Aktualności

Xbox Classic z X-Changer - Error 16

Quake96 · 2805

Offline Quake96

dnia: Stycznia 21, 2022, 19:24:43
Siema :)

Mam problem z kolejnym Xboxem. Konsola to wersja 1.2 przerobiona chipem X-Changer. Z tego co pisał mi Atr3ju, konsola ma zmieniony dysk, więc nie da się niby na nim odpalić oryginalnego dasha, ale nie o tym teraz.

Problem wygląda następująco. Gdy uruchamiam konsolę, odpala się to menu "2005 X-Changer", ale w lewym górnym rogu wyświetla komunikat, który częściowo jest ucięty za ekranem, ale da się z tego wyczytać:

Unlock failed! ide error 04...
Unable to read FATX sectoride error 04...
Unable to get first sector, retrurned 1

Ide error 04...
Ide error 04...

Przy wybraniu "Original bios" konsola wywala "Error 06", ale j/w Atr3ju coś mi pisał, że w takim przypadku oryginalny bios nie wystartuje. Wybieram więc opcję "Modbios", ale konsola wypluwa mi wtedy "Error 16".

W necie piszą, że to coś z "clock cap", a w przypadku zchipowanej konsoli jak moja, konsola po prostu nie wystartuje bez dasha na dysku i należy go wgrać.

Problem w tym, że nie wiem jak to teraz zrobić? Mam dwie płyty z autoinstallerami (Mast3r v2 i SlaYers 2.7), ale żadna nie startuje zarówno po wybraniu "original bios" jak i "modbios". Stoję zatem na ekranie "X-Changer" i nic więcej nie mogę z konsoli wydusić... Próbowałem już podmiany taśmy IDE, ale nic to nie dało. Nie wiem jak mam teraz odpalić płytkę z której "przygotuję" dysk HDD do działania.

Ma ktoś z was jakieś rozwiązanie?

Offline Quake96

Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 21, 2022, 19:32:36
Wybaczcie post pod postem, ale skoro temat już napisałem, a chwilę później znalazłem rozwiązanie to się nim podzielę.

Problemem okazał się dysk twardy. To śmietnik. Wsadziłem 80gb z PS2 i konsola nie wyrzuciła już żadnego błędu i zbootowała autoinstaller.

EDIT: Żeby było śmiesznie. Mam jeszcze dwa inne dyski od Xboxów, które obstawiam że są wciąż sprawne, ale obydwa tak samo "nie działają" z tą konsolą. Ma ktoś pomysł dlaczego? Może ten dysk który tu był nie jest wcale zły, tylko trzeba go jakoś "przygotować"?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2022, 20:33:07 wysłana przez Quake96 »

Offline mattek

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
  • Mistrz masarski!
  • PSN ID: Toonsil
  • Steam ID: Toonsil
Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2022, 21:15:11
Zobacz sobie S.M.A.R.T podejrzanych dysków to dowiesz się czy problem leży po stronie ich stanu technicznego ;)

Offline Quake96

Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2022, 21:18:57
Nie bardzo mam jak to zrobić, a i nie chce mi się teraz bawić w kolejne żonglowanie. Zostałem przy 80gb z PS2 wsadzonym do Xboxa. Zainstalowałem już dash i wszystko działa.

Z ciekawości wsadziłem ten "podejrzany" dysk z Xboxa do PS2 i HD Loader nijak nie chce z nim współpracować. Pewnie jest faktycznie padnięty.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 21, 2022, 21:24:37
Dysk nie jest smietnikiem, po prostu musisz mu zalozyc na nowo partycje w autoinstallerze.

Offline Quake96

Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 21, 2022, 21:28:54
Ale zrozum, że z tym dyskiem nie da się nawet uruchomić autoinstallera...

Dysk po podłączeniu daje komunikat o błędzie w "X-Changer", a przy próbie odpalenia "modbios" z płytą w napędzie, konsola nie rusza. Czarny ekran i tyle. Gdy podmieniłem dysk na inny, konsola nie wyświetla żadnego komunikatu, a odpalenie "modbios" z płytą poskutkowało odpaleniem autoinstallera i konsola obecnie działa, tyle że z innym dyskiem ;)

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 33
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 21, 2022, 23:11:58
Podepnij do PC i tam dane smart zobaczysz najprostszym programem jak CrystalDiskInfo.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline Quake96

Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2022, 23:13:52
Wiem, wiem, może przy okazji to zrobię, bo póki co mi sie nie chce :D Konsola wstała i to mi wystarczy 8)

Offline Quake96

Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2022, 13:00:45
Dobra, mając wolną chwilę zabrałem się z ciekawości za ten dysk z Xboxa.

Sprawa ma się tak - Podłączyłem go do kompa z Windowsem XP. Komputer wykrywa dysk w menedżerze urządzeń. HD Tune też go widzi i wskazuje że "SMART" jest OK, ale wszelkie próby testowania odczytu/zapisu, czy "error scan" kończą się błędem odczytu.
Sprawdziłem też windowsowe "Zarządzanie dyskami" w narzędziach administracyjnych, ale tam w ogóle system nie widzi tego dysku. Jest tylko mój główny dysk i ewentualnie pendrive podłączony przez USB.

Pobrałem więc jakiś menedżer partycji. Norton Partition Manager w ogóle nie chce się uruchomić, za to Paragon Partition Manager na dzień dobry wyrzuca mi komunikat "I/O error on hard disk drive 0 has occured." Jeśli zignoruję błąd to w samym menedżerze partycji widać Xboxowy dysk jako rzekomy "drive 0", ale próba utworzenia na nim partycji kończy się błędem i nic więcej nie idzie zrobić.

Ostatecznie spróbowałem użyć "Xplorer 360", ale tu znowu dostaję komunikat "Could not find a FATX drive to open". Zupełnie tak jakby i ten program nie widział dysku.

Domyślam się, że sporo z tych problemów może być spowodowanych tym, że dysk jest pewnie jeszcze zablokowany. Niemniej jak pisałem wcześniej, podłączenie tego dysku do Xboxa z chipem daje komunikat o błędzie i mimo wybrania opcji "Unlock HDD" i komunikatu o odblokowaniu, nic się nie dzieje i dysk dalej przy starcie konsoli wyświetla błąd.

Czyżby umarł w butach? Jeśli tak to czemu pecet go jako-tako "widzi" i SMART wydaje się być okej? A może da się to jeszcze jakoś inaczej zrobić?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2022, 13:03:40 wysłana przez Quake96 »

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2022, 20:31:02
Domyślam się, że sporo z tych problemów może być spowodowanych tym, że dysk jest pewnie jeszcze zablokowany. Niemniej jak pisałem wcześniej, podłączenie tego dysku do Xboxa z chipem daje komunikat o błędzie i mimo wybrania opcji "Unlock HDD" i komunikatu o odblokowaniu, nic się nie dzieje i dysk dalej przy starcie konsoli wyświetla błąd.
Mi to wygląda na zablokowany dysk, pytanie czy probujesz odblokować ten dysk na konsoli do której jest przypisany?

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline Quake96

Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2022, 20:35:55
pytanie czy probujesz odblokować ten dysk na konsoli do której jest przypisany?

O widzisz... Tych moich nie, bo jeden jest przypisany do innej konsoli z softmodem, a drugi jest od mojego dawcy części i teoretycznie jest "niemodowany". Za to ten który dostałem z konsolą podobno nie jest od niej, ale działał z nią. To już Atr3ju musiałby nakreślić jak to z tym dyskiem było, bo mówił tylko coś że on go mógł zablokować na tej konsoli z którą mi go sprzedał i być może go nie odblokował.

Btw. to jest w ogóle jakaś opcja "wyzerowania" takiego zablokowanego dysku? Bo PC widzi taki dysk, ale nie mogę nic z nim zrobić.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 33
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 23, 2022, 22:05:21
Z darmowych to DMDE, ale poprawne użycie tegoż nie jest proste dla laika.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline Quake96

Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2022, 22:16:16
Eee, to może kiedyś spróbuję :P Nie mam na to wielkiego ciśnienia, bo w sumie to musiałbym "złamać" tylko ten jeden dysk.

Z tą konsolą problem już rozwiązałem. Pierwotnie dałem tu dysk z PS2, a obecnie kupiłem do niej inny dysk (WD 80gb), a ten poprzedni wrócił do PlayStation 2, także wilk syty i owca cała 8)

Offline RUM69

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 30, 2022, 09:21:23
Podepnij do PC i tam dane smart zobaczysz najprostszym programem jak CrystalDiskInfo.

Mam dokładnie ten sam problem, bo chciał bym wgrać softmod, za pomocą PC nie mają gry, a jest mi to potrzebne do tosp Moda, znalazłeś rozwiązanie?

Offline Quake96

Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 30, 2022, 09:23:40
Jakoś rozwiązałem, ale nie mogę sobie za nic przypomnieć jak. Nie wiem czy taśma nie była winna.

SMF spam blocked by CleanTalk