Konsola Xbox Classic

Zaczęty przez Atr3ju, Listopad 28, 2017, 10:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Dobra panowie sprawa jest :P

Mam Xboxa 1.4 z jakąś śmieszną przeróbką kością EEPROM wlutowaną do płyty głównej.

Po odpaleniu konsoli pod logiem Xboxa mam podpis "Slayers 2.7", a po uruchomieniu konsoli pojawia się chyba EvolutionX

No i teraz chcę zafundować konsoli jakiś format dysku i zamiast tego co widać, wrzucić UnleashX. Pobrałem i nagrałem "Xbox Mast3r Installer v2", ale dalej nie wiem za bardzo co robić. Opcji jest tu kilka i zwyczajnie nie wiem co wybrać aby nie uwalić całkowicie konsoli.

Od czego zacząć? Co tu zainstalować? Wybrać "Nowa Instalacja" czy "Softmod"? Powtórzę tylko, że chcę po prostu "wywalić" to co jest na dysku teraz i na czysto wrzucić domyślny dash UnleashX, tak jak mam na drugiej konsoli z samym softmodem.

Atr3ju

To jest najlepszy i najprostszy installer UnleashX'a jaki widziałem na oczy.

https://www.cdrinfo.pl/download/7350151337

Wrzucasz płytke CD która jest butująca, formatujesz cały dysk łącznie ze wszystkimi partycjami w installerze, on wszystko za Ciebie zrobi tak że na ślepo byś to zrobił. Ten installer potrafi postawić konsole na nogi we 3 minuty właśnie z UnleashX'em

Quake96

No dobra, ale ja już nie mam pustych płytek na teraz, a mam nagrane Xbox Mast3r Installer v2 i teraz właśnie nagrałem to co mam teoretycznie na konsoli czyli "SlaYers 2,7".

Chcę po prostu wiedzieć jak najlepiej wgrać nowy dash czyszcząc cały dysk? Niby najprościej sformatować dysk pod installerem i wrzucić softmoda, ale niby mam ten jakby "chip" i nie wiem czy to się ze sobą nie pogryzie. Nic nie rozumiem z tych opcji :D

EDIT: Połowicznie osiągnąłem swój cel. Wybrałem w dashu opcję zmiany domyślnego dashboardu, co kazało mi użyć właśnie SlaYers 2.7 Autoinstaller i wybranie opcji 5. Tak zrobiłem, podziałała magia i mam UnleashX.

alf

Kiedyś instalowałem softmoda na takim xboxie w ten sposób, że:
1. Rozbierałem górną pokrywę konsoli.
2. Uruchamiałem konsolę i czekałem aż wejdzie do swojego głównego menu (brak płyty w napędzie).
W ten sposób dysk stawał się odblokowany.
3. Po wystartowaniu konsoli, przepinałem kabel ATA jej dysku twardego do płyty głównej mojego PC-ta.
4. Za pomocą odpowiedniego oprogramowania pod Windows XP (oprogramowanie pochodziło z jakiegoś forum xboxowego) mogłem przeglądać pliki znajdujące się na partycjach dysku twardego xboxa. Kasowałem chyba wszystko z partycji na której znajduje się dashboard i wklejałem pliki nowego dashboardu. Po zakonczeniu kopiowania kabel ATA wracał spowrotem do xboxa, wyłączałem konsolę, włączyłem ponownie i startował nowy dash.

Nie wiem czy to coś pomoże, tak tylko napisałem w nadziei że może jednak.
W razie czego nie kasuj plików dashboardu tylko je wykopiuj w bezpieczne miejsce w razie gdyby coś poszło nie tak i trzeba go było przywrócić.

Quake96

To o czym mówisz to softmod, też to robiłem kiedyś i wiem jak to zrobić ;)

Chodziło mi tylko o to czy "Nowa Instalacja" jest bezpieczna w moim przypadku, gdy mam chip, ale odkryłem że w zasadzie jest. Działam teraz z poziomu Mast3r Installer v2 i już poformatowałem partycje, a teraz będę instalował normalnie UnleashX z tej płyty.

Swoją drogą, to ty zmieniałeś dysk w tym Xboxie którego mi sprzedałeś? Tam jest 40gb, a do paczki dodałeś też ten oryginalny. Pytam, bo ciekaw jestem jak ktoś podmienił dysk na softmodzie.

alf

Cytat: Quake96 w Styczeń 15, 2022, 22:39
Swoją drogą, to ty zmieniałeś dysk w tym Xboxie którego mi sprzedałeś? Tam jest 40gb, a do paczki dodałeś też ten oryginalny. Pytam, bo ciekaw jestem jak ktoś podmienił dysk na softmodzie.

Nie pamiętam już czy zmieniałem go ja czy poprzedni właściciel. Możliwe że ja, bo coś mi świta że miałem również jakieś oprogramowanie do przygotowania dysku pod xbox.

Quake96

Dobra, temat ogarnięty na eleganckości 8)

Użyłem Xbox Mast3r Installer v2. Sformatowałem nim partycje C,E,F i zarzuciłem instalację UnleashX z Jakimś rozszerzonym M$ Dashem. W sumie fajna opcja jakby się dało domyślnie uruchamiać ten rozszerzony M$ Dash bo to mniej-więcej to czego szukałem. No może poza jakąś customową skórką która jest tam wgrana, bo jednak oryginalne "zielone" tło robiło robotę :P

Ale od biedy ratuję się właśnie UnleashX z domyślną skórką i zmienionymi dźwiękami na oryginalne Xboxowe :D

Także wszystko się wyjaśniło, nie popsułem konsoli więc jest świetnie 8)

Mam tylko inny mało istotny dla mnie problem. Otóż XBMC nie wyświetla mi poprawnie obrazu. Ekran co jakiś czas miga i stale generuje zakłócenia rodem ze starego VHSu :D

Quake96

No i trafił mi się Xbox 1.0 :D Pytanie, czy data 2002-03-01 jest prawdopodobna dla tej wersji płyty, czy to jakaś zmieniona obudowa/naklejka?

Atr3ju

Mój pierwszy Xbox jaki kupiłem to był właśnie 1.0 z Xecuterem
Ten który Ci wysyłam ma dokładnie ten sam czip co na tym zdjęciu czyli X-Changer, wygląda identyko tylko wpinany jest od góry a nie jak u Ciebie od boku z tego co widze.
Data na naklejce o tym dokładnie nie świadczy. Ważna jest liczba złożona z 5 cyfr pod datą. Patrząc na diagram to 1.0 był wydawany w marcu 2002 czyli to może być poprawna naklejka do tej płyty.

Widać kondensator od daty/godziny nie wylany to potwierdza też moje przypuszczenia że one wylewały ale nie wszystkie i niewszystkie Xboxy 1.0 odrazu muszą iść na śmietnik przez te kondensatory. U mnie w moim był wylany ale płyta główna przeżyła.

Quake96

No i wszystkie cztery dostały małe "spa" 8)

Atr3ju

Pytanie do tych którzy używali przelotki ATA na SATA w Xboxie. Mam jeden który działa mi od lat, zamówiłem kolejny ale działa tak jakby mu się nie chciało. Pierwsze uruchomienie to takie powolne/mozolne ale sie uruchomi. Natomiast po restarcie już wywala błąd 16 czy 17 już nie pamiętam dokładnie. Układ na adapterze to VPD Chips VCB0S003-1836 a wersja jak widać na płytce VER:M03C

Zmiana zworki master/slave czy bez zworki to efekt taki sam. Być może adapter działa poprawnie z taśmą 80 ale mam akurat jedną uszkodzoną, która wiesza przy bootowaniu konsoli.

Moje pytanie jest raczej retoryczne, czy komuś też taki podobny adapter nie działa ?

psmaniac

Cytat: Atr3ju w Kwiecień 19, 2022, 17:58Moje pytanie jest raczej retoryczne, czy komuś też taki podobny adapter nie działa ?

Tak, mi nie działają 3 sztuki. Chciałem odesłać, kupione z chin, ale adres się nie mieścił   :D jak zamawiałem ticket online na dhl. Olałem. Z tym niestety lotto.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Atr3ju

Zapytam dla pewnosci bo ten egzemplarz tez jest z Chin, uzywales tasmy 80 zylowej czy jak to sie pisze ATA 100/133 ?

psmaniac

Cytat: Atr3ju w Kwiecień 19, 2022, 20:13Zapytam dla pewnosci bo ten egzemplarz tez jest z Chin, uzywales tasmy 80 zylowej czy jak to sie pisze ATA 100/133 ?

I tej i tej. Myślę, że te przejściówki w UE nikt nie produkuje. Wszystko z Chin.
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

mariusz391

Z ciekawości czy któryś z naszych forumowiczów bawił się w coś takiego?
Bo przyznam szczerze że dla mnie to by była rewelacja, bo oryginalnych padów od Xboxa nienawidzę, a ten od One uwielbiam. Jednak jak widziałem ceny tych płytek do stworzenia tej przejściówki które są kompletnie z dupy to nie dla mnie taka zabawa, niemniej ciekawi mnie jak to sprawdza się w praktyce