Aktualności

LoTR Third Age - Czarny Ekran i nic więcej.

Quake96 · 635

Offline Quake96

dnia: Lutego 04, 2022, 19:15:43
Siema.

No i mam problem z grą. Chodzi o "Lord of The Rings The Third Age", oczywiście na oryginalnym Xboxie. Sprawa wygląda tak, że jak na razie sprawdziłem grę na dwóch konsolach i na obu gra jest wykrywana bez problemu, ale po uruchomieniu zastaję tylko czarny ekran, który po chwili ewentualnie staje się jeszcze czarniejszy, jakby coś się chciało załączyć ale tego nie robiło.

Próbowałem już oczywiście wszelkich kombinacji z ustawieniami obrazu i nawet wyłączenie wszystkich bajerów (480p, 720p, 1080i) nic nie daje. Nie mogę o dziwo zmienić opcji "Enable PAL60" na wyłączoną, a zmiana regionu obrazu nie daje efektów i po każdym odpaleniu konsoli ta rusza w NTSC M, mimo iż usiłuję ją zmusić do działania w PALu.

Najdziwniejsze jest, że gra zupełnie nie chce działać, a płyta wydaje się być okej. Potwierdza to też fakt, że bez żadnego błędu zgrywa się na dysk konsoli, choćby przez DVD2Xbox czy sam UnleashX. Gra jest normalnie widoczna w menu, normalnie się uruchamia, po czym i tak dostaję czarny ekran. Bootowanie konsoli z płytą w środku skutkuje na zawieszeniu na ekranie "Xbox" z podpisem "Microsoft", tak jakby konsola grę widziała, ale nie uruchamiała.

Jakieś pomysły? Bo ja już nie wiem, czy to coś nie tak z ustawieniami konsoli (pamiętam, że np. GTA się glitchuje przy konkretnych ustawieniach) czy jakimś cudem ta płyta z allegrosza mimo że zgrywa się na 100% to nie działa?

EDIT: MAM! MAM! Wiedziałem, że ta cholerna gra nie zadziała jeśli nie wymuszę na PALowskiej konsoli trybu PAL... Niestety, jak wyżej pisałem ustawienia mimo zmiany trybu na PAL, wciąż upierdliwie zmieniały tryb na NTSC M.

Co zrobiłem, że gra działa zatem? UnleashX ma w pakiecie taki magiczny program "Enigmah Videomode Switchdisc". Ten program w końcu zmusił Xboxa do uruchomienia się w trybie PAL i teraz gra działa.

Rany, ile zachodu żeby o ironio uruchomić PALowską grę, na PALowskiej konsoli w trybie PAL.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2022, 20:00:10 wysłana przez Quake96 »

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2022, 22:29:29
Hey Quake nie wiedziałem, że konsola wymusza NTSC zawsze dla gier PAL. Ale inne tytuły nie miały z tym problemu, przecież ograłeś już multum gier. Czemu akurat ten ma problem ?

Offline Quake96

Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2022, 22:44:18
Dobre pytanie. Jest raczej garstka takich gier, ale LoTR Third Age jest jedną z nich. Później przypomniałem sobie też, że inna z moich gier cierpi na to samo. Tą grą jest TimeSplitters 2.

SMF spam blocked by CleanTalk