Aktualności

Konsola Xbox Classic

Atr3ju · 48187

Offline bms

Odpowiedź #30 dnia: Listopada 30, 2017, 21:19:33
Napisałem do nich i od ręki wysłali mi drugi (na który czekam), także nie ma co narzekać jeśli takie jest podejście.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 01, 2017, 21:55:50
A powiedz jak kabel wygląda w środku ? Jeden sprzedający napisał mi że kabel kompozytowy to to samo co ten ze scartem bo tam tak samo są dolutowane kable i sądząc po tym powinno być we wtyczce scart ze 6 kabelków. Jest tak w środku ? Zerknij jak możesz.

Właśnie zakupiłem 1 sztukę kabla od BigBen, podobno jest to dobrej jakości kabel porównywalny do MadCatz czy nawet oryginalnego Microsoftu. Przyjedzie z drugiego końca polski a co :D Aukcja pokazał się chyba wczoraj bo pare dni temu przeglądałem i nie było takiego kabla. A już miałem zamawiać ten od tej firmy IRIS.

http://allegro.pl/kabel-rgb-av-s-video-xbox-bigben-swiatlowod-i7066072279.html
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2017, 22:46:31 wysłana przez Atr3ju »

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 15
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 01, 2017, 22:45:33
A powiedz jak kabel wygląda w środku ? Jeden sprzedający napisał mi że kabel kompozytowy to to samo co ten ze scartem bo tam tak samo są dolutowane kable i sądząc po tym powinno być we wtyczce scart ze 6 kabelków. Jest tak w środku ? Zerknij jak możesz.

W temacie kabli jestem świeży ale może to zdjęcie da jakieś odpowiedzi  :)

Offline Atr3ju

Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 01, 2017, 22:57:34
@Desdinova

Dzięki za fotke, z tego co widzę ale ciężko dojrzeć bo przydała by się fotka z drugiej strony ;) ale nie ma rezystora na brązowym kabelku prawda ? Kabel nie buczy Ci na białych tłach ? Jak z wtyczką wpinaną do konsoli, jest rozbieralna czy na jakiś klej połączona z dwóch części czy może jest w całości ? Bo z tego co widzę to chyba jest w całości prawda ? Najważniejsze to czy wtyczka jest do rozbiórki, wówczas można bawić się ze sync stripperem i dodaniem innych kabli.

Takie zdjęcia powinni pokazywać na aukcjach a nie że pokażą schemat i każdy kupujący myśli że to porządny kabel.

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 02, 2017, 23:45:42
Mam nadzieję że tym razem lepsze zdjęcia  ;)

Rezystora nie ma. Z buczeniem ciężko powiedzieć. Wydaje mi się że buczy delikatnie bez względu na kolor tła. Nie zauważyłem przynajmniej nasilenia przy zmianach kolorów. Dodatkowo nie wiem czy częściowo nie jest za to odpowiedzialny stary CRT. Wtyczka niestety klejona także brak możliwości zabawy.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 06, 2017, 13:07:17
Doszedł do mnie kabel z BigBen i ogólnie to sądzę że jest bardzo dobrej jakości, kabel miękki nie pachnie jakąś tandetą, końcówki pozłacane wszystkie, dodatkowo przełącznik AV - RGB ale sądzę że AV nie działa bo nie widzę kabelka dolutowanego do pina 8 we scarcie choć w xboxie może być inaczej. Jest jeszcze S-Video choć nigdy z tego nie skorzystam, nie pamiętam nawet jakie TV mają to wejście. Do tego wyjście optyczne + kabel optyczny również miękki i giętki, ma 2 metry a do tego wyjście dodatkowe na czincza co jest kolejnym atutem i to wszystko za 27 zł. Wszystko starannie wykonane, to nie to co chińskie zamienniki. Pierwszy raz mam okazje zetknąć się z tak dobrej jakości kablem, ponieważ mam tylko jeden do PS, więc nie byłem takim szczęśliwcem jak Bodzio który ich ma ze 10 i może porównywać ;) Dla ciekawskich, tak jest spinka między 17 a 18 pinem w scarcie, tak samo jak w moim do PS. Jeśli będzie buczał co oczywiście sprawdzę to dam znać tutaj.

Jakość na TV jeszcze nie sprawdzona ponieważ konsola do mnie jedzie niestety bez pada i będę musiał jeszcze zamówić i dopiero jak wszystko dojdzie to ocenię obraz na TV przez skaler.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2017, 13:13:05 wysłana przez Atr3ju »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 06, 2017, 13:14:43
Czyli zapominając o komponencie - mamy połączeniowy full wypas do Xboxa? Nawet ten optyczny dorzucili? Nieźle :) A sygnał jest przełączany na scart/svideo tym przełącznikiem?

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 06, 2017, 17:23:50
Atr3ju to czekam z niecierpliwością na dalsze testy. Kabel wygląda profesjonalnie. A i cena zachęca do zakupu  ;)

Offline Atr3ju

Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 08, 2017, 19:19:24
Doszła sama konsola bez niczego więc użyłem kabla z PS1 Classic aby podłączyć do gniazdka. Pierwsze co mnie zdziwiło to jaki ten klocek jest ciężki, patrze na paczke a tam chyba ze 4,5 kg i faktycznie to krowa jest w porównaniu do PS2 slim. Niestety nie mam miejsca na klocka pod TV, już nawet na moich filmikach na YT widać że mam PS3 i Pegasusa zaraz pod TV a niżej już leży PS1, PS2 wraz z laptopem.

Co do samego egzemplarza, jest przerobiony chipem chyba Xecuter2 a na samej płytce chipa jest napis wersji v2.6. Te trzy przełączniki które montuje się od chipa u mnie są zamontowane pod włącznikiem on/off. Na poczatku uruchomiłem konsole i patrze a tam info że konsola niby uszkodzona i należy się zgłosić do serwisu. Dzwonie do kolesia ale nie odbiera ale co tam. Patrze na te 3 przełączniki a tam jest Chip był na off więc przełączyłem oczywiście na wyłączonej konsoli i wówczas konsola ruszyła, pokazało się menu, jakaś dziwna tapeta z ojcem Simpsonów no i tyle mogę zrobić bo pad zamówiony jeszcze jedzie pocztą. Oczywiście pad w wersji S który okazał się droższy od samej konsoli.

Za pada zapłaciłem jakiś 75 zł a z konsolą to mam aukcje życia. Przeglądałem od chyba 2 tygodni, już prawie zwątpiłem w dobry egzemplarz za niską cenę i miałem kupić ten za 190 przerobiony ale nie, poczekałem i pokazała się aukcja za 7 czy 3 dni już nie pamiętam. W ostatni dzień tej aukcji przeglądam oferty i patrze że kończy się za 20 minut więc poczekałem. Strona odświeżona i leci czas 15 minut do końca, nic nie robiąc na tej stronie czas nadal upływa a ja przeglądam inne strony. Minęło może 10 minut a na stronie aukcji że zostało jeszcze 8 minut. Pomyślałem a odświeżę stronę zobacze ile wyświetleń więcej i czy ktoś podbił. Jakie miałem zdziwienie jak zobaczyłem że do końca aukcji zostało 20 sekund  :o więc szybko dałem 100 zł bez zbędnego pierniczenia. Udało się i wylicytowałem za 45 zł  :o 8) wraz z chipem :D

Co do stanu konsoli w środku i na zewnątrz to obudowa w średnim stanie, nie ma co wybrzydzać, są jakieś dziwne rysy, jakieś dziwne ślady po jakimś kleju czy mazaku. W środku dysk Seagate ST310211A o pojemności chyba 10 GB  :-\ wydaje mi się że to dysk oryginalnie montowany, a myślałem że chociaż będzie jakieś 40 GB. Napęd chyba też oryginalny Tompsona z tego co wyczytałem w necie i oczywiście ma problem z wysuwaniem tacki, już patrzyłem że trzeba jakąś gumkę która obraca jakieś rolki wymienić czy oczyścić jakimś alkoholem. Stan wewnątrz zobaczcie sami.

Przeróbka

Ekran pordzewiały, widać leżała w wilgotnym miejscu, kurz uzbierał się chyba od 10 lat a wiatraki po uruchomieniu buczały. Czyszczenie zajęło mi dobrą godzinę i obecnie wiatraki nie buczą nic.

Co do przełącznika na kablu @hankie to na włączonej konsoli przełączając z RGB na AV to konsola się resetuje i uruchamia ponownie a obraz jest nieco gorszy, widać delikatne falowanie, mogę to porównać idealnie do sygnału wideo w PS gdzie we wtyczce na pinie 6 Composite + C-sync to to samo co AV na tym kablu a na pinie 5 Luma to to samo co RGB na tym kablu. Za jakiś czas może wlutuję sync strippera i zobaczę czy coś poprawi.

Tyle na dziś, czekam na pada i będę testował. Ale mam jeszcze jedno pytanie bo nie zastanawiałem się wcześniej nad tym. Jaki oryginalnie bez przeróbek czy softmodów sygnał wypuszcza klocek z przeplotem czy nie ?

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 08, 2017, 20:18:43
Ahhh nie wysuwająca się tacka :P

Mój dawny v1.6 też miał ten problem :D Z płytą w środku, tacka wysuwała się bez problemu. Bez niej, musiałem lekko "puknąć" konsolę od góry, podczas otwierania napędu. Wymieniałem ten pasek, kombinowałem a i tak było to samo. Jak już coś pomogło, to z reguły na chwilę.

Offline gumislav

Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 08, 2017, 23:12:08
Łooo matko!  :o Taki syf, to nawet mnie - zbieraczowi syfu - jeszcze się nie trafił. Koniecznie wrzuć fotki środka po czyszczeniu.
Ze swojej strony dorzucę mały tip: zamiast od razu wypierniczać całą puszkę gazu do czyszczenia na takiego brudasan wszystkie części (poza płytą główną) proponuję oczyścić średniej wielkości pędzlem malarskim. Najlepiej działa w przypadku wentylatora i zasilacza.
Porysowana obudowa? Kolejny tip: dla odważnych ekologiczna pasta do butów czarna, taka co się zmywa nawet z białych ubrań samą wodą (np. firmy ECO, tej od butów). Gąbeczką rozprowadzamy pastę, wcieramy ręcznikiem papierowym, a później kilkoma ręcznikami papierowymi trzemy tak długo, aż ręczniki przestaną się brudzić. Pasta pięknie wdziera się w strukturę rys, szczególnie tych poszarzałych, i czyni je mniej widocznymi. Zaświadczam, że później nie brudzi! Efekt wzmacniamy ściereczkami do czyszczenia kokpitów samochodowych, koniecznie z woskiem!

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 09, 2017, 12:36:14
@Atr3ju,
to ci się trafił egzemplarz, że stażem :) Praca renowatorska i porównanie będzie srogie :) Powodzenia, pewnie kilka razy się załamiesz i pukniesz w czoło rozbierając całego na drobinki, ale po zapewne kilku godzinach pracy będzie dumny jak paw, a my Ci przybijemy pionę jak pokażesz zdjęcia.

@Gumi,
jak pierwszy raz od Ciebie usłyszałem o paście do butów to przejąłem pomysł, ale stosuję to tak:
- rozebrane plastiki odtłuszczam (izo ew płyn do mycia szyb - NIE benzyna)
- warto mieć rękawiczki > pastę do butów w płynie (tanią) aplikuję na zewnętrzną gąbkę
- wcieram powoli pastę drogą tamponowania
- potem przecieram gąbką po całości
- chwilę czekam i zbieram szmatką nadmiar by nie kolorować niczego
- czekam do następnego dnia
- całość potem opylam Plakiem (jakby lakierowanie) i poleruję szmatką.

Uwaga - odtłuszczając izo plastik może potem wydawać się blady - nic dziwnego, bo usunęliśmy tłuszcze i syfy mające kilkanaście lat. Nawet bez pasty do butów - tylko po Plaku - będzie jak nówka.

XKloc z racji na swoje żeberka jest trochę upierdliwy, ale efekt na koniec spektakularny. Podobne rzeczy robię jak mam na czarnych przeblaknięcia, delikatne przecierki. Także na wytarty boczek (nie miałem standa) w PS3 super slim czy lekko blady grzbiet PS2 FAT.

Offline xzer0

Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 09, 2017, 12:59:01
Oj widze xbox 1.0 - najlepszy. Nic jak przerabiać, nowy dysk, usb wyprowadzić, vga też można. Jak chcesz to nawet 128mb ram. Mogę pomóc, wystarczy karta graficzna geforce 2 heh. Ja korzystam z kabla component od ryżowych i obraz nie jest taki rewelacyjny. Będę musiał zrobić vga mod.
Aż pluję sobie w brodę bo puściłem w lipcu xboxa 1.4 za ponad 200zł, a miał 128 ram i 120hdd (nikt nie licytował). Poszedł do jakiegoś pseudo kolekcjonerka. Jeszcze zwlekał z zapłatą bo był na wakacjach i obudził mi się dzień przed moim wyjazdem do Niemiec. I musiałem latać wysyłać, gdzie czasu nie miałem bo gagatkowi się śpieszy... i nie będzie czekał do października.  Ale no cóż mam drugiego jeszcze. Z xboxem jest jak z Polonezem. Mają drobne usterki, a poza tym sprzęt pancerny.  Moje pochodzą z przedziału cenowego 0-50zł.  Każdy miał padnięty napęd. Jak twój również będzie padnięty, to mogę pomóc z przeróbką PC-towego LG na "prawie oryginalny"(firmware od xboxowego napędu, czyta kopie, oryginały i cd). Masz chipa, więc wymiana dysku to nie problem, ja mam sata 1tb u siebie. Przerabiałem już odczyt biosu przez kabel serial, na krótko do PC. Jak coś służę pomocą. Aha i polecam kondensator od zegara wywalić.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2017, 13:01:58 wysłana przez xzer0 »

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 86
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 09, 2017, 15:00:13
Co do "pastowania" obudowy to polecam swój sposób :)

Potrzebna jest tylko taka oto pasta z Rossmana:

Po prostu ładnie wypastować, nawet na kilka razy i powinno być znacznie lepiej. Pastowałem tym sposobem wiele plastików i gum w moich motorowerach i spisuje się znakomicie. Nie zmywa się ani nie zostawia śladów na rękach/ubraniach itp. :)

Dla przykładu daję dwa zdjęcia. Na pierwszym jedna z pokryw schowka przed jakimkolwiek "pastowaniem", a na drugim obie już "po". Zapewniam, że to nadal te same pokrywy :)

Wystarczyło wypastować gąbką "wbudowaną" w sztyft pasty.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 09, 2017, 16:40:55
@Quake96
Choć nie zwracam większej uwagi do stanu obudowy zewnętrznej to może spróbuję z tą czarną pastą. Przy okazji znalazłem kilka Twoich postów z 2015r. na xboxowym forum.

@xzero
Po czym właśnie poznać wersje konsoli ? Jako początkujący gracz "zielonych" mam 100 pytań na wiele tematów. Co do Twojego klocka za 200 zł to właśnie w wakacje mało kto interesuje się konsolami, sam wiem po sobie, praktycznie nie chce się w lato grać. Napędu nie będę używać, jedna z moich pierwszych myśli była właśnie taka żeby wywalić ten napęd bo nie będę i nie chce go używać (jak w moim PS2) a napęd pewnie waży 1 kg, cholerna ciężka krowa. Dysk to właśnie chce wymienić na 40 GB spokojnie starczy a właśnie czytałem że jak jest softmod to trzeba przy wymianie coś kombinować co dla mnie nuba jest czarną magią a jak ma się chip to własnie co trzeba zrobić aby wymienić ? Wystarczy wymiana ? Kondensator czytałem na allegro w ogłoszeniach że ludzie je wymieniają bo się wylewają ? Chodzi o ten duży kondensator na zasilaczu którego widać na zdjęciu z wiatrakiem po prawej stronie ?

SMF spam blocked by CleanTalk