Konsola Xbox Classic

Zaczęty przez Atr3ju, Listopad 28, 2017, 10:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

psmaniac

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 11, 2022, 19:56
Z ciekawości czy któryś z naszych forumowiczów bawił się w coś takiego?
Bo przyznam szczerze że dla mnie to by była rewelacja, bo oryginalnych padów od Xboxa nienawidzę, a ten od One uwielbiam. Jednak jak widziałem ceny tych płytek do stworzenia tej przejściówki które są kompletnie z dupy to nie dla mnie taka zabawa, niemniej ciekawi mnie jak to sprawdza się w praktyce

Słyszałem o tym już dawno. Gostek sobie to wymyślił i upycha na czarno. A cena, no cóż, taka moda na retroskalpeling.

Lepiej kupić Brooka, też kosztuje, ale przynajmniej uniwersalny.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Atr3ju

Znajomy z roboty mi mówił że ma taki adapter tylko chyba inny, kupiony na amazonie za 200 zł (teraz jest za 230 zł). Chciał mi go dać do testów ale chyba zapomniał. Mówił że jemu ten adapter nie działa z Classiciem a on ma oryginalnego klocka bez przeróbki i chyba wersje 1.0. Ja zaś nie mam adaptera na usb ale chętnie bym to sprawdził z Dualshockami 3 i 4 czy padem do X360

psmaniac

Ja mam innego brooka, golca wbudowanego w arcade sticka i działa.

A ten na usb jest na amazone w DE po 50 eur.

https://www.amazon.de/Mcbazel-Wingman-Konverter-Controller-Konsolen/dp/B08KG63D4Z

mariusz391

Cytat: psmaniac w Wrzesień 12, 2022, 07:40A ten na usb jest na amazone w DE po 50 eur.
Fajnie to jest, ale rzeczywiście drogie. Może kiedyś zapoluję albo na używkę, albo jak chińczyki to skopiują, ale z ciekawości jak wygląda sterowanie? Typowy Plug&Play z zamianą guzika białego i czarnego na LB i RB? Czy trzeba jeszcze coś kombinować?

psmaniac

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 12, 2022, 10:05Fajnie to jest, ale rzeczywiście drogie. Może kiedyś zapoluję albo na używkę, albo jak chińczyki to skopiują, ale z ciekawości jak wygląda sterowanie? Typowy Plug&Play z zamianą guzika białego i czarnego na LB i RB? Czy trzeba jeszcze coś kombinować?

Ten usb to nie wiem, bo ja mam Brook Universal Fighting Board i u mnie mapuje tak jak mam na sticku.

https://www.ebay.de/itm/175164617423?hash=item28c89ff2cf:g:zjEAAOSwhvxgbgR7&amdata=enc%3AAQAHAAAAsObxY%2BwUZkHE3ttlZmSUg0h08KVteNSFmBqDil1ADEQD8RbYEke2EnyWbzLcTedElJ0dBsy9sPTwQVvvkhTFLeg9AjHrxZY92PPLWyVQuL45ZqzwrwOzXIrJOyCZgx%2BVsCvRfbTdbinjBBoo68Cf%2BbsJO2g7w%2FPf5AEynSmdtj4oZhr8ZIzgW4swEn7R%2BRLRbFVHNduRF4GTov23nIzVGuGaUqpUwV5Oj5T6t%2FQ3OF4u%7Ctkp%3ABk9SR7CR2JjmYA

JT

Cytat: mariusz391 w Wrzesień 12, 2022, 10:05
Fajnie to jest, ale rzeczywiście drogie. Może kiedyś zapoluję albo na używkę, albo jak chińczyki to skopiują, ale z ciekawości jak wygląda sterowanie? Typowy Plug&Play z zamianą guzika białego i czarnego na LB i RB? Czy trzeba jeszcze coś kombinować?
Tak, nic nie musisz ustawiać, działa i tyle. Chińczyki póki co klepią adaptery do PS1 i PS2, mam nadzieję że blueretro do reszty konsol też zaczną robić. Chociaż też jest uniwersalna wersja w postaci https://www.aliexpress.com/item/1005004662621894.html
ale i tak xboxa tam nie ma  :(
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Atr3ju

Żal że musze taki kozacki kabel sprzedać bo sam bym sobie go zostawił. Kabel jest poczwórnie ekranowany dlatego taki gruby i jest najgrubszy jaki miałem dotąd.

Theo

Witam wszystkich. Czy znacie jakieś sprawdzone miejsce gdzie naprawiają pierwszego xboxa? Mam dziwny problem polegający na tym że nie wyświetla się czarny kolor, zamiast tego czarne elementy są niebieskie. Być może uszkodziłem coś podczas rozkręcania i wymiany pasty pod radiatorami chociaż zastanawiałem się również czy coś nie namieszał softmod bo robiłem to w podobnym czasie

Theo

tak to wygląda. Ustawiłem proporcje 4:3 żeby było widać jaka jest różnica pomiędzy czarnym wyświetlanym przez ekran a "czarnym" niebieskim obrazem z xboxa.

Theo

Quake96

Jakiego kabla używasz? RGB? Spróbuj innego rodzaju kabla, jeśli takowy masz i zobacz czy wtedy jest okej.

Mi to wygląda jakby problem z RGB. Nie wiem co dokładnie może go powodować, ale taką samą przypadłość mam w szaraku. Tam z kolei jak podłączam kabel RGB to mam wszystko w odcieniach czerwieni bodajże. Za to po kompozycie obraz ma prawidłowe kolory.

Theo

używałem kabla component i composite, na trzech różnych telewizorach LCD. Wszędzie ten sam efekt.
Zastanawiam się czy dałoby się jakoś sprawdzić multimetrem na czipie albo na którymś pinie z wyjścia AV czy "widać" tam ten czarny kolor.
Ostatecznie mogę wymienić całą płytę główną ale wcześniej wolałbym sprawdzić inne opcje, w tym serwis

Atr3ju

Możesz spróbować na załączonej konsoli docisnąć lekko palcem enkoder DAC, może któraś noga sie oderwała, puścił lut czy cokolwiek innego mogło sie stać.

xzer0

Zobacz inny kabel, a jak nie to kondensatory na wyjściu daca są już stare i powodują to.

Quake96

No dobra, to ja też może zarzucę pytaniem. W sumie to bardziej z ciekawości niż chęci "naprawy", ale co mi tam.

W jednym z Xboxów mam problem z jednym kanałem audio. Wygląda to mniej-więcej tak, że jeśli podłączam tylko jeden kanał do TV to dźwięk mam bodajże na obu głośnikach, ale pewnie w czymś w rodzaju "mono". Za to jak podłączam oba chinche audio to dźwięk jest bodajże tylko na prawym kanale. Kable od razu skreślam, bo testowałem i inne kable i inne konsole i wina ewidentnie leży po stronie konsoli.

Nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, po prostu mam wpięty jeden kanał pod oba wejścia i nawet nie zwracam na to zbytniej uwagi.