Ceny i dostępność 3DS w 2022 roku

Zaczęty przez mariusz391, Wrzesień 18, 2022, 18:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Megadeth

Cytat: bms w Luty 02, 2024, 17:08
Jakby zrobili Switch 2 z kompatybilnością 3ds... Marzenie ściętej głowy.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

A bo ja wiem? Biblioteke retro na Switchu cały czas rozbudowują, przy Switchu 2 jakoś będzie trzeba zachęcić do subskrypcji online, bo z tego jest ogromna kasa. 3DS nie jest taki nierealny. Skoro nawet chińskie konsolki poradziły sobie z dwoma wyświetlaczami (przełącznik na trigerze pomiędzy ekranami, lub mały ekranik z boku) to tym bardziej Nintendo to ogarnie.

bms

Poczekamy do premiery. Może się zdziwię :) Technicznie jest to do przeskoczenia.

Kirby

Switch 2 z pewnością będzie miał wsteczną kompatybilność z NS1. Myślę, że szybciej dodadzą do abonamentu gry z gacka niż 3ds.

xzer0

W 2014 zostałem posiadaczem DS lite. W 2018 czy 19 udało mi się kupić za 50zł niesprawnego DSi z pudełkiem. Przycisk power był do wymiany. DS w stanie nieznanym latały po 20zł. Teraz 150zł. W 2019 chciałem przeskoczyć na 3DS. 2DS zaczynał się od 150-200zł. Szło kupić new 2ds z outletu za 450, konsole po zwrotach. Udało mi się strzelić w olx 3DS classic z wystawki za grosze i od tamtej pory ceny poszły cholernie w górę. Sam DS lite sprzedałem tutaj za 80zł i tego DSi chyba za 130. Teraz co najmniej 2x.

Zipp197

@Kirby
Z ciekawości sprawdziłem, i swojego new 2ds xl kupiłem za 440 złotych ze sklepu, znalazłem jeszcze na miału potwierdzenie zamówienia z 2018 roku , teraz używka z pudełkiem i papierami lata po 800 złotych minimum, więc ciekawe są to ceny.

Kirby

Cytat: Zipp197 w Luty 03, 2024, 12:28Z ciekawości sprawdziłem, i swojego new 2ds xl kupiłem za 440 złotych ze sklepu, znalazłem jeszcze na miału potwierdzenie zamówienia z 2018 roku , teraz używka z pudełkiem i papierami lata po 800 złotych minimum, więc ciekawe są to ceny.

W 2014 roku używanego 3dsa można było upolować za 400zł. Kilka lat później nówki do 500 zł. A obecnie ceny są astronomiczne.
Zakup gacka wiąże się z niemałym wydatkiem. Linia GB podobnie. Nie wiem dlaczego sprzęty N tak bardzo podrożały.

SALADYN

Sprzęty N zawsze drożeją gdy skończą ich produkcje, zwłaszcza na rynku europejskim gdzie N nie jest liderem gdy mowa o sprzedanych sztukach konsol. Dodajmy do tego blokadę regionalną, spory wzrost zarobków w ostatnich dwóch dekadach, lepsza wiedza ogółu w temacie retro oraz zjawisko popytu i podaży. No i voila, używany 3DS droższy niż swego czasu nowy.

bms

Wii nie wpisuje się w ten kanon.

Manifesto

Wii sprzedało się w dużo większej ilości niż 3DS, poza tym gry z Wii można było też odpalać na WiiU, więc część osób po prostu pozbyło się starszego sprzętu (wiem, że konsola sprzedała się mizernie, jednak wsteczna kompatybilność była). Trzeba zauważyć, że konsole przenośne bardzo często znajdywały się w posiadaniu dzieci, które nie dbały o sprzęt, dlatego też trudniej o dobrze zachowane egzemplarze niż konsola stacjonarna. Używanych 3DS w dobrym stanie było i jest na rynku wtórnym znacznie mniej niż Wii.

Sam mam 2 3DSy XL, jednego kupiłem do grania, drugiego na zapas, jak się okazuje to była świetna decyzja.

SALADYN

Cytat: bms w Luty 03, 2024, 15:11Wii nie wpisuje się w ten kanon.
W wypadku tej konsoli spora ilość sztuk i specyfika platformy/gier mocno spowalnia wzrost cen ale dajmy jej trochę czasu i też skoczy.

bms

Teraz na OLX Wii jest sprzedawana jako odkop strychu pod hasłem "konsola dla dzieci". Wiadomo, kiedyś się to zmieni, ale ja już zaopatrzyłem się w zapas :)

Kirby

W latach 2006-2016 gacek był spośród konsol 6generacji zdecydowanie najtańszym sprzętem. Chodził wtedy za jakieś 200zł.
Obecnie stał się najdroższy :P

Wii było znacznie popularniejsze od poprzednika. Siłą rzeczy jest więcej dostępnych sztuk.