Bardziej core'owi to już tylko GB Camerą zdjęcia robią xD Zostaje jeszcze combo - przenośna PS2 z Alliexpres + PS Eye.
Parę lat temu sprawiłem sobie urządzenie dzięki któremu, poza łatwym zrzucaniem fotek z GB Camera, można nagrywać klipy do około 1.5 godziny. Wszystko zapisywane jest jako strumień bitmap, które potem można połączyć w klip. Ciekawostka, ale fajna, bo o ile do zdjęć potrzebne są idealne warunki i kontrast pomiędzy fotografowanym przedmiotem a tłem, o tyle klipy sprawdzają się dość dobrze jak na tak niską rozdzielczość. Nie pokazałem wtedy niczego wybitnie ciekawego, ale w pierwszym wpisie
filmowałem proces nagrywania klipu, a
w drugim dałem sam klip.
Sam koncept tego urządzenia został potem rozwinięty i powstała płytka na któą mogliśmy przenieść komponenty kamery i mieć to w oryginalnym carcie, posiadając dodatkowo opcję flashowania różnych wersji oprogramowania GB Camera. Fajna zabawa. Jeśli ktoś chce się tym bawić,
można jeszcze spróbować fotografii w kolorze. Robimy trzy zdjęcia za pomocą GB Camera, izolując równocześnie pasma R, G i B, by potem z trzech fotek złożyć jedno kolorowe zdjęcie. Bardzo pomysłowe rozwiązanie.