Aktualności

Xbox - domyślny język niemiecki w grach

Atr3ju · 1816

Offline Atr3ju

dnia: Lipca 30, 2021, 20:20:18
Nabyłem Xboxa z chipem X-Changer 2 i widać że bylo to robione kilkanaście lat temu przez profesjonalny serwis niemiecki bo są naklejki pod spodem po niemiecku, ponieważ plomba przez owy serwis była niezerwana, dopiero co ją zerwałem i odkręciłem śrube.

Ale do rzeczy, wymieniłem dysk, zainstalowałem ten dashboard, z którego korzystam na moim Xboxie. Problem jest taki że konsola uruchamia wszystkie gry multi5, które mają język angielski, niemiecki, francuski, hiszpański czy włoski domyślnie w języku niemieckim. A gry strikte US czy takie które nie mają multilanguage uruchamia już w angielskim. Niektóre gry uruchomione w niemieckim języku nie mają opcji zmiany języka w grze więc jestem zmuszony kombinować z plikami w grze jeśli jest taka możliwość a jeśli nie to jestem zmuszony tak grać po dojczlandzku.

Problem jest taki że nie wiem dlaczego tak konsola się zachowuje przecież dysk nie jest niemiecki, dashboard też nie jest niemiecki. Zmieniłem w epromie z PAL na NTSC i zapisałem. System wyświetlania obrazu w dashboradzie też zmieniłem na NTSC-M. Jedyna myśl mi przychodzi taka że trzeba zmienić bios a tego jeszcze nie robiłem bo nie wiem czy ten chip przyjmie np. bios EvoX a nie chce uwalić (zbrickować) konsoli. W opcjach chipa jest też zmiana trybu wyświetlania obrazu i też już ustawiłem na NTSC.

Offline psmaniac

Odpowiedź #1 dnia: Lipca 30, 2021, 20:50:01
Jeżeli masz możliwość wejścia do oryginalnego dashboardu to tam mu zmień język na angielski.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline psmaniac

Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2021, 00:51:59
Ja mam x-changera gdzieś w gratach. Tam można mu wbić 2 biosy o ile pamiętam, 1x 256KB, 1x 512KB . Jaki masz model konsoli ?
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2021, 00:53:41 wysłana przez psmaniac »

Offline Atr3ju

Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2021, 15:25:27
Właśnie problem jest taki że ten oryginalny bios jest pusty ? :( tzn. bank 1 jest pusty i nie wiem jak wejść do oryginalnego dashboarda.

Offline psmaniac

Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2021, 17:23:00
Odłącz chipa to będziesz miał org. bios.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #5 dnia: Lipca 31, 2021, 22:39:33
Odłączyłem i niestety teraz trzeba mieć pliki z oryginalnego dysku (dashboard) + jeszcze go móc zablokować. Jutro będę mieć zabawy z tym sporo ponieważ odblkowałem ten oryginalny dysk więc musze spowrotem go włożyć i wyeksportować plik z kluczem hdd aby móc później wymienić dysk. Do tego nie wiem czy ten zablokowany dysk się uruchomi na oryginalnym dashboardzie.

Postaram się na chipie uruchomić oryginalny dashboard i zmienić język, może to pomoże ale sądze że nie.

Powiedz mi czy jak do xboxa 1.2 zainstalujesz nowszy dashboard niż był dedykowany czyli wersja 5101 (tak wyczytałem) to się uruchomi czy kernel będzie zbyt nowy dla tej wersji klocka ?

Napęd dvd mi działa w nim więc moge coś z płyty wrzucić a nie wiem czy tak można zainstalować oryginalny dashboard.

Mam jeszcze te różne Hexeny, jakieś kompilacje Heimdalla czy te installery od Majstra czy Gangstera to też jutro posprawdzam.

Offline psmaniac

Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 01, 2021, 00:24:05
Możesz wgrywać. Tylko uważaj żebyś sobie nie sflashował całego chipa, bo go uwalisz. Banki w chipie musisz flashować przez x-changera, nie z instalera. Albo, jak masz oryginalny dysk, to odłącz chip, zrób softmod jeżeli go nie ma, zmień język, chip i zainstaluj system ponownie. Ja bym tam zrobił TSOP.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2021, 00:31:03 wysłana przez psmaniac »

Offline Atr3ju

Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 01, 2021, 10:33:06
Wrzuciłem i uruchomiłem z dysku C oryginalny dashboard z Microsoftu (ale na biosie z chipa) i faktycznie był po niemiecku więc ustawiłem na angielski. Sprawdziłem i te gry które sie domyślnie uruchamiały po niemiecku już normalnie sie uruchamiają po angielsku.

Zmieniłem nawet dysk na inny i jest perfekto czyli po angielsku. Moje pytanie brzmi (bo jest to dla mnie ciekawostka) czy oryginalny dashboard z Microsoftu zapisuje te ustawienie z językiem do eepromu płyty głównej czy gdzie ? Bo skoro wymienie dysk to konsola ma jakby nowy magazyn plików więc nie powinna pamiętać starych ustawień więc na dysku te ustawienie z językiem się nie zapisuje.

Całe szczęście że nie musiałem kombinować z uruchamianiem na oryginalnym biosie konsoli bez chipa.

MrMajst3r też mi pisał aby zmienił język w oryginalnym dashboardzie.

Rozwiązanie poniżej

2. Gry uruchamiają się po niemiecku/włosku/hiszpańsku. Jak zmienić na
angielski?
Należy otworzyć dashboard Microsft (C\xboxdash.xbe) i w ustawieniach zmienić
język na angielski. Na przykładzie niemieckiego: Einstellungen, Sprache , English.
Po restarcie gry będą po angielsku.
Uwaga, zdarzają się gry które posiadają tylko jedną wersję językową na płycie (np.
niemiecką), wtedy powyższe ustawienie nie zadziała – trzeba zaopatrzyć się w
angielską wersję gry.

Offline psmaniac

Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 01, 2021, 11:06:07
czy oryginalny dashboard z Microsoftu zapisuje te ustawienie z językiem do eepromu płyty głównej czy gdzie ?

Wydaje mi się że do eepromu, ale głowy nie dam.

SMF spam blocked by CleanTalk