Aktualności

[TEST] Zamiennik pada XBOX Classic z Alliexpres/Allegro

hankie · 2218

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
dnia: Listopada 17, 2021, 10:23:53
W sumie to drugi test zamiennika pada, który obecny jest na Allegro/Alli > poprzednim był tani pad do Playstation.
Przyszła pora na zamiennik pada Xboxowego.
Czy będzie lepszy aniżeli chińska podróba Dual Shocka? Cóż,
Spoiler
i tak, i nie  :P
[Zamknij]

Pad, jak to dużo sprzętu z Chin zapakowany był w bąbelkowej kopercie, więc lekki strach, taka wersja OEM dla ubogich. Ale przeżył wycieczkę bez szwanku.

Pierwszy look:

Powiem Wam szczerze, że się miło zaskoczyłem. Obudowa wykonana dokładnie, nie trzeszczy, waży praktycznie tyle samo (oprócz kabla - o tym zaraz). Plastik po pierwszym dotknięciu nie wydaje się rakotwórczy, jest niby lekko chropowaty - ale serio do porównania mam tylko leciwy ori pad, nie miałem nigdy nowego ori. Przyciski wciskają się jak należy (ale - wyjątek, też zaraz opowiem), spusty też, gałki chodzą gładko. Deadzone gałek w grach jest ok, kurka nie wiem czy jest różnica co do oryginału...
UwagaNie testowałem gniazd memorki w padzie, bo w sumie - nigdy mając Xkloca ich nie używałem.
Czyli co - fajna opcja za 33 PLN z wysyłką? Niezupełnie. Dwa punkty.
1. Kabel

Jest dziwnie cienki, ok - ale spełnia zadanie. Niestety - brak 'zrywki' charakterystycznej dla Xboxowych padów. Hmm, może też do przeżycia. Długość - cóż - prawie 150cm.
2. D-pad
I tutaj niestety - może być czasem nie do przeżycia. Wciska się ok - ale praktycznie okazuje się, że by uzyskać np PRAWO musimy nacisnać prawie PRAWY-DÓŁ. W fpsach, wyścigach dużo krzyżaka się nie używa do akcji. Ale jeśli chodzi o platformery 2D czy emu - no kurka może być problem... Nie mam kilku sztuk - ale mój tak ma.

Cholipka - chyba do wszystkiego najlepiej kupić przejściówkę na pada Playstation, i grac na ori padzie. Na wszystkim kurcze ;)

Ok, by nie było, że za nieco ponad 3 dychy spodziewałem się oryginału - ale może moje spostrzeżenie pomoże.

Offline psmaniac

Odpowiedź #1 dnia: Listopada 17, 2021, 10:40:53
 Nie lepiej dołożyć i kupić oryginał? Ori pady są trwałe.  :-\

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #2 dnia: Listopada 17, 2021, 11:12:38
Tutaj zawsze wiesz - zależy na jaką użwykę trafisz. Jednak stwierdzam, że wolałbym kupić używkę i nawet np w niej gumki zmienić jak trzeba będzie.
Jednak - zawsze to dodatkowa porcja wiedzy przeżytej ;) Jako porada/przestroga.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 90
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2021, 16:15:36
Ten twój cudowny pad ma wibracje? :D Bo ja kupiłem kiedyś takiego chińczyka na allegro to wydawał się dziwnie lekki. Jak się okazuje nie ma chyba w ogóle silniczków wibracyjnych xD

No i aż sprawdziłbym jak to faktycznie jest u ciebie z tym plastikiem. Mój chiński pad jest wyraźnie inny w dotyku, czuć taniość jego plastiku, ale nie jest to jakaś tandeta.

Aaa no i w twoim padzie czarny i biały guzik też są wyraźnie bardziej wystające niż w oryginale?

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #4 dnia: Listopada 17, 2021, 16:30:09
en twój cudowny pad ma wibracje
Widać trafiłem, że ta sztuka miała xD
Aaa no i w twoim padzie czarny i biały guzik też są wyraźnie bardziej wystające niż w oryginale?
Niedużo, ale brałem to jako pewnik, bo nie wyklepane jak w używce ;)

Jak widac, pewnie każda sztuka jest wyjątkowa LOL. Serio, mniej ryzykownie brać używki i najwyżej samemu go sobie odnowić.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #5 dnia: Listopada 17, 2021, 21:59:34
No u mnie jak nic nie ma silniczków, choć chyba tego nie sprawdzałem. Sugeruje mi to waga pada. A guziki wystają dość wyraźnie, mniej-więcej tak jak klawisze "X Y A B" i klikają się podobnie. W oryginalnym padzie te klawisze są osadzone głęboko.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2021, 00:09:33
Potencjometry analogów pewnie mają sporą martwą strefe i okropne krótki zasięg samego potencjometra od minimalnej strefy do maksymalnej co daje zwykła frustracje podczas grania i taki analog bardziej sprawia wrażenie zero-jedynkowego kontrolera.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
  • SCEE™
Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2021, 17:57:02
Polecam sprawdzić chińskie pady do PS2 pokroju "esperanzy". Tam to serio analog działał niemal zero-jedynkowo 8)

SMF spam blocked by CleanTalk