Aktualności

Xbox Classic - najlepsza konsola pod emulację?

Yuki · 17634

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 09, 2017, 13:33:55
@ Alf

Tekken Tag jest już jak najbardziej grywalny na starym core 2 duo e8600 lata na full spedzie w 60fps
emulator mame nie wspiera akceleracji kart graficznych GPU,więc tu podstawa silny procek od I5 juz 1 generacji problem znika,wszystkie gry w tym proco żerne szmupy jak Ibara,Dodonpachi Dodonpachi Saidaioujou i pozostałe z drivera Cave chodzą na full spedzie ,dodatkowe ustawinia HLSL też już nie mają wpływu na predkosc emulacji,co do VF3
z powodzeniem możesz to zrobić emulatorem model 3,jak wyzej silny komp to podstawa,natomiast Naomi na Demulu zadowala sie C2Duo i VF3tb lata razem z Soul Caliburem i DOA2 na full spedzie,w zasadzie na i5 3230M (procesor za 125zł...) VF4 Final Tuned z NAOMI 2 lata na full w 60fps

@psmaniac,to zależy co posiadasz ja mam 3.41 hermesa i wszystko mi lata,każdy pc-owy odpowiednik,jest snes9x,jest GensPS3 ,MAME Final Burn,do wyboru do koloru

tutaj masz moje stare foty z mojej galerii,jeszcze jak robiłem remont w kuchni

final burn

wszystkie gry z psp tez działają bez problemu,tutaj masz jak testowałem SFA 3 MAX na długo zanim gry z psp zaczely się ukazywać na PSN

,a jak masz PS3 poniżej 3.15 to instalujesz ubuntu i masz takie coś

szczególnie cieszy poprawna emulacja Amigi,która miażdży tą z xboxa classic

« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2017, 14:18:48 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 09, 2017, 15:12:55
Urien widze ze w temacie emulacji jestes tutaj Bogiem.
Próbowałem emulować Tekken Tag na moim dwurdzeniowym kompie, ale pamietam ze mimo dobrego fps mialem jakies glitche graficzne i dzwiekowe. Ta wersja arcade tekken tag to dla mnie spelnienie marzen, podoba mi sie duzo bardziej niz tekken tag na ps2. Moze to sentyment do tego silnika Tekken 3 na ktorym sie wychowalem.

Offline Yuki

Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 09, 2017, 17:28:13
Z tym PS3 to niezla jazda widze emulacyjna, musze to obadac bo pojecia nie mialem :)

Wii tez ma swietne emulatory, radzi sobie bardzo dobrze m.in z grami N64 :)

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 09, 2017, 17:29:02

Na E8400.

Jeśli u Ciebie nie działało, to albo kwestia złej konfiguracji, albo bananowego komputera.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 09, 2017, 17:39:48
Kurcze to teraz kwestia dwóch padów od psx/ps2, podpiecia tego pod telewizor crt i moje marzenia się spełniają...  :o  :o  :o

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 09, 2017, 18:41:04
@ Alf dokładnie jak kolega Stall

od siebie dodam,że prócz konfigu PC ważny jest romset a ten od ver.170~ jest dla mnie,
prawie idealny ,wszysko z modelu Namco System 12  lata i jest emulowane poprawnie,polecam MAMEUIFIX najlepszy moim zdaniem

TheUrien84
Instagram
Twitter
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 09, 2017, 19:01:06
Jak to romset ver. 170 ? to romy są dołączane do MAME ?
Ja pamietam czasy gdzie romy dociągałem sobie osobno i pokazywalem MAME'owi gdzie one są.

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 09, 2017, 19:28:44
romy nie są dołączane,ale są nanoszone różne poprawki przez osoby siedzące w temacie dumpujące płyty PCB, potrafią się od siebie różnic znacznie rozmiarem i sposobem emulacji,przykładem jest tu Donkey Kong,gdzie we wczesnych ver.jeszcze zaczynających się od 0.... dzwięk był dużo lepszy niż w wersji oryginalnej arcade,pozniej rom został zdumpowany juz idealnie przez kogoś innego i gra ma delikatny "przymglony charakterystyczny nieczysty dzwięk"

zawsze romy po poprawkach są adekwatnie segregowane do nowych setów,i tak masz gotowe sety pod każdą pełną ver.MAME a tworzą je zwykłe osoby ,takie jak ty czy ja...z resztą google nie gryzie ,ja mam sety z wielu lat,bodaj wszystkie od mame 0.64 do tej pory,gdzieś od MAME 150 pełny SET waży około 40gb do tego masz pliki CHD a te ważą już grubo cały set z grami CHD masz około 500gb a do segregacji masz sporo nażędzi min CRL MAME PRO który kataloguje ci i uaktualnia pod daną ver.    ogólnie możesz dać sobie z tym spokój,bo po sieci krążą z reguły romy najnowsze
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2017, 19:36:41 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Instagram
Twitter

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 09, 2017, 22:40:18
Kurcze musze sie zatem rozejrzec za jakas stabilna wersja MAME i tego Tekken Tag Tournament.
Dzieki Urien, widac ze znasz temat od podszewki.

Osobiscie, byloby mi najlatwiej i najwygodniej gdyby byla mozliwosc odpalenia tego MAME z tym Tekken Tag na jakiejs konsoli, bo nie przepadam za graniem na PC.

Offline psmaniac

Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 11, 2017, 23:22:54
Kurcze musze sie zatem rozejrzec za jakas stabilna wersja MAME i tego Tekken Tag Tournament.

@Alf

Paka dla ciebie.Nie musisz mieć mocnego kompa ;)

https://www.mediafire.com/?c8qwwrt0mfh1xmy

@psmaniac,to zależy co posiadasz ja mam 3.41 hermesa i wszystko mi lata,każdy pc-owy odpowiednik,jest snes9x,jest GensPS3 ,MAME Final Burn,do wyboru do koloru

@TheUrien84
Dzieki za info.Dzisiaj odpalę ps3 to obadam co i jak .Na Xbox classics niestety porażka z tym tekkenem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2017, 06:52:42 wysłana przez psmaniac »

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 12, 2017, 09:35:59
psmaniacu dziekuje za pake! obadam wieczorem po robocie!

Dzieki za info.Dzisiaj odpalę ps3 to obadam co i jak .Na Xbox classics niestety porażka z tym tekkenem.
Bedziesz badal czy Tekken Tag ma szanse pojsc na emulatorze MAME na ps3... ? :)  :)  :)

Offline Yuki

Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 12, 2017, 11:35:16

@Alf

Paka dla ciebie.Nie musisz mieć mocnego kompa ;)

https://www.mediafire.com/?c8qwwrt0mfh1xmy

Az sie podpialem i sobie sciagnalem do obadania :) Mam nadzieje ze to nie problem :P

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 12, 2017, 12:06:10
psmaniacu dziekuje za pake! obadam wieczorem po robocie!

Bedziesz badal czy Tekken Tag ma szanse pojsc na emulatorze MAME na ps3... ? :)  :)  :)

Niestety na PS3-kowym MAME nie uruchomi się w zadowalającej prędkości gier 3D.
Natomiast jak się ma narzędzia i chęci, to można konwertować gry z PSP do działania na PS3. Na swoim debugu mam wgraną drugą część Coded Arms w celach eksperymentalnych.
PS3 jest świetną maszyną dla kogoś, kto marzył o PS1 z dyskiem twardym (zanim pojawiło się PSIO) - można przygotować .pkg-ka z każdą grą PS1 i potem przez pendrive zainstalować, by grać na Sonowskim emulatorze. Naturalnie potrzebna jest konsola debug, bądź przerobiona.

W przypadku generacji PS3/X360 homebrew leży i kwiczy. Mam jednego X360 z jTagiem, na którym testowałem działanie emulatorów - MAME w przypadku gier 2D działa ok, ale brak możliwości wrzucenia efektów takich jak scanlines na przykład, zabija dla mnie sens. Rzekomo Wii się świetnie sprawuje jako maszyna do emulacji, ale zapięcie takiej konsoli pod 49 calową matrycę 4K = tragedia jeśli chodzi o doznania wizualne.

Obecnie jeśli muszę coś emulować - głównie żeby nie szukać cartów w przypadku systemów 8/16 bit, bo mam spore ilości luzem, to w grę wchodzi wyłącznie CRT + Xbox + Arcade Stick dla feelingu. Jak chcę pograć w nowsze arcade na MAME, których Xbox nie uciągnie, to laptop + HDMI do telewizora i jazda.

Offline psmaniac

Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 12, 2017, 20:19:40
Bedziesz badal czy Tekken Tag ma szanse pojsc na emulatorze MAME na ps3... ?
Zaktualizowałem Rogero do CWF 4.81,odpaliłem mame i zwiecha.Nie mam nerwów i czasu do tego ...Starczy mi to co mam na xbox classics. Amiga  tez nie straszna ,turricany śmigają bez zacinek.Linuxa chciałem wbić ale jak zobaczyłem co trzeba zrobić to mi się odechciało :o
1) Format your PS3 hard drive and allot at least 10GB of hard drive space to OtherOS Create a backup, format and restore the backup afterwards if you don't want to lose any PS3 data.     You will need an external USB drive for your backup, if you need to do one.
2) Download and burn the Yellow Dog Linux v6.2 ISO to a DVD
3) Install the Yellow Dog Linux bootloader to the PS3
4) Install Yellow Dog Linux v6.2 to your PS3 with the default options You can disable Office & Productivity software set for faster installation of YDL.
5) Boot into Yellow Dog Linux. There is no need to create a user. Firewall can be enabled or disabled, makes no difference.
6) Once post-installation setup is complete and you are at a graphical login screen, swap to a terminal (Ctrl-Alt-F1) and login as root and type in your root password.
7) Run the following command to update YDL to fix the Bluetooth bugs: yum update && reboot
8) Run the following command to download the zerogame script wget http://thezerogameproject.com/releas...me-0.51.tar.gz
9) Decompress the tarball using the following command: tar zxvf ./zerogame-0.51.tar.gz
10) Make the installation script executable with the following command: chmod 755 ./install-zerogame.sh
11) Run the script with the following command: ./install-zerogame.sh
12) Follow on-screen prompts
13) Reboot before use
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2017, 20:26:35 wysłana przez psmaniac »

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #44 dnia: Marca 24, 2019, 12:43:43
Jako, że stałem się szczęśliwym posiadaczem Xkolcka z przeróbką EvoX pozwoliłem sobie odświeżyć temacik jako, że chciałem się trohę pobawić z emulacją na tej maszynie. Chodzi mi głównie o snesa/nesa, gdyby to było możliwe Dreamcasta (choć raczej wątpie) i Saturna/MAME.
Próbowałem znaleźć na forum wątek dotyczący emu na xbox ale jedyne na co natrafiłem to ten właśnie wątek a w nim większość treści jak wycenić konsolę i uruchomić tekkena na c2duo  :D Czy ktoś z obeznanych użytkowników xboxa z emulatorami zechciałby się podzielić wiedzą jakich emu powinienem szukać? Może jakaś strona godna polecenia gdzie takie tutki znajdę?
W konsoli podmieniłem hdd na 80gb (była stockowa 10). Skopiowałem zawartość z oryg dysku i apki homebrew działąją, zainstalowana forza również. Zakładka Emulators jest pusta. Wiem już jak wgrywać pliki przez ftp jedynie kwestią niewiadomą dla mnie jest co/skąd pobrać i zainstalować. Romy na coolroms widzę są. Więc tylko kwestia apek pozostaje do ich uruchomienia.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Coinops wydaję się być ciekawą opcją z tym podglądem na żywo ( z tego co widzę na yt)?
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2019, 12:49:37 wysłana przez pawloosw »

SMF spam blocked by CleanTalk