Ceny i dostępność 3DS w 2022 roku

Zaczęty przez mariusz391, Wrzesień 18, 2022, 18:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

12step

Zrobili część Starfoxa na DS w której steruje się rysując szlaczki na dolnym ekranie, potem zrobili na WII U Starfoxa w którym się steruje patrząc jednocześnie na padlet i na ekran. Był też na 3DS  Kid Icarus Uprising, do którego dodawali podstawkę, bo najlepiej się grało mając trzy ręce. I nawet nie oszukuję: https://gamerant.com/kid-icarus-uprising-3ds-stand/ . Potem był ten dołączany osobno analog do Monster Huntera https://www.destructoid.com/2nd-analog-nub-and-monster-hunter-tri-3g-coming-to-3ds/ Potem rewizja sprzętu i chyba Xenosaga, która działała tylko na tym najnowszym modelu. Nie mówiąc już o efekcie 3D który musieli poprawiać w nowej rewizji sprzętu, bo działa tylko jak konsolę trzymało się w jednym miejscu centralnie równolegle do oczu. Oj, dobrze pamiętam, że co jak co ale 3DS miał sporo sprzętowych, powiedzmy, zawirowań.

ore ore szabadabada amore

12step

A i nie dopisałem,a nie mogę edytować. Do gier w stylu Professor Layton czy Phoenix Wright (które bardzo cenię), wymarzona konsola.

Keita

Cytat: 12step w Wrzesień 18, 2022, 22:51Monster Huntera https://www.destructoid.com/2nd-analog-nub-and-monster-hunter-tri-3g-coming-to-3ds/ Potem rewizja sprzętu i chyba Xenosaga, która działała tylko na tym najnowszym modelu. Nie mówiąc już o efekcie 3D który musieli poprawiać w nowej rewizji sprzętu, bo działa tylko jak konsolę trzymało się w jednym miejscu centralnie równolegle do oczu. Oj, dobrze pamiętam, że co jak co ale 3DS miał sporo sprzętowych, powiedzmy, zawirowań.

Nie mówię, że tak nie było, bo brak drugiej gałki analogowej był po prostu śmieszny. Jednak wiele z tych zarzutów jest wyolbrzymionych. Grałem na Monster Hunter 4U bezproblemowo na 3DS Classic centrując kamerę za pomocą przycisku L albo R. Jak przesiadłem się na wersję New to wciąż centrowałem kamerę za pomocą przycisku L i R. Na 3DSa nie było tak dużo gier 3D w których ta gałka była konieczna.

Co do efektu 3D to faktycznie trzeba było nie ruszać głową i przywyknąć do tego. A w nowej wersji dodali śledzenie głowy, które dobrze działało jak miałeś dużo oświetlenia w pokoju. Przy półzmroku już nie było tak dobrze, bo śledzenie najzwyczajniej w świecie nie dawało rady. W efekcie na New 3DS wyłączyłem całkowicie tą funkcjonalność i grałem jak na Classicu.

Ale zgadzam się, że to wszystko są gimmicki mające na celu przyciągnąć do nowej konsoli. Rzeczy, które po pryśnięciu efektu nowości odchodzą w zapomnienie. Mimo wszystko ja bardzo cenię efekt 3D, Dwa ekrany również mi się podobały (w niektórych grach), natomiast dotyk to dziś już nic ciekawego. Pamiętam jedynie rysowanie trasy bumerangu czy też myszy bomby w Zeldzie, co bardzo mi się podobało.
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

12step

Było gorzej u Nintendo z tymi gimmickami konsolowymi. Powodowały, że pakowali do gier różne rzeczy, które sprawiały, że były gorsze, niż gdyby postawiono na klasyczne sterowanie. Te Zeldy na DSa z dotykowym sterowaniem to dobry przykład, nigdy nie mogłem narysować tego kółka, żeby zrobił przewrót do przodu. Ale sprawdza się to w grach, w których ma sens, logicznych, przygodówkach, w które gra się wolno. Z Nintendo jest śmiesznie, że wykorzystuje te rzeczy, po czym porzuca. Konsola z 3D, następne konsole już nie mają 3D, konsola ma 2 ekrany, następna konsola ma już jednen ekran itd.

Keita

Cytat: 12step w Wrzesień 19, 2022, 15:48. Z Nintendo jest śmiesznie, że wykorzystuje te rzeczy, po czym porzuca. Konsola z 3D, następne konsole już nie mają 3D, konsola ma 2 ekrany, następna konsola ma już jednen ekran itd.

Szczerze to ja trochę ubolewam. Bo mnie te systemy w tamtych czasach ciągnęły przez tą swoją inność a takie PSP już niekoniecznie. Dziś jest tak samo - nie kupiłem Switcha, bo dla mnie to takie PS3+ z biblioteką gier Nintendo. Efekt 3D mi się bardzo podobał i do dziś chętnie do tego wracam. Ciekawe czy ktoś to kiedyś odświeży. Jak nie, to będzie bardzo drogo w przyszłości z 3DSem.
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

Manifesto

Wszystko zależy tego czy Nintendo będzie dalej kroczyć polityką jednej konsoli (jak to jest w tej chwili ze Switchem), czy też znów kiedyś wyda konsolę stacjonarną plus jakiegoś handhelda. Wtedy będą mogli pozwolić sobie na jakieś nietypowe pomysły. Sukces Switcha wskazuje, że jednak skupią się na sprzętach hybrydowych, bo 3DS jednak sprzedał się nieporównywalnie gorzej niż Switch (choć i tak był sukcesem). Dla mnie Switch ma jednak zdecydowanie lepszą bibliotekę gier od 3DS, ale faktycznie, klimat unikalnego handhelda trochę z tej konsoli uleciał. Mnie to nie przeszkadza, bo ja skupiam się bardziej stricte na grach niż na sprzęcie, ale zdaję sobie sprawę, że komuś takie rozwiązanie może nie podchodzić.

janfm

Namówiliście!
Zakupiłem, ale new 2ds xl, ze względu na dziecko, które nosi okulary i przez wadę nie są pożądane zabawy z 3d, a sama gra z zdrowym rozsądkiem.
Oczywiście konsolkę będę mocno testować, bo mam kilka tytułów do nadrobienia :) czuję, że to będzie idealna przesiadka z vity, która już mi w sumie zbrzydła. Zawsze się kręciłem obok zakupu, ale wiecznie było nie po drodze. Ten temat przyspieszył zakup ;p
Ale docieram do sedna sprawy, czy ktoś z posiadaczy może się wypowiedzieć? Mianowicie zakupiony egzemplarz, a konkretniej górna "pokrywka" ekranik jest chybotliwa, kiedy jest otworzona. Przy grze trochę mi to przeszkadza. Przy otwieraniu są chyba 2 lub 3 pozycje na klik, w takim położeniu kiedy się ustawia do gry. Ale to chybotanie, czy to normalne (fabryczne) czy już kwestia wyrobienia. Bo na pewno nie jest ekranik stabilny jak np. w laptopie.

bms

To jest normalne. Fabrycznie jest luz. Ma to niby zapobiec wyłamywaniu zawiasów.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

janfm

Morricorne

Obecnie ceny za kompletnego New 2ds XL. To jest jakaś masakra. Zastanawiałem się na new 2ds XL przed zakupem switcha v1 miesiąc temu. I jednak padło na switcha. Sorry ale prawie 700 zł na allegro, za switcha bez pudełka z pękniętą obudową. To lepiej dorzucić 100 zł kupić switch lite. Masakra z tymi cenami 3ds

janfm

Nie poddawaj się, mi się udało wyrwać spoko sztukę z kilkoma gierkami, całość ponad tysiaka, ale odliczając gierki (a jest parę hitów), konsolka summa summarum ok. 400, więc jest zaciesz. Szukaj, a upolujesz ;) ja miałem farta, bo pojechałem obejrzeć i potargować, a nie kupowałem na odległość.

Kirby

Ceny konsol Nintendo poszybowały w górę. I to zarówno stacjonarnych, jak i przenośnych. Nie do wiary, gdy pomyślę, że jeszcze 8 lat temu znajomy sprzedał gacka z grą EternalDarkness za 200zł. New2/3ds w 2018 można było kupić za jakieś 500zł (nówki).
Lata temu N64 w zestawie z grami szło dostać za 100zł. W czasie ery 7generacji ludzie za grosze pozbywali się starszych sprzętów,
które obecnie są w modzie.

Wawrzino

Właśnie sprawdziłem obecną cenę mojego 2DS w wersji Pokemon Red. Masakra. Kupowałem w X-komie i płaciłem coś między 400 a 500zł za nówkę. Obecnie komplet w średnim stanie za 1000zł lata... Zastanawiałem się jakiś czas temu czy nie kupić sobie New 3DS XL, ale jak zobaczyłem, że za mniej pieniędzy dostanę Switcha Lite to decyzja była oczywista.

mariusz391

Cytat: Wawrzino w Luty 02, 2024, 15:48Zastanawiałem się jakiś czas temu czy nie kupić sobie New 3DS XL, ale jak zobaczyłem, że za mniej pieniędzy dostanę Switcha Lite to decyzja była oczywista.
U mnie to samo było, chciałem przejść po kolei z DSi na 3DSa, ale jak zobaczyłem ich ceny to stwierdziłem że mam na to wyrąbane i wolę kupić Switcha Lite. Tym bardziej że liczba gier które mnie interesują jest nieporównywalnie większa niż na 3DSie

bms

Jakby zrobili Switch 2 z kompatybilnością 3ds... Marzenie ściętej głowy.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka