Xbox Classic z X-Changer - Error 16

Zaczęty przez Quake96, Styczeń 21, 2022, 19:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

RUM69

Znasz jakiś sprawdzony sposób na softmod bez żadnej gry z tych trzech potrzebnych? Może dało by się na konsoli z chipem na dysku jako slave?

Quake96

Jak softmod na czystej konsoli to robiłem tylko przez hotswap dysku do PC.

RUM69

Chciał bym, ale mam tak samo jak ty to odpisujesz że te programy do dysków nie chcą pokazać tego dysku i nawet HD tune, nic oprócz pokazania smartu z tym dyskiem nie chce robić

Quake96

Bo dostęp do dysku zyskuje się dopiero po jego odblokowaniu. Przy normalnej, działającej konsoli należy ją uruchomić, gdy wejdzie do menu, odłączyć samą taśmę danych IDE i podpiąć taśmę z PC. Wtedy masz dostęp do dysku przez program xplorer360 czy jakoś tak.

Tak próbuję sobie przypomnieć co tam było nie tak z tym dyskiem i nie mogę. Może to coś z hasłem dysku było faktycznie... No nie wiem.

EDIT: Poszperałem trochę w swoich "archiwach" i znalazłem odpowiedź. Dysk był zwyczajnie walnięty, a przynajmniej do takiego wniosku doszedłem, bo wymieniłem go na inny kupiony z OLXa i ten działa już poprawnie.

RUM69

Ja próbuję odczytać klucz z pamięci eeprom tanim programatorem, ale coś mi nie idzie... Wlutowałem się do tego wsadu, ale coś mi nie wykrywa tego chipa...

xzer0

Kiedyś wlitowalem się do wsadu na port serial i w schemacie masa była pomylona. Po szybkiej poprawce ruszyło
Ale niepotrzebnie to robiłem bo taśma ide była uszkodzona a dysk sprawny.

RUM69

Już sobie poradziłem z tym softmodem, po prostu nie skumałem z poradnika że trzeba dysk podłączać "na żywca" z konsoli czyli dysk musi być w zasilaniu cały czas konsoli, a ja odleciałem dysk na włączonej konsoli i do PC, teraz się wydaję to proste jak już się udało że po prostu po uruchomieniu konsoli dysk musi cały czas pracować...po czym wygrałem bios dzięki TSOP i konsola działa z BIOS-em m8+ aż miło beż żadnego dodatkowego chipa...