Aktualności

Początki Xboxa w Polsce

Janusz · 9093

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Grudnia 19, 2016, 22:10:20
Jest na pokładzie Strefy ktoś kto nabył pierwszego Xboxa jakoś tuż po jego europejskiej premierze? Zastanawia mnie ile trzeba było za niego wyłożyć. Zbieram materiał do nowego wpisu i mam z tym trudność. Mówmy o roku 2002, a w nim konsola wciąż nie miała swojego dystrybutora u nas. Ciekawe bo przecież Microsoft Polska istniało. To już Nintendo szybko ogarnęło ten temat.

Online SALADYN

Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 19, 2016, 23:15:38
Mówmy o roku 2002, a w nim konsola wciąż nie miała swojego dystrybutora u nas. Ciekawe bo przecież Microsoft Polska istniało.
Pamiętam teksty z PSX Extreme z tego okresu. Ponoć polski oddział Microsoft ignorował całkowicie fakt istnienia tej konsoli. Pewnie jakieś odgórne polecenie które miało zapobiec dezinformacji gdy przyjdzie pora na europejską premierę i kampanię reklamową. Premiera na starym kontynencie też raczej niewiele zmieniła w naszym kraju skoro nawet przy okazji X360 gracze musieli się uciekać do kontrowersyjnych akcji z piractwem w tle które nieraz brzmiały jak szantaż.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 19, 2016, 23:23:23
Że ignorował to wiem, ale Microsoft inwestował tyle kasy w Xboxa, że nie rozumiem czemu nie chciał pozyskać innych rynków niż UE. Nie wiem na co ta kasa w sumie szła przy takiej polityce. Wiem, że bazowali na Stanach Zjednoczonych, ale w Europie przy lepszym podejściu mogli ugrać zdecydowanie więcej. Polska nie była wtedy takim kopciuszkiem jak w czasach PSXa. Poza tym Microsoft miał swoją bazę u nas z której mógł skorzystać. Zresztą debiut Xboxa w Europie to w ogóle nieporozumienie.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 19, 2016, 23:41:52
Z chęcią poczytałbym o tułaczce pierwszego Xa w Polsce. Gdy graliśmy na Szarakach patrząc płaczliwie na PS2, długo potem czytaliśmy o jakiejś konsoli z Microsoftu. Najczęściej kwitowane było to czymś w stylu 'po co jak i tak gry są takiej same jak na komputerze, juz lepiej plejkę dwójkę kupić'. Po za tym dziwny hejt, bo to 'biedniejszy pecet'. Na tle informacji od Sony, Xbox był dziwaczną ciekawostką. Po kupnie niedawno- szkoda bo totalnie niedoceniona konsola.

Online SALADYN

Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 20, 2016, 00:09:17
Amerykanie skupili się na rynku amerykańskim bo liczyli (i w sumie to się udało patrząc na późniejszy sukces X360) na patriotyzm swoich rodaków. Poprzednie generacje konsol które rządziły tamtejszym rynkiem byłe przecież markami Japońskimi więc nie dziwię się że zdecydowaną większość sił skierowali najpierw na swoje podwórko gdzie mieli realną szansę z impetem wbić się na rynek zwłaszcza że akurat zabrakło Segi w tym wyścigu o klienta. To był nowy układ sił i nie dziwi mnie olanie Europy która miała zaplecze logistyczne ale znikomą bazę potencjalnych odbiorców. Takie celowe oddanie pałeczki w pierwszej rundzie żeby w drugiej mocniej przyłożyć.

Offline akir

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: akir
Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 20, 2016, 07:36:29
Zapewne bali się naszego piractwa.  Obawy mieli dobre Polacy przyczynili się do złamania tego sprzętu. Dzięki temu stała się najlepszą konsola w historii.  Około  2003 roku zobaczyłem xboxa u kolegi,  grafika zwróciła moja uwagę.  Kontroler jednak odrzucal wersja balloon mega wielka

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Online SALADYN

Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 20, 2016, 09:20:24
O właśnie, poziom piractwa w europie wschodniej też z pewnością wpłynął na takie a nie inne postępowanie M$ w naszym kraju.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 20, 2016, 10:29:52
A może Microsoft nie przykładał po prostu większej uwagi do innych rynków niż USA? Poza tym może też nie mieli zamiaru wojować w kosą jaką było wydane rok wcześniej PS2? Też stoję dalej za tym, że dużo robiły opinie, które były serwowane podczas gdy rządziło PS2 - a że to Microsoft, a że to ma architekturę 1:1 PCtową i ogólny zalew śmiechu on fanbojów. Bo jakże inaczej - konsola sprzętowo miażdżyła PS2, pisanie gier na nią (albo portowanie :P) było łatwiejsze. Gry startowe też nie były padlinami..
I w sumie sprzedaż też była o naparstek większa niż Gamecuba - a Nintendo konsolą nie debiutowało. Nie ma co - gdyby nie ostro i na maksa przetarty szlak PSXem... To byłoby megaciekawie ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2016, 14:23:29 wysłana przez hankie »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 20, 2016, 14:50:35
O właśnie, poziom piractwa w europie wschodniej też z pewnością wpłynął na takie a nie inne postępowanie M$ w naszym kraju.

Ten argument był dobry w czasach PSXa, ale w szóstej generacji już mniej się liczył. GameCube miał dystrybutora od początku, nawet dwóch. PlayStation 2 wiadomo. Poza tym mówimy o początkach tych konsol, a wtedy chyba żadna nie była złamana. Microsoft z tego co czytałem tracił na kwartał 170mln dolarów dokładając do Xboxa, a mimo to miał w planach inwestować dodatkowe 2mld. Wiadomo, zaczynali od zera, więc jak ktoś wspomniał trzeba było przetrzeć szlaki i coś zbudować. Ciekawi mnie tylko na co szła ta kasa. W zasadzie ogarnięcie dystrybutora powinno być jednym z pierwszych kroków. Nie twierdzę, że to by wiele dało, ale zdziwiło mnie, że tego w Polsce nie było.

Tak jak @hankie przytoczył sam pamiętam tą ostrą kampanię anty Xbox'ową w polskiej prasie, zwłaszcza w PSX Extreme choć i w Neo Plus krzywo na niego patrzyli czasem z racji braku dystrybucji. Sam się nigdy nie interesowałem tym sprzętem, tak mi się mózg wyprał tym, że to drugi PC, że ma dysk, że oferuje funkcje sieciowe itp. Teraz by tak o każdej konsoli trzeba powiedzieć.

Offline xzer0

Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 20, 2016, 15:20:24
Piractwo w 6 generacji było w Polsce wszędzie. Trzymało się to jeszcze po rynkach do 2007 roku - czyli ostatnich tchnień ps2. Pamiętam że piraty były droższe wtedy niż używki na ps3 teraz heh.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 20, 2016, 15:29:06
Teraz by tak o każdej konsoli trzeba powiedzieć
Czyli jakby nie patrzeć - ciśnie się, że stary Kloc naprawdę nawet mimo swojej spektakularnej nieporadności (brzydki, mało znany PC w małym pudle) był naprawdę 3/4 kroku przed konkurencją ;) I można narzekać, że teraz konsolki mają dyski, systemy, update'y - ale cóż... w tą stronę to poszło.

PSX wyrył ścieżkę szeroką jak lotnisko - i Sony zasłużyło sobie - bo to otworzyło i spopularyzowało wysokiej jakości rozrywkę video. Ale gdyby tak nie było? :> Może Sega by nie padła? Może Xbox gryzłby się z Nintendo? :)

Online SALADYN

Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 20, 2016, 15:49:40

Ten argument był dobry w czasach PSXa, ale w szóstej generacji już mniej się liczył. GameCube miał dystrybutora od początku, nawet dwóch. PlayStation 2 wiadomo. Poza tym mówimy o początkach tych konsol, a wtedy chyba żadna nie była złamana.
Ale zawsze mogli zakładać że konsola szybko zostanie złamana co przy raczkującym dopiero internecie inwigilującym legalność systemu byłoby katastrofą dla dystrybucji gier które ciągną ten biznes. Paradoksalnie łatwość piracenia mogłaby pomóc konsoli w debiucie na starym kontynencie, do dzisiaj krąży plotka że niby sony olewało lepsze zabezpieczenie ich dwóch pierwszych konsol żeby zdominować rynek dzięki łatwemu dostępowi do tanich piratów. W Microsoft ktoś pewnie przekalkulował bilans ewentualnych zysków i strat w takiej sytuacji i podjął taką a nie inną decyzję.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2016, 15:53:17 wysłana przez SALADYN »

Offline akir

• Kapral
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 20, 2016, 17:05:43
Wątpię żeby specjalnie nie stawiali na Zabezpieczenia.  (Moim ZDANIEM) Jak wiadomo w kolejnej generacji x360 przejął pałeczkę i dowodził przez lata. więc zły wybór lub świetny start  x360 nie pozwolił dominować sony.  Dopiero w tej generacji sony odbiło się i zajęło 1 miejsce na podium.  Microsoft stara się odzyskać pozycje lecz może jedynie gonić jak to robiło ps3 za xboxem 360. Zapewne to już tylko przypuszczenia nowa generacja tym dokładnie jest Scorpio... 

« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2016, 17:07:19 wysłana przez akir »

Online SALADYN

Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 20, 2016, 18:15:46
Też w to wątpię, wydaje mi się że po prostu nie opłacała się nikomu bardziej agresywna walka z piractwem. Efekt znikomy a koszty wysokie.

X360 start miał baaaardzo słaby. Ledwo kilka gier i konsole które po wyjęciu z pudełka nie działały a jeśli już to psuły się nagminne lub mieliły płyty. Jednak ostatecznie X360 przewagę zyskał tańszym sprzętem, łatwością programowania gier, exami i agresywną kampanią reklamową. Nie bez zasług jest tu jego poprzednik który przetarł szlag dla M$ i zapewnił gotową bazę odbiorców czekających na już znane im gry.

Offline akir

• Kapral
  • *
Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 20, 2016, 18:55:56
Same konsole na początku,  były mega awaryjne to fakt.  Mówi się  o 50% myślę jednak ze było ich więcej.  Dlatego Microsoft zrobił piękny ruch 3 lata gwarancji na 3rod. Jednostki dopracowane takie jak jasper będą działać jeszcze długi czas.
Sony też miało duży problem z jakością swoich konsol,  lecz nie mówiło się o tym tak głośno jak o xboxie. 

SMF spam blocked by CleanTalk