Aktualności

Problem z XBOX CLASSIC

Glonek · 6255

Offline Glonek

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Lutego 25, 2020, 11:40:37
Witam,

Jestem posiadaczem XBOX ORIGINAL z 2005r Konsolka zaczęła się zacinać po 2 miesiącach grania. Dioda na konsoli nie zmienia barwy podczas zacinania (stale świeci na zielono).
Pytanie czy jest sens czyścic pamięć catche, czy może to raczej laser.

No i czy można połączyć xbox original z pc za pomocą oryginalnego dashboarda xbox? Jeżeli nie to czy pamięć cache xboxa można skasować poprzez odłączenie go od prądu na np 2 dni, lub dłużej?

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #1 dnia: Lutego 25, 2020, 18:18:08
czy pamięć cache xboxa można skasować poprzez odłączenie go od prądu na np 2 dni, lub dłużej?

Odłącz go od prądu i już nigdy więcej nie włączaj, to problemu nie będzie  O0

Jak masz przerobionego softmodem, to możesz latwo za pomocą menedżera plików skasować cache które gromadzą się na którejś tam partycji. Niestety nie pamiętam dokładnie jaki to folder i gdzie. Musisz wygooglować.

W oryginalnym dashboardzie to już w ogóle nie wiem czy jest możliwość czyszczenia cache.

Miałem kiedyś taki przypadek, że mi się Far Cry Instincts przycinał w konkretnym momencie. Było to spowodowane jakimiś scachowane'ymi danymi. Po usunięciu wszystko wróciło do normy.

Offline psmaniac

Odpowiedź #2 dnia: Lutego 25, 2020, 19:45:35
Ja na Twoim miejscu zacząłbym o rozkręcenia konsoli, wyczyszczenia jej z kurzu, wymianie pasty na Cpu i Gpu, no i przeczyszczenia napędu Dvd.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3 dnia: Lutego 25, 2020, 19:57:42
Ja na Twoim miejscu zacząłbym o rozkręcenia konsoli, wyczyszczenia jej z kurzu, wymianie pasty na Cpu i Gpu, no i przeczyszczenia napędu Dvd.

Obiema rencmi się pod tym podpisuje. Godzinka roboty (nieskomplikowanej) i po robocie. Nawet gdyby okazało się, że to nie to, będziesz już miał zrobione spa konsoli i bez obaw o przegrzanie przy dłuższych sesjach bedziesz mogl czerpac przyjemnosc z zabawy.

Offline Glonek

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2020, 22:41:32
Hehe wyczytałem w googlach że można wyczyścić pamięć podręczną w XBOX ONE trzeba odłączyć kabel zasilania i nacisnąć parę razy przycisk power:)

Nie mam softmoda i nie wiem czy chce to ogarniać. Czytałem że trzeba rozkręcić kloca  i podpiąć taśmę do PC. Żaden ze mnie majsterkowicz, nie znam się na tym. Chociaż mam teraz nadmiar wolnego czasu bo skręciłem kolano i siedzę w domu na L4.

Czyszczenie wydaje się dobrą opcją, pastę na procka mam, dokupię sprężone powietrze i pooglądam toturiale.
Zastanawiam się jeszcze nad laserem. Ciekawa sprawa, 7 lat temu mój klocek też się zacinał. Zapomniałem o tym, od tamtej pory konsola leżała nieużywana. Odpaliłem ją dwa miesiące temu i śmigała bez zarzutów, aż do teraz. Wygląda na to że konsola sama się zregenerowała ;D

Offline Glonek

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2020, 10:41:12
Kloc wyczyszczony, przy okazji zanotowałem jedną ciekawostkę w postaci starutkiego modchipa XenoFX na pokładzie. Nie widziałem o jego istnieniu bo konsolka nie dawała żadnych graficznych oznak jego istnienia. Nie wiem nawet czy ten modchip działa Linki do zdjęć XENOFX poniżej:

https://photos.app.goo.gl/rBbV6L5BdLPPi9H29

https://photos.app.goo.gl/sGJFWLmNbbaKjqhw9

Po przeczyszczeniu konsola śmiga jak szalona, ale dalej się zacina.... Pierwsza sesja po oczyszczeniu trwała jakieś 45 minut, po czym zawiesiła się. Następna sesja trwała już krócej bo jakieś 5 minut. No i na koniec konsola zawiesiła się na ekranie tytułowym dasha z otwartą klapką napędu, co moim zdaniem wyklucza wadliwość lasera. Sesje miały miejsce jedna po drugiej.

Podejrzewam że mogą to być zimne luty, ewentualnie przegrzanie konsoli, chociaż nie wyskakuje żaden błąd.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2020, 11:18:49
W Szarakach zawsze w przypadku starych niepewnych połączeń chipa - cytuję - "wywal chipa i sprawdź jak działa bez niego ;)".

Ale chłodzenie i pasta na procku zmieniona?

Offline Glonek

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2020, 12:43:39
Wymieniłem pastę na nową, acz niskobudżetową. Możecie polecić jakieś dobre pasty na procki do Kloca?

Co do modchipa, mam wyrwać kabelki łączące go z płytą główną i wypiąć go z gniazda, czy muszę jeszcze coś dodatkowo zalutować?

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2020, 12:55:31
Wymieniłem pastę na nową, acz niskobudżetową. Możecie polecić jakieś dobre pasty na procki do Kloca?
Moim zdaniem jak zrobiłeś to starannie, wydmuchałeś radiator, a wentyl działa to powinno być ok z 'normalną' pastą ze srebrem...
wyrwać kabelki łączące go z płytą główną
Boszsz, nie wyrywaj nic :) Albo lutownicą podgrzewasz punkty - kabelki delikanie unosisz znad połączenia. Ew lekko lamersko - ale cążkami możesz przyciąć kable wystające w z płyty do chipa. Raz na szybko kumpel chciał w Szaraku i chipa tak 'odcięliśmy'.
Nie rwij - bo połączenia zniszczysz, ale płytę poranisz.

Ale to wtedy - tylko i wyłącznie - jak chcesz usunąć chipa. Upewnij się czy na bank Kloc się nie przegrzewa.

Offline Glonek

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #9 dnia: Lutego 27, 2020, 13:34:51
Ok może wystarczy odpiąć chip z gniazda i zostawić kabelki w spokoju??

Offline psmaniac

Odpowiedź #10 dnia: Lutego 27, 2020, 14:06:52
 :o   ???

wyrwać kabelki łączące go z płytą główną

Wiesz co? Ty lepiej przy nim nic nie majstruj skoro chcesz coś wyrywać. Zniszczysz tylko konsole. Zanieś/wyślij to lepiej komuś kto Ci to ogarnie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2020, 14:23:20 wysłana przez psmaniac »

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline xzer0

Odpowiedź #11 dnia: Lutego 27, 2020, 14:15:59
No więc ja od razu polecam wgrać nowy dashboard + nowy bios aby mieć pełną kontrolę nad sprzętem. Na chipa można wgrywać biosy jak dobrze pamiętam. Wtedy możesz czyścić co chcesz. Jeśli problem nie ustał to bym dysk przeskanował czy nie jest na wykończeniu, ale wcześniej trzeba go odblokować, a da się to zrobić na przerobionej konsoli z nowym biosem. Poradniki znajdziesz w internecie.

Offline pawloosw

• Major
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #12 dnia: Lutego 29, 2020, 23:39:19
Podłącze się do tematu.
Kupiłem xklocka. Jak sie okazało przerobiony, ale jakas dziwna przerobka x-b.i.t tylko niestety wybrakowana, jak wygooglowalem poza chipem jest do niej dodatkowa plytka z portem usb, oraz 4ma microswitchami. Konsola sie normalnie iruchamia i dziala jak fabryczna ale nie potrafie jej uruchomic w trybie schipowanej. Ma ktos pomysla jak i czy w ogole da sie to ogarnac? Z chipa wychodza 2 przewody ktore powinny do dodatkowej plytki byc wpiete.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #13 dnia: Marca 01, 2020, 11:02:15
Raczej nie ma co kombinować ze zwieraniem pinów we wtyczkach bo masz 1 % szans że się uda a 99 % szans że uwali sie czip/konsola ? Trzeba dokupić ten panel co będzie bardzo trudne. No chyba że znajdziesz kogoś w PL kto ma identyko i będzie Ci w stanie pożyczyć ten panel do uruchomienia chipa i biosa w nim wgranego.

Swoją drogą bardzo ładnie zamontowany.

Offline pawloosw

• Major
  • *
Odpowiedź #14 dnia: Marca 02, 2020, 07:39:28
No ale to mowisz ze jednorazowo jak od kogos pozycze to go aktuwuje i pozniej bedzie sie z niego botowac bezproblemowo juz zawsze?

SMF spam blocked by CleanTalk