Aktualności

Problem z konsolą Xbox Classic

ultima · 5796

Offline ultima

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Lutego 05, 2018, 19:57:54
Witam, mam problem z pierwszym klasycznym xboxem. Jak wciskam przycisk włączania to konsola nie chce się włączyć, a jak już się włączy to miga na zmianę czerwona z zieloną lampką. Jakaś porada?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2018, 16:18:06 wysłana przez VectroV »

Offline xzer0

Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2018, 22:43:04
Kabel jest podpięty? Inaczej nie wystartuje. Jak kabel jest i dalej masz FRAG to sprawdź błąd. Przeważnie będzie to dysk.

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 15
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2018, 23:55:47
Wyświetla jakąś informację na ekranie czy jest kompletnie czarny? Dysk słychać że próbuje się włączyć czy kompletna cisza? Wyświetla się menu? Równie dobrze może być rozlany kondensator zegara.

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3 dnia: Lutego 13, 2019, 22:15:23
Pozwole sobie odświeżyć jako, że temat problemu ogolny.
Dzisiaj przyszla do mnie paka z 2 xami. W obudwu chyba padła bateria zegara bo za każdym razem po wpieciu do sieci elektrycznej przy 1 uruchomieniu pyta o date i godzinę.
W obu plomby nie naruszone. Czy warto zrywac je do wymiany baterii, czy olac temat?

Dwa. W jednej konsoli kiepsko wysuwa sie klapka płyty. Trzeba jej pomoc wyjsc wciskajac drutem w security hole :D zeby tacka się wysunela. Po tym zabiegu już smiga bez zarzutów za kazdym razem. Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze z wiekiem rozcoagnela się gumka (pasek klinowy) na silniku wysuwajacym tacke i sliska sie na kolku pasowym.
Idzie gdzies ten pasek kupic? Mysle ze wymienilbym go bez rozbierania konsoli przez szczeline tacki.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 90
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #4 dnia: Lutego 13, 2019, 22:57:00
No więc już wyjaśniam:

1. Xbox nie ma baterii do podtrzymania daty i godziny tylko kondensator. W wersjach od 1.0 do 1.5 były one wadliwe i po czasie się rozlewały, narażając konsolę na dalsze uszkodzenia. Jeśli u siebie masz takie objawy to czym prędzej rozkręcaj konsole i usuń kondensatory. Przy okazji zmień pasty na prockach, bo tutaj jest to rozwiązane tak samo jak w pecetach, więc pasta jest już dawno zaschnięta i nie spełnia już tak swojej funkcji jak powinna.

2. Problem z tacką to wręcz standard. Każdy mój Xbox miał z tym problem. W jednym udało mi się to w końcu rozwiązać. Otóż możesz spróbować wyciągnąć gumkę napędu i ją porządnie "wygotować". Polecam zalać ją w szklance z wrzątkiem i zostawić na dłuższą chwilę. Potem dobrze wytrzeć i jest szansa że podziała :D

PS: Nie musisz otwierać napędu "otworem awaryjnym". Wciśnij przycisk tacki napędu i gdy ten nie będzie chciał się wysunąć, klepnij konsolę od góry w miejscu gdzie jest napęd. Stary patent, działa na każdym moim Xboxie :D Poza tym napęd powinien otwierać się bez większych problemów, gdy w środku zostawisz jakąś płytę.

Offline pawloosw

• Major
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2019, 23:00:29
Dziekuje za łopatologiczne wyjaśnienie. :)
Czyli jutro wkretarka idzie w ruch. Ten kondensator trzeba wymienic rozumiem a nir calkiem usunac? Idzie dostac zamiennik o takiej samej wartosci? Z tym pukaniem w konsole to troche ryzykowne chyba zwazywszy ba fakt ze w konsoli siedzi hdd talerzowy?
Sprobuje patent z gotowaniem gumki. Jak nie pomoze z detki od rowera wytne pasek :D

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2019, 23:06:33
Ogólnie zaleca się po prostu usunięcie kondensatorów, ale jak zastosujesz dobry zamiennik to czemu nie? Te fabryczne były po prostu niskiej jakości, co naprawiono w wersji 1.6. Zamienny kondensator elektrolityczny dostaniesz bez problemu w typowym sklepie elektronicznym. Nie znam niestety jego parametrów, ale może odczytasz wartości oryginalnego.

Z wkrętarką pamiętaj że tutaj w ruch idą Torxy :D W środku są zwykłe "krzyżaki" :)

Nie masz jakoś mocno "pukać" konsoli, tylko delikatnie płaską dłonią klepnąć w obudowę tuż nad napędem. Dysk jest zaraz obok, więc się nie martw.

Paska z dętki nie dotniesz, no chyba że jesteś kozak :D Osobiście szukałem zamienników w innych napędach, czy to pecetowych, czy tych z x360 i często nie zgadzały się wymiary :/ Ostatecznie wygotowałem pasek i działa.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2019, 23:09:38 wysłana przez Quake96 »

Offline pawloosw

• Major
  • *
Odpowiedź #7 dnia: Lutego 13, 2019, 23:33:44
Hehe, za dzieciaka mielismy te zestawy blaszek z otworami (takie klocki konstrukcyjne made in zsrr ) i do wszystkich mechanizmow z silniczkami i kolami pasowymi wycinalismy paski z detek rowerowych. Spokojnie smigaly :D

Wywalenie kondensatora bedzie skutkowac tym ze i tak nie bedzie konsola zapamietywac daty i godziny bo jak rozumiem podtrzymanie tej pamieci bylo z wadliwego kondensatora?

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
  • SCEE™
Odpowiedź #8 dnia: Lutego 13, 2019, 23:40:00
Tak, stracisz podtrzymanie daty i godziny :)

Offline Atr3ju

Odpowiedź #9 dnia: Lutego 13, 2019, 23:45:53
Hehe gotowanie gumki w szklance  8) Zwykła gumka recepturka, dobrać nieco mniejszą niż oryginalna i napęd za każdym razem się otwiera.

A jak nie znajdziesz to idziesz do warzywniaka i bierzesz szczypiora z gumką :o

Mam 1.6 z podobno nowym kondensatorem, sprawdzałem go i trzyma date z godziną jakoś max 4 - 5 godzin z wyjętą wtyczką z prądu więc albo mnie gość oszukał że wymieniał albo tak już one mają, nie wiem. Bateria jest najlepszym wyborem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2019, 23:48:34 wysłana przez Atr3ju »

Offline pawloosw

• Major
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Lutego 13, 2019, 23:46:32
Ok, juz wyczytalem w internetach w jakich latach jakie wersje konsoli produkowali. Obie mam z 2002 roku. Wiec to beda 1.0. Mozna powiedziec - takie scph1002 psxowe hehe.
Szkoda mi tych plomb. Moze jednego rozdziewicze i ten kondensator wywale, a drugiego na polke, jako ekspozycja w oryginale...

Heh z rezepturka to akurat nie mam problemu, bo znalazlem niedawno reklamowke pelna recepturek :D

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
  • SCEE™
Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2019, 00:09:45
Zwykła gumka recepturka, dobrać nieco mniejszą niż oryginalna i napęd za każdym razem się otwiera.

Zwykła gumka recepturka ma nieco inny kształt, do tego jest zbyt elastyczna. Poza tym gumki recepturki po dłuższym czasie schną i się kruszą, więc nie ma to sensu.

Mam 1.6 z podobno nowym kondensatorem, sprawdzałem go i trzyma date z godziną jakoś max 4 - 5 godzin z wyjętą wtyczką z prądu więc albo mnie gość oszukał że wymieniał albo tak już one mają, nie wiem. Bateria jest najlepszym wyborem.

W 1.6 nie powinieneś mieć już problemu z kondensatorem, bo stosowano w nich lepszej jakości kondki. Ogólnie sprawdziłbym tylko dla spokoju jego stan, może akurat u ciebie jest z tym problem. Wiem, że mój drugi Xbox po zakupie wymagał ustawienia daty, ale był pewnie długo odłączony od prądu. Potem też nie trzymał ustawień, ale teraz już chyba jest okej. Sprawdzałem go przy okazji czyszczenia i był dobry. To w końcu kondensator, więc czasem może gubić datę, ważne żeby był "cały".

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #12 dnia: Lutego 14, 2019, 00:59:32
Trzymanie kilka godzin daty to norma, miałem tak z nówką klockiem prosto ze sklepu.

Offline daviiid

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #13 dnia: Maja 29, 2019, 08:29:45
Ja też wymieniałem kondensatorek do zegara i trzyma tylko kilka godzin , kupiony nowy w sklepie i parametry identyczne jak w orygoinale.
A co do gumowego paska  to moczę go we wrzątku 1 min i potem smaruję płynem do mycia naczyń po czym wypłukuje wodą i wycieram.
Płyn do mycia naczyń powoduje że gumka później nie schnie i się nie kruszy

SMF spam blocked by CleanTalk