nie wszyscy lubują się w kolorkach. Jak zrealizują to będę decydował.

I wezmę jeszcze jedną z allegro. Tutaj znalazłem przy okazji naklejek i opinie całkiem całkiem, a są dużo tańsze niż powyżej. Wówczas mógłbym przygotować 2-3 wzory i każdy chętny by mógł sobie kupić jaki rozmiar chce i z wysyłką darmo bo to smart. Tak by było chyba najlepiej bo ja i tak nie zamówię ich i nie będę sprzedawał od siebie bo to bez sensu, każdy ma inny rozmiar itp. Myślę to spoko opcja by była 55zł za koszulkę z wysyłką.

https://allegro.pl/oferta/koszulka-z-wlasnym-nadrukiem-full-color-190g-jhk-13978432583