E3 2019

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 08, 2019, 11:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Ruszają targi E3 2019!

W tym roku niestety bez Sony, więc impreza straciła ważnego gracza. Wydaje się, że tegoroczna edycja może być teatrem jednego aktora w wykonaniu Microsoftu. Zobaczymy czy odrobili lekcję, przygotowali oręż do boju o prym nowej generacji i czy przebiją zeszłoroczną prezentację.

Jestem bardzo ciekaw czy doczekamy się oficjalnej zapowiedzi konsoli nowej generacji ze strony Microsoftu. Jak myślicie? Brak Sony na E3 to atut czy może przemyślana strategia?

Tutaj można znaleźć rozpiskę targów. Zaczynamy od prezentacji EA. https://www.ppe.pl/news/133339/e3-2019-jakie-gry-harmonogram-konferencji-wielkie-zapowiedzi.html

SALADYN

Mikromięccy tylko zapowiedzią nowej konsoli mogą coś zdziałać w tym roku, gry to u nich deficyt od lat i wątpię żeby teraz z czymś wyskoczyli. Nie będzie to miało jednak większego znaczenia w dłuższej perspektywie bo cokolwiek nie ogłoszą to sony może to na spokojnie skontrować w przeciągu najbliższych miesięcy. Paradoksalnie lepiej dla nich jakby też sobie odpuścili to E3 a przynajmniej stonowali rozmach.

mentor93

Sony ma jeszcze inne targi na prezentację PS5, np. wrześniowy TGS. Najpewniej zorganizują jakiś własny stream, kiedy zechcą podzielić się z graczami "przyszłością PlayStation".

Microsoft natomiast, moim zdaniem, poległ w tej generacji kiepskawym podejściem do exclusive'ów, które dla mnie pozbawiło Xbox'a One jakiegokolwiek sensu kupna. Nawet jeśli pokażą w tym roku konsolę dziewiątej generacji, to jeśli nadal będą kontynuować wypuszczanie "ex-ów" zarówno na Xbox'a, jak i PC, to podziękuję Microsoftowi całkowicie za ich sprzęty.

Na E3 mam nadzieję zobaczyć TESVI na konferencji Bethesdy. Fajnie byłoby także dowiedzieć się czegoś o nowym Wolfensteinie (nie o Youngblood, tylko o nowej pełnoprawnej części serii). Zdecydowanie czekam także na gameplay z nowego Watch Dogs i z kilku innych gier, więc postaram się obejrzeć streamy przynajmniej niektórych konferencji i mam nadzieję, że przy nich nie zasnę :)
PSX | PS2 | PS3 | PS4 | PS5 | Switch | Gamecube | Pegasus | Xbox

SALADYN

Cytat: mentor93 w Czerwiec 08, 2019, 16:21Nawet jeśli pokażą w tym roku konsolę dziewiątej generacji, to jeśli nadal będą kontynuować wypuszczanie "ex-ów" zarówno na Xbox'a, jak i PC, to podziękuję Microsoftowi całkowicie za ich sprzęty.

Welp, już zapowiedzieli że wszystko co ostatnio ogłosili bądź jeszcze nie, wyjdzie też na windows.

Ja tam sobie obejrzę skróty z komentarzami, za stary jestem na ślęczenie po nocach.

Janusz

Wbrew pozorom w świecie konsol wcześniejsza zapowiedź danego sprzętu i jego wprowadzenie do sprzedaży nie daje dużej przewagi. Tak jak piszesz @Saladyn wtedy konkurencja może łatwo kontrować rywala, przebijając jego ofertę. Pamiętamy słynne $299 z E3 '95 czy choćby historię DC i PS2. Na pewno Sony będzie się baczni przyglądać konferencji M i jeżeli zapowiedzą coś konkretnego to szybko pojawi się jakiś przecież na temat PS5.

Microsoft dużo ryzykuje, ale chyba nie ma wyjścia. Z wcześniejszą premierą może chcą powielić sukces Xboxa 360. Potrzebują jednak do tego nie tylko przemyślanego sprzętu, ale przede wszystkim gier. Szkoda też, że zarżnęli Kinecta, bo według mnie jego rozwój i w tej generacji by znacznie wpłynął na sprzedaż Xboxów. Sony ma dużo lepszą sytuację. Sama wsteczna kompatybilność z PS4 wywinduje sprzedaż PS5 od razu po premierze.

Janusz

No i po prezentacji M. Gier pokazano całą masę i chyba fani zżyci z Xboxem nie mają na co narzekać. Mnie zainteresowało jednak raptem kilka pozycji. Na pewno widać, że Microsoft robi wszystko by zbudować sobie usługę pokroju Netflixa, za pomocą Game Passa. Większość gier będzie w ten sposób dostępna od premiery. Jeżeli dojdzie do tego w przyszłości xCloud to już będzie cała architektura  z zasadzie.

Zdecydowanie prezentację wygrało CD Projekt i  pokaz Cyberpunk 2077. Pojawienie się Keanu Reeves to marketingowy majstersztyk, który na pewno sprawi, że o grze będzie mówił nie tylko "growy internet".

Największe rozczarowanie? Liczyłem na więcej w temacie nowej konsoli, przynajmniej tego, że zobaczymy jak będzie wyglądać.  Na plus, że podano kiedy ona zadebiutuje i jak przewidywałem będzie to koniec przyszłego roku.

SALADYN

Czyli na nagły odwet sony nie ma co liczyć. M$ słusznie ustalił date debiutu nowej konsoli, niech wszystko przemyślą i od razy zaczną bić po uszach każdego jełopa wyskakującego z jakimiś ograniczeniami.

Cyberpunk ma idealną date premiery, będzie można go na spokojnie ograć bez świątecznej gorączki i pewnie dzięki niemu grafik premier na kwiecień mocno się przerzedzi z co mniejszych ale nadal ciekawych gierek. To już zaczyna być normą że jakaś wysokobudżetowa produkcja z hypem over 9000 ląduje dopiero na wiosnę, mnie tam to bardzo odpowiada.

mentor93

Chciałem obejrzeć konferencję Bethesdy, ale z jakiegoś powodu pokręciły mi się godziny i ustawiłem budzik na 4 rano. Zaglądam w Internet, a tu Bethesda już skończyła konferencję x) Z tego, co widzę, to mieli niezły lineup - Doom Eternal, Ghostwire i nowa gra Arkane, Deathloop, to póki co dla mnie najlepsze wiadomości dnia. Nie spodziewałem się przede wszystkim zapowiedzi Deathloop. Arkane raczej tutaj nie zawiedzie, nawet trochę gorzej przyjęty (w porównaniu z ich poprzednimi dziełami) Prey to udany tytuł. Sam setting Deathloop wzbudza moje zainteresowanie tą grą.

Dzisiaj natomiast mam nadzieję na gameplay z nowego Watch Dogs. Dwójka to jeden z najlepszych tytułów z otwartym światem tej generacji, więc na Legions czekam z niecierpliwością.
PSX | PS2 | PS3 | PS4 | PS5 | Switch | Gamecube | Pegasus | Xbox

VectroV

W tym roku E3 mnie kompletnie ominęło ale z tego co na szybko zdążyłem zauważyć:

Wolfenstein: Youngblood - Po słabym względem The New Order - The Old Colossus (moim zdaniem ten tytuł zabił pseudo otwarty świat, ale historia miazga) czekam na powrót z pizgnięciem. Będę szarpał jak reksio szynkę od dnia premiery.

Doom: Eternal - Plaskacz w dziób z giwery przypomniał mi, że jeszcze nie miałem okazję ograć reboota serii. Czas się za to zabrać bo Eternal wygląda przekozacko.

DLC Lego do Forzy Horizon 4 - Matulu najdroższa, no tego to się nie spodziewałem. Bardzo ciekawa odmiana względem innych dodatków i powracają wspomnienia z mojego ukochanego Lego Racers.

Dying Light 2 - Jaram się i to mocno, jedynka mi się bardzo podobała, a patrząc na to co nam zaprezentowali będzie więcej, więcej, lepiej i więcej tego za co pokochałem DL.

Cyberpunk 2077 - Czy tutaj trzeba coś więcej dodawać? Keanu FTW

Scarlett - Co by nie było pierwszy ruch w stronę nextgena zrobiony, więc tylko czekać na odpowiedź Sony.

Psychonauts 2 - Nie wiem, nie grałem w część pierwszą, ale jeśli ten ruch ma pomóc w stworzeniu Brutal Legend 2 to jestem na ogromne tak.

Nad resztą się mogę tylko rozwodzić że trailery fajne czy też nie, ale nic więcej aż tak mnie nie zainteresowało. Największym nieobecnym dla mnie będzie nowy Need for Speed. Po Rivalsie i 2015, Payback przywrócił mi malutką iskierkę nadziei dla serii.

Kto wygrał E3? Nie wiem, ale wiem że w momencie gdy Sony przedstawi trailer do The Last of Us Part 2 to zjedzą te całe śmieszne E3 w całości :D

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

SALADYN

Double Fine zostało kupione przez M$, jeżeli więc kiedyś powstanie Brutal Legend 2 i licencji nie ma jakiś zewnętrzny podmiot to będzie to ex na xboxa.

Dmitrij

Obejrzałem tylko konferencje wielkiego M i byłem zadowolony. Było sporo ciekawych gier jak rpgi w które może od razu nie zagram ale szczerze liczę, że się udadzą jak Wasteland 3 czy The Outer Worlds. Obsidian to firma której gry kupuje w ciemno a do Wasteland 2 szykuje się od jakiegoś czasu więc dobre pokazanie się 3 tylko zachęci.
Po takim czasie pamiętam jeszcze, że zwróciłem uwagę na Tales of Rise, bo jest to seria którą aktualnie ogrywam na konsolach od Sony i Nintendo.

Najważniejszym jednak newsem było Phantasy Star Onnline 2 od Segi. :3 W końcu po tylu latach wychodzi na zachodzie. Co prawda ja nielegalnie już dawno ograłem na japońskich serwerach na tyle ile taki tytuł może mnie zatrzymać ale kto wie, może wersja na pc mnie zachęci jeszcze raz. Teraz tylko zostaje mi czekać kiedy nie będę musiał udawać Kanadyjczyka grając w Fate/Grand Order. Po za tym czekam na Doom Eternal.

Microsot zdobył u mnie kilka plusów ale nie zachęcił ani odrobinę by kupować Xboxa One, myśleć o kupnie Scarlet, ulepszaniu peceta czy już zdecydowanie nie zachęcił mnie do żadnych abonamentów.