Aktualności

Xbox Classic - najlepsza konsola pod emulację?

Yuki · 17933

Offline adikropkaer

Odpowiedź #45 dnia: Marca 24, 2019, 19:57:44
Powiem Ci tak:
1. NES - emuluje ok, emu to chyba fceultra albo coś podobnego
2. SNES - słabo, dźwięk krzaczy, każda gra jaką odpaliłem chodzi z jakimiś glitchami/opóźnieniem (perfekt emuluje za to ps classic tę konsolę)
3. Arcade (CPS1,2 i NEOGEO) - do tego używam KawaX, ogółem chodzi spoko, zdarzają się jakieś ściny, ale da się grać spokojnie
4. N64 - Podobnie jak ze snesem, dużo kłopotów itd.
5. Dreamcast - nie licz, że xkloc ci to odpali
6. PSX - nie emulowałem bo po co, ale podobno gry chodzą.

W necie znajdziesz gotowe paczki, pakujesz na kloca i grasz.

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #46 dnia: Marca 24, 2019, 20:18:07
Dzięki Adi za to zestawienie. Bardzo mnie zmartwiłeś snsem, na którego najbardziej liczyłem w kwestii emulacji na xbox. A pamietasz jakiego emu snesa uzywales? Z tego co wynalazlem w internetach jest wersja snes9x na xboxa, a takie emu mialem kiedys na iphonie jaiblreakowanym i chodzilo bezblednie w full speedzie wiec moze na xbox tez by dawalo rade.  ::)
Emulacja psx mnie nie interesuje, bo mam do tego konsol do wyboru do koloru. DC wcale mnie nie dziwi, ale spytac nie zaszkodziło ;)
A nie uzywales coinopsa na klocku? Na aledrogo widze czesto oferty na sprzedaz xa z tym calym coinem, widac musi byc dobry skoro taki popyt na te konsole?

Offline adikropkaer

Odpowiedź #47 dnia: Marca 24, 2019, 20:38:28
Nie używałem, bo znalazłem tylko jakieś duże paki gier do tego emu, w które i tak bym nie grał bo większość to jakieś zapychacze dla mnie były. Emu na snesa to właśnie chyba snes 9x było, ale mogę sprawdzić przy okazji. Jeżeli chcesz x'a tylko do emu, to moim zdaniem lepiej byłoby użyć ps classic, bo ja osobiście z emulacji całkiem na xboxie nie jestem zadowolony. Jak dla mnie to spoko działają arcade i nes. Ale popróbuj sam, tak będzie najlepiej, może znajdziesz lepsze konfiguracje.

Offline pawloosw

• Major
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #48 dnia: Marca 24, 2019, 20:44:06
No mnie PS rozczarował niestety, ale nie ze względu na hardware, ale fakt jak się te gry wgrywa, i jak to za przeproszeniem ujowo chodzi na macu, a własciwie nie chodzi. Chyba raz na 50 prób udalo mi sie polaczyc. Ale mniejsza o to.
To musze poprobowac jak z tymi emu snesa na innych progsach. A mozesz polecic jakas stronke traktujaca o xboxie classicu na ktorej warto takich gadzetow szukac? Czy dziadek google i wszedzie po trochu?

Offline cinek

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 4
Odpowiedź #49 dnia: Marca 24, 2019, 20:55:22
Zainteresuj się pstv, wciąga tego classica bez popity. ;)

Offline pawloosw

• Major
  • *
Odpowiedź #50 dnia: Marca 24, 2019, 21:07:29
Już za dużo tych wszystkich sprzętów. Xa chcę ubrać w emu bo kupilem juz przerobionego, dysk znalazlem w szufladzie do podmianki wiec bez kosztow bedzie kombajn multimedialny. Pady te małe wygodne wiec do emu mysle moze byc.
Docelowo kiedys kupie rasp3 i na nim cale emu przygotuje, i zastapie nim obecnego chinskiego tvboxa z kodi. Ale to kiedys sie pobawie.

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 12
  • Jeżeli działa, nie dotykaj!
  • PSN ID: JabuPL
Odpowiedź #51 dnia: Marca 24, 2019, 21:24:55
Konsol mam dużo.
Ale z pierwszym Xboxem bawiłem się najlepiej.
NESowe gry chodziły wszystkie które sprawdzałem.
Co do SNESa, grałem na Xboxie w to dużo(pomimo tego że dpad xboxa się do tego nie nadaje)
i większość gier śmigało fantastycznie(uwaga, nie zwracam uwagi na niedociągnięcia emulacji przy niektórych grach, które i tak występują mniej niż na PSP, ale grało się bardzo dobrze). Różne rozdzielczości(w tym 480p, 720p a nawet 1080i), różne filtry, savestate'y, odtwarzacz .spc itp
Co do emulacji N64 to wiele bardziej popularnych gier działało dobrze.
Grałem bardzo dużo w Super Mario 64(tu akurat pad xboxa sprawuje się świetnie), Zelde OoT, F-ZeroX i jakieś inne(skleroza).
Z tego co pamiętam to grałem w Mario64 w 720p i było fajnie.

Uzywałem (chyba) tych emu:
NES - nie pamiętam, chyba miał proste menu na czarnym tle ale śmigało
SNES - snes9xbox? albo jakoś tak
N64 - Surreal64, trzeba potestować troche różne konfiguracje aby osiągnąć najlepsze rezultaty, ale opłaca się.
Arcade - Nie pamiętam ale sprawdze, CPS1/2 chodziło przepięknie.
Gameboy'e - Nie pamiętam jakich używałem, było dobre z tego co pamiętam.

Pamiętam że bawiłem się też emulatorem NDS na Xboxie ale był no, raczej niegrywalny, nie wiem jak teraz.
Jeżeli chcesz sporo poczytać o klocku to istniała kiedyś taka strona temu poświęcona(i forum chyba, nie pamiętam nazwy), ale dawno padła, kopia strony jest na pewno na archive.org.

Co do odpalania backupów na PS3.
Mam Rebug'a(skonwertowany DEX ale to tam nieważne)
gry ps1/2/3 można "montować" bezpośrednio z menu konsoli za pomocą WebManMod'a.
Ogarnia sporo formatów typu .iso, .bin, .img itp, także wypakowane foldery gier PS3.
Uruchamia też backupy z wypalonych płyt(więc można grać na płytach których używa się na zchipowanym PSxie).
Mam też Super Slim z HAN, można odpalać backupy gier zainstalowanych z paczek pkg(działa też na cfw).

FunFact: Można już zainstalować HAN i CFW na ps3 z OFW 4.84
FunFact2: Przeportowali Half-Life1 na xboxa ;p
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2019, 21:51:43 wysłana przez JabuPL »

Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

Offline Vin324pl

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 2
Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 30, 2023, 21:35:39
Co do emulacji xboxa to krąża na youtube filmy z obrazami np Dragon loaded 500 GB , gdzie takie coś "obraz" pobrać i jak to wgrać do xboxa po ftp ?

Offline psmaniac

Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 31, 2023, 19:29:03
Szukaj Torrentów, później po wypakowaniu masz obraz dysku. Podłączasz hdd  pod pc i progsem  programujesz go tym obrazem.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline Vin324pl

• Kapral
  • *
Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 31, 2023, 20:40:41
Jakim programem?

Offline psmaniac

Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 31, 2023, 21:06:49
Jakim programem?

HDD Raw Copy Tool

Offline Vin324pl

• Kapral
  • *
Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 31, 2023, 23:22:58
A da się tym programem zamontować obraz aby zmniejszyć potem ilość plików żeby np wersję 2tb okroić sobie dla dysku 500GB ?

Offline psmaniac

Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 01, 2024, 02:21:15
A da się tym programem zamontować obraz aby zmniejszyć potem ilość plików żeby np wersję 2tb okroić sobie dla dysku 500GB ?

Cholera wie. Ja nagrałem obraz Xbox _Origins_2TB.imgc na big hdd, później podpinałem pod pc i  zgrywałem co mi pasowało.  Ale ten kolo co składał ten obraz nieźle tam namieszał po katalogach. Jak coś pominiesz to trzeba dochodzić gdzie i co z czym połączone. Czeski film.

EDIT: Najprościej wszystko skopiować na hdd w pc i wywalić gry, które cię nie interesują, a resztę zostawić jak jest. Później kopiujesz na dysk 500 gb xboxowy programem FATXplorer.Trochę roboty jest.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2024, 09:41:03 wysłana przez psmaniac »

Offline Vin324pl

• Kapral
  • *
Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 01, 2024, 12:06:23
Ok dzięki , tak zrobię. Najwięcej pewnie gry na xboxa zajmują bo trochę tego jest tam.

SMF spam blocked by CleanTalk