Aktualności

Konsola Xbox Classic

Atr3ju · 48185

Offline Atr3ju

dnia: Listopada 28, 2017, 10:56:18
Myślałem że wytrzymam z PS1, PS2 i PS3 ale chyba ciekawość lub chęć posiadania tego retro sprzętu nie daje mi spokoju. Praktycznie nic nie wiem o Xbox Classic, nie znam modelów, rodzajów gamepadów, przeróbek, rodzajów kabli do TV, nie wiem nic. Chciałbym upolować jakiegoś ciekawego Xa bo widzę że ich już mniej od PS1 na allegro więc za jakiś czas będzie to unikat na skale Amigi. Oczywiście interesuje mnie rodzaj przeróbki który pozwoli odpalać kopie. Ogólnie co możecie powiedzieć o tej platformie, czy warto wkładać kasę ? Nie jestem żadnym kolekcjonerem więc interesują mnie tylko i wyłącznie ciekawe gry do ogrania których nie ma na PS. Chyba czasami zaczynam za mocno wspominać pierwsze HALO które mnie zaczarowało i to też powód dla którego interesuje mnie ten czarny klocek a do tego nigdy nie trzymałem tego pada który jak każdy mówi jest zdecydowanie lepszy od dualshocka. Pytałem już na forum xboxa ale tam to chyba każdy już zapomniał o Xbox Classicu.

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2017, 11:13:10
Myślałem że wytrzymam z PS1, PS2 i PS3 ale chyba ciekawość lub chęć posiadania tego retro sprzętu nie daje mi spokoju. Praktycznie nic nie wiem o Xbox Classic, nie znam modelów, rodzajów gamepadów, przeróbek, rodzajów kabli do TV, nie wiem nic. Chciałbym upolować jakiegoś ciekawego Xa bo widzę że ich już mniej od PS1 na allegro więc za jakiś czas będzie to unikat na skale Amigi. Oczywiście interesuje mnie rodzaj przeróbki który pozwoli odpalać kopie. Ogólnie co możecie powiedzieć o tej platformie, czy warto wkładać kasę ? Nie jestem żadnym kolekcjonerem więc interesują mnie tylko i wyłącznie ciekawe gry do ogrania których nie ma na PS. Chyba czasami zaczynam za mocno wspominać pierwsze HALO które mnie zaczarowało i to też powód dla którego interesuje mnie ten czarny klocek a do tego nigdy nie trzymałem tego pada który jak każdy mówi jest zdecydowanie lepszy od dualshocka. Pytałem już na forum xboxa ale tam to chyba każdy już zapomniał o Xbox Classicu.

Jedna z moich ulubionych konsol. Przedłużenie życia firmy SEGA, dla mnie przez pewien czas nieoficjalny spadkobierca Dreamcasta. Potężna jak na tamte czasy maszyna, która oprócz ciekawych exów ma multiplatformy miażdżące wersje z PS2. Do tego możliwość wgrania multum emulatorów sprawia, że takich Xboksów trzeba mieć co najmniej pięć, w zapasie, gdyby coś w przyszłości padło.

Sprzęt praktycznie niezniszczalny, bezawaryjny, cud miód i orzeszki, do tego tani jak barszcz.
Jeśli pad, to tylko wersja S. Jeśli kabel, to tylko RGB zapięty pod TV CRT (chociaż da się componentem pod HDTV, ale według mnie to nie ma sensu). Przeróbki? Są softmody, ale lepiej mieć jednak chipa - łatwiej wtedy o wymianę dysku, którego można napakować emulatorami i zrzucić nań gry z płytek. Kompatybilność 100%. Jeśli chodzi o wygodę odpalania rzeczy z dysku, to jednak Xbox jest kilka klas wyżej niż PS2.

Offline xzer0

Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2017, 11:44:29
W swojej karierze zrobiłem 2 xboxy na tip top. Powiem że konsola ma potencjał. Nie trzeba skupywać starych szrotów, bo konsola emuluje wszystko do n64 i psx. Gier na samego xboxa jest sporo. Modyfikacje..... bajka, 128 ram, porty usb, vga port i lecisz. Przeróbka? TSOP załatwia wszystko. Jedna z lepszych konsol.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2017, 11:45:49
Pad moze wygodniejszy niz ten od ps2 - ale to zalezy do jakich gier.
Jezeli chodzi o wyscigi i fps - tak, jest wygodniejszy. Ma L i R zrobione na triggerach tak jak pad od xbox 360, zatem mozna sterować siłą nacisku pedału gazu w wyścigach samochodowych.
Co do bijatyk - moim zdaniem tak jak pad od xbox 360 - nie nadaje sie zbytnio. Głównie ze względu na okrągły krzyżak. Ciężko precyzyjnie na tym wklepać serię kierunków.

Co do gier, warto go mieć ze względu na horrory:
 Project Zero
 Project Zero 2: Director's Cut
Te dwa tytuły w porównaniu ze swoimi odpowiednikami na ps2, na xboxie wypadają dużo lepiej (pod względem oprawy audio wizualnej oraz zawartosci - wersje na xboxa miały dodatkowe tryby i scenariusze).

W FPSy fajnie się na nim gra:
 Medal of Honor Frontline
 Medal of Honor Rising Sun
 Call of Duty Finest Hour
 Wolfenstein (ta gra na xboxie bije na głowe swój odpowiednik na ps2)
 Far Cry Instincts

Eksluzywny horror na Xboxa warty uwagi:
Call of Cthulhu.

I tak jak powiedzial JAPONIEC, Xbox jest przedłużeniem żywota Dreamcasta (widać to nawet po designie pada - porównaj kolory przycisków funkcyjnych oraz fakt że obie konsole implementowały slot na karty pamieci w padzie).
Zatem znajdziesz na nim sporo ciekawych bijatyk 2D (Marvel vs Capcom 2, King of Fighters, SNK vs Capcom itd.) oraz 3D (Urien zachwala Dead or Alive Ultimate, ciekawe jest równiez DOA 3, Soul Calibur 2 itd.).

Na dodatek Shenmue 2 w wersji na Xboxa posiada angielski dubbing, podczas gdy wersja na Dreamcasta japoński (Microsoft wykupił prawa na wyłączność od niebieskich).
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2017, 11:55:59 wysłana przez alf »

Offline repip

Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2017, 11:53:38
Oprogramowanie: W przeróbkach nie jestem biegły więc nic sensownego nie doradzę, choć xbox na koxie potrafi emulować niemal wszystkie 8 i 16 bit maszyny + kilka więcej i może Ciebie to zainteresuje.

Sprzęt: Co do modeli to tam też raczej filozofii nie ma, weź jakiś z jak największym dyskiem i tyle, patrz jednak na pada, najlepiej by był to ten późniejszy robiony pierwotnie z myślą o Japonii, czyli ten mniejszy, ten wielki (na fotkach od razu poznasz) jest ponoć strasznie niepraktyczny i niewygodny. W odróźnieniu od Japońca ja nie jestem konserwatystą i powiem odwrotnie - od razu wal w kabel component jak masz LCD, a obraz będzie przepiękny, to najsilniejsza maszyna tej generacji i od razu to poznasz! W odróżnieniu od Wii i PS2 nie musisz nic w ustawieniach zmieniać, Xbox od razu wszystko wykrywa i się ustawia. Chyba że masz CRT i na nim grasz, to wtedy wiadomo.

Gry: Ja mam Xboxa dopiero od tego roku, wcześniej miałem DC/PS2/GC z mnóstwem gier więc interesuje mnie podobnie jak Ciebie głównie to co Xbox ma do zaoferowania innego niż konkurencja. Nie wiem kiedy a makumator wręcz zawalił mnie już grami, mam ok 20 tytułów a wciąż przychodzą paczki z nowymi Fable/Sudeki/KOTOR/Blinxy/VooDoo Vince/RalliSport Challenge x2/Riddick/Halo/Forza/JSR Future/Amped x2/Toe&Joe/Panzer Dragon/Conker - jest tego masa + niemal każda gra multiplatformowa na Xboxie chodzi i wygląda po prostu lepiej niż na PS2.

Kasa: Ceny gier? Bardzo podobne do PS2, czyli najtaniej jak się da. Cena samej konsoli? Za 150 znajdziesz już uczciwy model, często widziałem też w lombardach jeśli ci nie przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2017, 12:01:11 wysłana przez repip »

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #5 dnia: Listopada 28, 2017, 12:12:47

od razu wal w kabel component jak masz LCD, a obraz będzie przepiękny, to najsilniejsza maszyna tej generacji i od razu to poznasz! W odróżnieniu od Wii i PS2 nie musisz nic w ustawieniach zmieniać, Xbox od razu wszystko wykrywa i się ustawia.

Tu niestety nie jest tak różowo - konsolę trzeba przełączyć na tryb video NTSC i zapisać zmiany w eepromie.
Jest do tego oczywiście aplikacja (Enigmah Videomode Switchdisc), więc całość zajmuje moment, ale trzeba przerabiać konsolę. Po prostu sprzęty PAL nie obsługiwały sygnału HD (software'owo, sprzętowo nie ma różnic).

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2017, 12:14:44
By u nas więcej Xów było, gdyby PS2 nie zamiatał tak rynku ? Gdyby nie przeszkadzało Ci, że część tytułów to gry z PCta (chociaż to może być jeszcze zaleta, jeśli masz sentyment do gier z czasów Pentium III) to Xbox pokaże Ci się jako mocna, wielofunkcyjna (nawet po softmodzie) i raczej bezawaryjna konsola z bądź co bądź bogatą biblioteką gier. I ma naprawdę osobliwe exclusivy.

Ceny gier, jak pisali poprzednicy – tak jak PS2, nawet czasem taniej. U mnie lokalnie jak do sklepu z grami dowiozą jakiś worek gier, to czasem zejdą i po 6-7 zł w pakiecie mogę chwycić ;) I też myślę, że za jakiś czas to czarne wielkie pudło będzie bardziej wartościowe.

Nie daj się nabrać, że kosnola z softmodem jest droższa o 5 dych ‘bo ma softmoda’ – to tak jak PSP i Wii, samemu się ogarnia, fajnie mieć gry na dysku, bez ruszania półek z pudełkami. Kultura korzystania z contentu na HDD chyba najwyższa z generacji.

Offline repip

Odpowiedź #7 dnia: Listopada 28, 2017, 12:16:51
@Japoniec - widać ja już miałem to przerobione bo kupiłem "obrobioną" konsolę i nic nie musiałem robić

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #8 dnia: Listopada 28, 2017, 12:17:42
Nie daj się nabrać, że kosnola z softmodem jest droższa o 5 dych ‘bo ma softmoda’ – to tak jak PSP i Wii, samemu się ogarnia, fajnie mieć gry na dysku, bez ruszania półek z pudełkami. Kultura korzystania z contentu na HDD chyba najwyższa z generacji.

Samemu się ogarnia, ale trzeba robić hotswapa (odpinanie/wpinanie dysku na odpalonej konsoli), niektórzy się boją prądu, inni nie mają już starego komputera z interfejsem IDE (na tych zapinanych przez USB bym nie ryzykował).

Ale faktem jest, że jak bym miał komuś płacić za przeróbkę, to tylko i wyłącznie chipową.

Offline repip

Odpowiedź #9 dnia: Listopada 28, 2017, 12:25:45
Pytałem już na forum xboxa ale tam to chyba każdy już zapomniał o Xbox Classicu.

No widzisz, a na strefiePSX otrzymałeś szybko i dużo informacji ;).

Offline gumislav

Odpowiedź #10 dnia: Listopada 28, 2017, 19:28:52
Ze swojej strony polecam dla zabawy i satysfakcji zrobić sobie softmoda. Prosta sprawa. Zdejmujesz górną część obudowy, odpinasz na włączonej konsoli tasiemkę od dysku w X-klocku i wpinasz taśmę IDE z włączonego PC. Programiki odpalany na PC zgrywa wtedy soft z dysku. Później wrzucasz te dane w odpowiedni katalog softomoda ściągniętego wcześniej na dysk i odpowiednim programikiem formatujesz jakiś pusty dysk twardy pod X-klocka i wgrywasz tam softmoda. Done!

Ja w ten sposób zrobiłem sobie dwie konsolki, na każdej emu 8/16 bitowych maszyn z maaasą gier - to wszystko było z softmodem. Do tego w tej co używam dysk 80 gb. Aby nie męczyć napędu z każdej gierki robię obraz ISO i wrzucam z lapka do X-klocka (klocek jest na stałe podpięty do routera, toteż gry z lapka przez router wrzucam po WiFi, wystarczy włączyć wtedy klocka). Grafa gniecie PS2 i mówię to w pełni odpowiedzialnie jako... miłośnik PS2  ;D Takie są po prostu fakty. Pod monitorkiem CRT w stare gry grasz jak na oryginalnym NES/SNES. Naprawdę super sprzęcior, nie wiem czy jest jakiś inny, gdzie możesz zrobić odwracalną przeróbkę bez konieczności jakiejkolwiek fizycznej ingerencji w konsolę (pewnie jest takich sporo, ale ja jestem nieobyty).

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline SALADYN

Odpowiedź #11 dnia: Listopada 28, 2017, 19:42:31
Naprawdę super sprzęcior, nie wiem czy jest jakiś inny, gdzie możesz zrobić odwracalną przeróbkę bez konieczności jakiejkolwiek fizycznej ingerencji w konsolę (pewnie jest takich sporo, ale ja jestem nieobyty).

Pierwsze co mi przyszło do głowy to PSP i Wii.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #12 dnia: Listopada 28, 2017, 20:39:46
W zasadzie podpiąć pod to można też PS2. Wszak FMCB to też jakaś tam forma "softmoda".

Offline Atr3ju

Odpowiedź #13 dnia: Listopada 28, 2017, 23:12:33
Już porozglądałem się za kilkoma ogłoszeniami i namówiłem jednego sprzedającego o wrzucenie ogłoszenia z olx na allegro.

http://allegro.pl/show_item.php?item=7068421210

Koleś wypisuje same superlatywy o tym egzemplarzu, nie wiem nie znam się ale jestem chętny. Co dobre według mnie to to że nawet gdybym miał zrezygnować z tego Xa to dużo nie stracę bo cena tych konsol nie spada a utrzymuje się więc 20, 30 zł straty przy ewentualnym rozmyśleniu to nic. Druga dobra rzecz dla mnie to oczywiście ten kabel AV który ma SCART a ja mam skaler z wejściem SCART więc dla mnie idealne rozwiązanie podbić jeszcze bardziej jakość obrazu. Ale znów na pierwszym zdjęciu jest chyba kabel kompozyt a to lipa więc muszę jeszcze dopytać bo kompozytu nie chcę.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #14 dnia: Listopada 28, 2017, 23:21:41
Zapewne miał na myśli to, że w zestawie jest przejściówka na SCART.

SMF spam blocked by CleanTalk