Aktualności

Softmod czy chip do Xbox Classic

OMMMM · 3778

Offline OMMMM

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Lutego 19, 2023, 20:17:53
Witajcie posiadam kolekcjonersko kilka konsol ostatnio zakupiłem Xbox Classic nie jestem zwolennikiem przerabiania sprzętu ale niestety czas jest nie ubłagany dla napędów cd i dysków  w naszych retro sprzętach wiec chciałem się dowiedzieć jaki sposób przeróbki wybrać w przypadku xboxsa 1 konsolki Sony mam przerobione chipem i sobie chwale ale na konsolach Xbox się nie znam za wiele a mało jest materiałów na ten temat co wybrać chip czy soft zależy mi najbardziej na wymianie dysku na większy trzymanie gier na dysku temat kopiowania gier z płyt jeszcze poruszymy

Elektronik z zapleczem służę pomocą jak trzeba

Offline Atr3ju

Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2023, 20:47:04
Jak zamontujesz chip to masz pełną i szybką kontrole nad dyskiem, nie interesuje cie żadne blokowanie dysku, podpinanie na gorąco taśmy i inne bzdety. Softmod jest dupiaty. Mi jak padnie dysk albo chce zmienić do testów to w 3 minuty mam gotowy nowy dashboard na nowym dysku.

Offline OMMMM

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #2 dnia: Lutego 19, 2023, 21:00:05
No ok dzięki więc zamawiam aladdyna zapytam tylko jeszcze o kilka spraw jak kopiować najlepiej gry na dysk zamontowany już w konsoli poprzez przejściówkę USB czy po sieci LAN tak jak w ps2 też jest możliwe dodawanie gier jakiego programu użyć do kopiowanie moich oryginalnych gier i w jakim formacie albo inaczej czy posiadając oryginslną grę mogę postać obraz z sieci i legalnie w miąższ grać chodzi o sytuację gdy moja płyta jest uszkodzona lub mam słaby napęd dochodzę do połowy gry i stop bo dalej rysa przeszkadza

Online mariusz391

Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2023, 21:48:45
jak kopiować najlepiej gry na dysk zamontowany już w konsoli poprzez przejściówkę USB czy po sieci LAN tak jak w ps2
Zdecydowanie prościej i wygodniej przez LANa, podpisznasz, łaczysz się przez FTP i wysyłasz co trzeba
jakiego programu użyć do kopiowanie moich oryginalnych gier i w jakim formacie albo inaczej czy posiadając oryginslną grę mogę postać obraz z sieci i legalnie w miąższ grać chodzi o sytuację gdy moja płyta jest uszkodzona lub mam słaby napęd dochodzę do połowy gry i stop bo dalej rysa przeszkadza
Czy naprawdę myślisz że ktoś ściga za granie w 20-letnie gierki? Chcesz być legalny to zgrywaj płyty Alcoholem120% i kopiuj na verbatimy, tylko po co męczyć laser? Sciągaj to co potrzebujesz, wgrywaj na dysk i tyle, nikt cię tu umoralniać za granie w stare gierki z dysku nie będzie

Offline OMMMM

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #4 dnia: Lutego 20, 2023, 09:35:35
Podsumujmy dla potomności troszkę już poczytałem zabieram się obecnie za kompletowanie gratów i do roboty więc przeróbka najlepiej chip do tego większy dysk spróbuje wcisnąć sata 1 tb na przejściówce zwiększenie pamięci na 128 mb dodatkowo montaż gdzieś na obudowie gniazda usb jak się zmieści to z przodu konsoli do zgrywania gier program ftprush po sieci pomyśle jeszcze o lepszym chłodzeniu wymianie past i sprawdzeniu kondensatorów w szczególności w zasilaczu

Offline psmaniac

Odpowiedź #5 dnia: Lutego 20, 2023, 10:00:00
montaż gdzieś na obudowie gniazda usb

Taka czysta ciekawość, do czego będziesz używał gniazdo usb i jaką masz wersje xboxa ? 
i sprawdzeniu kondensatorów w szczególności w zasilaczu
W pierwszej kolejności wymień kondensatory przy Cpu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2023, 10:42:03 wysłana przez psmaniac »

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline OMMMM

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2023, 20:11:13
USB morze się przydać do małych plików a wersja konsoli z tego co się dowiedziałem to v1.0. Wiec i z modyfikacją pamięci ram będzie prościej bo lutowanie kość na kość mogłoby być nerwowe czekam teraz na graty z Ali jeśli jest tutaj jakiś znawca tematu chciałem napytać jeszcze co do modernizacji pamięci ram a mianowicie czy wymieniać wszystkie kości na jednakowe czy wystarczy dolutowanie kości w puste miejsca i jakie pamięci polecacie jaki producent i model kości trochę niemam zaufania do samsunga no ale jak trzeba to trzeba

Offline kanarekkk

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #7 dnia: Lutego 21, 2023, 20:34:57
U chińczyka kupisz przejściówkę z portu pada na USB. Nie trzeba nic przerabiać.

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Odpowiedź #8 dnia: Lutego 21, 2023, 21:35:19
z tego co się dowiedziałem to v1.0.
Skoro masz tą płytę główną to chip Ci do niczego nie jest potrzebny, robisz flash tsopa i tyle. Do tego 80 żyłowa taśma i jakiś dobry adapter sata, dysk SSD, adapter BT, dobry kabel component i masz wszystko czego potrzebujesz :)
A i jeszcze wywal lub wymień kondensator zegara.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline psmaniac

Odpowiedź #9 dnia: Lutego 21, 2023, 21:54:24
USB morze się przydać do małych plików a wersja konsoli z tego co się dowiedziałem to v1.0. Wiec i z modyfikacją pamięci ram będzie prościej bo lutowanie kość na kość mogłoby być nerwowe czekam teraz na graty z Ali jeśli jest tutaj jakiś znawca tematu chciałem napytać jeszcze co do modernizacji pamięci ram a mianowicie czy wymieniać wszystkie kości na jednakowe czy wystarczy dolutowanie kości w puste miejsca i jakie pamięci polecacie jaki producent i model kości trochę niemam zaufania do samsunga no ale jak trzeba to trzeba

Kości nie muszą być jednakowe (numery/oznaczenia). A są ramy innej firmy niż Samsung do Xboxa do upgrade ?

Edit: Aaaa są Hynix, ale to do konsoli rewizja 1.6b, tych nie można lutować. 
No i Tsopa możesz zrobić podwójnego 2x512 KB jak żeś elektronik.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2023, 22:03:51 wysłana przez psmaniac »

Offline OMMMM

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Lutego 22, 2023, 20:26:27
PSMANIAC zadałeś mi ćwieka bo szukam i szukam i nic na temat 2x521 KB Tsop

Offline psmaniac

Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2023, 10:27:40
PSMANIAC zadałeś mi ćwieka bo szukam i szukam i nic na temat 2x521 KB Tsop

Odkąd powstał Facebook i te kretyńskie grupy, wartościowe strony internetowe poszły w kibel, dlatego nie znalazłeś. Ja mam schematy od ponad 20 lat na hdd. Można zrobić Tsop 2x512KB  lub 4x256KB.

U mnie jest chip Xenium, a Dual Tsop jest ukryty na płycie głównej w razie W, jak by chip wymiękł. Nigdy nic nie wiadomo.

« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2023, 12:23:44 wysłana przez psmaniac »

Offline OMMMM

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Marca 04, 2023, 18:44:06
Czy może ktoś porzucić poradnik z tym dual Tosp czytałem na ten temat i fajna sprawa ale nie znalazłem dokładnego opisu jak to wykonać

Offline Vin324pl

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 2
Odpowiedź #13 dnia: Września 25, 2023, 21:20:45
Jeśli chodzi o softmoda to jaka jest procedura zmiany dysku i czy można pakować na 500Gb ?

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #14 dnia: Września 25, 2023, 23:05:52
@Vin324pl
Luknij sobie materiały z Retropierdolnika:
https://youtu.be/f1ZM1wT8WI4?si=kudda-3wLoBjTsWY

SMF spam blocked by CleanTalk