Aktualności

Xbox + Nowy dysk

qaziqs · 579

Offline qaziqs

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Lipca 13, 2024, 12:28:58
Cześć
Po 15 latach odpaliłem swojego xboxa i zachciało mi się wymienić dysk na wiekszy. Kiedyś już wymieniałem oryginalny dysk na 320gb a teraz chce włożyć 1TB sata. Robie wszystko według popularnych poradników z YT ( retropierdolnik czy chyba "kłam") i ten cholerny chimp blokuje mi się na ekranie loading chimp 261812.  Robie hotswap , klikam A - linux267 ok, initrd.gz ok i potem jest chimp loading , dioda miga i nic sie dalej nie dzieje.   Chyba wszystkie popularne solucje z neta nie podziałałay. Chimp jest w dobrym folderze, pad orginalnyy, kabel ten podstawowy chyba av. Taśma 80 pin

Jeszcze dziwna rzecz moze związana z problemem. NA początku był kłopot z etapem  initrd.gz - tzn nie przechodziło tego. Były 3 wykrznykniki na czerwono i freez   initrd.gz  [!!] Zmieniłem nazwe pliku z "initrd. gz" na "initrd" + plik config i wtedy initrd był już [ok] ale program dalej juz się nie właczył. Wróciłem do oryginalnej nazwy pliku initrd.gz, zmieniłem config i od tej pory jest to co na poczatku posta:
linux267 ok
 initrd.gz ok

i dalej program sie nie ładuje

Offline xzer0

Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2024, 12:35:57
To Xbox classic? Pierwsze co to zobacz jaka przeróbka. Polecam tsoo +:jakiś współczesny bios. Dalej to ściągasz autoinstaller na płycie. Hotswap i instalujesz dash i co chcesz.

Offline qaziqs

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2024, 13:11:31
Tak classic. Jak sprawdzic rodzaj przeróbki? Pewnie mam jakis softmod bo w srodku chyba nic nie jest lutowane. Co to jest ten tsoo?

Offline xzer0

Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2024, 18:32:10
Tsop literowka. Ogólnie na starym dysku jeszcze musisz postawić tsop. Wgrać nowy bios i dopiero się zabieraj za zmianę dysku. Ewentualnie zrób sobie chipa z raspberry pi. Są poradniki na YT. Softmod daleko nie zajedzie bo wymaga dalej zaszyfrowanego dysku. Zacznij najpierw od ustalenia wersji Xboxa (1.0-1.6) i tsop. Później ściągasz autoinstaller współczesny i jak masz napęd dobry to odpalasz. Hotswap dysku i jesteś w domu.

Offline psmaniac

Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2024, 19:02:38
Wrzuć foto naklejki z datą pod spodem xboxa. Albo płyty głównej jak chcesz.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

SMF spam blocked by CleanTalk