Gry, do których można posadzić gości

killy9999 · 147

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 8
dnia: Maja 18, 2025, 14:31:33
Macie kolekcję retro konsol podłączoną do telewizora. Odwiedzają was znajomi, oglądają konsole i w końcu rzucają "No to włącz coś". Co włączacie? Do jakiej gry posadzicie osoby, które na co dzień nie mają do czynienia ze starymi grami, żeby pokazać im, że to fajne? Co pokażecie komuś kto poprosi o pokazanie jakiegoś konkretnego systemu typu Saturn albo GameCube?

Ja parę razy byłem w takiej sytuacji i przyznam szczerze, że pomimo sporej ilości systemów i jako-takiego rozeznania miałem problem co wybrać. Najczęściej gram w JRPG, a to nie są gry do których można kogoś posadzić z doskoku.

Lubię tytuły arcade i to w pierwszej chwili wydaje się dobrym pomysłem, ale doświadczenie pokazało, że nie zawsze się sprawdza. Już wiem, że odpadają bijatyki, chyba że ktoś ma doświadczenie we współczesnych tytułach. Shmupy i run-and-gun sprawdzają się nieźle: łatwa do zrozumienia mechanika rozgrywki (idziesz w prawo/do góry i strzelasz), a poziom trudności można pokonać ciągłym dorzucaniem żetonów. Z drugiej strony to są proste tytuły i po zagraniu w nie przez 15 minut może wydawać się, że widziało się wszystko.

Tytułem, który świetnie mi się kiedyś sprawdził był Virtua Tennis 2 na Dreamcasta. Każdy wie, o co chodzi w tenisie, więc nie trzeba nic tłumaczyć. Do tego możliwość grania debla. Przy grze upłynęła większość wieczoru. Zauważyłem też, że dobrze sprawdzają się różnego rodzaju wyścigi. Ponownie, każdy wie o co chodzi w wyścigu. I tak, Need for Speed na PS2 oraz Crazy Taxi na Dreamcasta dobrze się sprawdzają. Wprawdzie to drugie to nie jest stricte wyścig, ale chodzi o szybkie jeżdżenie z miejsca na miejsce, więc mechanicznie to samo.

Jakie wy macie doświadczenia i pomysły w tej kwestii?

Offline Rocho

Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2025, 14:49:28
U mnie najlepiej się sprawdzają arcade gierki. Bijatyki, run and guny, shmupy oraz wyścigi pokroju Mario Kart. No wszelkie party games jak Mario Party czy Wario Ware oraz bongosy.

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2025, 15:02:23
U mnie przede wszystkim Crash Team Racing. Proste zasady, niski próg wejścia. Początkowo chodziła stara wersja z PSX, później wgrałem emulator Switcha, poinstalowalem mody na brak obniżania grafiki na split screenie, podbiłem framerate do 60 i rozdzielczość do 4K i ta wersja sprawdza się najlepiej. Oprócz tego Worsmy. Wersja World Party Remaster - bez problemu wysokie rozdzielczości i wsparcie pada. Każdy kojarzy o co w tym chodzi.
Sprawdza się też Overcooked jedynka i dwójka (gdzie są talerze?!).
Wszelkie stare gry z konsol w lokalnym graniu sprawdzają się u mnie o niebo lepiej na emulatorze, bo raz że bardziej przejrzyste w wysokiej rozdzielczości i płynności na 50 calach, dwa praktyczniej używać bezprzewodowych padów, niż potykać się o kable.

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2025, 15:13:11
Typowe party games celowo pominąłem, bo to z definicji są gry, do których siada się w większej grupie osób. Bardziej chodzi mi o pokazanie fajnych gier na dany system, tak, żeby pokazać, że pomimo wieku te gry nadal dają mnóstwo radochy przy grze w pojedynkę.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2025, 15:23:40
Do gry solo to Crash, Tekken, Gran Turismo, Resident Evil. Klasyki z danej konsoli. A potem odpalam PSIO/OPL z listą gier i niech sobie po okładkach/screenach odpalają co chcą. I koniecznie na CRT.
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2025, 15:28:20 wysłana przez Stall »

Online mariusz391

Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2025, 15:32:55
Skoro party game odpadają, to ja to bym po prostu stawiał na prostotę sterowania. Nikomu się nie chce w gościach uczyć się mechanik a walenie na oślep w przyciski w bijatyce może bawić przez 5 minut. Dlatego najlepsze są gry kooperacyjne z Pegasusa/NESa bo opanować trzeba tylko dwa przyciski. Jakaś Contra, Chip & Dale 1 i 2, czy Żólwie Ninja. Do tego nieśmiertelny Metal Slug ze względu na nielimitową liczbę kontynuacji w wersjach automatowych

Online Morden

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 32
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #6 dnia: Maja 18, 2025, 15:36:45
Odpowiedź może być tylko jedna: Wii. Skoro system był idealny dla wszystkich, od przedszkolaków do emerytów, to i na gościach się sprawdzi. Oprócz tego, niezależnie od platformy, każda prosta gra rytmiczna typu Donkey Konga czy Taiko no Tatsujin. Wiele razy świetnie ludzie bawili się u mnie przy karaoke, bo mam wiele płyt SingStar plus Karaoke Revolution od Konami na dokładkę.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 73
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #7 dnia: Maja 18, 2025, 16:37:20
Super Puzzle Fighter, Bomberman,Plants Vs Zombies,gry które sie podobaja kobietom

Locoroco ,Parappa the Raper,Super Frog

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 13
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #8 dnia: Maja 18, 2025, 16:45:16
Wii Sports Resort i Crash Bash to moje typy. Kiedyś też z gośćmi graliśmy w Wiedza to Potęga

Offline Gomlin

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 6
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
  • GamerTag: Gomlin
Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2025, 17:14:42
Jeżeli mowa o retro - sam bym mógł dla siebie odpalić najstarsze gry, wiadomo.
Goście czesto nie będą tak wyrozumiali, niestety.
Na pewno w ruch PS2 i co tam można dać?
- Wyścigi i myślę, że NFU/U2 będzie świetnym wyborem. Z doświadczenia wiem (już tak odpalałem znajomym), że zarówno młodsi jak i starsi sporo czasu spędzili na zabawie tuningowej.
- Kolejna rzecz to Rayman 3 - no zabawa murowana, gorzej, że na konsolach nie ma rewelacyjnego dubba, no ale w dzisiejszych czasach to tak już nie boli (chyba) jak 20 lat temu ;)
- Jest ktoś kto nie zna Władcy Pierścieni? Powrót Króla to rewelacyjny, filmowy szpil z klimatem.
Gdybym miał odpalić coś nowszego to na pewno by wskoczył Rayman Origins/Legends - i tu ciekawostka, to jedyna gra jaką akceptuje i chętnie zagra moja mama ;)

No i wszelkiej maści gry kinectowe C:-)

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gramy Między generacyjnie!🔥

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Maja 18, 2025, 17:20:46
gry które sie podobaja kobietom
Nie no, nie będę gościom odpalał Baldur's Gate 3 i Disco Elysium.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 88
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #11 dnia: Maja 18, 2025, 17:48:39
Ciekawy temat. Dam więc ciekawą odpowiedź.

Jak przyjdą goście to stawiam flachę i odpalam grilla.

Gierki już nikogo zbytnio nie interesują w moim otoczeniu. Nawet dzieciaki nie są zainteresowane (poza moimi bo wiadomo że swoich to szkole). Dzieciaki znajomych wolą Minecraft, Roblox albo jakieś mini gierki w telefonie.

Z nowożytnych gierek gdybym miał odpalać chłopom to chyba tylko byłaby to Fifa, bo to zawsze sie wpasowywało w klimat.

Offline 12step

Odpowiedź #12 dnia: Maja 18, 2025, 22:14:18
Ja próbowałem Mario Party i nie wypaliło  >:(

ore ore szabadabada amore

SMF spam blocked by CleanTalk