E3 2021

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 11, 2021, 18:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

SALADYN

Od kiedy to tak ? Gdy ostatnio chciałem coś kupować to preordery rozeszły się zanim sprawdziłem stan konta, nie pamiętam kiedy to było ani tym bardziej co ale uraz mam do dzisiaj gdy widzę ceny z ebaya.

makumator

Prawie chyba przecież od zawsze (tzn. odkąd się wkręciłem 2 lata temu). A serio, to zależy od platform. Np. wiadomo, że kiedyś vita, była mocno ograniczona, tak samo, jak niektóre wydania na PS4, ale ze Switchowymi chyba nigdy nie miałem problemu, zawsze open. Na razie wszystko co było na PS5 to też bodajże openy były.

Warto sprawdzać. Kliknij w gierkę -> more details, i jak masz open-preorder - to tylko patrz kiedy się kończy i zbieraj hajsiwo. Jak się wyrobisz, jest Twoja. Warto zawsze więcej niż 1, żeby na przesyłce choć trochę zaoszczędzić.

Generalnie takie bójki o limitowane nakłady to teraz rzadkość i serio nieczęsto się zdarzają. Ostatnia była o Razion EX i poprzednia o Gunlorda też jakiś czas temu (ten sam wydawca). Teraz, nie kojarzę żadnej innej (pewnie były ale przegapiłem). Np. koksy typu Sturmwind EX LE 2000 kopii wisi przez miesiąc na pixnlove i można sobie kupić bez problemu. Oczywiście ograniczam się tylko do Switcha w swoich tezach, nie wiem jak z takimi wydaniami na inne konsole.

Manifesto

Gry na Vitę LRG mieli zawsze w ograniczonym nakładzie - przeważnie około 2000 egzemplarzy. Do dziś pamiętam bój stoczony o The House in Fata Morgana jak serwery padły, a udało mi się jeszcze wyrwać kopię dla Alfa. Od czasu gdy oferują gry na Switch to wszystkie wydawane przez nich tytuły są pre-orderami bez ograniczeń (jednie czasowe). W chwili obecnej pojawiają się jeszcze ograniczone ilościowo tytuły na PS4, lecz dość rzadko.

SALADYN

Od co najmniej trzech lat totalnie zlewam wszystkie zapowiedzi ich wydań które docierały do moich uszu bo miałem w pamięci relacje ludzi którzy dostawali odcisków od walenia w F5. Chociaż pamiętam też Celeste która miała normalne preoerdery ale zawaliłem termin w tym wypadku.
Na pewno spojrzę na nich łaskawszym okiem, z Shantae na PS5 mam ku temu dobrą okazję choć to też zależy od ceny tych wydań. Mam nadzieję że nie pójdą w trend "nowa generacja nowe ceny".

animare

No i po prezentacji Nintendo Direct? Niby człowiek wiedział a jednak się łudził  :).
@Saladyn co powiesz na temat Metroida? Liczyłeś na odsłonę 2D?

Co do reszty gier to zaskoczył mnie powrót z WiiU Fatal Frame. Advance Wars też był miłym zaskoczeniem chociaż obie części już znam ale grało się mega przyjemnie, bardzo dobra strategia imo. Kolekcja Life is Strange - w końcu dane będzie mi ograć tą ponoć zacną serię, zawsze omijałem z braku czasu. No i w sumie bez zaskoczenia ale w końcu więcej szczegółów o BOTW2 - 2022.

SALADYN

Cytat: animare w Czerwiec 15, 2021, 18:47@Saladyn co powiesz na temat Metroida? Liczyłeś na odsłonę 2D?
Liczyłem na cokolwiek i nawet wyżej przewidziałem że wrócą do formuły remake'u Samus Returns, nie spodziewałem się tylko że to będzie całkiem nowa odsłona.
Japa mi się cieszy na sama myśl o tej grze.

mariusz391

Cytat: animare w Czerwiec 15, 2021, 04:51Dodatkowo Limited Run Games również miało swoją prezentację, m.in. zapowiedzieli wydania 30 gier na nośnikach fizycznych, listę zamieszczam w linku.
Limited Run Games has also announced that the infamous 3DO title Plumbers Don't Wear Ties is back in action with a full physical and digital release on Nintendo Switch, PlayStation 4, and Windows PC digitally.
Nie wiem, może rzeczywiście są ,,fani'' tego tytułu którzy marzyli o zagraniu w niego na współczesnych konsolach. Ale naprawdę biorąc pod uwagę tysiące gier świetnych, dobrych i przeciętnych które nigdy nie dostały swojej drugiej szansy i zamiast tego dawać to niegrywalne gówno to jakiś wyższy poziom abstrakcji dla mnie. Co będzie dalej, kolekcjonerskie wydanie Limbo Of the  Lost czy Desert Bus?

Manifesto

Niestety LRG ma również "zapychacze" w swojej ofercie. Co prawda daleko im do Red Art Games, które jest prawdziwym mistrzem w tym fachu  :D Dla mnie z wymienionej oferty 4, może 5 gier do kupienia, choć, jak wspomniał Makumator, to na pewno nie jest 100 % set na ten rok. Straszliwie jestem wkurzony na brak Night in the Woods, po śmierci jednego z twórców projekt fizycznego wydania przepadł :(

Janusz

W sumie Nintendo jak to Nintendo idzie swoją drogą  :)

Lampka zbieracza mi się włączyła przy tym:

Skoro już mam z Marianem to pewnie łyknę i z Zeldą.

No i w sumie fajnie, że wskrzeszają Advance Wars. Jakoś mam sentyment do tej gry z czasów GBA.

Metroid w 2D? Wyglądał fajnie. Od razu mi się Duke Manhattan Project przypomniał nie wiedzieć czemu.

Mcin

Cytat: mariusz391 w Czerwiec 15, 2021, 20:15Nie wiem, może rzeczywiście są ,,fani'' tego tytułu którzy marzyli o zagraniu w niego na współczesnych konsolach.
To chyba dla tych, którym przyjemność sprawia kupowanie i szpanowanie niedostępnym badziewiem, a granie to pretekst... Nie jestem wielkim fanem rimejków i remasterów, a przynajmniej w formie obecnej, ale nie o tym teraz... Jak ktoś chce kupować oryginały i wspierać twórców, okej, ale w tym przypadku to NIE spiracenie powinno być uważane za zbrodnię. "Interaktywny" (ehem...) film mniej śmieszny niż polskie kabarety. jakby chociaż się szarpnęli i dołączyli CD kompatybilne z 3DO to miałoby sens, to chyba nie jest tak drogie w czasach, gdy "scena" rozgryzła całą technologię...
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

makumator

@mariusz997 Mcin
Przesada.
Ja bym z chęcią zagrał na Switchu nostalgicznie, i kupił fizycznie, takie filmy jak Braindead 13, Daedalus Encounter, Cyberwar, Johny Mnemonic, 11th Hour, Creature Shock, Cyberia, Frankenstein, czy te, których teraz nie pamiętam na gorąco (a była tego masa, np. strzelanki z American Laser Games). Wiem, że to crapy i wiem jak się w takie 'gry' gra, ale mam do nich nostalgię bo wzdychałem do screenów i recenzji w SS/TS nie mając w domu PC CD (czy tam 3DO, cokolwiek), jak one wychodziły. Do jakiej kategorii mnie zaliczysz?

SALADYN

Cytat: Bodzio w Czerwiec 15, 2021, 21:38Lampka zbieracza mi się włączyła przy tym:

Skoro już mam z Marianem to pewnie łyknę i z Zeldą.
Ciekawe czy tym razem zrobią to naprawdę mocno limitowane bo jednak mario nadal bez problemu jest dostępny w sklepach i końca tej dostępności nie widać.

Co do wydawania crapów na współczesne platformy to nie widzę w tym nic złego. Raz że robi to Limited Run, tak więc będzie to bardziej kolekcjonerski gadżet niż realna premiera, a dwa mimo wszystko za takimi grami ciągnie się sława. Zła sława ale jednak znajdzie się sporo osób które chętnie przekona się organoleptycznie o co chodzi, dla samej beki myślę że warto. Poza tym jaka by gra nie była to jest częścią historii tego hobby, historii którą trzeba zachować.

mariusz391

Cytat: makumator w Czerwiec 16, 2021, 09:19Do jakiej kategorii mnie zaliczysz?
Ale do czego ja cię mam kategoryzaować? Twoje pieniądze, twój wybór na co je wydajesz. Dla mnie możesz iść na ebaya i kupić sobie Action 52 bo może też czujesz do niego ,,nostalgię''. Ja napisałem że nie rozumiem decyzji wydawniczych, gdy jest masa rzeczywiście świetnych, dobrze wspominanych gier które nigdy szansy na zaistnienie  nie dostały na współczesnych sprzetach, a dostają śmieci o których świat powinien zapomnieć. A to że jesteś zakompleksionym człowiekiem pozbawionym jakiejkolwiek kultury który nawet nicka osoby do której się zwraca nie potrafi zapisać poprawnie i każdą próbę hejtu na jakichkolwiek wydawcach traktuje osobiście to już naprawdę nie mój problem

alf

Cytat: mariusz391 w Czerwiec 16, 2021, 10:59
A to że jesteś zakompleksionym człowiekiem pozbawionym jakiejkolwiek kultury który nawet nicka osoby do której się zwraca nie potrafi zapisać poprawnie i każdą próbę hejtu na jakichkolwiek wydawcach traktuje osobiście to już naprawdę nie mój problem

Ostro lecisz Panie. Ja również Twojego nicku nie mogę zapamiętać (głównie tych cyfr na końcu) - dlatego jak się zwracam do Ciebie pisze samo "mariusz". Czy ja również jestem pozbawiony jakiejkolwiek kultury ?  :-[

Wracając do tematu - również ubolewam, że fizycznie wydają masę pierdół zamiast np. nowego Visage na PS4 który jest horrorem - perełką, ale digital-only. Nie rozumiem od czego zależą ich plany wydawnicze, po prostu muszę z tym żyć, w nadziei że kiedyś wydadzą to co mnie interesuje (np. Visage  O0)

@Zelda Game&Watch - kurcze wygląda jakby rozpoczeli nową serię mini-konsolek. Te Zeldy z NESa dla mnie są akurat kiepskie i raczej bym w nie nie grał, ale Link's Awakening z GameBoya to już coś.

makumator

Haha, dobre. Chodziło mi o Mcina, pomyliłem sobie nicki pisząc odp xD

A Ty się napinasz i wchodzisz na moje wszystkim znane kompleksy (mały fistaszek, brak dziewczyny itp) tak mocno, ze znowu zamknę się w sobie.