Aktualności

Xbox Classic - Wymiana dysku twardego - Błąd 16

deathdealer · 1363

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Września 20, 2024, 12:48:20
Cześć!

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Posiadam konsolę Xbox Classic. Z tego co pamiętam posiada ona chip DUO X2. Konsola działała do zawsze prawidłowo - poza problemem z zacinającą się tacką napędu DVD. Wczoraj wymieniłem dysk oryginalny 10GB na większy  - 250GB (WD2500BEKT SATA III).
Konsola uruchomiła się z błędem 16. Mam na płycie DVD coś takiego jak "SlaYers EvoX Auto-Installer_v3.3". Włożyłem płytę do napędu i zrestartowałem konsolę. Po restarcie konsoli, przy zielonym logo Xbox'a zmienił się napis "Microsoft" na "Linux". Pojawił się komunikat o wykryciu nowego dysku twardego i pytanie czy chcę go sformatować. Potem pojawiły się kolejne pytania o tworzenie partycji, ale w tym momencie z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem przerwać cały proces i wyłączyć konsolę. Uznałem, że "działa" i cały proces instalowania dysku powtórzę następnego dnia. Niestety, aktualnie mimo włożonej płyty DVD z tym "SlaYers EvoX", konsola chwilę czyta płytę ale po chwili pokazuje czarny ekran z zielonymi napisami w różnych językach i numerem "16" w lewym górnym rogu. Próbowałem też płyty z "TruHeXEn 2021". Bez rezultatu.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2024, 13:08:53
Specjaliści od technikaliów pierwszego Xboxa tu na forum to: @xzer0 , @Atr3ju i @psmaniac . Trzymajmy kciuki by odpowiedzieli w temacie. Jakby tego nie zrobili to na priv ich szturchnij.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2024, 13:10:51 wysłana przez alf »

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2024, 13:16:51
Specjaliści od technikaliów pierwszego Xboxa tu na forum to: @xzer0 , @Atr3ju i @psmaniac . Trzymajmy kciuki by odpowiedzieli w temacie. Jakby tego nie zrobili to na priv ich szturchnij.

W porządku, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!

Offline psmaniac

Odpowiedź #3 dnia: Września 20, 2024, 19:25:14
Jak przerwałeś formatowanie partycji xboxowych to teraz problem z hdd. Podłącz dysk  pod pc, sformatuj i wrzuć ponownie do xboxa. Zmień installera.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #4 dnia: Września 24, 2024, 09:18:07
Jak przerwałeś formatowanie partycji xboxowych to teraz problem z hdd. Podłącz dysk  pod pc, sformatuj i wrzuć ponownie do xboxa. Zmień installera.

Cześć! Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zrobiłem jak napisałeś i sformatowałem dysk. Problem mam nadal. Zmieniło się też to, że konsola "zatrzymuje się" na ekranie z logo Xbox ze znaczkiem EVOX w lewym górnym rogu i nie pokazuje już błędu "16".
Ale... Po tym jak konsola się zatrzyma na tym ekranie z logo Xbox i naciskam przycisk wysunięcia płyty to pokazuje sporadycznie błąd 07 lub 12.

Próbowałem trzech różnych płyt DVD: "SlaYers EvoX Auto-Installer_v3.3", "TruHeXEn 2021" oraz "OGXbox Installer 2021 1.9.3". Żadna nie odpala.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale z ciekawości włożyłem do napędu oryginalną płytę z grą i też się nic nie dzieje. Tak jak by konsola jej nie czytała. Chociaż trudno mi to określić bo nie pamiętam jak konsola sygnalizuje, że czyta płytę. Możliwe, że problemem jest po prostu napęd DVD?

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #5 dnia: Września 24, 2024, 09:25:57
Skoro konsola bez płyty nie wchodzi nawet do dashboarda to bym powiedział, że nie odpali niczego. Sformatowałeś dysk a wiec nie ma plików systemowych potrzebnych do jej normalnego uruchomienia.

Włóż jej spowrotem oryginalny dysk (zakładam, że go masz i nic z niego nie kasowałeś) i w ten sposób zweryfikuj czy wszystko dalej działa jak trzeba.

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Września 24, 2024, 09:43:51
Rozumiem. Tak, mam oryginalny, nieruszony dysk Xboxa więc zrobię tak jak napisałeś i dam znać. Dziękuję!

Offline xzer0

Odpowiedź #7 dnia: Września 24, 2024, 09:53:37
Jak to ja robiłem lata temu? Miałem zrobionego tsop. Dysk chyba odblokowałem nie pamiętam. Włozylem płytę autoinstaller i teraz nie pamiętam czy z nowym dyskiem czy może zrobiłem hotswap po wczytaniu installera. Zainstalowałem dash unleash x i grało.

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #8 dnia: Września 24, 2024, 12:58:13
Trochę za mało informacji jakich akcesoriów użyłeś do wymiany HDD. Zacznijmy od podstaw.

Sugerując się rodzajem dysku...

WD2500BEKT SATA III

...musisz korzystać z adaptera z IDE na SATA, co jest podstawą, tylko nie każdy adapter z zielonym PCB dobrze działa - to loteria. Albo nie inicjuje dysku w ogóle, albo robi to z opóźnieniem, albo działa bez zastrzeżeń. Jeśli masz adapter Starlinka, to w zasadzie problem z głowy.

Taśmę IDE na 80-żyłową wymieniałeś? Błędy 07 i 12 są spowodowane timeout'em HDD i napędu DVD z kolei. Jeśli taśma jest 80-żyłowa, to problem leży po stronie adaptera. Dysku nie biorę pod uwagę, bo skoro go konsola wykryła i pozwoliła mu się sformatować pod FATX, to trzeba kombinować dalej.

Teraz jak uruchamiasz installer SlaYersa w obecnym stanie, to podświetla się logo Linux zamiast Microsoft po załadowaniu nośnika, czy w ogóle tego logo nie ma na dole? Jeśli na tym ekranie staje z widocznym na dole logiem, to daj mu sporo czasu na zainicjowanie programu - to normalna rzecz w starszych installerach, mam to samo na swoim archaicznym, lecz wciąż przydatnym pod moje wymagania Auto Installer Deluxe IV.

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #9 dnia: Września 25, 2024, 10:31:07
Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi.

Włóż jej spowrotem oryginalny dysk (zakładam, że go masz i nic z niego nie kasowałeś) i w ten sposób zweryfikuj czy wszystko dalej działa jak trzeba.

Tak jak poleciłeś. Podpiąłem z powrotem stary, oryginalny dysk Xbox'a. Czyli przywróciłem konsolę do stanu sprzed całej operacji zmiany dysku. Konsola śmiga. Bez najmniejszego problemu czyta wszystkie płyty z instalatorami.

Status:

W takiej konfiguracji:

Oryginalna taśma -> Oryginalny dysk Xbox.

Efekt: Wszystko śmiga, czyta wszystkie płyty, nie ma błędów.

W konfiguracji:

NOWA taśma 80-pin -> adapter IDE/SATA -> NOWY HDD

Efekt: Konsola uruchamia się i staje na ekranie z logo XBOX i znaczkiem 'EVO X' w lewym górnym rogu. Po czasie pokazuje błąd "16".
Natomiast przy pierwszej próbie instalacji dysku w tej konfiguracji, po restarcie konsoli uruchomił się instalator (Slayer). Został wykryty ten nowy dysk i została rozpoczęta procedura formatowania (przerwana). To była jedyna taka sytuacja.
Aktualnie, poza tym błędem "16" nie pojawiają się żadne inne.

Z ciekawości spróbowałem jeszcze konfiguracji:

Oryginalna taśma Xbox'a -> adapter IDE/SATA -> NOWY HDD

Efekt: Konsola uruchamia się. Pojawia się ekran z logo XBOX i 'EVO X' w lewym górnym rogu. Pod logo pojawia się napis 'Linux'. Po chwili ekran lekko ciemnieje i konsola staje. Natomiast za pierwszym razem, uruchomił się instalator (Slayer lub Hexen. Nie pamiętam). Wykrył dysk i zaproponował sformatowanie. Potem konsola się zawiesiła.

Trochę za mało informacji jakich akcesoriów użyłeś do wymiany HDD.

ADAPTER: Adapter SLIM dysku IDE ATA na SATA 3,5
https://allegro.pl/oferta/adapter-slim-dysku-ide-ata-na-sata-3-5-7498123436

TAŚMA: Taśma HDD/ATA - IDE 80-pin 45-50 cm ASUS
https://archiwum.allegro.pl/oferta/tasma-hdd-ata-ide-80-pin-45-50-cm-asus-i14991958737.html

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Września 25, 2024, 10:45:56
Czy przejrzałeś może ten wątek?:
https://strefapsx.pl/forum/classic/konsola-xbox-classic/75/

Chłopaki radzili tam, że autoinstallera ładuje się jeszcze na starej konfiguracji (podpiety stary dysk) a gdy załaduje się do swojego menu, wtedy robi sie hot swapa na nowy dysk twardy, po czym wybiera sie z menu autoinstallera by zaczął formatować i instalować.

Jest też możliwe, że nagrałeś autoinstaller na kiepskiej jakości płytce DVD, na kiepskiej nagrywarce np. laptopowej.

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2024, 10:23:43
@alf Dięki, przejrzę ten wątek.

Na tę chwilę myślę, że kupię chyba inną taśmę 80-pin i adapter IDE/SATA. Mam przeczucie, że wina leży w którymś z tych elementów. @JBSuper też to sugerował.

Wczoraj z ciekawości podłączyłem stary, oryginalny dysk za pomocą tej taśmy 80-pin, którą mam. Konsola sporadycznie zawieszała się już na początkowej animacji, a innym razem odpalała się normalnie, ALE nie czytała płyt DVD, żadnych - czy to oryginalnych czy nagrywanych.

Temat będę na pewno mielił dalej, ale na razie przerwa.

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2024, 10:28:28
Jakbyś szukał taśmy, to ja kupowałem dokładnię tą: https://allegro.pl/oferta/tasma-kabel-do-dysku-napedu-ide-ata-pata-ata-100-7016331218

Tylko problem z nią jest taki, że jest ciut za krótka od oryginalnej, 40-żyłowej, od napędu do HDD, ale mam tutorial jak ją ułożyć tak by było dobrze :)

Jakbyś potrzebował dalszej pomocy, to zostawiam otwartą furtkę do siebie na priv ;)

Offline deathdealer

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #13 dnia: Października 04, 2024, 10:34:15
Cześć!

Aktualnie sytuacja wygląda tak, że kupiłem nową taśmę. Tę, którą polecił @JBSuper . Wymieniłem ją w konsoli i poza tym, że pojawił się raz "błąd 14" to wszystko śmigą. Konsola odpala się z nowym i starym dyskiem, wszystkie płyty DVD odpalają "od kopa". Wygląda, że wina była po stronie taśmy. Gdyby zmiana taśmy nie pomogła to kolejnym krokiem była by wymiana adaptera IDE/SATA. Bardzo możliwe, że w niedalekiej przyszłości i tak go wymienię bo wydaje się trochę "paździeżowy" i podejrzewam, że może generować problemy.

Na tę chwilę problem rozwiązany. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc.

Na koniec, jeżeli można to proszę o jakieś namiary, sugestie, opinie, skierowanie do odpowiedniego wątku na forum: Który instalator wygrać? Slayer, OG Xbox Installer, TrueHexen? Jakiś poradnik instalacji?

Pozdrawiam.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #14 dnia: Października 04, 2024, 10:37:33
Gratuluje sukcesu! Fajnie, że na forum playstation ludzie byli w stanie pomóc zagubionej xboxowej duszy.

Brzmisz jakbyś był poukładanym człowiekiem, byłoby miło gdybyś został na forum aktywnym użytkownikiem i o nas nie zapomniał. Zapraszamy do wątku w którym można się przywitać:
https://strefapsx.pl/forum/przywitaj-sie!/przedstaw-sie-i-napisz-cos-o-sobie/

SMF spam blocked by CleanTalk