Aktualności

Xbox - z chipem Xecuter2, włączony po dłuższym czasie - zwiecha, taśma IDE, SATA

hankie · 3689

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 11, 2021, 20:36:30
OK, moje dziewczyny w chacie relax , obowiązki spełnione, ja sprawdziłem Xboxa.
taśmę przy napędzie
TAK, to było to, hurra :) :) Spiąłem inną taśmą 80pin na krótko i śmiga jak szalona  ;D
Historia:
Spoiler
Jeśli kwestię bootowania (luźna przejściówka SATA do ATA) wyjaśniliśmy w 100% to został 'nieczytający napęd'. Jako, że konsola z chipem (od PS maniaca) chociaż rozpoznawała płytę, ale nie chciała iść dalej, a moja stara z softmodem w ogóle głucha, to stawiałem na napęd z konsoli z chipem. A że podejrzewaliśmy taśmę przy napędach - to wsadziłem napęd od chipowej konsoli do mojej starej - i strzeliła płytę w sekundę. Wniosek - napęd śmiga żyleta, jedynie taśmę w tym zachipowanym wymienię.
[Zamknij]
Ogólnie wymienię na 60 cm, by ją na luźno złożyć jak fabryczna. Kiedyś mi mignęło, że ktoś wymienił ją pomyślnie na 80żyłowy 'okrągły' kabel ATA, na YT coś ktoś kroił. Wiem, że nowa taśma zadziała, jedynie to czy 'okrągła' się zmieści ;)? No i jednak coś na zapas będzie trzeba pomyśleć, jednak nowy dysk SATA można włożyć, ale napęd optyczny to jednak kicha w tych Klocach.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2021, 21:52:43 wysłana przez hankie »

Offline psmaniac

Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 11, 2021, 21:18:06
No, to wszystko gut O0 Jutro rozkręcę mojego xklocka, zrobię foty i lookniesz jak to u mnie wygląda, taśma, itd.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2021, 00:54:02 wysłana przez psmaniac »

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 11, 2021, 21:50:42
, zrobie foty i lookniesz jak to u mnie wygląda, taśma, itd.
;D To u mnie choroba, robię retrogratom zdjęcia podczas akcji :D Zrobiłem fotkę jako ściąga jak wygląda w oryginale:

PSmaniac  - a stosowałeś może 'okrągłe' kable IDE?
Spoiler
[Zamknij]
Widziałem na YT że tylko przycinali te 'koszulki' przy wtykach by je ściślej ułożyć. Ale to pewnie niepotrzebne, mój zbytni spuszczaizm xD W starych PC to robiło robotę, ale w Xboxie to raczej niepotrzebne ;)

PS chodziło mi o moje dziewczyny w chacie - to nie była frywolna odzywka do Was Strefowi Bracia xD
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2021, 21:55:44 wysłana przez hankie »

Offline psmaniac

Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 11, 2021, 22:24:05
PSmaniac  - a stosowałeś może 'okrągłe' kable IDE?

Nie, nie stosowałem, ale looknij czy czy obudowa się zamknie. Moze być za gruby.

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline Atr3ju

Jak się nie zmieści to wystarczy wyciąć troche plastiku. Tak zrobiłem w swoim pierwszym klocku i było gitara.

SMF spam blocked by CleanTalk