Oprogramowanie: W przeróbkach nie jestem biegły więc nic sensownego nie doradzę, choć xbox na koxie potrafi emulować niemal wszystkie 8 i 16 bit maszyny + kilka więcej i może Ciebie to zainteresuje.
Sprzęt: Co do modeli to tam też raczej filozofii nie ma, weź jakiś z jak największym dyskiem i tyle, patrz jednak na pada, najlepiej by był to ten późniejszy robiony pierwotnie z myślą o Japonii, czyli ten mniejszy, ten wielki (na fotkach od razu poznasz) jest ponoć strasznie niepraktyczny i niewygodny. W odróźnieniu od Japońca ja nie jestem konserwatystą i powiem odwrotnie - od razu wal w kabel component jak masz LCD, a obraz będzie przepiękny, to najsilniejsza maszyna tej generacji i od razu to poznasz! W odróżnieniu od Wii i PS2 nie musisz nic w ustawieniach zmieniać, Xbox od razu wszystko wykrywa i się ustawia. Chyba że masz CRT i na nim grasz, to wtedy wiadomo.
Gry: Ja mam Xboxa dopiero od tego roku, wcześniej miałem DC/PS2/GC z mnóstwem gier więc interesuje mnie podobnie jak Ciebie głównie to co Xbox ma do zaoferowania innego niż konkurencja. Nie wiem kiedy a makumator wręcz zawalił mnie już grami, mam ok 20 tytułów a wciąż przychodzą paczki z nowymi Fable/Sudeki/KOTOR/Blinxy/VooDoo Vince/RalliSport Challenge x2/Riddick/Halo/Forza/JSR Future/Amped x2/Toe&Joe/Panzer Dragon/Conker - jest tego masa + niemal każda gra multiplatformowa na Xboxie chodzi i wygląda po prostu lepiej niż na PS2.
Kasa: Ceny gier? Bardzo podobne do PS2, czyli najtaniej jak się da. Cena samej konsoli? Za 150 znajdziesz już uczciwy model, często widziałem też w lombardach jeśli ci nie przeszkadza.