Aktualności

Xbox - z chipem Xecuter2, włączony po dłuższym czasie - zwiecha, taśma IDE, SATA

hankie · 3619

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Hello,

po długim czasie chciałem odpalić sobie Xboxa (ponad pół roku przerwy? więcej?). Ogólnie po odpaleniu włączył się splash screen Xbox i logo chipa (Executer2). Odpaliłem CoinOpsa pograłem i restarnąłem sobie konsolkę.
Niestety - po restarcie odpala się tylko animacja Xboxa - bez logo chipa - i następuje zwis. Nic więcej.

Po naciśnieciu przycisku Eject - wyświetla się tylko napis
Xecuter2 config live loading.....
I zwis - nie mogę więcej nic zrobić.

Cholipka, jedyne co robiłem w Kloxu to softmod z manualem... Ten ma chipa, więc nie znam zbyt trików - w necie piszą żeby unieruchomić chipa, w ori dashu zmienić datę i godzinę i włączyć chipa.
Cholera - ale nie wiem jak to uczynić... Pomożecie? Xbox był kupiony na naszym podówrku Strefowym i wszystko z nim było OK.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2021, 22:32:00 wysłana przez hankie »

Offline Atr3ju

Otworzyć i sprawdzić wszystkie luty, przewody, złącza do panelu z przełącznikami między biosami. Nie wydaje mi się aby wsad tak sam z siebie wyparował z chipa. A jeśli masz właśnie te przełączniki to zmień na drugi bios i sprawdź, może masz tam wgrany drugi. Ja akurat miałem Xectura 2 i miałem ten panel pod powerem i były 3 przełączniki.

Chip On/Off
Led On/Off
Bios 1 Bios 2 On/Off

Taśma z dysku i napędu sprawdzić, wyciągnąć i poprostować żyły, przy złączach ATA/IDE również. Jak nacisniesz Eject to prawdopodobnie uruchamia się update wersji softu w chipie.

Offline psmaniac

A po naciśnięciu Power?

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.

A po naciśnięciu Power?

Grzecznie się wyłącza.

Offline psmaniac

Grzecznie się wyłącza.

Czyli, przy próbie uruchomienia Eject-em czy Power-em, zwiecha? Jednakowy komunikat? Pytam, bo może być przy chipie, Power=xecuter, Eject=Oryginalny bios, którego nie łapie, stąd zwiecha. Ty ode mnie  kiedyś  XboxA nie kupowałeś ? :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2021, 19:54:18 wysłana przez psmaniac »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Grzecznie się wyłącza.

Czyli, przy próbie uruchomienia Eject-em czy Power-em, zwiecha? Jednakowy komunikat?
Z rana próbowałem i wydaje mi się na 85% że taka sama reakcja. Włączę powerem, zawieszka, nacisne eject i wyskakuje mi we komunikat i zawieszka. Jestem poza chatą, ale włączanie ejectem też daje zwis na splash screenie. Logo Xbox, bez loga chipa, i koniec.

W sumie za pierwszym razem jak ja odpaliłem było git. Potem przetarłem konsolkę mikrofibra, podłączyłem z powrotem i Lipka. W sumie tej sztuki nigdy nie otwierałem, nie wiem czy ma jakieś switche. BTW to chyba sztuka od Ciebie:) była w zupełności sprawna więc stąd moje zdziwienie:)

Offline psmaniac

No własnie, ode mnie sztuka.  :)  Dobra, rozkręcaj go, naprawimy  :) Ale cos mi sie wydaje ze powera nie naciskałeś.  Niektóre konsole z chipem np. Alladin robilem tak, że oryginalnego biosu ejectem nie odpalisz, tylko Power i od razu Xecuter. Nie lutowałem po prostu tego myku. Czyli ejectem szukał oryginalnego biosu i nie znalazł, stad takie coś. Ale ta Twoja konsola to już dawno dosyć to było i nie pamiętam jak to  było robione.

EDIT: Albo, to poluzowany adapter Sata-Ata przy Hdd.
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2021, 20:22:52 wysłana przez psmaniac »

Offline Atr3ju

Pamiętam jak miałem tego swojego Xecutera 2 z przełącznikami, miał dwa banki na biosy (prawdopodobnie po 512 KB obydwa bo to był xbox 1.0) to jeden bank był z jakimś tam biosem xecutera a drugi bez biosa i właśnie jak przełączyłem na ten pusty bank to konsola załączała się na dosłownie sekunde i odrazu wyłączała.

Po wejściu Ejectem prawdopodobnie pokazywało mi się to okno do wgrania biosa.

https://team-xecuter.com/flashbios/http.htm

Wtedy byłem za głupi i niewiedziałem jak to ugryźć.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 05, 2021, 01:59:41
OK, dziewczyn nie ma na chacie to cosik spróbowałem. Ekhem, to znaczy nawet nie otwierałem - ale myśl wskazówki:
EDIT: Albo, to poluzowany adapter Sata-Ata przy Hdd.
Chwyciłem konsolkę i puknałem ją delikatnie w czoło. I zadziała. Ale serio - włączam ją POWEREM, włącza się napis
Xecuter2 config live loading.....
Po czym jest splash screen Xbox i po chwili wskakuje pod logo Xboxa - logo chipa. Potem wstaje XMBC i konsola się uruchamia.

Jak uruchomię ją Ejectem - to po otwarciu tacki załącza się TAK SAMO - no oprócz tego, że chwilkę szybciej. I też pomyślnie wchodzi do XMBC.

Jednak po długim używaniu - i to w dwóch egzemplarzach - napęd przestał działać, nie czyta w dwóch konsolach :D Jedna po włożeniu płyty pokazuje w managerze napęd cały czas zajęty, a druga - pokręci i nie widzi płyty. A obydwa działały xD Wniosek - trzeba używać konsol, a nie je leżakować No cóż obydwie i tak będę otwierał ;)

Offline psmaniac

Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 05, 2021, 08:02:25
Chwyciłem konsolkę i puknałem ją delikatnie w czoło. I zadziała. Ale serio - włączam ją POWEREM, włącza się napis

Zapewne ta przejściówka na Sata poluzowała się podczas transportu. No niestety te chińske moduły ogólnie są robione na odpierdyl i niektóre mają nieproporcjonalnie luźne wtyki. Tam jest taka szczelina miedzy dyskiem a modułem, 4 punkty na sztywno klejem na gorąco dadzą rade spoko.

Wniosek - trzeba używać konsol, a nie je leżakować No cóż obydwie i tak będę otwierał

Już nieraz się spotkałem z tym na anglojęzycznych forach, ludzie właśnie pisali że xklocki po długim leżakowaniu już się nie włączały.

A napęd ci mogę jakiś posłać jak będę w pl w gościach. Do tego czasu wyczyść soczewkę lasera izopropanolem może kurz zaszedł.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 05, 2021, 10:57:08
4 punkty na sztywno klejem na gorąco dadzą rade spoko.
Do tego czasu wyczyść soczewkę lasera izopropanolem może kurz zaszedł.
Przy kolejnym 'wychodnym' moich dziewcząt się za to chwycę. Akurat konsoli nie miałem na blacie, może para wodna się skondensowała? Soczewkę najpierw liznę, powolutku, przecież działał :)

Offline psmaniac

Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 05, 2021, 11:02:42
może para wodna się skondensowała?

Cholira wie. Ja tak nigdy nie miałem, ani nikt komu sprzedałem, ale wszystko się może się zdarzyc. Dobrze wiedzieć w sumie jaki jest powód usterki. Najpierw wacik i alkoholem.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 06, 2021, 01:01:40
Hej,
soczewka przemyta - niestety bez skutku. Potem lekko rozebrałem jeszcze napęd, zużyłem trochę patyczków na czyszczenie bieżni i prowadzeń tacy, którą wyjąłem, pędzelkiem nałożyłem smar nowy gdzie trzeba. Napęd chodzi po rozprowadzeniu ciszej, ale i tak wynik ten sam. Wkładam płytę i widzę ikonkę w dolnym prawym rogu - czyli konsola widzi płytę:

Ale 'klikając' na nią - nic się nie dzieje, słyszę tylko dźwięk wybierania tego przycisku.
Wchodząc do eksploratora - napęd DVD jest zajęty:

a wchodząc w niego:

i wsio. Czy jest jakakolwiek opcja, że napęd jest blokowany softowo? Bo reakcja jest taka sama, próbowałem gry PAL, NTSC, muzyczne CD, film DVD. Cholipa, trzeba było wciąż używać Kloca, to by pewnie nie miał kaprysów, jak po leżakowaniu...

Offline psmaniac

Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 06, 2021, 01:15:02
Czy to softwarowa draka można bardzo prosto sprawdzić. Zrestartuj xboxa i wtedy płyta startuje bezpośrednio z biosu zanim załapie dashboard. Jeżeli nie wystartuje to laser albo można jeszcze zobaczyć taśmę przy napędzie i kabelek zasilający.

Offline geet

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 1
Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 07, 2021, 17:40:10
logo chipa
to jest logo biosu
ofkors psmaniac tego nie napisał
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2021, 11:58:29 wysłana przez hankie »

SMF spam blocked by CleanTalk