Aktualności

Konsola Xbox Classic

Atr3ju · 49676

Offline psmaniac

Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 09, 2017, 19:09:30
Po czym właśnie poznać wersje konsoli ?

01/2001–10/2002 1.0 Hungary

11/2002–04/2003 1.1 Hungary, Mexico

05/2003–03/2004 1.2–1.5 China

04/2004–? 1.6 China, Taiwan

Napędu nie będę używać, jedna z moich pierwszych myśli była właśnie taka żeby wywalić ten napęd bo nie będę i nie chce go używać

Jak wywalisz napęd to będziesz miał błąd przy starcie xboxa.Chyba że jest coś czego nie wiem.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Offline gumislav

Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 09, 2017, 19:53:45
Kiedyś również czytałem na temat wylewania tego kondensatora i jeszcze jednego, na płycie głownej, który trzyma napięcie do utrzymania wiadomości o dacie i czasie. Późnien znów czytałem na jakimś anglojęzycznym forum, że po tylu latach one i tak są już nie sprawne i jeśli wcześniej nie wylały to już nie ma z nich co wylać. Tak chyba jest, bo mój klocek od razu po odłączeniu od prądu gubi info o czasie i dacie.
Co do softmoda to ja robiłem na dwóch konsolach bez chipów dwa lata temu, na dniach będę robił kolejny raz, więc trzeba sobie przypomnieć. Na szczęście zapisałem sobie instrukcję step-by-step jak to zrobić. Jak podeślesz maila na PW to ci wyślę, ale to jest konkretnie to tego moda co ja mam (by Gangster). Generalnie podłączasz kloca do prądu ze zdjętą obudową. Odpinasz taśmę od dysku i podpinasz taśmę z włączonego PC (bez wyłączania kloca - dysk musi być zasilany z niego). Specjalnym programem ściągasz oprogramowanie z oryginalnego dysku i jego dane identyfikacyjne zapisane w jakiejś hardware'owej pamieci. To wszyatko wrzucasz w odpowiednie miejsce w katalog softmoda. Formatujesz zamienny dysk specjalnym programikiem pod format Xklocka, wrzucasz innym programem softmode, podpinasz do kloca i done! :)

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline xzer0

Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 09, 2017, 20:27:33
Kondensator jest na płycie głównej. Tutaj jest filmik:

I tak więc aby wymienić dysk (polecam tak 250gb minimum) potrzebujesz jedynie nowego dysku i płyty z autoinstallerem. Jak u siebie wymieniałem dysk (mam konsolę z TSOP) to włączyłem autoinstallera i po prostu podpiąłem taśmę do drugiego i zainstalowałem Dashboard z płyty - najprostsza metoda. Działą to z tsop i chipem. Na sofmodzie nie, ponieważ dysk jest zablokowany kluczem, który zna konsola, więc wtedy trzeba nowy dysk zablokować odpowiednim kluczem.   Jak dysk będzie większy niż 128gb to polecam zmienić taśmę na 80 żyłową. Przejściówka ata > sata będzie pasowała ta:

Sam mam dysk sata i działa dobrze. W xboxie najlepszą apką jest coinops, daje dostęp do 4000 gier...... Nie jest się w stanie tego ogarnąć.

Co do napędu to idzie się bez niego obejść, ale trzeba podłubać w ustawieniach dashu lub biosu (nie pamiętam).

Autoinstaler link (potrzebny napęd)

http://chomikuj.pl/MrMajst3r/Xbox+Auto-Installery/Xbox+Mast3r+Installer+v2
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2017, 20:34:04 wysłana przez xzer0 »

Offline gumislav

Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 09, 2017, 21:15:51
xzer0, powiedz mi proszę jak to właśnie jest z tymi dużymi dyskami? Słyszałem, że na IDE działają z tylko te do 160 GB, że podobno większych klocek nie zobaczy lub nie zobaczy przestrzeni dyskowej powyżej tej ilości GB. Czy to prawda? A jak podłączyć dysk SATA, wystarczy tylko przejściówka, czy trzeba dokonywać jakiś zmian w sofcie softmoda żeby dysk SATA był widoczny? Pytam o wszystko w kontekście softmoda właśnie.

Offline xzer0

Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 09, 2017, 21:50:45
Wiesz, nie wiem akurat tego. Nigdy nie bawiłem się w softmody. Miałem 2 xboxy obecny 1.1 i 1.4. Tam najprostszy i najlepszy jest TSOP.  Jak dobrze pamiętam większe dyski inaczej się przygotowywało, aby xbox je widział - ale pamięć może mnie mylić. A przejściówka sama wystarczy, musi być jedynie kompatybilna. Ta na zdjęciu powyżej pasuje, sam ją używam. Jedynie co to warto plexi założyć od tyłu, bo piny zasilania mogą dotknąć dysku.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2017, 21:53:19 wysłana przez xzer0 »

Offline Atr3ju

Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 09, 2017, 23:52:26
Szperając od linku @xzer0 znalazłem stronę do tego jegomościa MrMajster xbox.cba.pl a tu jest jego poradnik o wymianie dysku zresztą ładnie opisane krok po kroku https://docs.google.com/document/d/11JhIdZvVpt9ISQ6Li0m94LS7XuAno5cKj-VfuysTVGI

Jak narazie nie znalazłem info nigdzie, jest możliwość podpięcia dysku 2,5 cala ?

Autoinstaller to tak jakby rodzaj CFW na PS3 ? (Rebug, Ferrox itp.) bo widze że są różne wersje tego auto-installera.

Jak ogólnie sprawdzić czy ten kondensator jest sprawny ? jak załączę konsole do prądu i uruchomie to powinno trzymać datę i czas ? Jak po odpięciu kabla zasilania i ponownym uruchomieniu data i czas się zmieniły (zresetowały) tzn. że kondensator kaput ?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2017, 00:08:49 wysłana przez Atr3ju »

Offline xzer0

Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 10, 2017, 12:52:52
Auto installer, jak sama nazwa wskazuje służy do automatycznego zainstalowania oprogramowania (systemu) na dysk twardy. Poza tym, ma również multum innych, czasem przydatnych bajerów.  2,5 można podłączyć, ale poprzez przejściówki. Kondensator najlepiej sprawdzić miernikiem, ale zapewne i tak będzie kaputt, lub optycznie. Optycznie tzn czy jest napuchnięty, lub wylany. W moim xboxie 1.1 kondensator się wylał, przez co obwody zaśniedziały lekko. W 1.4 delikatnie się wylał. Nie sądzę aby w 16 letnim 1.0 dalej trzymał heh.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 10, 2017, 19:47:41
Narazie sprawdziłem kondensator, nic nie widzę pod nim więc chyba jest już padnięty. Z góry jest lekko pożółknięty ale nie napuchnięty.

No i poradziłem sobie "po mojemu" z tacką która nie chce się otwierać. Najpierw tą gumkę potarłem papierem ściernym z każdej strony po kilka razy ale to dało tylko słaby efekt, tacka otwierała się 1 na 8. Z drugiej strony uznałem że ta górna obudowa metalowa jest źle ustawiona na śrubach, kombinowałem z tą blachą ale to również dało tylko słaby efekt. Na 100 % pomaga inny sposób, tacka otwiera się teraz za dosłownie każdym razem, bez względu czy jest konsola postawiona do góry nogami czy pionowo czy jak leży. Jeśli sama gumka ślizga się jak to wszyscy twierdzą to trzeba jej było czegoś chropowatego więc zwyczajnie porysowałem ostrym śrubokrętem to czarne kółko jak na zdjęciu.

Na dodatek posmarowłem jakąś wazeliną prowadnice i jednoczesnie te rolki ząbkowate które są odpowiedzialne za przenoszenie obrotów na otwieranie tacki.

Offline xzer0

Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 10, 2017, 21:08:16
Kondensator wytnij, a pasek wystarczy odtłuścić i będzie działać.

Offline gumislav

Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 10, 2017, 21:32:58
Tak przy okazji - zauważyłem, że na Allegro pojawiły się nowe gałki analogowe, zamienniki, pasujące rzekomo do padów Classica. Stoją po 2 zł od sztuki. Zamówiłem 4, dam znać jak z jakością jak dojdą.

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 15
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 10, 2017, 23:20:06
Tak przy okazji - zauważyłem, że na Allegro pojawiły się nowe gałki analogowe, zamienniki, pasujące rzekomo do padów Classica. Stoją po 2 zł od sztuki. Zamówiłem 4, dam znać jak z jakością jak dojdą.

Ze sklepu Konsolowo? Kraków Teligi 24? Mieszkam niedaleko i kupowałem u nich grzybki do X Classica i 360. Nie mam nic do zarzucenia. Bardzo fajny sklep, na ladzie czasami spotkać można miłą Panią która w tematyce konsol jest niesamowicie obyta. Szacun, szacun...

Offline gumislav

Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 11, 2017, 08:28:36
Dokładnie ten sklep. No to już jestem spokojny, że będą OK :)

By the way...
It is happening!!!  :o

« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2017, 09:49:29 wysłana przez gumislav »

Offline Atr3ju

Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 11, 2017, 10:50:11
@gumislav

Więc czekam ja i pewnie inni którzy tu kiedyś trafią na step by step. Jak już to robisz 3 raz to pewnie masz ogarnięte. Kolejny powód dla którego warto mieć stare pudło z taśmami IDE.

Przy okazji, choć nadal nie doszedł do mnie pad ale mogę zapytać, jak z wrzucaniem gry z pendriva, jeśli mam tą przejściówkę to podobno xbox widzi tylko 2 GB pendraki to prawda ? przecież niektóre gry ważą więcej niż 3 GB nawet więc jak ? Działa chociaż 4 GB pendrak ? oczywiście jak ktoś wie to jak to działa z chipem a jak tsopem a jak z softmodem.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 11, 2017, 14:31:47
A ja kiedyś patrzyłem ile softmod zniesie - jaki największy dysk do softmoda Xbox:
https://www.se7ensins.com/forums/threads/max-hard-drive-size-for-softmodded-xbox.1655333/

więc nieźle - po samym modzie programowym? Ogólnie 'klonowanie' dysku też hotswapem się załatwia. Też może mi się łatwo mówi - bo mam pudło ze złączami zarówno SATA jak i ATA ;) Stary dysk z liceum mogę sobie podłączyć jak i Xboxowy ;)

Offline xzer0

Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 11, 2017, 22:01:17
Gry na xboxa kopiuje się przez ftp. Mam u siebie 2 porty usb, max pojemność pendriva to chyba 4gb i wolne strasznie to.

SMF spam blocked by CleanTalk