Aktualności

Początki Xboxa w Polsce

Janusz · 9092

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 20, 2016, 18:56:26
Xbox też miał fatalny start, przynajmniej w Europie. Tyle że bardziej związane było to z polityką Microsoftu, a nie z wadliwością samej konsoli. Swoją drogą konsolę szybko zastąpiono Xbox 360. W zasadzie w 4 lata od premiery w USA. W Europie to było 3,5 roku. Tu dopiero widać jaką porażką jest WiiU. Xbox w 4 lata startując od zera sprzedał się w 24 milionach egzemplarzy konsol, a WiiU może dobije do 14.

Offline akir

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: akir
Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 20, 2016, 19:02:24
Nintendo nie ma nawet przedstawiciela w Polsce. Za artykuły reklamujące Nintendo każą sobie płacić pff. Marka xbox wybiła się jak dla mnie super piractwem,  mega przyjemnym xbmc.  Możliwości emulatorow i niezależnych aplikacji.  Więc zapetlajac nie można mówić że na piractwo jest takie złe dla producenta sprzętu.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2016, 19:03:55 wysłana przez akir »

Offline SALADYN

Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 20, 2016, 20:55:02
Xbox też miał fatalny start, przynajmniej w Europie. Tyle że bardziej związane było to z polityką Microsoftu, a nie z wadliwością samej konsoli. Swoją drogą konsolę szybko zastąpiono Xbox 360. W zasadzie w 4 lata od premiery w USA. W Europie to było 3,5 roku.
Ano właśnie, nie dość że krótko to jeszcze podobnie jak szaraka którego z dnia na dzień zostawiono na lodzie w kwestii softu. Żadnych nowych zapowiedzi, wyszło co miało wyjść i cała para poszła w nowy sprzęt. Pamiętam że krótko po czy przed premierą X360 szychy z M$ na pytanie czemu już niczego nie ma starego Xboxa odpowiadali wprost że ta konsola była dla nich eksperymentem na przyszłość który właśnie rozwijają. Plany odnośnie swoich poczynań mieli więc już ustalone na lata z góry.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 20, 2016, 23:01:36
To tymbardziej widać, że Mikromięccy są bardziej cwani niż się wydaje. Bo zauważcie, iż trochę kasy wpadło, więcej niż GC sprzedano, a tak naprawdę był to debiut, eksperyment, PC w pudelku po butach (??) :)

Offline SALADYN

Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 21, 2016, 00:31:59
Na to wygląda aczkolwiek eksperyment im się wysypał przy okazji Xone bo zbytnio uwierzyli w siłę marki. W obecnej generacji startowali z pozycji przeciwnika który stoczył pojedynki z dwoma gigantami branży naraz i co prawda nie wyszli z nich jako zwycięzca ale ktoś kto solidnie zamieszał i z kim trzeba się liczyć. Paradoksalnie więc sytuacja się powtórzyła, M$ na własne życzenie skazał się na doganianie konkurencji jak wcześniej Sony.

Offline SALADYN

Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 21, 2016, 11:34:29
Pojechaliśmy nieźle z tematem. Miało być o pierwszym Xboxie a skończyliśmy na historii całej marki i jej sukcesach/porażkach.

Jest na pokładzie Strefy ktoś kto nabył pierwszego Xboxa jakoś tuż po jego europejskiej premierze? Zastanawia mnie ile trzeba było za niego wyłożyć.
Pogrzebałem trochę w starych magazynach. W numerze 53 PSX Extreme jest krótka relacja premiery konsoli która odbyła się w Nowym Jorku 15 listopada 2001r. Amerykańska cena wynosiła wtedy 300 dolarów.
W numerze 56 z kolei można przeczytać co nieco o europejskiej premierze konsoli z 14 marca 2002r. Jej oficjalna cena w UE wynosiła wtedy 479€ co po przeliczeniu na złotówki w tamtym okresie wynosiło ~1780zł, koszt premierowych tytułów to z kolei 69€ (~250zł). W tym samym tekście znajduje się ponoć oficjalne stanowisko polskiego oddziału Microsoft że w naszym kraju konsola zacznie być oficjalnie dystrybuowana od jesieni tego samego roku.

Niestety to jedyne posiadane przeze mnie czasopisma z tego okresu na który akurat przypadał kryzys w graniu. Nie mam więc jak zweryfikować ile za konsolę życzyły sobie mniejsze sklepy sprowadzające sprzęt na własną rękę z zachodu europy.
Jest tu jakaś dobra duszyczka z makulaturą do sprawdzenia reklam ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2016, 11:45:58 wysłana przez SALADYN »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 21, 2016, 14:45:07
Sporo już ustaliłem. Akurat mi się przyda do jednego artykułu, który się tworzy. Ogólnie to dystrybutor dopiero pojawił się w 2004 roku. Co do cen to poza początkiem były podobne do PS2. Cena startowa konsoli to faktycznie 479€, ale w miesiąc zbili ją do 299 euro. Dla tych co nabyli drożej zaoferowano dwie gry za free tylko trzeba było dosłać paragon, więc jakoś z tego wybrnęli.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 21, 2016, 17:47:41
Dla tych co nabyli drożej zaoferowano dwie gry za free tylko trzeba było dosłać paragon, więc jakoś z tego wybrnęli.

Jakoś? Hmm, nawet sobie nie wyobrażam takiej akcji teraz ;P Kurka taka 'uczciwość' i fair w tych czasach? :)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 21, 2016, 19:24:18
Z tym fair bym nie przesadzał i faktycznie "uczciwość" najlepiej wygląda chyba w cudzysłowie ;) Do tego też trochę piłem z tym startem w Polsce, ale podobnie chyba wyglądało to w całej Europie. Wydaje mi się, że akurat przy odrobinie zaangażowania na poziomie z USA, ta konsolka mogłaby się sprzedać dużo lepiej. Nie miałem czasu prześledzić historii dogłębnie bo akurat to nad czym siedzę nie ma związku, ale skoro w Europie za konsolę na starcie trzeba było dać 299 dolarów to nie wiem jaki przelicznik nimi kierował by w Europie dowalić 479 euro. Mało atrakcyjna cena zwłaszcza, że PS2 kosztowało po majowej obniżce 299 euro ;) Szybko chyba sobie zdali z tego sprawę i stąd ta akcja z grami, inaczej byliby chyba kompletnie skreśleni na Starym Kontynencie. Zresztą z tego co zaobserwowałem to Gacek i Nintendo wymuszały an początku obniżki u konkurencji i chwała im za to. 

Offline frezz

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #24 dnia: Marca 04, 2020, 02:15:01
Sporo już ustaliłem. Akurat mi się przyda do jednego artykułu, który się tworzy. Ogólnie to dystrybutor dopiero pojawił się w 2004 roku. Co do cen to poza początkiem były podobne do PS2. Cena startowa konsoli to faktycznie 479€, ale w miesiąc zbili ją do 299 euro. Dla tych co nabyli drożej zaoferowano dwie gry za free tylko trzeba było dosłać paragon, więc jakoś z tego wybrnęli.
Wow, super czyta się ten kawałek historii. Odgrzewam go z ciekawości czy artykuł o którym wspomniał @Bodzio powstał i czy może ktoś jeszcze coś pamięta, ja niestety styczność z klasykiem miałem dopiero około 2007 roku, kupiłem zmodowany na rynku w Szczecinie, mam jeszcze plomby gwarancyjne firmy która go przerabiała  ;D co potwierdza, że piractwo było na bardzo wysokim poziomie.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #25 dnia: Marca 04, 2020, 08:23:59
piractwo było na bardzo wysokim poziomie.
Takie czasy ;) A pamiętasz jakie gry na start kupiłeś, albo ile cebulionów wtedy kosztował jak już kilkuletnia używka?

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #26 dnia: Marca 04, 2020, 19:32:43
Odgrzewam go z ciekawości czy artykuł o którym wspomniał @Bodzio powstał

Powstał i pojawił się w sieci niewiele później ;) https://strefapsx.pl/ceny-konsol-w-polsce-w-latach-1996-2006/

Offline frezz

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #27 dnia: Marca 05, 2020, 23:12:06
piractwo było na bardzo wysokim poziomie.
Takie czasy ;) A pamiętasz jakie gry na start kupiłeś, albo ile cebulionów wtedy kosztował jak już kilkuletnia używka?

Chyba jednak trochę wcześniej kupiłem tego xboxa bo w 2006 roku, data na tej plombie jest dla mnie nie jasna. Jest to data założenia plomby czy końca ważności? Sorki ale się nie znam :P Btw. data na konsoli to 11.06.2005.

Co do gier, to wszystkie piraty bo konsola przerobiona fifa 06(mundial), PES 05, GTA San Andreas, Medal of Honor: European Assault, Just Cause (chyba z czasem kupilem), Halo (oryginał na urodziny dostałem) ahh fajne gierki :) Naprawie CD-rom i znowu pogram.

Całą kase ze skarbonki na niego wydałem, a takie rzeczy człowiek pamięta haha bo to było 600 z hakiem, co się w jakiś sposób
pokrywa z artykułem Bodzia.

Odgrzewam go z ciekawości czy artykuł o którym wspomniał @Bodzio powstał

Powstał i pojawił się w sieci niewiele później ;) https://strefapsx.pl/ceny-konsol-w-polsce-w-latach-1996-2006/

Dzięki, zaraz sobie poczytam :)

Offline Atr3ju

Odpowiedź #28 dnia: Marca 06, 2020, 07:32:57
Plombe wystawia się z datą zakończenia czyli od kwietnia 2006 minus 2 - 3 lata to będzie 2003-2004 na moją logike.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #29 dnia: Marca 06, 2020, 21:50:46
U mnie w mieście jak kupowałem ps2 w epoce to koleś naklejał plombę z datą zakupu. Myślę, że to kwestia podejścia sprzedającego. Każdy ma inne plomby i swój sposób kodowania.

SMF spam blocked by CleanTalk