Aktualności

Xbox Classic - najlepsza konsola pod emulację?

Yuki · 17633

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 08, 2017, 16:33:22
@Alfie to raczej mialo miec charakter przesmiewczy, ale jesli odebrales to jako atak na swoja osobe, to bardzo mi przykro. :P

Z tym firefoxem to akurat dosc nietrafiony przyklad, nie dosc ze dosc odosobniony, to jednak malo zwiazany z emulacja.
Nie dajmy sie zwariowac, jesli nie bedziemy wchodzic na jakies nieznane strony i/lub sciagac plikow z jakichs nieznanych zrodel to nic sie nie powinno stac.

I zeby nie bylo, doceniam Xboxa jako urzadzenie do emulacji, aczkolwiek nowszy PC jest tutaj lepszym rozwiazaniem. Nie biorac pod uwage osobistych preferencji, bo to oczywiste.

Offline Yuki

Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 08, 2017, 16:38:48
Nie jest.

Ostatnio chcialem sobie odpalic emulator PSX na moim windows 7, i co ? Zainstaluj sterownik, ten steroniwk jest niekompatybilny z innym emu, spowalnia cos tam, nie dziala dzwiek...lozeszkur!!

Do xboxa wgrywam specjalnie przygotowany emu, nie musze miec zadnych sterow, uaktualnien, patchow i innych gowien. Wgrywam, wlaczam i gram. System jest tak stabilny, bo nie ulega zadnym zmianom jak kompy. System nie obciaza tez Xboxa tak ja windows PC. Moge spokojnie podpinac dyski, laptopa przez lana, pendrivy i nie ma zadnego ryzyka wirusow itp. bo tego poprostu nie ma. A musze skads te romy miec, wiec i na dziwne strony wejde nie raz.

Tak wiec:
System stabilny bo niezmienny, podobnie jak bebechy w srodku (mody sa z gory okreslone i brane pod uwage w emu i programach)
Brak ryzyka utraty danych przez wiry, bo nie istnieja
System nie wplywa na dzialnie emu, bo jest jeden i ten sam na kazdym xboxie i pod niego wszystko sie robi
Niesamowita kompatybilnosc i prostota w jednym hermetycznym urzadzeniu
Brak niebieskich okienek windowsa nie wiadomo skad..bo kabelek, bo zasilacz, bo plyta glowna...bo grafika bo cokolwiek
Brak błedow i errorow bez przyczyny
Brak potrzeby sterownikow do kazdego programu z osobna nie wiadomo skad po co i dlaczego

100% stabilnosci!
Chce grac, gram. Chce ogladac film, ogladam. Chce sluchac muzyki, slucham. Nie wywala mi nic bez przyczyny i nie karze nic instalowac bez sensu, PROSTE MAŁE PUDEŁECZKO :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2017, 16:49:56 wysłana przez Yuki »

Offline VectroV

• Zasłużony
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • Bester mann
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: VectroV
Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 08, 2017, 16:43:44
Wątek został przeniesiony z tego tematu: http://strefapsx.pl/forum/sprzedam/xbox-classics500-gbtsop/

Bawcie się dalej, tylko z kulturą proszę ;)

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 08, 2017, 16:47:22
Nie jest.
No widzisz, to juz jest Twoja osobista opinia/preferencja. Rzeczy ktore wymieniles na pewno potrafia irytowac, aczkolwiek przy odpowiedniej konfiguracji systemu i podzespolow mozna tego uniknac a w zamian uzykac duzo wiecej mozliwosci. Druga sprawa, ze nie trzeba sie zamykac na Windows 7, a piracenie gier z dziwnych stron nie zbyt rozsadna praktyka.

Z drugiej strony lista plusow jakie daje emulacja na PC jest jednak zbyt dluga by zawrzec ja w jednym poscie. :)

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 08, 2017, 21:16:06
PC nie włączysz/wyłączysz w kilka sekund, nie podłączysz do tv CRT. Xbox daje najbliższe odczucia obcowania z prawdziwym sprzętem, z konsolą, żadnego użerania się z Windowsem, sterownikami, pluginami. PC niech zostanie tam gdzie jego miejsce czyli przy biurku, podłączony do monitora  ;)

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 08, 2017, 22:03:23
Wygląda na to, że wygraliśmy Stall. Podano bardzo duzo argumentów przemawiających za Xboxem anizeli za PCtem.

! K.O. !  8)

Offline Yuki

Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 08, 2017, 23:43:26
To tez nie do konca tak, jesli chodzi o moc emulacji i mnogosc emulowanych sprzetow, to PC zawsze bedzie góra.

Mnie chodzi o sprzety bardziej z lat 80-90, ktore wlasnie gralo sie spoko na TV CRT. Xbox daje z racji swojej hermetycznej budowy identycznej dla kazdego uzytkownika konsoli 100% stabilnosci i nie utrudnia uzytkowania zadnymi sterownikami i cudowaniem (poza modem procka i ram, ktore zwiekszaja predkosc emulacji i odpalanie chihiro).

Stad do emulacji starszych sprzetow pod CRT TV najlepiej "Dla mnie" nadaje sie xbox.
Natomiast do emulacji nowszych jak Dreamcast, Saturn, Wii, Gacek itp. to juz jedynie PC daje rade i robi to calkiem spoko (pomijajac sterowniki, zabawe i zmienne bebechy dla kazdego posiadacza kompa).

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 09, 2017, 00:33:44
Moim zdaniem kwestia emulacji sprzętów na X classic vs PC to kwestia bieżących potrzeb. Przed moim retro odkupieniem chciałem składać mocniejszego mini PCta do działań multimedialno-emulacyjnych, do pracy wystarczył mi stary prosty lapek. Potem przeszedł koncept na retroPie i RaspberryPi w obudowie od starej konsolki. Jednak gdy z powrotem stare klamoty zaczęły gościć w mojej pieczarze - to do i tak doraźnego pogrania w klasyki 'starczy' mi X classic, bo np nie czuję potrzeby ciągłego optymalizowania ustawień a i zgodność i zbiór gier jest na XC wystarczający.

Mi to styka, ale np jak Urien emulowałbym automaty lub nowsze platformy to sprzęt to tylko PC i to mocny. Kto co potrzebuje ;)

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 09, 2017, 00:42:45
mam 6 xbox classic kazdy model od 1.0 do 1.6

a teraz po kolei...
@Yuki na soft modzie jak najbardziej można podpiąć większy dysk niż 138gb,3ba wgrać tylko nowszy bios z obsługą  LBA48,można to zrobić pod PC,badz z auto installerem w locie

ten dodatkowy ram jest do niczego nie po3ebny i hajpowany jest przez Johnow biznesu,nadaje się w zasadzie do niczego,co innego swap procka 1,4ghz ze stockowego 733mhz,ale i on musi spełniać kryteria kompatybilności i przydaje się tylko do homebrew...bo gry retailowe sie krzaczą i chodzą zbyt szybko,co do samego homebrew to emulacja automatów stoi na wysokim poziomie i moim zdaniem najlepszym setem jest (coinops 2 -47gb) a nie ten zjebany 8 i 2gi najlepszy set to Final Burn XXX emulacja amigi stoi na żalowym poziomie i granie w przedpotopowa ver. Winuae i wachlowanie ADF na padzie można sobie darować gry chodzą low endowo mulą i rwą szkoda czasu...wczesniej pisałeś o chichiro przemilczę to,chyba tylko po to ten ram sie lutuje...
teraz to już mam pytanie do ciebie bezpośrednio w jaki sposób podpiąłeś 2tb?  dostałeś taki dysk ATA?
największy jaki widziałem na aledrogo to 1tb Hitachi słyszałem o jakiś konwerterach na sata,jak to jest u ciebie?
tu widze kolega ma 3tb

więc wychodzi na to,że można mieć więcej niż 2,2tb

z dashów najlepszy jest Unleash X sam mam 5 dysków 500gb którymi sobie swapuje i cały set z UG (około 6tb)

a co do pytania to do retro najlepszy jest PS3 z jailbreakiem,na którym wszystko chodzi 100 razy lepiej niż na Xklocu, dla którego emulacja CPS3 jest już nie możliwa (3rd strike w coinopsie jest,ale to ver. Aniversary z tej konsoli)... na którym masz emulator Wii ,a reszta pozostałych,poprzez moc konsoli chodzi 100% lepiej niż na xboxie,wersja fat z linuxem i frontendami to już bajka w ogóle..

a do retro i emulacji to tani c2duo zabija tego xboxa ,mozna kupic desktopa DELL za psie pieniądze podpiąć każdy kontroler jaki sie podoba...

PC jest najlepszy do emulacji ,był,jest i będzie,najlepszy emu PSX to XEBRA jednak mimo to po3ebuje duzo mocy i minimum to I5 ,teraz na lato składam potwora ostatniej generacji I7 juz nie moge się doczekać WiiU w 4K...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2017, 02:00:27 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Yuki

Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 09, 2017, 02:31:33
Ram Mod - daje dużo, samo poruszanie sie po dashu jest plynne i szybsze i niektore emulowane gry chodza odczuwalnie szybciej. A samo Chihiro ma swietne gry i warto nawet pod niego ten mod zrobic.

CPS3 jest od dawna i chodzi plynnie i bez najmniejszych problemow (widze duże braki w strefie Xbox), emulator zwie sie CPX3, mam caly set gier CPS3, czyli Jojo's, 3rd Strike, Double Impact i inne na Xboxie. A nie wersje z CoinOps z Anniversary jak piszesz.

2TB mam podpiete przez przejsciowke SATA. Dysk moge miec nawet 2x3tb zamiast czytnika plyt na przełączniku miedzy dyskami.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 09, 2017, 03:02:41
Wygląda na to, że wygraliśmy Stall. Podano bardzo duzo argumentów przemawiających za Xboxem anizeli za PCtem.

! K.O. !  8)
Śmiechłem :D

PC nie włączysz/wyłączysz w kilka sekund
Przy odpowiedniej konfiguracji BIOSu oraz systemu przy użyciu dysku SSD, włączysz.

Xbox daje najbliższe odczucia obcowania z prawdziwym sprzętem, z konsolą, żadnego użerania się z Windowsem, sterownikami, pluginami. PC niech zostanie tam gdzie jego miejsce czyli przy biurku, podłączony do monitora  ;)

Bardzo subiektywna opinia, raz a dobrze skonfigurowany PC nie powinien sprawiać problemów. Wystarczy zrobić to dobrze.

To tez nie do konca tak, jesli chodzi o moc emulacji i mnogosc emulowanych sprzetow, to PC zawsze bedzie góra.
Moim zdaniem kwestia emulacji sprzętów na X classic vs PC to kwestia bieżących potrzeb.

(...)

Mi to styka, ale np jak Urien emulowałbym automaty lub nowsze platformy to sprzęt to tylko PC i to mocny. Kto co potrzebuje ;)

a do retro i emulacji to tani c2duo zabija tego xboxa ,mozna kupic desktopa DELL za psie pieniądze podpiąć każdy kontroler jaki sie podoba...

PC jest najlepszy do emulacji ,był,jest i będzie,najlepszy emu PSX to XEBRA jednak mimo to po3ebuje duzo mocy i minimum to I5 ,teraz na lato składam potwora ostatniej generacji I7 juz nie moge się doczekać WiiU w 4K...

Otóż to.

Offline psmaniac

Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 09, 2017, 07:57:36
TheUrien84
teraz to już mam pytanie do ciebie bezpośrednio w jaki sposób podpiąłeś 2tb?  dostałeś taki dysk ATA?
największy jaki widziałem na aledrogo to 1tb Hitachi słyszałem o jakiś konwerterach na sata,jak to jest u ciebie?
tu widze kolega ma 3tb

Dyski kompatybilne 2 TB

http://xboxdrives.x-pec.com/?p=list&v_brand=&v_modelnum=&v_size=2000&v_rpm=&v_buffersize=&v_locking=&v_version=&v_postedby=

Dyski 3 TB

http://xboxdrives.x-pec.com/?p=list&v_brand=&v_modelnum=&v_size=3000&v_rpm=&v_buffersize=&v_locking=&v_version=&v_postedby=

A przejściówkę mam podobna do tej:

http://www.ebay.de/itm/Newest-2-5-3-5-Drive-SATA-to-ATA-IDE-Converter-Adapter-PC-DESKTOP-/311855860058?hash=item489c0ec95a:g:llgAAOSwuspY~ylm

Pytanie do ciebie TheUrien84

Piszesz że na Ps3 można więcej wycisnąć.U mnie się kurzy jedna z Rogero 3.50?Już nie pamiętam dokładnie soft jaki jest ,dawno nie odpalałem w każdym bądź razie można wgrywać multimana  i inne.Masz jakiegoś linka w temacie emulacji na Ps3?Masz na myśli coś takiego?

« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2017, 08:18:22 wysłana przez psmaniac »

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 09, 2017, 08:59:41
@ Yuki przecierz znam ten emu na xboxa CPS3,nie mniej gry nie chodzą na full spedzie,pomijane są klatki,i jest pokaz slideshow...
pamiętam ten filmik z YT i przypominam sobie jak dziś zawód...

co prawda bawilem się w to wszystko 6 lat temu,może emu został rozwinięty odpowiednio,sprawdzę na własne oczy u siebie,zwrócę ci "nie stracony honor..."

@psmaniac dzięki za konkretną odpowiedz,bez zbędnego  ;)

co do ps3 odpowiem ci na wszystko po pracy ;) pozdro
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2017, 09:06:27 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 09, 2017, 09:06:41
Ja tez jestem zdziwiony ze ps3 moze byc kombajnem emulatorowym.
Mialem przerobionego fata cfw 3.55 a oddalem za grosze kilka lat temu.

Yuki jak tak patrze na to chichiro to tam raptem wyszlo na to 8 gier, w tym kiepski podobno House Of The Dead III i nieznana mi czesc Virtua Cop 3.

Musze pogooglowac o tym ps3.

Urien, Yuki, psmaniac,
Macie sposob na odpalenie Tekken Tag Tournament wersja arcade z 99 roku ? Pamietam, ze byl z tym ogromny problem w emulatorze MAME na sredniej klasy PC. Wszystkie gry NAMCO mi chodzily, w tym tekken 3, ale ten tekken tag juz wymagal takiego kompa mocnego zeby nie bylo pokazu slajdow ze szok. Dziwne to bylo wtedy dla mnie, bo on byl na tym samym silniku niby co tekken 3.
Kumpel marzy jeszcze o emulacji Virtua Fighter 3 arcade i mowil mi ze jak kiedys probowal to bylo to jeszcze niemozliwe.

Offline nowy00

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 09, 2017, 13:26:24
"Ostatnio chcialem sobie odpalic emulator PSX na moim windows 7, i co ? Zainstaluj sterownik, ten steroniwk jest niekompatybilny z innym emu, spowalnia cos tam, nie dziala dzwiek"

Dziwne rzeczy piszesz, emulacją zajmuję się kilkanaście lat, na konsolach, na wielu konfiguracjach PC i się z takimi problemami ie spotkałem.
Emulacja to raczej nie zabawka dla osób chcących mieć grę w jak najbardziej pierwotnym stanie - tak jak grało się w dniu premiery danego tytułu. Dla mnie najciekawsze w emulacji jest właśnie grzebanie w konfiguracji i przy maksymalnej wydajności/płynności upiększenie gry. Osobiście emuluję tytuły które wielokrotnie ograłem w oryginale na konsolach i dzięki emulatorom można w uproszczeniu powiedzieć, że własnoręcznie robię remake starego tytułu. Zaraz wychodzi Final XII Zodiac - czym innym on jest niż tą samą starą grą z ps2 z podbitą rozdziałką i dodanymi efektami graficznymi?

SMF spam blocked by CleanTalk