Xbox 1.2 - Flash BIOSu w Chipie

Zaczęty przez Quake96, Styczeń 02, 2026, 23:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Witam ponownie :)

Tym razem temat Xboxa 1.2. Konsola ma w sobie chip jak na foto:

Do tego oczywiście wrzucony dash "UnleashX". Z jakiegoś niewyjaśnionego powodu ma małe kłopoty z kompatybilnością z niektórymi grami. Z tych które wyłapałem to:

GTA San Andreas - Gra się po prostu nie odpala, zarówno z dysku twardego jak i z oryginalnej płyty. Płyta na pewno jest okej, bo w innych Xboxach działa zarówno bezpośrednio z nośnika jak i po zgraniu na HDD. Tutaj po prostu pokazuje się napis "Uruchamianie GTA San Andreas" i konsola wraca do dasha. Próbowałem także odpalać to przez MSDash ale dalej nie działa.

Problem rozwiązany - Konsola z jakiegoś powodu miała ustawiony Game Region na NTSC-U. Zmieniłem na PAL i nagle gra odpala się bez problemu!

Max Payne 2 - Przypadek taki jak wyżej, czyli gra zachowuje się identycznie z płyty jak i z HDD. Tym razem gra uruchamia się i działa, ale podczas rozgrywki, w pewnych momentach dostaje "freeze" i jeśli dzieje się to np. podczas cutscenki to słychać że gra dalej działa i cutscenka się rozgrywa, ale ekran zamarza, gra nie daje się kontrolować i nie działa wtedy opcja IGR. Trzeba resetować konsolę na twardo.

Problem rozwiązany - Tu było jeszcze dziwniej. Otóż te zwiechy gry, występujące de facto podczas strzelania do przeciwników powodowały... włączone wibracje pada. Tak, za cholerę nie wiem dlaczego to powodowało zawieszanie się gry, zwłaszcza, że podczas strzelania "w powietrze" wibracje też działały a nie wieszało to Maxa. Nie wiem też jakim cudem wpadłem na pomysł aby sprawdzić grę z wyłączonymi wibracjami, ale jak widać czasem sam też coś potrafię wydedukować XD Jakby ktoś ciekawy pytał, pad jest oryginalny w wersji "S" i nie sprawia żadnych problemów. Wszystkie inne gry z wibracjami nie mają problemu, tylko Max Payne 2 potrafił mi zrobić takiego psikusa :P

No i tak sobie rozkminiałem co może być powodem niekompatybilności. Na próbę zrobiłem nawet reinstalację dasha ze zmianą na jakiś inny, bodaj "Avalaunch", ale efekt jest dalej ten sam. Problem tkwi gdzieś indziej...

No i tak sobie myślę, że może winien jest BIOS wrzucony w ten chip? Sprawa jest o tyle skomplikowana, że wszelkie aplikacje do flashowania nie są w stanie rozpoznać tego BIOSu, zwykle sypiąc komunikatami w stylu "Unrecognized BIOS" "Uncompatible" czy coś w takim stylu.

Dla przykładu XBlast OS na ekranie startowym wyświetla:

CytatModchip: Unsupported Modchip

W zakładce Info>Flash Device poprawnie rozpoznaje kość flash jako:

CytatManufacturer ID : 01
Device ID : 4F
Name : AMD_Am29LV040B
Total size : 512KB

Evolution X podaje natomiast informację:

CytatBios : Unknown

Zgrałem też kopię biosu na PC i otworzyłem ją w programie EVtool. Tutaj nie mogę zrobić praktycznie nic, a informacje o wczytanym BIOSie wyglądają tak:

I teraz pytanie co z tym dalej począć? Oglądałem poradnik @Atr3ju o flashowaniu BIOSu w chipie Alladin, gdzie zgrywał on właśnie kopię biosu na dysk, dowolnie modyfikował i wgrywał za pomocą XBlast OS na nowo. Z tym, że ja chciałbym wrzucić zupełnie nowy BIOS, bo ten jak widać jest jakiś niekompatybilny i ogólnie nie bardzo lubi się z programami do flashowania. Mam na dysku w konsoli kilka biosów, w tym dwie wersje Evolution X, oczywiście w wersjach pod konkretne rozmiary kości BIOS.

Analizując to co wyżej, mogę po prostu wgrać na chip BIOS EvolutionX w rozmiarze 512kb i powinno to działać? Nie chcę uceglić konsoli, a jednocześnie chciałbym rozwiązać problem z częściową niekomaptybilnością gier.

xzer0

Wgraj cerbiosa Bożego. Nie ma co w starocie lecieć.

psmaniac

Ten chip to X-changer. Mam go. To normalne komunikaty, że nie jest rozpoznawalny przez xblast i inne.
Posiada 2 banki (1x 256KB, 1x 512KB). Nie wolno flashowac go xblasterem! Bo uszkodzisz.
Jeżeli się zdecydujesz na flash, to napiszę ci krok po kroku co i jak. Podeślę też bios odpowiedni.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================