Amatorska fotografia

Zaczęty przez adikropkaer, Sierpień 18, 2018, 23:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

szczupi26

Sama natura. Wszystkie zdjęcia są robione u mnie w ogrodzie "z ręki" nic nie aranżowane, nic nie ustawiane, fotki wrzucone prosto z aparatu bez grama retuszu.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

szczupi26

Zmiana pogody, stworzonka się pochowały, zaczynam zabawę z porą zimową :)

szczupi26

Mrozik sprzed kilku dni pięknie pomalował stare dachówki kryształkami lodu

A dzisiejsza słoneczna i wietrzna pogoda dała to :)

Janusz

Na taką zimę mogę patrzeć, a nie na to co za oknem. :)

szczupi26

W roli głównej woda w stanie stałym. Niestety trafiłem na końcówkę dobrego światła więc pośpiesznie strzeliłem kilkanaście ujęć z których finalnie tylko kilka daję "przyjemność" z oglądania

Ten niestety poruszony ale sam efekt może się podobać

Na szczęście ta fotka wszystko rekompensuje. Od razu piszę, zdjęcie nie jest obrócone o 180* :D
Nad liściem ze środka kadru znajdowała się gałązka z większym z którego prawdopodobnie skapnęło kilka kropel wody. Jak to się stało że wszystko zamarzło w pozycji "odwróconej" nie mam zielonego pojęcia :D

Wawrzino

Odkopuję temat, tak jak odkopałem konsolkę PS Vita.
COś mnie dzisiaj ruszyło na zrobienie zdjęć retro sprzętem o szałowej rozdziałce 0,3MP. Wrzucam linki do mojego IG (które raczej wegetuje niż aktywnie działa):

Celowałem w vibe lat 2010, więc wszelkie niedoskonałości zdjęć są zamierzone ;)

hankie

@Wawrzino
całkiem niszowy sport zaprezentowałeś ;) Bardziej core'owi to już tylko GB Camerą zdjęcia robią xD Zostaje jeszcze combo - przenośna PS2 z Alliexpres + PS Eye.

Morden

Cytat: hankie w Czerwiec 04, 2025, 13:56Bardziej core'owi to już tylko GB Camerą zdjęcia robią xD Zostaje jeszcze combo - przenośna PS2 z Alliexpres + PS Eye.

Parę lat temu sprawiłem sobie urządzenie dzięki któremu, poza łatwym zrzucaniem fotek z GB Camera, można nagrywać klipy do około 1.5 godziny. Wszystko zapisywane jest jako strumień bitmap, które potem można połączyć w klip. Ciekawostka, ale fajna, bo o ile do zdjęć potrzebne są idealne warunki i kontrast pomiędzy fotografowanym przedmiotem a tłem, o tyle klipy sprawdzają się dość dobrze jak na tak niską rozdzielczość. Nie pokazałem wtedy niczego wybitnie ciekawego, ale w pierwszym wpisie filmowałem proces nagrywania klipu, a w drugim dałem sam klip.

Sam koncept tego urządzenia został potem rozwinięty i powstała płytka na któą mogliśmy przenieść komponenty kamery i mieć to w oryginalnym carcie, posiadając dodatkowo opcję flashowania różnych wersji oprogramowania GB Camera. Fajna zabawa. Jeśli ktoś chce się tym bawić, można jeszcze spróbować fotografii w kolorze. Robimy trzy zdjęcia za pomocą GB Camera, izolując równocześnie pasma R, G i B, by potem z trzech fotek złożyć jedno kolorowe zdjęcie. Bardzo pomysłowe rozwiązanie.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

makumator

Te klipy z GB Camera są zajebiste. Sam fakt, że się komuś chce, zasługuje na uznanie.

hankie

Cytat: makumator w Czerwiec 05, 2025, 08:39
Te klipy z GB Camera są zajebiste. Sam fakt, że się komuś chce, zasługuje na uznanie.
Fakt, że efekt ostateczny jest bardzo osobliwy, ale samo rzemiosło - jak piszesz. Coś jakbyś zobaczył sześcian z piasku - nic takiego - ale jakbyś sie dowiedział, że kleił go z ziaren piasku - well, kosmos, ale imponujące.

Morden

Cytat: hankie w Czerwiec 05, 2025, 11:05Fakt, że efekt ostateczny jest bardzo osobliwy

Jeśli komuś ta estetyka wybitnie pasuje, to są do tego aplikcje na telefony a nawet stronki na sieci, które korzystają z podpiętej bądź zintegrowanej kamery.

WebGBCam
Gameboy Guy

Pierwsza stronka od góry działa nawet na komórkach, ale nie mamy możliwości wyboru soczewki w nowoczesnym telefonie, więc wbiło mi automatycznie spory zoom. Można pstrykać zdjęcia albo zapisywać krótkie filmiki w postaci *.gif.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

LittleSerpent

W sumie to mnie. Nagralbym w tej stylistyce materiał na kanał. Dzięki.