Aktualności

Fable

makumator · 4100

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
dnia: Listopada 21, 2016, 10:03:44
Fable
(umieszczam ponownie, bo moja pierwsza opinia została skasowana przy okazji "Wielkiej Październikowej czystki a.d. 2016")

Szybki skrót: Bardzo dobry action rpg dla niewymagających graczy, lubiących bezstresowo pykać sobie wrogów czarem i mieczem.

W zasadzie, patrząc na ogólne opinie w prasie i serwisach growych, zawiodła tylko osoby ślepo wierzące w kosmiczne obietnice jej autora, słynnego bajkopisarza Petera Masmix (jakoś tak). Na szczęście (globalnie) Ci ludzie są w mniejszości, co potwierdza jej średnia na metacritic (85, przy identycznym user score - 8.5 dla ponad 250 recenzji), więc coś w niej musi być.

Spróbuję popełnić krótką analizę wyjaśniającą, czemu statystycznie tylko 1,5 gracza na 10 nie lubi się z Fable.

Gra jest:

Prosta do grania - wskocz na szybkiego questa po pracy o 22:00 i wyskocz odprężony lulu.

Z luźną historyjką -  Tydzień przerwy? No problemo, nie zapomnisz, o co chodzi, bo fabułę opartą na sztampie zemsty i śmierci ogarnie nawet menel spod budki z piwem. Nie zapomnimy też o binarnym systemie moralności, gdzie nasze kluczowe wybory w prosty, ale znaczący sposób wpływają na wygląd bohatera oraz świata przedstawionego w grze.

Przystępna dla każdego - Nawalasz kozikiem? Przejdziesz. Nacierasz czarami? Usmażysz drani fireballem. Naciągasz łuk? Zawsze trafisz bulzaja. Napierasz bez ładu i składu? Mięso armatnie chętnie podłoży się pod taki młynek. Do tego są różne itemy, zwoje, rozwój postaci, interakcja z NPC, mini gierki - ale to jak chcesz się bawić, a nie musisz.

Spoko graficznie - unikatowy styl, barwne krajobrazy i różnorodne miejscówki, bogata flora i fauna oraz charakterystyczna kreska postaci.

Spoko dźwiękowo - orkiestrowe brzmienia, bajkowe legato i dynamiczne staccato w odpowiednich momentach stanowią idealne tło dla wydarzeń dziejących się na ekranie. Fable posiada również niezły dubbing z soczystymi angielskimi akcentami i odgłosy pierdzenia.

Gra zdecydowanie nie jest:

1. Spełnieniem nadmuchanych obietnic znanego bufona i oczomydlarza. Naprawdę nie lubię gościa za jego ściemy. Np. pamięta ktoś jeszcze Natalowego chłopca Milo hehe?

2. Dla ludzi szukających "czegoś więcej", niż tylko solidnej, niezobowiązującej sieczki z wysokimi wartościami produkcyjnymi (grafika, udźwiękowienie, dubbing)

Na dzień: 21.11.2016
Gra w wersji na: Xbox (klasyczny)
Osiągnęła u nas przedział cenowy: 10-25zł
Wersje: Premierowe, Classics, Fable Lost Chapters (z dodatkowymi questami), Fable Anniversary (lekko usprawniony HD remake na X360)
Kontynuacje i spinoffy: Fable 2, Fable 3, Fable II Pub Games, Fable The Journey, Fable Heroes;

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2016, 11:58:59
Kuźwa, nie powiem i to nie jest pucowanie - akurat trafne (IMHO) podsumowanie dla stron purystów i niepurystów RPG, akurat odnoszące się do potrzeb poszczególnych graczy. Tak jak w starym wątku wspominaliśmy (ale także w gorącym wątku z FFVII) jeśli gra dla określonego gracza jest spoko, bo spełnia moje biężące potrzeby - to subiektywnie ocenię ją dobrze. Mimo, że np nie spełnia całości założeń, a do ideałów może brakuje.

Po Waszych zdaniach w starym wątku, specjalnie poszukałem starych wspominek o Fable (nie mam zapisane adresów, nie molestujcie) - i serio jeśli chodzi o bajkopisarstwo - to grubo. Czytając je to teraz w 2016 roku to brzmi spektakularnie ;) by spełnić założenia w całości. Po 4,5 godzinach grania przychylam się do zdania:
action rpg dla niewymagających graczy, lubiących bezstresowo pykać sobie wrogów czarem i mieczem
i that's all. Nigdy nie jest napisane, że to najdoskonalszy RPG tamtego okresu, ale jeśli chodzi o spełnienie potrzeby typu:
wskocz na szybkiego questa po pracy o 22:00 i wyskocz odprężony lulu
jest odpowiedni i wtedy ta prostota to możliwość lekkiej przyjemnej historii.

« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2016, 12:07:12 wysłana przez hankie »

Offline gumislav

Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2016, 13:38:57
Kupiłem tę grę rok temu na PC, zachęcony dobrymi opiniami, ale bardzo się rozczarowałem. Wydawała mi się po prostu nudna. Wytrzymałem kilka godzin. To nie tak, że wydawała mi się kiepska, ale miałem już wtedy tyle graficznych i gameplayowych wodotrysków na PS2 pod ręką, że nie chciałem tracić czasu na ten tytuł. Może bym cisnął jakbym miał tylko tę jedną gierkę pod ręką. Miałem wrażenie, że to odgrzewany kotlet w innej panierce.
Z tego co czytałem, to każdy wybór i postępowanie gracza miały jakoś wpływać nawet na jego wygląd, ale chyba za wolno się to działo bym miał okazję coś dostrzec.

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3 dnia: Listopada 21, 2016, 13:40:57
Z tego co czytałem, to każdy wybór i postępowanie gracza miały jakoś wpływać nawet na jego wygląd, ale chyba za wolno się to działo bym miał okazję coś dostrzec.
Sprowadzało się to do tego, że miałeś szramę na ryju i było momentami ciemniej, chyba tak gdzieś od środka gry (5h grania) :D

Offline gumislav

Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2016, 13:44:03
No ale to jest niemal żaden wpływ na wygląd a nie jakiś  ;D Coś takiego zapamiętałem. To tylko to?

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Listopada 21, 2016, 13:47:19
Kolce na zbroi może jeszcze? Hehehe

Offline Atr3ju

Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 30, 2018, 14:12:13
Co by nie zakładać nowego tematu to chce tutaj zapytać.

Dla mnie ta gra na początku wydał się trudna do opanowania, przez to że to lekki sandbox z mnóstwem rzeczy do zrobienia i tak na początku nie wiedziałem czemu każdy mówi do mnie "chicken chaser", później się kapłem że to jakiś rodzaj ksywki którą trzeba sobie kupić  :o no kto z moim ilorazem inteligęcji wiedziałby że to tak jest ??? Gra może mnie nie przerasta ale jest na początku trudna. Tak samo questy poboczne, niektóre są tak trudne do zrozumienia że musiałem latać ze 30 - 60 minut (albo i więcej) aby go zrozumieć np. quest z użyciem "follow me" aby przyciągnąć kogoś kto mi ufa do mrocznej jaskini z trollami, no kto z moim ilorazem inteligęcji wiedziałby że to tak trzeba zrobić  ???

Następna sprawa to wędkowanie i kopanie dołków. Wędkowanie jakoś ok było omówione bo było to wpisane w jakiegoś questa i odrazu samouczek. Pierwsza próba i wypadł jakis specjalny item czy klucz do skrzyni i uznałem że to jest ok, będe sprawdzać każde jeziorko. Co do kopania grobów to byłem kompletnie zdziwiony po co są te pomniki i tak wreszcie dotarłem do jakiegoś miasteczka gdzie spoktałem kolejnego sprzedawce który coś tam ma ale skąd taki debil jak ja ma wiedzieć że on akurat sprzedaje łopatę którą będę mógł wykorzystać do kopania dołków  ??? no dla mnie kosmos. Nie wiedziałem po opiniach że ta gra tak wysila szare komórki gracza.

Następna rzecz to questy poboczne które są dostepne ale w określonych porach dnia. No ja pier.... biegam po tym mieście całymi dniami i akurat wpadłem na nocną zmianę gdzie urządzili sobie "Fight Club", skąd miałbym się kapnąć że to chodzi o quest w nocy  ??? Tak samo questy które są czasowo dostępne/aktywne, wziołem jakiś quest gdzie trzeba wykopać ukryty skarb pirata/męża pewnej kobiety zakopany gdzieś tam i co najgorsze jest to że owy pirat/mąż opowiada o tym skarbie tylko raz i jak nie zapamiętam dokładnie co mówił to już lipa, zapomnij o wykonaniu zadania. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim w grze i gdybym to rozgrywał pierwszy raz te 10 lat temu to miałbym niezłego jak to mówią "majnd faka".

Tak samo podchodze do kolesia z zieloną kropką na mini mapie więc uznaje że to jakiś pomocny koleś, akceptuje jakieś zaproszenie i on chodzi za mną a moja kasa leci co chyba 1 minutę, to se myśle o co tu chodzi  ??? Może angielski nie jest trudny dla mnie ale tutaj są używane takie słowa i w takiej metamorfozie że człowiek nie wie o co chodzi. Tak samo wskazówki tego złego portalu/posągu na ścianach skał, rozumiem że mam czynić złe uczynki aby on się otworzył ale nik cholere nie umiem zajarzyć jakie to mają być złe uczynki.

Jak narazie nie używałem ani jednego poradnika na jutubie i staram się do wszystkiego samemu dojść metodą czasową czy prób i błędów ale przydałby się mały poradnik od kogoś z Was kto ogarnia gre ale bez żadnego spojlera, już lepiej napisać mi małą wskazówke niż powiedzieć co mam zrobić.

Mam już kupiony dom w tym drugim mieście, żone a co dziwne jak zauważyłem że facet chodzi za mną z serduszkiem nad głową to sobie znów pomyślałem że ta gra mnie przerasta  ??? Wczoraj patrzyłem to mam chyba zaliczony 8 quest główny więc obeznani będą wiedzieć w jakim jestem etapie gry co by nie sypać spojlerami.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 30, 2018, 14:25:39
Atr3ju,
looknij tutaj - jest za free, bo staroć (K. Gonciarz go napisał;) ):
https://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=429&PART=20

Nie musisz czytać solucji, ale o fundamentach gry owszem :) To PC ale trochę cech hmmm jest sugestywnych.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2018, 14:28:29 wysłana przez hankie »

SMF spam blocked by CleanTalk