Ceny i dostępność 3DS w 2022 roku

Zaczęty przez mariusz391, Wrzesień 18, 2022, 18:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

mariusz391

Cytat: animare w Wrzesień 16, 2022, 20:00Ostatni dzwonek żeby dorwać tą konsolę w jakiejś normalnej cenie, mój New Nintendo 3DS był kupiony za 250 a teraz chodzą po 700-900zł nawet.
No właśnie moim zdaniem ten dzwonek minął i to jakiś czas temu. Do tej pory nie mogę przeżyć że ktoś tu na forum sprzedawał New Nintnedo 2DS XL za chyba 350 zł a ja głupi nie kupiłem bo stwierdziłem ,,przecież ceny tych konsol przy popularności Switcha musza spadać''. No i przepadło, teraz jest jak mówisz, najtańsze 3DSy które nie wygladają jak wyciągnete ze śmietnika za ponad 400 zł, New 3DS i 2DS własnie nawet 700 zł. Mówi się trudno, nikt nie mówił ze trzeba mieć wszystkie konsole, a grać jest w co

animare

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 18, 2022, 18:14nikt nie mówił ze trzeba mieć wszystkie konsole, a grać jest w co

To oczywiste, nie mniej, śledząc takiego olxa prędzej czy później trafi się coś dobrego, więc jak budżet masz to wyczekuj okazji, sam na Switcha czekałem z miesiąc zanim wpadła dobra okazja. Faktem jest że 3DS bardzo podrożał (nie mam pojęcia czym to jest spowodowane bo też myślałem że potanieje podczas popularności Switcha) co w przeciwieństwie do zwykłego DS'a np Lite który bardzo potaniał na przełomie 2013-2015 i szło wyrwać komplet za 100parę złotych to aktualne ceny 3DS'a są wręcz anomalią  ;)

12step

Chyba nie jest anomalią, pierwszy model widzę GBA na allegro od 500 do 1000 zł :D
ore ore szabadabada amore

mariusz391

Cytat: animare w Wrzesień 18, 2022, 19:36co w przeciwieństwie do zwykłego DS'a np Lite który bardzo potaniał na przełomie 2013-2015 i szło wyrwać komplet za 100parę złotych to aktualne ceny 3DS'a są wręcz anomalią 
Wiem o czym mówisz, bo sam przecież kilka lat temu kupiłem swojego DSi za 150 parę zł i to jeszcze z Acekard 2i który też podobno ładny pieniądz teraz kosztuje (choć akurat on mi wieszał gry, więc zysk taki sobie)
I właśnie na to liczyłem w przypadku 3DS, przecież sprzedało się tego tyle co PSP które też jeszcze do niedawna można było wyrwać za mniej niż 200 zł. A tutaj zwykłe 2DSy kosztowały przez chwilę 250 zł, a póxniej już cena tylko szła w górę i nie widać końca. O ile z Vitą mnie to aż tak nie dziwi, tak tutaj jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe, i podejrzewam że jednak będzie coraz więcej ofert z niższymi cenami od osób którym będzie się spieszyło ze sprzedażą z takich czy innych powodów.
Cytat: 12step w Wrzesień 18, 2022, 19:42Chyba nie jest anomalią, pierwszy model widzę GBA na allegro od 500 do 1000 zł
Ale on też swego czasu kosztował i kilkadziesiąt złotych, dopiero teraz gdy egzemplarzy jest mało na rynku ceny skoczyły. 3DS jest na rynku masa, a z jakiegoś powodu ceny nie maleją, mimo że tak przeglądając Allegro nie widać zbytniego rzucania się na oferty. Może też Brexit ma z tym coś wspólnego? Bo jak oglądam retro Youtuberów pokroju Retrosektora to w Anglii na targach rupieci ciągle można dostać te konsole za parenaście/dzieści funtów

alf

Cytat: animare w Wrzesień 18, 2022, 19:36
Faktem jest że 3DS bardzo podrożał (nie mam pojęcia czym to jest spowodowane bo też myślałem że potanieje podczas popularności Switcha) co w przeciwieństwie do zwykłego DS'a np Lite który bardzo potaniał na przełomie 2013-2015 i szło wyrwać komplet za 100parę złotych to aktualne ceny 3DS'a są wręcz anomalią  ;)

DS potaniał bo 3DS był wstecznie kompatybilny. Sens posiadania DS-a mając 3DS-a zmalał.

3DS podczas popularności Switcha nie potaniał, bo (to moja teoria):
1. Switch nie jest wstecznie kompatybilny z 3DS / DS. Kto kupił Switcha a wciąż czuł miętę do 3DS, nie pozbywał się go.
2. Switch nie jest konsolą przenośną lecz hybrydową (stacjonarno - przenośną). 3DS jest konsolą stricte przenośną i przez to jest lepszy jako konsola przenośna (jest bardziej kompaktowy, solidniejszy, lepiej dostosowany do przenoszenia i grania w podróży). Można więc powiedzieć, że Switch go nie wyparł, bo to inny rodzaj konsoli.

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 18, 2022, 19:58
Bo jak oglądam retro Youtuberów pokroju Retrosektora to w Anglii na targach rupieci ciągle można dostać te konsole za parenaście/dzieści funtów

W Anglii i Niemczech Nintendo za czasów 3DS / DS było (i nadal jest) bardzo popularne. Byli tym zalani. U nas nawet nie ma oficjalnego serwisu konsol Nintendo, jadą do najbliższego w Czechach. Na naszym rynku wtórnym jest zatem mniej tych konsol.

makumator

Nic bardziej mylnego. 3ds nie potaniał i nie potanieje, bo to monument dla ślepej uliczki technologicznej - a konkretnie 3D bez okularów. Jedyny poza dwoma telefonami LG sprzęt, gdzie w kieszeni masz ekran 3D. Więcej nie ma i nie będzie w przewidywalnej przyszłości. Jak kiedyś Virtua Boy, tylko ze sprzedali trochę więcej, z tym ze u nas wcale nie tak dużo. Za tym: ciekawa technologia, nie będąca już w produkcji, dobre gry, mniejsza ilość sprzętu w dobrym stanie = recepta na ,,tanio nie będzie"

12step

Czyli obracają tym skalperzy a nie kolekcjonerzy, którzy skupili jakiś czas temu z rynku co się dało? Bo przecież GBA był mega popularny, nie widzę żadnej logiki w tym, że niektórzy go wystawiają po 1000 zł :D

Jak kupowałem lata temu nowego New 2DS to pamiętam że nowy 3DS był od niego kilkaset złotych droższy.

Megadeth

Uff dobrze, że mojego nie sprzedałem po zakupie Switcha. A przeszło mi to przez myśl.

mariusz391

Cytat: alf w Wrzesień 18, 2022, 20:043DS podczas popularności Switcha nie potaniał, bo (to moja teoria):
1. Switch nie jest wstecznie kompatybilny z 3DS / DS. Kto kupił Switcha a wciąż czuł miętę do 3DS, nie pozbywał się go.
2. Switch nie jest konsolą przenośną lecz hybrydową (stacjonarno - przenośną). 3DS jest konsolą stricte przenośną i przez to jest lepszy jako konsola przenośna (jest bardziej kompaktowy, solidniejszy, lepiej dostosowany do przenoszenia i grania w podróży). Można więc powiedzieć, że Switch go nie wyparł, bo to inny rodzaj konsoli.
Z tym zgadzam się w całości. Zresztą dla mnie 3DS jest OSTATNIĄ konsolą którą mozna było nazwać ,,kieszonsolką'' (przynajmniej w zwykłych wersjach 3DS/ New 3DS (bo XL już niekoniecznie). Switch Lite próbował wypełnić tą lukę, ale moim zdaniem przez i tak duży rozmiar i duże ograniczenia na dla zwykłego Switcha nigdy tego do końca nie zrobił
Kompatybilność wsteczna też jest niepodważalnym atutem, kupując takiego New 3DS masz dostęp do gier z New, 3DS i DS więc jedna z najwiekszych bibliotek gier w historii elektronicznej rozrywki
Cytat: alf w Wrzesień 18, 2022, 20:04W Anglii i Niemczech Nintendo za czasów 3DS / DS było (i nadal jest) bardzo popularne. Byli tym zalani. U nas nawet nie ma oficjalnego serwisu konsol Nintendo, jadą do najbliższego w Czechach. Na naszym rynku wtórnym jest zatem mniej tych konsol.
Niby tak, ale przecież zwykły DS w latach świetności także był u nas niszą niszy na tle grania stacjonarnego i konkurencji w postaci PSP. A jednak i zwykli ludzie i przedsiembiorcy skupowali te konsolki z zza granicy za grosze i nawet doliczając swoją marżę ciągle można je było tanio wyrwać (zwłaszcza pierwsze modele i różowe DS Lite). A tutaj na zachodzie 3DSy ciągle są tanie na targach rupieci, ale przekraczając naszą granicę od razu marża 300%, co jednak jest jakimś fenomenem
Fakt jest faktem że na razie jest drogo i zobaczymy czy przewidywania pana @makumator się sprawdzą i taniej już nie będzie, bo jest to jak najbardziej możliwe

alf

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 18, 2022, 20:30
A tutaj na zachodzie 3DSy ciągle są tanie na targach rupieci, ale przekraczając naszą granicę od razu marża 300%, co jednak jest jakimś fenomenem
Fakt jest faktem że na razie jest drogo i zobaczymy czy przewidywania pana @makumator się sprawdzą i taniej już nie będzie, bo jest to jak najbardziej możliwe

Nie wiem co się dzieję za zachodnią granicą. Podejrzewam że te super tanie 3DSy o których mówisz że tam leżą na chodnikach i w śmietnikach to te pierwsze modele. Seria New 3DS miała swoją premierę późno (jakoś 2016 - 2017 rok) i szybko zakończyli jej produkcję. Możliwe, że serii New też na zachodzie jest niewiele i wcale po śmietnikach się nie wala.

12step

Ludzie, którzy opierają biznes na skupowaniu tanio i sprzedawaniu drogo, wywindowali ceny, a jak ktoś znajdzie na śmietniku/w piwnicy to sprawdza wpierw cenę na allegro żeby oszacować ile to warte i tak to idzie.

mariusz391

Cytat: alf w Wrzesień 18, 2022, 21:03Podejrzewam że te super tanie 3DSy o których mówisz że tam leżą na chodnikach i w śmietnikach to te pierwsze modele.
Dokładnie tak jest, to są zawsze pierwsze modele
Zresztą na potwierdzenie właśnie przed chwilą Retrosektor wrzucił kolejny materiał z targów rupieci, właśnie z 3DS-em

https://youtu.be/hpVfN_1YcrU?t=277

Kosztującym jak widać 2 funty zamiast jak u nas 500 zł  ::)

Manifesto

Wybaczcie, lecz 11 postów nie na temat to trochę za dużo :) Podzieliłem wątek i przeniosłem do stosownego działu.

Co do 3DS, jestem rad, że swego czasu kupiłem drugi, zadbany egzemplarz konsoli. Mam jeszcze mnóstwo gier do ogrania na tym sprzęcie.

12step

No ale w 2022 możemy chyba wreszcie powiedzieć, że granie na dwóch ekranach na raz to nie był najlepszy pomysł ;) Na szczęście WiiU zakończyło ten koszmar. Taka piękna katastrofa.

Warto kupić ten sprzęt o tyle, że trudno go zemulować, ale jakbym miał dziś kupić po takich cenach jak obecnie, to chyba bym się nie zdecydował. Nadal Ghost Trick (DS) to jedna z lepszych gier w jakie grałem.

Keita

No 3DS mocno popłynął. A ja pamiętam jak model Classic było można kupić na luzie nowy za 400 zł w każdym Komputroniku. Efekt 3D i 2 ekrany tak sobie się emuluje, moim zdaniem ten sprzęt będzie tylko droższy i droższy. Mój prawie nowy 3DS (kupiony w sklepie jako nowy) zdechł po jakoś 300h grania. Ale to temat na osobny wątek, którego nie mam ciągle czasu opisać.

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 18, 2022, 19:58Wiem o czym mówisz, bo sam przecież kilka lat temu kupiłem swojego DSi za 150 parę zł i to jeszcze z Acekard 2i który też podobno ładny pieniądz teraz kosztuje (choć akurat on mi wieszał gry, więc zysk taki sobie)

Ceny tanich DSów też powoli przemijają. Ostatni gwizdek kupić coś za 200-300 zł.

Cytat: 12step w Wrzesień 18, 2022, 22:14No ale w 2022 możemy chyba wreszcie powiedzieć, że granie na dwóch ekranach na raz to nie był najlepszy pomysł  Na szczęście WiiU zakończyło ten koszmar. Taka piękna katastrofa.

Ja tam nigdy na to nie narzekałem. Co prawda w większości gier drugi ekran nie był sensownie wykorzystywany ale np. w takim Fire Emblem był bardzo przydatny. Chodzi mi o Fire Emblem z DSa.
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII