Doszła sama konsola bez niczego więc użyłem kabla z PS1 Classic aby podłączyć do gniazdka. Pierwsze co mnie zdziwiło to jaki ten klocek jest ciężki, patrze na paczke a tam chyba ze 4,5 kg i faktycznie to krowa jest w porównaniu do PS2 slim. Niestety nie mam miejsca na klocka pod TV, już nawet na moich filmikach na YT widać że mam PS3 i Pegasusa zaraz pod TV a niżej już leży PS1, PS2 wraz z laptopem.
Co do samego egzemplarza, jest przerobiony chipem chyba Xecuter2 a na samej płytce chipa jest napis wersji v2.6. Te trzy przełączniki które montuje się od chipa u mnie są zamontowane pod włącznikiem on/off. Na poczatku uruchomiłem konsole i patrze a tam info że konsola niby uszkodzona i należy się zgłosić do serwisu. Dzwonie do kolesia ale nie odbiera ale co tam. Patrze na te 3 przełączniki a tam jest Chip był na off więc przełączyłem oczywiście na wyłączonej konsoli i wówczas konsola ruszyła, pokazało się menu, jakaś dziwna tapeta z ojcem Simpsonów no i tyle mogę zrobić bo pad zamówiony jeszcze jedzie pocztą. Oczywiście pad w wersji S który okazał się droższy od samej konsoli.
Za pada zapłaciłem jakiś 75 zł a z konsolą to mam aukcje życia. Przeglądałem od chyba 2 tygodni, już prawie zwątpiłem w dobry egzemplarz za niską cenę i miałem kupić ten za 190 przerobiony ale nie, poczekałem i pokazała się aukcja za 7 czy 3 dni już nie pamiętam. W ostatni dzień tej aukcji przeglądam oferty i patrze że kończy się za 20 minut więc poczekałem. Strona odświeżona i leci czas 15 minut do końca, nic nie robiąc na tej stronie czas nadal upływa a ja przeglądam inne strony. Minęło może 10 minut a na stronie aukcji że zostało jeszcze 8 minut. Pomyślałem a odświeżę stronę zobacze ile wyświetleń więcej i czy ktoś podbił. Jakie miałem zdziwienie jak zobaczyłem że do końca aukcji zostało 20 sekund

więc szybko dałem 100 zł bez zbędnego pierniczenia. Udało się i wylicytowałem za 45 zł

wraz z chipem

Co do stanu konsoli w środku i na zewnątrz to obudowa w średnim stanie, nie ma co wybrzydzać, są jakieś dziwne rysy, jakieś dziwne ślady po jakimś kleju czy mazaku. W środku dysk Seagate ST310211A o pojemności chyba 10 GB

wydaje mi się że to dysk oryginalnie montowany, a myślałem że chociaż będzie jakieś 40 GB. Napęd chyba też oryginalny Tompsona z tego co wyczytałem w necie i oczywiście ma problem z wysuwaniem tacki, już patrzyłem że trzeba jakąś gumkę która obraca jakieś rolki wymienić czy oczyścić jakimś alkoholem. Stan wewnątrz zobaczcie sami.

Przeróbka

Ekran pordzewiały, widać leżała w wilgotnym miejscu, kurz uzbierał się chyba od 10 lat a wiatraki po uruchomieniu buczały. Czyszczenie zajęło mi dobrą godzinę i obecnie wiatraki nie buczą nic.
Co do przełącznika na kablu @
hankie to na włączonej konsoli przełączając z RGB na AV to konsola się resetuje i uruchamia ponownie a obraz jest nieco gorszy, widać delikatne falowanie, mogę to porównać idealnie do sygnału wideo w PS gdzie we wtyczce na pinie 6 Composite + C-sync to to samo co AV na tym kablu a na pinie 5 Luma to to samo co RGB na tym kablu. Za jakiś czas może wlutuję sync strippera i zobaczę czy coś poprawi.
Tyle na dziś, czekam na pada i będę testował. Ale mam jeszcze jedno pytanie bo nie zastanawiałem się wcześniej nad tym. Jaki oryginalnie bez przeróbek czy softmodów sygnał wypuszcza klocek z przeplotem czy nie ?