Aktualności

Konsola Xbox Classic

Atr3ju · 48184

Offline Atr3ju

Odpowiedź #15 dnia: Listopada 28, 2017, 23:45:03
Nie nie nie, umiem odróżnić kabel i dobry mam wzrok jeszcze. Widziałem na bank kabel taki jak mój z wyjściami RCA a na końcu był SCART. Koleś usunął to zdjęciu po moim zapytaniu. Nie kupuje od oszusta, na dodatek z olx na allegro podbił cenę 20 zł więcej.

Chodzi o ten kabel

Także wiem co widziałem. Myślał że się nie kapne jak doda kabel kompozytowy. Oszuści są wszędzie.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2017, 23:47:49 wysłana przez Atr3ju »

Offline psmaniac

Odpowiedź #16 dnia: Listopada 29, 2017, 00:23:35
Kupuj każdego xboxa z przeróbką TSOP.Wrzucisz duży dysk i skonfigurujesz co ci  trzeba.Teraz są dwa na alleniezdrowo za niecałe 200 zł sztuka.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline Pawel100686

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 6
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2020 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Przejdę 37 gier w 2019 roku.
  • PSN ID: Pawel100686
Odpowiedź #17 dnia: Listopada 29, 2017, 00:35:49
Witam. Postanowiłem się dołączył do dyskusji na temat x- box-a pierwszej odsłony, co prawda nie mam doświadczenia z przeróbkami konsoli czy też zgrywania oprogramowania zwby służyła za N64 ,ale za to jakieś 3 lata temu ta konsole weszła w moje posiadanie całkiem przypadkiem za jakieś 100 PLN pakiet z 20 grami dwa pady dysk 80 GB , mając już w tedy za sobą długą przygodę z PSX PS2 , PS3 oraz x- box 360 mocno mnie zaskoczyła miodność grywalność tej konsoli która przez nasz rynek zdominowany przez Sony na początku XX wieku , była potraktowana trochę po macoszemu , a tu proszę HALO 1  ( przy moim oddaniu PS2 FAT ) nie miało konkurencji w strzelaniach FPS nawet wydany nie co puziniej killzone na PS2 wypadł blado  , do tego projekt Gotham racing 1,2, forza Motorsport ,Oddworld: Munch's Oddysee ,   Halo 2, death or alive 3, Doom 3 , unreal champion 2,  wspomniane wcześniej shenmue 2 , czy half live 2 , arena 51 ,  soldier od fortune 2, przy tych grach spędziłem na prawdę długie wieczory , pomijając już możliwość przerobienia x na konsole multiplatformową , kilku ciekawych tytułów warto nabyć konsolkę i nadrobić zaległości , co do podłączenia pod tv u mnie śmiga za pomocą kabla component pod 40 calowym tv LED  i jak dla mnie spoczko . Pozdrawiam

Offline Atr3ju

Odpowiedź #18 dnia: Listopada 29, 2017, 09:58:15
Porozmawiajmy o kablach AV, sprzedający mi napisał że kabel kompozytowy a kabel ze SCART to jest to samo. Jeśli tak to jak wygląda jakość obrazu na kompozycie ? Lepiej niż na PS2 też na kompozycie ? Jak zrobić dobry kabel RGB ? A może nie ma kabla RGB tak jak w PS1 czy PS2 ? Przecież kompozyt to porażka a jak mówicie na xboxie obraz jest elegancki więc jak ? Będę grać na 50 calach także u mnie to jest ważne aby nie był to kompozyt a przynajmniej RGB, ma być zero zakłóceń czy tego grysika widocznego z bliska jak to jest w komponencie. Do tego zamierzałbym wlutować sync strippera i zobaczyć jaka jest poprawa dlatego potrzebuję SCART ale znów nie wiem czy z konsoli wychodzi jakiś kabel z woltarzem tak jak w PS1 czy PS2. Czy kabel z X360 pasuje do Xboxa Classic ?

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #19 dnia: Listopada 29, 2017, 10:39:11
Nie mam X360 by porównać, ale tutaj:
https://www.gamespot.com/forums/games-discussion-1000000/xbox-av-cable-same-as-360-26955412/

Mówią, że nie pasuje... Niestety Xbox classic i komponent to trudny temat :P Ja się cieszę, że mam jakiś akcesoryjny (bodajże) RGB - nie otwierałem.I kurka nie mam żadnego innego by dać Tobie porównanie...
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2017, 10:41:09 wysłana przez hankie »

Offline Atr3ju

Odpowiedź #20 dnia: Listopada 29, 2017, 10:42:33
Z tego co wyczytałem to jest chyba możliwość podpięcia SCART RGB ale nie ma konkretnego schematu. Jest tylko schemat na VGA ale kolory wlutować w odpowiednie piny w SCART, te 3 przełączniki dolutować i wówczas można uzyskać chyba RGB, jak myślicie ? VGA a RGB to chyba praktycznie to samo.

Offline bms

Odpowiedź #21 dnia: Listopada 29, 2017, 12:03:55
A ten jest zły?

Offline Atr3ju

Odpowiedź #22 dnia: Listopada 29, 2017, 12:45:35
Idealny, znacznie lepszy niż ten co u nich na forum który wrzuciłem wyżej. Co prawda nie wiem co to jest to zielone na moim schemacie ale wygląda na miejsca które są odpowiednikami pinów we wtyczce AV. Znacznie łatwiej się w tym połapać. Leci podziękowanie bms.

Offline psmaniac

Odpowiedź #23 dnia: Listopada 29, 2017, 13:43:35
U mnie na composite jak dla mnie na 42 cali jest super odbiór .Zarówno na grach jak i na emulatorach.Jest lepiej niz na foto :)

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 27
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #24 dnia: Listopada 29, 2017, 14:39:14
Z tego co wyczytałem to jest chyba możliwość podpięcia SCART RGB ale nie ma konkretnego schematu. Jest tylko schemat na VGA ale kolory wlutować w odpowiednie piny w SCART, te 3 przełączniki dolutować i wówczas można uzyskać chyba RGB, jak myślicie ? VGA a RGB to chyba praktycznie to samo.

VGA to tylko nazwa konektora. Za pomocą kabla VGA można spokojnie przesyłać i sygnał 15khz i 31khz RGB, Component i RGBHV. Jednak bardzo dużo osób błędnie uważa to za trzy różne rodzaje sygnału, a naprawdę różnią się tylko rodzajem sygnału "SYNC".

Jest tak dlatego, że w sprzęcie dostępnym dla konsumentów przyjęło się, że RGBHV 31khz idzie przez konektor VGA, Sygnał RGBs, przez konektor SCART, a Component czyli RGsB przez RCA.

Np. sprzęt, którego sam używam (monitor JVC, switcher i te interface'y od extrona) obsługuje wszystkie wyżej wymienione rodzaje sygnału przez te same konektory BNC.

Do tego te interface'y potrafią też zmieniać sygnał SYNC. Np. Gdy input to będzie RGBHV, to output mogę zrobić jaki chcę, czyli RGBHV, RGBs lub RGsB.

Edit: Napisałem wyżej, że VGA to tylko konektor. Jednak konektor nazywa się D-sub, a potocznie nazywany jest VGA. Tak dla ścisłości ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2017, 15:20:23 wysłana przez Namingway »

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 15
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #25 dnia: Listopada 29, 2017, 22:38:52
Porozmawiajmy o kablach AV, sprzedający mi napisał że kabel kompozytowy a kabel ze SCART to jest to samo. Jeśli tak to jak wygląda jakość obrazu na kompozycie ? Lepiej niż na PS2 też na kompozycie ? Jak zrobić dobry kabel RGB ? A może nie ma kabla RGB tak jak w PS1 czy PS2 ? Przecież kompozyt to porażka a jak mówicie na xboxie obraz jest elegancki więc jak ? Będę grać na 50 calach także u mnie to jest ważne aby nie był to kompozyt a przynajmniej RGB, ma być zero zakłóceń czy tego grysika widocznego z bliska jak to jest w komponencie. Do tego zamierzałbym wlutować sync strippera i zobaczyć jaka jest poprawa dlatego potrzebuję SCART ale znów nie wiem czy z konsoli wychodzi jakiś kabel z woltarzem tak jak w PS1 czy PS2. Czy kabel z X360 pasuje do Xboxa Classic ?

Pozdrawiam kolegę i życzę udanych zakupów bo X Classic jest jak najbardziej wart zakupu, w szczególności w cenie do 100 zł za konsolę z padem. Pad oczywiście S, najwygodniejszy chociaż na Duke'u również grało się przyjemnie. Co do kabla to ja używam takiego http://allegro.pl/kabel-rgb-scart-do-xbox-classic-jakosc-obrazu-i6903840865.html i podłączam go do swojego CRT. Wygląda to bardzo przyjemnie. Jeżeli chodzi o granie na dużym, nowym ekranie to polecam puścić sygnał przez upscaler. Próbowałem na swoim Sony 55'', daje radę i wygląda niczego sobie.
Jeżeli chodzi o samą konsolkę to tak jak koledzy wcześniej już pisali jest pełno rewelacyjnych gier, również exclusivów. Dodatkowo drugie tyle gier w lepszej jakości/wersjach definitywnych przeniesionych z innych platform.
Sam czekam na dość sporą paczuchę z UK w której przybędzie do mnie ok. 50 tytułów na tą właśnie platformę. Pochwalę się na pewno jak już przybędzie. Tak na szybko polecam: Otogi (obie części są rewelacyjne), Panzer Dragoon Orta, Call of Cthulhu, Conker, pierwsza Forza...
Po świętach postaram się dodać do wątku ze swoją kolekcją zdjęcia wszystkich posiadanych gier Xklocka.

Offline bms

Odpowiedź #26 dnia: Listopada 29, 2017, 23:18:05
Dwa kable do różnych konsol kupiłem od tej firmy i są niesprawne :/ Loteria. Ciągną z Chin ale przynajmniej łatwiej oddać/wymienić.

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Odpowiedź #27 dnia: Listopada 29, 2017, 23:42:41
Xbox fajny sprzęcik, najlepiej brać wersje od 1.0 do 1.5 ze względu na najlepsza przeróbkę czyli TSOP. Wersję 1.0 najłatwiej rozpoznać bo jedna z naklejek jest jaśniejsza, żółta, a resztę modeli po dacie produkcji. Pad eska bardzo wygodny, szczególnie do FPSów(w Quake 3 bez problemów można roznieść pecetowców :) ) i wyścigów.

Co do kabla to tylko i wyłącznie component, nie dość że obraz progresywny, to i kilka gier jak i emulatory w natywnym 720p. Także nawet w 480p obraz wygląda bardzo ładnie na LCD, ale żeby nie było że to taki super sprzęt, konsola jest najgłośniejsza w VI generacji, nie tylko wentylator, ale i dysk lubi dać o sobie znać :)

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline repip

Odpowiedź #28 dnia: Listopada 30, 2017, 00:13:36
konsola jest najgłośniejsza w VI generacji, nie tylko wentylator, ale i dysk lubi dać o sobie znać :)

Mój DreamCast protestuje ;) u mnie w domu jest PS2/X/GC/DC i DC wydaje się najgłośniejszy, a przed chwilą grałem to mam na świeżo wrażenia (wiadomo że nasze modele mogą być w innym stanie, subiektywizm itp. itd. nie mierzyłem profesjonalnymi miernikami tego). Choć fakt Xbox jak na tak duży gabarytowo sprzęt (toż to krowa jest!) myślałem że będzie cichutki i wytłumiony, pierwsze wrażenie po odpaleniu X'a to właśnie to że jest zaskakująco głośny.

Offline Desdinova

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 15
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #29 dnia: Listopada 30, 2017, 17:27:32
Dwa kable do różnych konsol kupiłem od tej firmy i są niesprawne :/ Loteria. Ciągną z Chin ale przynajmniej łatwiej oddać/wymienić.

O to mnie zaskoczyleś. Nie brałem od nich nic innego ale będę się miał na baczności. Koniec końców i tak będę zamawiał kable z UK tylko czekam na ewentualne uwagi @Bodzio bo testuje porządny kabel RGB innej firmy.

SMF spam blocked by CleanTalk