Softmod czy chip do Xbox Classic

Zaczęty przez OMMMM, Luty 19, 2023, 20:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

OMMMM

Witajcie posiadam kolekcjonersko kilka konsol ostatnio zakupiłem Xbox Classic nie jestem zwolennikiem przerabiania sprzętu ale niestety czas jest nie ubłagany dla napędów cd i dysków  w naszych retro sprzętach wiec chciałem się dowiedzieć jaki sposób przeróbki wybrać w przypadku xboxsa 1 konsolki Sony mam przerobione chipem i sobie chwale ale na konsolach Xbox się nie znam za wiele a mało jest materiałów na ten temat co wybrać chip czy soft zależy mi najbardziej na wymianie dysku na większy trzymanie gier na dysku temat kopiowania gier z płyt jeszcze poruszymy
Elektronik z zapleczem służę pomocą jak trzeba

Atr3ju

Jak zamontujesz chip to masz pełną i szybką kontrole nad dyskiem, nie interesuje cie żadne blokowanie dysku, podpinanie na gorąco taśmy i inne bzdety. Softmod jest dupiaty. Mi jak padnie dysk albo chce zmienić do testów to w 3 minuty mam gotowy nowy dashboard na nowym dysku.

OMMMM

No ok dzięki więc zamawiam aladdyna zapytam tylko jeszcze o kilka spraw jak kopiować najlepiej gry na dysk zamontowany już w konsoli poprzez przejściówkę USB czy po sieci LAN tak jak w ps2 też jest możliwe dodawanie gier jakiego programu użyć do kopiowanie moich oryginalnych gier i w jakim formacie albo inaczej czy posiadając oryginslną grę mogę postać obraz z sieci i legalnie w miąższ grać chodzi o sytuację gdy moja płyta jest uszkodzona lub mam słaby napęd dochodzę do połowy gry i stop bo dalej rysa przeszkadza

mariusz391

Cytat: OMMMM w Luty 19, 2023, 21:00jak kopiować najlepiej gry na dysk zamontowany już w konsoli poprzez przejściówkę USB czy po sieci LAN tak jak w ps2
Zdecydowanie prościej i wygodniej przez LANa, podpisznasz, łaczysz się przez FTP i wysyłasz co trzeba
Cytat: OMMMM w Luty 19, 2023, 21:00jakiego programu użyć do kopiowanie moich oryginalnych gier i w jakim formacie albo inaczej czy posiadając oryginslną grę mogę postać obraz z sieci i legalnie w miąższ grać chodzi o sytuację gdy moja płyta jest uszkodzona lub mam słaby napęd dochodzę do połowy gry i stop bo dalej rysa przeszkadza
Czy naprawdę myślisz że ktoś ściga za granie w 20-letnie gierki? Chcesz być legalny to zgrywaj płyty Alcoholem120% i kopiuj na verbatimy, tylko po co męczyć laser? Sciągaj to co potrzebujesz, wgrywaj na dysk i tyle, nikt cię tu umoralniać za granie w stare gierki z dysku nie będzie

OMMMM

Podsumujmy dla potomności troszkę już poczytałem zabieram się obecnie za kompletowanie gratów i do roboty więc przeróbka najlepiej chip do tego większy dysk spróbuje wcisnąć sata 1 tb na przejściówce zwiększenie pamięci na 128 mb dodatkowo montaż gdzieś na obudowie gniazda usb jak się zmieści to z przodu konsoli do zgrywania gier program ftprush po sieci pomyśle jeszcze o lepszym chłodzeniu wymianie past i sprawdzeniu kondensatorów w szczególności w zasilaczu

psmaniac

Cytat: OMMMM w Luty 20, 2023, 09:35montaż gdzieś na obudowie gniazda usb

Taka czysta ciekawość, do czego będziesz używał gniazdo usb i jaką masz wersje xboxa ? 
Cytat: OMMMM w Luty 20, 2023, 09:35i sprawdzeniu kondensatorów w szczególności w zasilaczu
W pierwszej kolejności wymień kondensatory przy Cpu.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

OMMMM

USB morze się przydać do małych plików a wersja konsoli z tego co się dowiedziałem to v1.0. Wiec i z modyfikacją pamięci ram będzie prościej bo lutowanie kość na kość mogłoby być nerwowe czekam teraz na graty z Ali jeśli jest tutaj jakiś znawca tematu chciałem napytać jeszcze co do modernizacji pamięci ram a mianowicie czy wymieniać wszystkie kości na jednakowe czy wystarczy dolutowanie kości w puste miejsca i jakie pamięci polecacie jaki producent i model kości trochę niemam zaufania do samsunga no ale jak trzeba to trzeba

kanarekkk

U chińczyka kupisz przejściówkę z portu pada na USB. Nie trzeba nic przerabiać.

JT

Cytat: OMMMM w Luty 21, 2023, 20:11z tego co się dowiedziałem to v1.0.
Skoro masz tą płytę główną to chip Ci do niczego nie jest potrzebny, robisz flash tsopa i tyle. Do tego 80 żyłowa taśma i jakiś dobry adapter sata, dysk SSD, adapter BT, dobry kabel component i masz wszystko czego potrzebujesz :)
A i jeszcze wywal lub wymień kondensator zegara.
PS2MR

psmaniac

Cytat: OMMMM w Luty 21, 2023, 20:11USB morze się przydać do małych plików a wersja konsoli z tego co się dowiedziałem to v1.0. Wiec i z modyfikacją pamięci ram będzie prościej bo lutowanie kość na kość mogłoby być nerwowe czekam teraz na graty z Ali jeśli jest tutaj jakiś znawca tematu chciałem napytać jeszcze co do modernizacji pamięci ram a mianowicie czy wymieniać wszystkie kości na jednakowe czy wystarczy dolutowanie kości w puste miejsca i jakie pamięci polecacie jaki producent i model kości trochę niemam zaufania do samsunga no ale jak trzeba to trzeba

Kości nie muszą być jednakowe (numery/oznaczenia). A są ramy innej firmy niż Samsung do Xboxa do upgrade ?

Edit: Aaaa są Hynix, ale to do konsoli rewizja 1.6b, tych nie można lutować. 
No i Tsopa możesz zrobić podwójnego 2x512 KB jak żeś elektronik.

OMMMM

PSMANIAC zadałeś mi ćwieka bo szukam i szukam i nic na temat 2x521 KB Tsop

psmaniac

Cytat: OMMMM w Luty 22, 2023, 20:26PSMANIAC zadałeś mi ćwieka bo szukam i szukam i nic na temat 2x521 KB Tsop

Odkąd powstał Facebook i te kretyńskie grupy, wartościowe strony internetowe poszły w kibel, dlatego nie znalazłeś. Ja mam schematy od ponad 20 lat na hdd. Można zrobić Tsop 2x512KB  lub 4x256KB.

U mnie jest chip Xenium, a Dual Tsop jest ukryty na płycie głównej w razie W, jak by chip wymiękł. Nigdy nic nie wiadomo.

OMMMM

Czy może ktoś porzucić poradnik z tym dual Tosp czytałem na ten temat i fajna sprawa ale nie znalazłem dokładnego opisu jak to wykonać

Retro Chomik

Jeśli chodzi o softmoda to jaka jest procedura zmiany dysku i czy można pakować na 500Gb ?

hankie