Konsol mam dużo.
Ale z pierwszym Xboxem bawiłem się najlepiej.
NESowe gry chodziły wszystkie które sprawdzałem.
Co do SNESa, grałem na Xboxie w to dużo(pomimo tego że dpad xboxa się do tego nie nadaje)
i większość gier śmigało fantastycznie(uwaga, nie zwracam uwagi na niedociągnięcia emulacji przy niektórych grach, które i tak występują mniej niż na PSP, ale grało się bardzo dobrze). Różne rozdzielczości(w tym 480p, 720p a nawet 1080i), różne filtry, savestate'y, odtwarzacz .spc itp
Co do emulacji N64 to wiele bardziej popularnych gier działało dobrze.
Grałem bardzo dużo w Super Mario 64(tu akurat pad xboxa sprawuje się świetnie), Zelde OoT, F-ZeroX i jakieś inne(skleroza).
Z tego co pamiętam to grałem w Mario64 w 720p i było fajnie.
Uzywałem (chyba) tych emu:
NES - nie pamiętam, chyba miał proste menu na czarnym tle ale śmigało
SNES - snes9xbox? albo jakoś tak
N64 - Surreal64, trzeba potestować troche różne konfiguracje aby osiągnąć najlepsze rezultaty, ale opłaca się.
Arcade - Nie pamiętam ale sprawdze, CPS1/2 chodziło przepięknie.
Gameboy'e - Nie pamiętam jakich używałem, było dobre z tego co pamiętam.
Pamiętam że bawiłem się też emulatorem NDS na Xboxie ale był no, raczej niegrywalny, nie wiem jak teraz.
Jeżeli chcesz sporo poczytać o klocku to istniała kiedyś taka strona temu poświęcona(i forum chyba, nie pamiętam nazwy), ale dawno padła, kopia strony jest na pewno na archive.org.
Co do odpalania backupów na PS3.
Mam Rebug'a(skonwertowany DEX ale to tam nieważne)
gry ps1/2/3 można "montować" bezpośrednio z menu konsoli za pomocą WebManMod'a.
Ogarnia sporo formatów typu .iso, .bin, .img itp, także wypakowane foldery gier PS3.
Uruchamia też backupy z wypalonych płyt(więc można grać na płytach których używa się na zchipowanym PSxie).
Mam też Super Slim z HAN, można odpalać backupy gier zainstalowanych z paczek pkg(działa też na cfw).
FunFact: Można już zainstalować HAN i CFW na ps3 z OFW 4.84
FunFact2: Przeportowali Half-Life1 na xboxa ;p