Nabyłem Xboxa z chipem X-Changer 2 i widać że bylo to robione kilkanaście lat temu przez profesjonalny serwis niemiecki bo są naklejki pod spodem po niemiecku, ponieważ plomba przez owy serwis była niezerwana, dopiero co ją zerwałem i odkręciłem śrube.
Ale do rzeczy, wymieniłem dysk, zainstalowałem ten dashboard, z którego korzystam na moim Xboxie. Problem jest taki że konsola uruchamia wszystkie gry multi5, które mają język angielski, niemiecki, francuski, hiszpański czy włoski domyślnie w języku niemieckim. A gry strikte US czy takie które nie mają multilanguage uruchamia już w angielskim. Niektóre gry uruchomione w niemieckim języku nie mają opcji zmiany języka w grze więc jestem zmuszony kombinować z plikami w grze jeśli jest taka możliwość a jeśli nie to jestem zmuszony tak grać po dojczlandzku.
Problem jest taki że nie wiem dlaczego tak konsola się zachowuje przecież dysk nie jest niemiecki, dashboard też nie jest niemiecki. Zmieniłem w epromie z PAL na NTSC i zapisałem. System wyświetlania obrazu w dashboradzie też zmieniłem na NTSC-M. Jedyna myśl mi przychodzi taka że trzeba zmienić bios a tego jeszcze nie robiłem bo nie wiem czy ten chip przyjmie np. bios EvoX a nie chce uwalić (zbrickować) konsoli. W opcjach chipa jest też zmiana trybu wyświetlania obrazu i też już ustawiłem na NTSC.