O właśnie, poziom piractwa w europie wschodniej też z pewnością wpłynął na takie a nie inne postępowanie M$ w naszym kraju.
Ten argument był dobry w czasach PSXa, ale w szóstej generacji już mniej się liczył. GameCube miał dystrybutora od początku, nawet dwóch. PlayStation 2 wiadomo. Poza tym mówimy o początkach tych konsol, a wtedy chyba żadna nie była złamana. Microsoft z tego co czytałem tracił na kwartał 170mln dolarów dokładając do Xboxa, a mimo to miał w planach inwestować dodatkowe 2mld. Wiadomo, zaczynali od zera, więc jak ktoś wspomniał trzeba było przetrzeć szlaki i coś zbudować. Ciekawi mnie tylko na co szła ta kasa. W zasadzie ogarnięcie dystrybutora powinno być jednym z pierwszych kroków. Nie twierdzę, że to by wiele dało, ale zdziwiło mnie, że tego w Polsce nie było.
Tak jak @hankie przytoczył sam pamiętam tą ostrą kampanię anty Xbox'ową w polskiej prasie, zwłaszcza w PSX Extreme choć i w Neo Plus krzywo na niego patrzyli czasem z racji braku dystrybucji. Sam się nigdy nie interesowałem tym sprzętem, tak mi się mózg wyprał tym, że to drugi PC, że ma dysk, że oferuje funkcje sieciowe itp. Teraz by tak o każdej konsoli trzeba powiedzieć.