"Czysty" Xbox 1.4 z padniętym HDD - Wymiana dysku.

Zaczęty przez Quake96, Grudzień 30, 2025, 20:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Siema :)

Wpadł mi w ręce Xbox 1.4 który nie był nawet dotychczas otwierany. Konsola zatem bez żadnych modów, ale niestety oryginalny dysk się "wysypał". Xbox wyświetla zazwyczaj kod 06, zdarzy się też 07 i bodaj 16. Jestem pewny że to uszkodzony HDD, bo to samo dzieje się po przerzuceniu do innego, zmodowanego Xboxa.

No właśnie. Oprócz tej konsoli mam na przykład Xboxa 1.0 z jakimś chipem XChanger, a przynajmniej takie menu odpala się po starcie. Po wpięciu do niego tego walniętego HDDka, konsola odpala te menu chwilę dłużej, w rogu mignie jakiś komunikat o błędzie (choć chyba nie zawsze) i o ile próba zabootowania customowego BIOSu i płytki z autoinstallerem nadal kończy się błędem 06, to w opcjach startowych chipa mogę teoretycznie odczytać klucz HDD:

I na tym kończą się moje możliwości...

Mam też luzem ze dwa dyski do Xboxa, których mógłbym użyć do podmiany. Podłączyłem na próbę jeden do zachipowanego Xboxa i da się na nim odpalić autoinstaller. Tylko jak wpisać w niego ten klucz HDD ze zdjęcia?

Jakie mam ewentualnie inne, ale możliwie proste opcje? O chipie wiem, ale nie jestem w stanie tego raczej sam polutować, poza tym dochodzi koszt chipa. Myślałem o TSOP flash ale szybko odkryłem ze bez sprawnego HDD nici z tego.

Jakieś pomysły?

Przyznam że się trochę zdołowałem, bo niedawno nagle padł mi RAM w poprzednim 1.4, więc "tanio" kupiłem niby to uszkodzonego Xboxa który miał się uruchamiać ale nie wysuwać tacki napędu, a wyszło że napęd otwiera się bez problemu ale dysk trup...

alf

Wywołaj do tablicy @psmaniac , on jest tu forumowym królem Xboxa, zjadł na tych konsolach zęby.

Zakładam, że najłatwiejszą opcją na przywrócenie tego do żywych byłoby wlutowanie modchipa który pominąłby mechanizm 'zakluczania'/'odkluczania' dysku i pozwolił na swobodną wymianę na nowy dysk bez zakluczania.

Inna opcja to - jeżeli faktycznie znasz klucz tego dysku (jeżeli to ten ze zdjęcia) - to wzięcie nowego dysku, przygotowanie go pod Xbox Classic i zakluczenie znanym kluczem. Kiedyś jak zmieniałem dysk w swoim Xbox Classic (chyba ten który masz ode mnie), to pamiętam że ze starego dysku wyciągałem ten klucz by nowy dysk nim zakluczyć.

Quake96

No fajnie fajnie tylko jaki program pozwoli na wpisanie dowolnego klucza?

alf

Cytat: Quake96 w Grudzień 30, 2025, 21:44No fajnie fajnie tylko jaki program pozwoli na wpisanie dowolnego klucza?

Klucz się chyba z pliku wczytywało w programie którym się 'przygotowywało' nowy dysk. Pamiętam to jak przez mgłę bo robiłem to dawno temu. Całe to narzędzie przypominało trochę DOSa.

psmaniac

Ja bym na twoim miejscu przełożył na chwile chipa i zrobił sotmoda. Chip usuwasz i po ptokach.

Później TSOP. Dwa małe luty tylko.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Quake96

Dobra ale zakładając że zrobię jak piszesz tj. przelutuję chip i zrobię softmod na nowym dysku, to jak potem zablokuję ten nowy dysk kluczem z płyty głównej?

psmaniac

Cytat: Quake96 w Grudzień 30, 2025, 23:25Dobra ale zakładając że zrobię jak piszesz tj. przelutuję chip i zrobię softmod na nowym dysku, to jak potem zablokuję ten nowy dysk kluczem z płyty głównej?
Tak. Odpal w installerze xblast, odblokuj dysk, zainstaluj softmoda, wróć do xblast, zablokuj i wyciag chip. Tsop to ja ci wytłumaczę, proste jest.
Chip to musisz lut zrobić na nowej płycie. Też wytłumacze.
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Quake96

Dobra, mam już obrany jakiś kierunek. Chcę kupić chip Alladin, bodaj XT+ czy coś tego typu, no mniejsza o szczegóły :P Jest na Allegro gość, który oferuje gotowe chipy z zestawem "pin headerów" do wlutowania i ma też możliwość wrzucenia BIOSu. Wlutem zajmie się mój brat, który stwierdził że bez problemu mi to ogarnie, więc przy okazji dam mu też trzy kondensatory do wymiany, bo te jak przystało na Xboxa są trochę napompowane :D

No, chyba że ktoś z was miałby "po taniości" jakiś chip do Xboxa? Wymagań nie mam absolutnie żadnych, nie obchodzą mnie jakieś funkcje, konkretne modele i tak dalej. Chcę tylko gotowy chip, który wlutuję i z marszu będę mógł włożyć nowy dysk, płytkę z autoinstallerem i wrzucić na konsolę UnleashX. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.