Aktualności

Xbox Classic - najlepsza konsola pod emulację?

Yuki · 17632

Offline Yuki

dnia: Czerwca 05, 2017, 11:36:52
Ano bardzo dobra, ciekawe ile bym dostal za 750gb zapelnionego 100% emulacja/retro i homebrawe, edycja crystal :) Bo swojego mam juz 2TB z dodatkowym 64mb ram, co daje lacznie 128mb ram i pozwala uruchomic Chihiro z Virtua Cop 3 + plynniejsza emulacja niektorych gier.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2017, 11:39:06 wysłana przez Yuki »

Offline psmaniac

Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2017, 20:08:24
Ano bardzo dobra, ciekawe ile bym dostal za 750gb zapelnionego 100% emulacja/retro i homebrawe, edycja crystal :)
Na pewno  byś dużo dostał. ;D

Ale znajac twoje oczekiwania cenowe ,sugerując się twoimi wycenami na allegroszu wisiałbyś kilka lat .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2017, 20:36:22 wysłana przez psmaniac »

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline Yuki

Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2017, 21:42:17
Ile to duzo za powyzszego 750 twoim zdaniem ?

Offline psmaniac

Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 08, 2017, 09:33:15
Ile to duzo za powyzszego 750 twoim zdaniem ?
Na mojej licytacji w zasadzie dwóch się bije i czy to byłby crystal czy zwykły to im nie zrobi różnicy.Oby dwóch interesuje bardziej zawartość twardziela.Te 250 GB na pewno zrobi różnice w cenie ale na pewno nie kolosalną.Ile cenić za twojego ?Musisz skalkulować ile chcesz zarobić.
Ja pozbywam się xboxow które leżakują i w oryginale nie opłacało by mi się ich sprzedawać .Sklonowałem swój dysk ,zrobiłem Tsop i niech komuś posłuży.Astronomicznego zarobku nie ma bo dysk twardy jest nówka sata z przejściówką.
A tego nie bierz do siebie:
Ale znajac twoje oczekiwania cenowe ,sugerując się twoimi wycenami na allegroszu wisiałbyś kilka lat .
Sugerowałem się twoimi niektórymi jak dla mnie astronomicznymi cenami,ale nie ma co drążyć bo już było gdzieś na forum.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 10:57:24 wysłana przez psmaniac »

Offline Yuki

Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2017, 12:27:17
Wydaje mi sie ze z 8 stowek mozna by wyciagnac za takiego 750gb na 100% wypelnionego emu/romami i grami, na all takiego nie widzialem.

A ile wycenilbys 2tb w pelni zapelniony na Full 100% emu i grami + mod ram128mb (standardowo xbox ma 64mb)

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2017, 12:57:46
Ja bym wycenil nastepujaco:

1. Wartosc samej konsoli z oryginalnym padem i okablowaniem w stanie bdb : 100 PLN. Przypuszczam ze za crystal dostaniesz wiecej, jezeli komus sie podoba ta obudowa. Jak masz papiery i karton to obstawialbym nawet max 300 PLN.
  2. Wartosc modu zwiekszajacego ram konsoli: 100 PLN (nie wiem jak trudna to przeróbka, wiec strzelam)
  3. Wartosc dysku 2 TB: 300 PLN
  4. Wartosc tych wszystkich pierdół które żeś tam nawrzucał: zależy od człowieka. Przykładowo dla mnie byloby to moze warte z 20zl, zeby Ci zrekompensowac czas ktory spedziles wgrywając te wszystkie głupoty. No ale ja nie uznaje software'owej emulacji ale może trafisz na kogoś kto to doceni.

Podsumowując, powinieneś dostac conajmniej 500zl. Conajmniej.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 13:01:16 wysłana przez alf »

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2017, 13:02:30
  2. Wartosc modu zwiekszajacego ram konsoli: 100 PLN (nie wiem jak trudna to przeróbka, wiec strzelam)
Z tym dyskiem to tez strzelasz na slepo, nie wiadomo jaki to model.

Offline Yuki

Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2017, 13:21:26
Ja bym wycenil nastepujaco:

1. Wartosc samej konsoli z oryginalnym padem i okablowaniem w stanie bdb : 100 PLN. Przypuszczam ze za crystal dostaniesz wiecej, jezeli komus sie podoba ta obudowa. Jak masz papiery i karton to obstawialbym nawet max 300 PLN.
  4. Wartosc tych wszystkich pierdół które żeś tam nawrzucał: zależy od człowieka. Przykładowo dla mnie byloby to moze warte z 20zl, zeby Ci zrekompensowac czas ktory spedziles wgrywając te wszystkie głupoty. No ale ja nie uznaje software'owej emulacji ale może trafisz na kogoś kto to doceni.

Podsumowując, powinieneś dostac conajmniej 500zl. Conajmniej.

1. Napewno wiecej niz 100zl za crystala, szczegolnie ze idealnie nadaje sie do wizualnych modów, jak ledy, diody, lcd wyswietlacze, podswietlenie napedu itp itd.

2. Dosc ciezki i drozszy niz napisaleś mod, jakby ktos robil za 100, to chetnie oddalbym mu wszystkie moje xboxy do modu. Potrzeba 64mb kosc ram, ktora mozesz miec tylko z xboxa dawcy + umiejetnosci. Przyspiesza dzialanie xbmc + dodatkowo pozwala na uruchomienie Chihiro i zwieksza szybkosc wielu gier z emu

3. Spoko

4. Wlasnie o te jak to nazwales pierdoly tu chodzi. Wlasnie po to masz ten dysk, modyfikacje ram/procka i dlatego xboxy zmodowane tyle kosztuja. Tego nie uzywasz do normalnych xboxowych gier, one dzialaja normalnie i modyfikacje oraz wielkosc dysku nic im nie dodają (procek jedynie przyspiesza nienaturalnie gry). To kombajn emulacyjny i to wlasnie emulatorom modyfikacje daja mnóstwo zalet, a nawet sprawiaja, ze niektore emulatory wogole dzialają (jak wspomniane chihiro, ktore bez ram moda nie ruszy). Im wiecej masz modyfikacji samej konsoli + emu i gier napchane, tym wieksza wartosc sprzetu.

Ogolnie to fajna wycena, na aukcji kolegi jest licytacja i juz 400zl za Xboxa + 500gb dysk, a tu 500zl za 2TB (Czarny, Crystal mam 750gb bez moda) + jeszcze Ram Mod bardzo ceniony...ciezej zrobic procesor na taktowanie 1.4 z 700mhz...ale to juz sam mod 200$ kosztuje :)

PS:
Ogólnie moje pytanie bylo czysto retoryczne bo nie potrzebuje zeby ktos mi wycenial moje rzeczy :) Jesli jednak juz odpowiedziales, a interesuje Cie temat Xboxa, to polecam poczytac jak przedstawia sie sprawa modow i ich cen/mozliwosci. Samo zamontowanie dysku powyzej 750gb to nie taka latwa bajka i ma swoja cene. Niewiele osob sie tym zajmuje.

Obadaj poniższy link :)

http://www.wp.joelhorne.co.uk/shop/console/dooms-dayer/

Chociaż nawet powyższy gość nie robi Procesor i Ram Modów...to nie taka latwa sprawa jak sie wydaje :)

Pozdro!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 14:02:03 wysłana przez Yuki »

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 08, 2017, 13:59:14
Nie wiem jak masz tam przerobionego tego xboxa - czy tylko softmod czy moze jeszcze tsop ktory ma zrobiony kolega ktorego xbox wlasnie stoi 400 PLN. psmaniac - mam nadzieje ze licytujacy koles bedzie wyplacalny XD

Ja w swoim xboxie zrobilem sobie tylko softmod i zmienilem dysk na wiekszy. Przeróbka w ten sposob jest prosta i moim zdaniem niewiele warta jezeli chodzi o $. Na pewno nie wiecej niz 100 PLN.
Dysku 2 TB nie ladowalbym bo po prostu nie korzystalbym z tego wszystkiego na raz. Nie rozumiem ludzi ktorzy sobie napakują takiego xboxa syfem a i tak beda grali w zaledwie kilka gier na krzyż.

Rozumiem Cię Yuki, ze masz fajna konsole ze zwiekszonym RAMem i ogromnym dyskiem, ktorej nie oddasz za bezcen. Jak dla mnie finalna cena zalezy tutaj od osoby ktora bedzie cenila sobie caly ten soft ktory tam wladowales. 500 PLN rzeczywiscie wypada blado w porownaniu z tym, ze psmaniac ma juz 400 PLN za swojego, wiec Ty pewnie wycisniesz sporo więcej. Poczekaj tylko az aukcja psmaniaca sie skonczy, bo wtedy Twoja konsola bedzie jedyna na allegro.

Offline Yuki

Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 08, 2017, 15:00:59
Ja w swoim xboxie zrobilem sobie tylko softmod i zmienilem dysk na wiekszy. Przeróbka w ten sposob jest prosta i moim zdaniem niewiele warta jezeli chodzi o $. Na pewno nie wiecej niz 100 PLN.
Dysku 2 TB nie ladowalbym bo po prostu nie korzystalbym z tego wszystkiego na raz. Nie rozumiem ludzi ktorzy sobie napakują takiego xboxa syfem a i tak beda grali w zaledwie kilka gier na krzyż.

TSOP/Aladdin XT

Softmod nie obsluguje wiekszych dyskow niz 160GB z tego co wiem (chociaz moze cos sie juz zmienilo, nie interesowalem sie softmodem, za malo oferuje jak dla mnie). Do wiekzych trzeba bawic sie w biosie, a tego softmod juz Ci nie zaoferuje.

Co do pakowania Emu na 2TB, to jesli ktos lubi miec wszystko w jednym miejscu, kiedy najdzie chec zagrania, to jest to idealne rozwiazanie. Do tego Xbox Original to jedyna konsola, potrafiaca tyle w kwestii emulacji.

Sam PSX w xboxie to piekna sprawa, mam wszystkie Final Fantasy spolszczone i wiekszosc rpg + spyro/crashe itp. Mam wrzuconego full coinopsa 8 z grami, o ktorych istnieniu nawet nie wiedzialem, bo wyszly tylko na automaty. Mam komplet spolszczonych gier na NES/SNES + full sety gier z tych konsol. Emulacja n64 tez ma bardzo wysoki poziom, ktory jest mozliwy tylko na PC. Podobnie zdumpowalem sobie moje gry z SegaCD czy wszystko z samego Xboxa. Sam Emu Xbox odpala normalnie oryginalne plyty SegaCD czy Amiga CD32 z czytnika jak konsola :)

Dla mnie to piekna sprawa, bo kiedys jak bede chcial miec tylko 1-2 sprzety, na ktorych bede mial wszystko czysto do grania, bez zadnych obaw wirusow, obciazajacych systemow, to wybiore zapewne Xbox original i PSP. Maja najwiecej emulowanych idealnie sprzetow i jeden jest przenosny a drugi stacjonarny :)

Ogolnie to mam 2 Xboxy na Aladdynie i 2 na TSOP. Dwa na TSOP maja 2TB dysk i Ram moda 128mb. Kolejne dwa bez zadnych modow maja dyski 1TB i 750GB i sa na Aladdinie XT.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 15:08:35 wysłana przez Yuki »

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 08, 2017, 15:14:54

Dla mnie to piekna sprawa, bo kiedys jak bede chcial miec tylko 1-2 sprzety, na ktorych bede mial wszystko czysto do grania, bez zadnych obaw wirusow, obciazajacych systemow,

Jest takie jedno urzadzenie, nazywa sie PC.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 08, 2017, 15:25:59

Dla mnie to piekna sprawa, bo kiedys jak bede chcial miec tylko 1-2 sprzety, na ktorych bede mial wszystko czysto do grania, bez zadnych obaw wirusow, obciazajacych systemow,

Ekhem...
bez zadnych obaw wirusow, obciazajacych systemow,

PC ciagle sie zmieniają, musialbys wziasc jakiegos starszego i zainstalowac mu stabilna wersje XP lub Win7 i nigdy nie update'ować niczego. A i tak nie mialbys pewnosci ze ktoregos dnia system sie ot tak nie skiepsci. Xboxowe custom dashboardy w moim mniemaniu są bardziej stabilne i niezawodne anizeli nawet xp.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 08, 2017, 15:33:05

Ekhem...
bez zadnych obaw wirusow, obciazajacych systemow,

PC ciagle sie zmieniają, musialbys wziasc jakiegos starszego i zainstalowac mu stabilna wersje XP lub Win7 i nigdy nie update'ować niczego. A i tak nie mialbys pewnosci ze ktoregos dnia system sie ot tak nie skiepsci. Xboxowe custom dashboardy w moim mniemaniu są bardziej stabilne i niezawodne anizeli nawet xp.

Nie wiem skad taka opinia o "obciazajacych systemach" oraz "wirusach" na PC.
Chyba za duzo filmow dla doroslych ogladasz na jakichs dziwnych stronach. ;)
Poza tym uzywanie przestarzalych systemow bez aktualizacji tym bardziej naraza Cie na ewentualne wirusy, gdyz taki system pozbawiony jest łatek majacych na celu zwiekszenie bezpieczenstwa.

Druga sprawa, ze zawsze mozna zlozyc drugi PC tylko do emulacji ktorego wcale nie trzeba podlaczac do sieci.

PS. wziąć a nie "wziąść" :P
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 15:35:04 wysłana przez Stall »

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 08, 2017, 15:45:47
Chyba za duzo filmow dla doroslych ogladasz na jakichs dziwnych stronach. ;)
PS. wziąć a nie "wziąść" :P

Wyczuwam pociski w moją stronę ...  :D

Sie nie denerwuj Stall.

Pamietaj, ze nowe aktualizacje mogą wprowadzać nowe dziury. Ostatnio tak bylo bodajze z mozilla firefox, ze wypuscili jakis release a potem dostalem ostrzezenie zeby tego nie instalowac bo to otwiera nowe obejscie czegos tam.

Mysle, ze dopoki zatrzymasz system np. XP lub Win7 na jakiejs stabilnej wersji i nigdy nie podłączysz do sieci, to jestes bezpieczny. O ile nie wrzucasz do niego zadnych pendrive'ow ktore mogly miec wczesniej kontakt z innym kompem ktory mogl byc zainfekowany.
Widze, ze Ci kolesie ktorzy na allegro sprzedaja te automaty arcade za 999zl z milionem wgranych starych gier z nesa snesa tak robią - zamykają starego kompa z windowsem XP w obudowie automatu i mają hermetyczny, stabilny sprzet.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 15:47:19 wysłana przez alf »

Offline psmaniac

Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 08, 2017, 15:53:58
Wszystko Panowie zależy od trybu życia i zapotrzebowania.Xbox to świetna sprawa jeżeli chodzi o emulacje starych gier  jak i komfort  grania na lcd.Ja sobie nie wyobrażam przenoszenia PC i podłączania pod  telewizor dla emu.No akurat lubię sobie wygodnie usiąść w fotelu przed telewizorem i zrobić porządną rozwałkę na mamedox.Następną sprawą są gry na hdd.Wgrywam sobie oryginalną gre np. Conker Live & Reloaded,Dino crisis 3 itd ,do tego przewód Composite i jest miód malina.Zanim ktoś cokolwiek w temacie xbox classics się wypowie powinien najpierw spróbować jak to jest go mieć wraz z dobrociami które oferuje.

EDIT:Jeszcze 3 grosze :)
Mam bardzo dużo starych i ulubionych filmów oraz seriali na płytach, które wgrałem na xklocka .Następny komfort .Ale tak jak pisałem wyżej zależy co kto lubi .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 16:04:55 wysłana przez psmaniac »

SMF spam blocked by CleanTalk